Berghain

De Berghain met haar Panoramabar is een van de gaafste electroclubs van Berlijn. Wat zeg ik? Ter wereld. De Berlijnse technoclub is meermaals verkozen tot een van de beste clubs ter wereld. Verbaas je daarom niet dat het vaak druk is en er tijdens spitsuur (ongeveer tussen 1:00 en 3:00) flinke rijen staan om Berghain binnen te komen. Of dat een garantie is binnen te komen? Zeker niet! Het deurbeleid is streng, ietwat willekeurig en de kans is dus aanwezig dat de toegang wordt geweigerd. In de regel geldt dat grote groepen (met mannen) vaak niet binnenkomen. Zorg dat je nuchter bent, weet welke DJ er draait en er lekker nonchalant bijloopt. Wil je zeker weten dat je binnenkomt? Check dan eens de concerten in Berghain, daar kun je gewoon een kaartje voor kopen en de sfeer is bijna even gaaf.

20130717 - _MG_8215 - 2013-07-17 at 18-51-56- BerlijnBlog uitgaan in Berlijn BergainClub Berghain.

Geschiedenis

Berghain-Black-and-WhiteDe club Berghain is ontstaan uit de voormalige Berlijnse technoclub Ostgut. Ostgut was een van de eerste vaste plekken waar fetish- en gayfeesten werden georganiseerd: zogenaamde Snax evenementen. De club bestond uit een magazijn ten oosten van het voormalige Ost-Güterbahnhof en ontwikkelde zich al snel tot het hart van de Berlijnse technocultuur. Op 6 Januari 2003 vond de laatste partyavond in Ostgut plaats, 2 jaar later werd het gebouw vanwege de bouw van de entertainmenthal O2 gesloopt. In 2004 begonnen de organisatoren te zoeken naar een grotere locatie om de Berghainfeesten voort te kunnen zetten.

Locatie

De club ligt op de grens van Kreuzberg en Friedrichshain en dat is ook waar de club zijn naam aan te danken heeft (‘berg’ van Kreuzberg, en ‘hain’ van Friedrichshain). Berghain is gehuisvest in een voormalige energiecentrale. Een enorm gebouw uit een hoop staal, beton en glas. Wie er voor het eerst binnenkomt, moet wennen aan de combinatie van een monotone keiharde technobeat en het licht dat alleen maar bestaat uit flitsende stroboscopen. Gestalten dansen in het donker, details zijn nauwelijks zichtbaar.

Panoramabar

De Panoramabar, ook een bekende naam uit de scene, is een stuk vriendelijker. Deze bar bevindt zich bovenin het gebouw en de muziek die gedraaid wordt heeft iets meer variatie. De ruimte is klein en kan al snel heel vol worden. Het publiek is echter vriendelijk en tolerant. De dj staat bijna op de dansvloer. Vooral op vrijdag heerst er het alternatieve partysfeertje dat je tien jaar geleden aantrof op illegale parties in gekraakte panden. Gaaf!

Berghain
Adres: Am Wriezener Bahnhof
OV: S Ostbahnhof
Entree: rond de €15,-

➤ Lees hier meer over uitgaan in Berlijn

25 Reacties

 1. Verlee

  We zijn nu in berlijn en willen morgen (dinsdag) naar berghain gaan.. maar is er dan wel iets te doen (buiten een optreden in de kantine van berghain). Liefs

  Antwoord
  • Marjolein

   Ik raad aan om de evenementenkalender op ResidentAdvisor en op de officiële website van Berghain te checken, daar staan alle evenementen op een rij. Het kan zijn dat er op dinsdag alleen een concert is maar er zijn genoeg andere toffe clubs waar iets te beleven is (ook daarvoor verwijs ik graag door naar ResidentAdvisor). Veel plezier!

   Antwoord
 2. Eline

  Aankomend weekend naar Berlijn…mijn vriend en ik willen graag de Berghain Club bezoeken…echter de vraag vind je de daar meer mensen van 40+ of is het meer 25 tot 30 jaar ? horen graag even van je ?

  Antwoord
  • Marjolein

   Wat een heerlijk vooruitzicht! Bij Berghain vind je van alles wat en speelt leeftijd eigenlijk geen grote rol. De gemiddelde leeftijd schat ik zo rond de 30. Dat geldt in Berlijn trouwens voor veel (techno)clubs, daar ben je nooit te oud voor! Veel plezier alvast!

   Antwoord
 3. Peter

  Detailrijke blog! Ik ben van plan een stukje buiten berlijn te verblijven en dan overdag de stad in en s’avonds uit in een club. Maar waar laat ik dan mijn rugzak met spullen (fotocamera)? Zijn er ook kluisjes te huur ergens op stations ofzo, waar je je rugzag in kunt opbergen waarna je kunt gaan dansen (want ik weet niet of de gardarobe van een club zo’n goede plek is voor bagage).

  Antwoord
   • Peter

    Bedankt Marjolijn

    Antwoord
  • Camiel M

   Afgelopen weekend naar Berlijn geweest en o.a. naar Zur Wilden Renate en Club der Visonaere (beiden niet ver van elkaar vandaan). Tip! Laat fotocamera thuis, ook met je mobiel geen foto’s maken in bepaalde clubs zoals genoemd. Ze gooien je er zo uit als ze dat zien. Met meerdere mannen gaan heeft niet veel zin, kleine kans dat je dat lukt. Een vrouw aan je zijde is erg handig. Tip: Club der Visionaere. Relaxte techno muziek, buiten (overdekt) en ook daar geldt dus geen foto’s maken. Beetje vaag volk, maar ja, who cares. En donkere kleding is ook een aanrader. Bij ZWR werden ons in de rij wat vragen gesteld, o.a. hoe het met ons ging. Reageer normaal en zorg zeker niet dat al teveel alcohol op hebt.

   Antwoord
 4. Fons

  Hoi Marjolijn,

  Bedankt voor de vele tips die op je site staan. Heb er veel aan gehad voor mijn weekje in Berlijn.
  Ben zelf naar Berghain geweest op een donderdagavond. 03:00 in de rij gestaan tot 04:00. Valt nog mee, want heb van anderen gehoord dat ze op een zaterdagavond 3 uur in de rij hadden gestaan.
  Het was het absoluut waard. Geweldige muziek en sfeer. Mensen zijn heel vriendelijk, geen ruzie gezien. Je ziet wel aparte dingen binnen. Daarom mag je geen foto’s maken binnen ivm privacy van de bezoekers. Ze plakken stikkers op je smartphone camera. Inderdaad is het beter om zwart gekleed te zijn en niet opvallen als je in de rij staat. Zag nette mensen zonder reden geweigerd worden terwijl sommige er behoorlijk slordig uitzagen en wel werden toegelaten. Als je in Berlijn bent is het zeker de moeite waard om naar Berghain te gaan.

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Fons, een uurtje is inderdaad goed te doen! Meestal is er in de rij al zoveel te zien dat een uur voorbij is voor je er erg in hebt. 3:00 is ook wel een slimme tijd om te gaan, als je rond 1:00 komt dan is het echt onwijs druk…

   Antwoord
 5. Sanne

  Berghain is zeker een aanrader, helaas zijn de prijzen het laatste jaar wel veranderd. Vrijdag en zaterdag kosten beide 14 euro of rond die koers. Wel kan je dan als je zaterdag nacht gaat tot maandag ochtend blijven natuurlijk. Zondag middag gaan is ook zeker een aanrader!

  Antwoord
  • Marjolein

   Thanks voor de aanvulling Sanne! Ik zal de pagina even aanpassen met actuele informatie. De zondagse tuinfeestjes in de zomer zijn trouwens ook erg de moeite waard!

   Antwoord
 6. Lotte

  is er ook een minimale leeftijdsgrens voor deze club?

  Antwoord
  • Marjolein

   Ik weet niet wat de officiele minimumleeftijd is (ik gok 18) maar ik zie er zelden jonge bezoekers. De gemiddelde leeftijd ligt wel zeker boven de 25 denk ik.

   Antwoord
 7. Robert

  Ik ga met een aantal vrienden een lang weekend naar Berlijn, echter
  zijn we allemaal 40+.
  Zijn er kroegen e.d. waar mensen van onze leeftijd graag heen gaan?

  Bedankt voor je reactie

  Antwoord
  • Jimmy

   Hi Robert ben zelf ook 40+ maar hoeft natuurlijk geen reden te zijn om goed los te gaan, we hebben t hier over Berlin he, Berlin doet niet aan leeftijden. Ik vond zelf Wilde Renate en Katerholzig goed te doen. Eerst ff de kroeg in om wat in te drinken en wat te scoren en dan lekker los moet toch kunnen af en toe dat houdt je lekker jong. Heel af en toe dan want het recuperatieproces duurt na je 35e aardig lang :-)

   Antwoord
 8. Arron

  ik ben het eens met yeszie. ga eerst slapen of chillen, enegrie zul je nodig hebben die avond..

  voor de berghain gangers raad ik sunflower hostel aan. sunflower hostel ligt op 300 m van de berghain en op 200 m van de supermarkt. het is erg goedkoop vergeleken met de anderen. ook het personeel, badkamers, ontbijt en de kamers erg goed.

  http://www.sunflower-hostel.de/de/

  Antwoord
 9. Patrick van Erp

  Kleding niet te netjes, maar juist wat alternatief en vooral zwart + als Sven en consorten eventueel rare vragen stellen, daar vooral ad rem op reageren, in het Duits. Dat helpt meestal om binnen te komen. Bovenop de reeds gegeven tips uiteraard. Op toptijden is ‘meer dan een uur wachten’ wel een understatement. De Tresor vind ik geen verkeerd alternatief!

  Antwoord
 10. Julien Herbulot

  Hee marjolijn,
  Ik ben een echte echte echte Techno liefhebber,ik ga al 2 jaar naar verschillende Techno feesten, van illegale naar grote festivals en mijn vriendin heeft voor mijn verjaardag 2 nachten berlijn als cado gegeven, ik mag zelf de datum uitkiezen en natuurlijk ook een techno feest,

  nou ben ik via google op zoek naar feestjes en clubs, en kwam ik dit tegen.
  graag hoor ik van u, wat je ons kan aanraden.

  Antwoord
 11. Ruben

  Hallo,

  Mochten er nog mensen zijn die ooit nog naar Berghain willen gaan, bedenk dat goed dat de bewaking aan de deur bepaald wie er naar binnen gaat. Wij stonden drie kwartier te wachten tot het openging en werden, om onverklaarbare reden, weer naar huis gestuurd.

  Antwoord
  • Yeszie

   Uuhm ja Ruben, dat zegt Marjolein toch ook vrij duidelijk in de tweede alinea??

   Bovendien, ’tot het openging’, begrijp ik goed dat je vanaf de begintijd voor de deur hebt gestaan?? Dan maak je sowieso een beetje wanhopige toeristenindruk en vind ik het niet heel gek dat Sven je niet binnen liet! ;) Ga eerst gewoon ergens biertjes drinken, doe desnoods nog een preventieve powernap in je ho(s)tel en douche, en ga eens rond een uur of 6 ’s ochtends.. Houd je het langer uit en zul je de zondagochtend/middag van je leven hebben! Succes volgende x..

   Antwoord
   • Jack

    Wie is die sven waar iedereen het over heeft?

    Antwoord
    • Marjolein

     Sven is de Türsteher (oftewel de portier). Overigens heb ik onlangs zijn biografie “Die Nacht ist Leben” gelezen, erg interessant! Maar goed, Sven laat dus niet zomeer iedereen binnen.

     Antwoord
 12. Marieke

  Hoi Marjolein!

  Via internet zijn we op je super leuke/handige berlijn blog terecht gekomen.
  Aanstaande vrijdag is het 23 jaar geleden dat de muur viel, wij zitten dan in Berlijn.
  Heb jij een tip voor ons waar er leuke dingen zijn te beleven m.b.t de val. Leuke optredens etc?

  Hoor graag van je!

  Groetjes Rogier en Marieke

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Marieke,

   goed om te horen! 9 november is niet helemaal vergelijkbaar met bij ons bijvoorbeeld 5 mei. Er is dan ook niet zo heel veel te beleven. In 2009 (20 jaar na de val van de Muur) zijn er wel een hoop evenementen georganiseerd, maar in 2012 heb ik er nog weinig van gehoord. Wel biedt het Duits historisch museum speciale rondleidingen/tentoonstellingen aan in het museum aan. Is dat wellicht wat voor jullie? http://www.berlin.de/events/2793237-2229501-der-09-november-im-deutschen-historische.html

   Groetjes, Marjolein.

   Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Twee wandelingen en musea in Rotterdam gecombineerd - Henk-Jan van der Klis - […] Sven Marquardt fotografeerde het publiek en de uitsmijters van de Berlijnse uitgaanstempel Berghain. De Rotterdamse techno-scene is vertegenwoordigd met…

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This