Een restaurant met een Michelinster in Kreuzberg. Misschien niet de eerste associatie die je bij deze wijk zult hebben, maar het is toch echt waar. Aan de Paul-Linckeufer – één van de mooiste stukjes Kreuzberg als je het mij vraagt – zit het restaurant Horváth. Dit restaurant staat onder leiding van chefkok Sebastian Frank. Zijn Oostenrijkse roots komen terug in de gerechten welke ik bestempel als traditioneel doch innovatief. De Oostenrijkse keuken met een fusiontwist dus! De inrichting van het restaurant is knus en gezellig. Het personeel is kundig maar enigszins langzaam. Het menu bestaat uit regionale producten uit het seizoen. Genoeg ingredienten dus voor een chique avondje uit in ieder geval.
Voorgaand weekend liet ik mezelf verrassen door het herfstmenu in Horváth. Van 20:00 tot 24:00 heb ik me volgestopt met het 8-gangenmenu met daarbijpassende wijnen. Volgegeten, lichtelijk tipsy maar vooral voldaan en verrast van het menu verliet ik het restaurant. Het herfstmenu bestaat in totaal uit 12 gangen waarvan je enkele gangen uit kunt kiezen of een 4-, 8- of 12-gangenmenu kunt bestellen (dit laatste is verhoudingsgewijs natuurlijk goedkoper). Daarbij krijg je nog een verzameling broodsoorten met zelfgemaakte boter en een zoute botermousse. Mijn persoonlijke hoogtepunten uit het menu waren de ijsbergsla met gegrilde peterselie en zalmkaviaar (verrast door de ijsbergsla!), het extreem malse kalfsfilet met brocollisaus en de baars met paling en spruitjes. Champignonijs met gegarneerde aubergie was ook wel een bijzondere afsluiter maar niet per se mijn favoriet. Zoals je kunt lezen is het een echt herfstmenu waarin ook de klassiekers champignon en pompoen (gezoet in een nagerecht weliswaar) niet ontbraken.
Een lieve duit kost zo´n menu natuurlijk wel, maar een 4-gangenmenu is nog best te betalen (€56). Voor het 8-gangenmenu (€89) en het 12-gangenmenu (€114) betaal je meer. De menu´s worden regelmatig afgewisseld en aangepast aan het seizoen.
Horváth
Adres: Paul Lincke Ufer 44a, 10999 Berlin
Tel: (+49) 030 61289992
OV: U-bhf Kottbusser Tor
Geweldig gegeten hier. Ik moet zeggen, we keken ook een beetje op dat naburige restaurants drukker leken, maar we hebben echt genoten. Na 3-gangen hebben we ons 4-gangen diner geupgrade naar 6 gangen, want we wilden meer. Niet dat het niet genoeg was (kwantiteit m.i. prima), maar het smaakte zo goed. Prachtige gerechten, veel smaak, veel variatie, vriendelijk personeel. Top. Mooie avond gehad.
De meeste andere restaurants in de straat zijn ook een stuk goedkoper ;-). Fijn dat jullie zo lekker hebben gegeten bij Horvath! Ik zou ook graag nog eens terug gaan voor een tweede test. Als je van bijzondere gerechten houdt dan kan ik ook Volt, een stukje verderop in de straat, van harte aanbevelen. Bedankt voor je reactie!
Hoi Marjolein, ik ben hier onlangs (10 juni) met m’n vrouw gaan eten en wij waren eerlijk gezegd een beetje teleurgesteld. Wij kwamen wat laat aan en er bleek nog volop plek, in tegenstelling tot de andere restaurants aan de Paul Linke Ufer die allen strakvol zaten. Het andere publiek bestond voornamelijk uit zakenlieden en veel ouderen. Eigenlijk kregen we toen al een slecht voorgevoel, maar toch zijn we gaan zitten. Het matig empathische personeel adviseerde ons een 6 gangen menu met wijn arrangement. De kwaliteit van de gerechten is hoog, soms zelfs een beetje gekunsteld, maar de kwantiteit is buiten proportioneel laag. Alle gerechten waren niet groter dan amuses en de 6 gangen uitgesmeerd over 2 1/2 uur zijn bij lange na niet genoeg. Verder voorzag het wijn arrangement in alleen witte wijn, ook bij het vlees, vonden we ook vreemd. Aan het eind van de rit mochten we 330 euro afrekenen, al met al veel te duur voor de kwaliteit maar vooral de kwantiteit.
Wat jammer om te horen! Wij zaten van 8 gangen echt helemaal vol maar dat lag misschien ook aan het type gerechten (het was herfst, dus de gerechten vrij zwaar) of aan onze eetlust. Het restaurant is misschien ietwat ouderwets ingericht maar ik heb er met veel plezier gegeten. Misschien moet ik Horvarth nog eens aan een strenge test onderwerpen. Is alweer een tijdje geleden dat ik er was… Voor de volgende keer misschien: hier heb ik nog wat tips voor restaurants aan het Landwehrkanal. Hoop dat je volgende keer betere ervaringen hebt! Groetjes, Marjolein.
Hoi Marjolein,
Ik had er al een stukje over in de Berliner Morgenpost gelezen en was toen erg benieuwd of het ook daadwerkelijk wat zou zijn. Leuk om te lezen dat het bevalt. Ik ga er nu zeker de volgende keer heen.
Vraagje: wat was de gemiddelde leeftijd van de aanwezigen? Mijn ervaring is (niet dat ik zo vaak in * restaurants kom) dat je vanwege de prijs eerder opa’s en oma’s tegenkomt dan mensen van je eigen leeftijd.
Groet
Hoi Steven,
de meningen zijn wat verdeeld, hoor ook van sommige mensen dat het “overpriced” zou zijn maar eigenlijk vind ik de prijzen best OK. Je krijgt er natuurlijk ook wel wat voor terug! Zelf ben ik 25 en was daar wel 1 van de jongeren, maar ik voel me daardoor zeker niet minder op mijn gemak. Ik denk dat de gemiddelde leeftijd tussen de 30 en 40 ligt. Ik was ook eens in Margeaux, en daar was het inderdaad wel zo dat de gemiddelde leeftijd erg hoog was maar daar was het gehele restaurant ook wat stijfjes (inclusief de bezoekers). Ook het eten daar was top maar mede door die sfeer zou ik eerder Horvath aanraden (of Tim Raue!).