Zelden kom je op een plek die zo´n indruk op je maakt dat je er even stil van bent. Dat had ik in Belvedere op de Pfingstberg, misschien wel een van de mooiste locaties in Berlijn (Potsdam) en omstreken en de plek vanwaar je het mooiste uitzicht hebt over het groene en watterrijke landschap van Potsdam en omstreken. Niet voor niets dat het kasteel naar het Italiaanse “Belvedere” vernoemd is, wat “mooi uitzicht” betekent. Het Belvedere is zo´n locatie waarbij je eigenlijk direct denkt “als ik dan ooit ga trouwen, dan hier!”. Het vierkante gebouw, met uitzichtstorens op alle vier de hoeken en een waterbassin in het midden, is een prachtig stukje symmetrie. Het pand wordt tegenwoordig vooral gebruikt voor festiviteiten en evenementen maar kan ook met of zonder rondleiding door toeristen worden bezocht. Ons bedrijfsfeest vond vorig jaar in Belvedere plaats en het was een geweldige locatie!

belv

belv1

Geschiedenis

Belvedere is in 1863 klaar gebouwd, een prachtig gebouw in de stijl van de Italiaanse renaissance. In opdracht van de Pruisische Friedrich Wilhelm IV werd het kasteel vanwege het mooie uitzicht op deze locatie gebouwd. Italiaanse villa’s in renaissancestijl dienden als voorbeeld voor het Belvedere. Na een vrij lange bouwperiode (1847 tot 1852 en van 1860 tot 1863) werd er al vrij snel vochtschade ontdekt wat op regelmatige basis bestreden moest worden. In de Tweede Wereldoorlog is die verzorging op een lager pitje komen te staan en het pand viel enigszins in verval. Na de bouw van de Berlijnse muur in 1961 werd het uitzichtpunt op de Belvedere helemaal geblokkeerd. Vanaf de Belvedere lagen namelijk de grensovergangen naar West-Berlijn in het blikveld. Inmiddels staat de Belvedere sinds 1999 op de UNESCO werelderfgoedlijst en is het sinds 2001 weer toegankelijk voor publiek. Dat de Belvedere er vandaag de dag weer zo prachtig bijstaat is te danken aan een initiatief van de lokale bevolking, die het pand in het begin van de jaren ’90 hebben opgeknapt.

Belvedere bezoeken

Als je een dagje Potsdam doet, pak dan ook zeker het Belvedere mee. Je kunt Potsdam goed per fiets bekijken want de hoofdattracties Sanssouci, de Hollandse wijk en het Belvedere liggen allemaal op fietsafstand. Vanuit Berlijn kun je met de trein of met de S-Bahn (S7) makkelijk bereiken.

Belvedere auf dem Pfingstberg
Adres: Neuer Garten, 14469 Potsdam
OV: vanaf Berlijn met de S7 naar Potsdam Hauptbahnhof. Vanaf daar met de tram (92 of 96) naar “Puschkinallee” of de bus (638 of 639) naar “Potsdam, Am Pfingstberg”
Entree: 4€ of 3€ met korting
Openingstijden: afhankelijk per seizoen
www.pfingstberg.de

Pfingstberg 4

Pfingstberg 5

Pfingstberg 3

Pfingstberg 2


Grotere kaart weergeven

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This