Karneval der Kulturen is naar mijn mening een van de leukere straatfeesten die Berlijn rijk is, en vindt jaarlijks plaats in het Pinksterweekend. Het jaarlijkse festival is opgezet naar Braziliaans concept maar valt beter te vergelijken met het Rotterdams Zomerfestival in Nederland, een carneval waar vele culturen samen komen. Het heeft niets vergelijkbaars met andere soorten carneval die wij bijvoorbeeld onder de rivieren kennen. Het Karneval der Kulturen is, zoals de naam al aangeeft, meer een cultureel feestje en het is een mooi gezicht om zoveel mensen met verschillende achtergronden gezamenlijk te zien feesten.

Berlijn is de stad met het hoogste inwonersaantal van Duitsland, en het is niet gek dat er veel verschillende culturen in de stad samenleven. Momenteel is ook het immigratiecijfer in Berlijn het hoogste, momenteel wonen er meer dan 500.000 immigranten in de stad. Tijdens het Karneval vind je ze allemaal op straat, al dansend, muziek makend, en drinkend door de bonte straten van Neukölln en Kreuzberg. Tijdens dit meerdaagse evenement vinden er diverse straatparades plaats met ondersteuning van DJ’s, muzikanten, dansers en andere artiesten. De laatste jaren is het festival enorm gegroeid in zowel programma als bezoekers en is er altijd voor ieder wat wils.

Ontstaan

De stad Berlijn is trots op zijn vele culturen en doet er ook erg hun best voor om alle culturen met elkaar kennis te laten maken. In de wijk Berlijn Neukölln, waar de meeste buitenlanders wonen, is daarom het idee gekomen om een internationaal festival te organiseren. Karneval der Kulturen was geboren! De eerste versie vond plaats in 1995. Verschillende culturen krijgen de kans om hun land van herkomst te presenteren aan Berlijn. Dankzij de vele mensen uit verschillende culturen die met elkaar samen werkten, en de enorme muziekscene uit Berlijn werd dit festival een enorm succes! De laatste jaren blijft het festival groeien en is daarom ook één van de grootste openbare straatfestivals van Berlijn. Op de site valt te lezen dat er de laatste jaren tot wel 1,3 miljoen bezoekers richting het Karneval zijn getrokken; wow!

Programma

Ik raad iedereen echt aan een bezoekje te brengen aan dit festival! Er is namelijk zo ontzettend veel te beleven, de muziek is divers en de sfeer is zo goed en gezellig dat iedereen dit wel leuk moet vinden (mensen die niet houden van grote mensenmassa’s daargelaten). Er zijn onder andere Cubaanse feesten, workshops Capoeira (een Braziliaanse combinatie van dans en vecht) en een carnaval voor kinderen. Het grote hoogtepunt van het Karneval der Kulturen is de parade met praalwagens die door de stad trekt.

Klik op de foto voor de route.

De parade start bij Hermannplatz en beweegt zich langzaam verder via Hasenheide en de Gneisenaustraße richting de Yorckstraße. Houd er rekening mee dat metrostations die direct aan de route gelegen zijn soms worden afgesloten bij grote drukte. Aan het einde van de rit blijven er een aantal wagens staan die muziek blijven draaien, er valt dus na afloop ook nog te dansen. Tegelijkertijd biedt elke bar langs de route goedkope cocktails aan en staan er ellenlange rijen bij de toiletten. Na afloop zijn er nog de nodige after-parties te vinden in in Berlijn.

Meer info op http://www.karneval-berlin.de/de/

Pin It on Pinterest

Share This
Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!