Werken in Berlijn

Uit eigen ervaring weet ik dat het vinden van een baan in Berlijn vaak makkelijker gezegd is dan gedaan. Niet verwonderlijk als je weet dat werken in Berlijn populair is. Buiten de stadsgrenzen is weinig werkgelegenheid waardoor iedereen zijn geluk beproeft in de stad. Als buitenlander komt je het makkelijkst binnen door via een bedrijf in je thuisland te worden overgedragen. Als je niet over deze luxepositie bezit dan is het solliciteren geblazen!

Dat solliciteren gaat er wel wat anders aan toe dan in Nederland. Heb je geen jarenlange ervaring in die functie en grandioze cijferlijsten om aan te tonen dat jij de juiste kandidaat bent voor een functie? Dan kan het nog wel eens lastig worden een baan te vinden in Berlijn. Alleen een goede babbel hebben is vaak niet genoeg. Maar laat je niet ontmoedigen… Waar een wil is, is een weg! Begin op tijd met zoeken en doe je voordeel met onderstaande tips:

20141012 - _MG_4304- BerlijnBlog Festival of Lights 2014

Vacatures zoeken in Berlijn

Hier volgen enkele bronnen die je zou kunnen raadplegen bij de zoektocht naar een baan in Berlijn. Zelf begin ik mijn zoektocht meestal op een online jobboard maar er zijn natuurlijk ook andere mogelijkheden om werk te vinden in Berlijn.

Duitse online vacaturesites:

Internationale vacaturesites:

Er bestaan ook veel jobboards die gericht zijn op een specifieke branche. Als je net als ik werkzaam bent in de online wereld dan zou je Berlinstartupjobs.com bijvoorbeeld eens kunnen checken.

Vacatures via zoekmachines

Natuurlijk kun je ook via andere wegen de perfecte vacature vinden. Google kan je hierbij helpen als je weet wat voor functie je zoekt. Zoek naar een combinatie zoekwoorden met daarin de functie die je zoekt en woorden als ‘Jobangebot‘, ‘Stellenangebot‘, ‘Vakanz‘ of ‘Offnenen Stelle‘. Allemaal Duitse synoniemen voor wat wij kennen als vacature. Je kunt ook mijn Twitteraccount volgen, hier plaats ik wel eens vacatures door.

Netwerken

Net als in iedere andere stad worden veel banen vergeven aan contacten. Zorg er dus voor dat je een contactenkring opbouwt in Berlijn, het liefst binnen de branche waarin je werkzaam bent. Dit kun je doen op branchegerelateerde evenementen, via netwerksites zoals Xing en LindedIn of via Facebookgroepen zoals Nederlanders in Berlijn.

Vacatures in kranten

Veel vacatures vind je in kranten en weekbladen. Vooral de zaterdagedities staan vaak vol met vacatures. Kranten waar je een kijkje in zou kunnen nemen zijn de Frankfurter Allgemeine (woensdag en zaterdag), de Süddeutsche Zeitung (zaterdag) en Die Welt. Ben je specifiek op zoek naar vacatures in het bedrijfsleven, dan is het Handelsblatt jouw krant. Voor overheidsvacatures kun je in Die Zeit kijken (donderdag).

Open sollicitatie

Net als in Nederland zijn open sollicitaties gangbaar en worden deze zeer gewaardeerd. Dus wanneer je niet direct jouw droombaan hebt gevonden, kijk dan eens bij welke bedrijf je zou willen werken en schrijf deze aan met een Duitse brief.

Uitzendbureaus

Het klopt overigens dat er in dit rijtje geen uitzendbureau’s staan, deze zijn online vrij lastig te vinden. Je kunt het beste in Google zoeken naar een ‘Arbeitsvermittler‘ of een ‘Jobvermittler‘.

20160807 - _DSF7443- BerlijnBlog Fotodagboek 64

Stage zoeken in Berlijn

In Duitsland is het verschijnsel stage lopen populairder dan in Nederland. Stages zijn niet alleen voor studenten die verplicht een paar maanden van hun studie binnen een bedrijf moeten doorbrengen maar ook aanstaande studenten of afgestudeerden die zich willen oriënteren op het beroepsleven doen dit vaak d.m.v. een stage. Het merendeel van de Duitse studenten, heeft al minstens één stage op de CV bij aanvang van de studie. Tel daarbij op dat de Duitse studenten gemiddeld veel ouder zijn dan de Nederlandse studenten en daarbij natuurlijk vloeiend Duits spreken. Pittige concurrentie maar laat je daardoor zeker niet demotiveren. De aanhouder wint! Het is goed om te weten dat Duitse stages gemiddeld minimaal 2 a 3 maanden duren maar de meeste werkgevers zijn flexibel in. Verder zien de meeste Duitse werkgevers graag dat je 40 uur per week je functie uitvoert, een stageverslag of onderzoek uitvoeren onder werktijd is niet heel gebruikelijk in Duitsland.

Vacaturesites voor stages

Natuurlijk kun je altijd even rondstruinen op bovengenoemde banensites, maar volgende sites zijn specifiek gericht op stages:

  • Praktika.de
    Veel stages bij grote en kleine bedrijven, tevens bijbanen
  • Kleinanzeigen.ebay.de
    Site waarop zowel ondernemers als particulieren gratis advertenties kunnen plaatsen. Onder ‘Jobs’ in ‘Berlin’ vind je dagelijk veel vacatures
  • Praktikum.info
    Hoofdzakelijk stages bij kleinere bedrijven

Bedrijven die vaak Nederlandse stagiaires zoeken

Natuurlijk kun je ook pro-actief een open sollicitatie sturen. Van deze bedrijven is bekend dat ze regelmatig op zoek zijn naar Nederlandstalige stagiairs:

  • Booking.com
  • Defshop
  • Fashionforhome
  • Glossybox
  • GoEuro
  • Home24.nl
  • Homebell
  • Marley Spoon
  • Paypal
  • Sixt
  • Strato
  • Vistaprint
  • Wimdu
  • Zalando

Veel andere startups en internetbedrijven zoeken ook stagiaires. Sommige bedrijven zoeken zelfs specifiek Nederlandse stagiaires omdat de Nederlandse markt vaak vanuit Berlijn wordt bediend. Grote kans dat je bij deze stages meer kans hebt.

Een Duitse sollicitatiebrief schrijven

“In der Anlage schicke ich Ihnen meine Zentralheizung”

Kies je ervoor je sollicitatiebrief (Bewerbungsschreiben) in het Duits te schrijven (goede keuze!), vermijd dan grammaticale missers en pijnlijke stijlfouten. Steenkolenduits is misschien toereikend voor een gesprek in de kroeg, maar geen leuke binnenkomer bij je toekomstige werkgever. Het beste is je brief even na te laten kijken door iemand die goed is in Duits, en deze fouten er voor je uit kan vissen. Het gaat er niet eens perse om dat je foutloos Duits spreekt, het gaat erom dat bedrijven zien dat je moeite in je sollicitatie hebt gestoken, en in staat bent een nette brief op te stellen.

Solliciteren bij een Duitse werkgever kun je het beste zo uitgebreid mogelijk doen. Kopieën van certificaten/diploma’s en cijferlijsten (er wordt veel waarde gehecht aan goede cijfers), een uitgebreide motivatiebrief, een volledige CV (Lebenslauf) mèt pasfoto zijn cruciale onderdelen voor een succesvolle Bewerbung. Ook kun je een profiel aanmaken op XING (netwerk site voor zakelijke contacten vergelijkbaar met LinkedIn), waardoor je ook online makkelijk gevonden kunt worden.

Op deze Duitse website vindt je veel handige tips vor het schrijven van jouw motivatiebrief. Probeer niet in de clichézinnen te vervallen, maar maak er iets persoonlijks van dat aanspreekt. Als je uitgenodigd wordt voor een Vorstellungsgespräch, zorg dan dat je goed voorbereid op pad gaat. Pluis op internet de achtergrond van het bedrijf uit en stel goede vragen. Na afloop kun je nog even een mailtje sturen om te laten weten dat je het een leuk gesprek vond en graag in aanmerking wilt komen voor de functie. Dit lijkt misschien wat overdreven, maar een beetje motivatie tonen wordt doorgaans ook in Duitsland zeer op prijs gesteld.

Op sollicitatie

Voor de sollicitatie

Als je wordt uitgenodigd op gesprek ben je er natuurlijk nog niet, nu begint de echte uitdaging! Grote verschillen met Nederland zijn er niet wat betreft solliciteren, dus dat betekent dat je je aan de basisregels moet houden. Het belangrijkst is om goed voorbereid te komen dus lees je in in de functie maar ook in de business en recente geschiedenis van het bedrijf waar je solliciteert. Het is natuurlijk helemaal mooi als je via LinkedIn of Xing meer te weten kunt komen over de persoon waar je je sollicitatiegesprek mee gaat voeren. Voordat je ten tonele verschijnt is het raadzaam even na te denken over een gepaste outfit. Duitsers kunnen iets traditioneler zijn dus kies voor safe en houdt je aan de “regels” die gelden in jouw branche, zonder je eigen identiteit te verliezen.

Tijdens de sollicitatie

Zorg er daarnaast voor dat je je beste woordjes Duits in de strijd kunt gooien, ook voor internationale functies wordt dat erg gewaardeerd. Is je Duits nog niet op hoog niveau, probeer ook dan (wat) Duits te spreken. Let erop dat je consistent Sie gebruikt, tutoyeren is in Duitsland meestal zeer ongewenst, zeker bij een eerste kennismakingsgesprek. Stap pas over op Du als dat je wordt aangeboden.

Tijdens de sollicitatie is het fijn als je kunt refereren naar referenties, cijferlijsten (erg belangrijk in Duitsland) of voorgaande projecten. Neem alles mee waarvan je denkt dat het van pas kan komen. En last but not least… Duitsers zijn punctueel dus kom op tijd (= een paar minuten voor aanvang van het gesprek). Via de website van de BVG kun je de snelste route plannen naar je hopelijk toekomstige arbeidsgever.

Papierwerk

Voordat je in Berlijn in loondienst kan moet er natuurlijk het één en ander geregeld worden en is er de bijbehorende administratieve rompslomp.

Inschrijven gemeente/stadsdeel (Meldebestätigung)

Zodra je woonruimte hebt gevonden in Berlijn moet je je aanmelden bij de gemeente (stadsdeel). Het is wettelijk verplicht dit binnen twee weken na de intrek in je Berlijnse stulpje geregeld te hebben bij het Bürgeramt in de regio. Je kunt online een afspraak maken bij het Bürgeramt bij jou in de buurt of je telefonisch laten inschrijven bij de gemeente (+49-030-9024990).

De Duitsers hebben de naam enorm bureaucratisch te zijn, maar wie van tevoren aan de juiste papieren gedacht heeft kan hier redelijk snel doorheen fietsen. Je hoeft alleen je paspoort en huurcontract mee te nemen om daarna een aantal gegevens over jezelf in te vullen op een aanmeldformulier.

Steuer ID nummer

Een Steuer ID is vergelijkbaar met ons sofinummer en is nodig voor de afdracht van loonbelasting en de automatische bijdrage voor de zorgverzekering. Zonder Steuer ID kun je geen salaris ontvangen en je werkgever zal je om dit nummer vragen zodra je in loondienst treedt. Zodra je je voor de eerste keer hebt aangemeld bij de gemeente krijg je je Steuer ID automatisch per post op je woonadres toegestuurd.

Werkvergunning

Het voordeel van de Europese Unie is dat er vrije handel plaats kan vinden tussen werknemers uit verschillende landen van de EU. Als Nederlander of Belg heb je dus het recht om in Duitsland in loondienst te treden zonder dat daarvoor een werkvergunning voor moet worden aangevraagd.

Duitse bankrekening openen

Handig en vooral voordelig is het hebben van een Duitse bankrekening. Overschrijven naar buitenlandse rekeningen vanaf je Nederlandse rekening  kan een zeer prijzige zaak worden en ook niet alle werkgevers zijn bereid geld over te maken naar een buitenlandse rekening. Bovendien kun je niet in iedere winkel met een Nederlandse pinpas betalen.

Wil je je alvast een beetje oriënteren op bankgebied, dan kun je een kijkje nemen bij één van de volgende banken:

  • Deutsche Bank
  • Berliner Sparkasse
  • Berliner Bank
  • Dresdner Bank
  • Commerzbank
  • Postbank

Ook kun je kiezen uit een toenemend aantal online banken, zoals:

  • DKB
  • ING Diba

Let wel op dat er in Duitsland een ander pinbeleid geldt dan in Nederland. Je kunt met je Nederlandse pas in bijna elk automaat gratis geld pinnen van je Nederlandse rekening. Voor pinnen met een Duitse pas van je Duitse rekening zijn de regels een beetje anders: pinnen bij een automaat van je eigen bank is in vrijwel alle gevallen gratis. Pinnen bij een automaat van de concurrent kan geld kosten (soms tot wel €5 per transactie)! Een aantal banken hebben zich verenigd in groepen, en berekenen onderling geen kosten.

  • Cash Group;
    Commerzbank, Deutschen Bank, Dresdner Bank, HypoVereinsbank of Postbank en dochterondernemingen
  • Website Cash Pool;
    BBBank eG, Citibank, Degussa Bank, National-Bank, Santander Consumer Bank, SEB, Sparda-Banken, Südwestbank en Wüstenrot.

Let dus goed op bij welke groep je bank is aangesloten, en bij welke automaten je kostenloos geld op kunt nemen.

Persoonlijk ben ik al een paar jaar tevreden klant bij DKB. Online banken zijn vaak voordeliger omdat je bij elke bank gratis geld op kunt nemen en ook geen extra kosten betaalt voor een credit card. Het kan wat onwennig zijn dat er geen fysiek kantoor aanwezig is maar de DKB heeft een uiterst goede telefonische klantenservice waar je altijd terecht kunt.

Handing om te weten

Salaris

Verwacht niet dat je een miljoenensalaris zal ontvangen. Nee, in tegenstelling tot de rest van Duitsland liggen de lonen vrij laag in Berlijn. Maar in ruil daarvoor woon je wel in één van de leukste steden van Europa! Arbeidsloon ligt in Duitsland rond de hoogste van de wereld. De meeste banen van afgestudeerden zijn goed voor een inkomen van rond de €30.000 bruto, waar ongekwalificeerd werk rond de €10-15 per uur betaald. Berlijn is een ander verhaal, hier liggen de lonen ongeveer 30% lager dan in het rijke westen.

Er wordt altijd gesproken in jaarlijks brutosalaris  (voor afdracht van belastingen en sociale verzekeringen). Houd er ook rekening mee dat de Krankenkasse (ziektekostenverzekering) vanuit je brutoloon door de werkgever wordt betaald. Het verschil tussen bruto en netto loon is dan ook vrij groot, houd er rekening mee dat er ongeveer 50% van het bruto salaris maandelijks op je bankrekening verschijnt. Het is verstandig je op internet te oriënteren op Duitse salarissen in jouw branche. Kijk daarvoor op www.personalmarkt.de.

Reiskosten en vakantiegeld

Houd er rekening mee dat reiskosten en vakantiegeld in Duitsland niet heel gangbaar zijn. Kijk er dus niet gek van op als dit niet in je contract staat vermeld. Bij ziekte krijg je natuurlijk wel standaard doorbetaald en hetzelfde geldt voor een zwangerschap.

Vakantiedagen

Het minimum aantal vakantiedagen is wettelijk met 24 vakantiedagen vastgelegd. Doorgaans liggen het aantal vakantiedagen  tussen de 26 en 30 dagen. Sommige grote bedrijven of overheidsinstanties bieden zelfs meer dan 30 vakantiedagen.

Hiërarchie en aanspreeksvormen

Bereid je voor op hiërarchie. Je hoort vaak dat je in Duitsland de baas niet met “je” mag aanspreken en vooral geen kritische feedback mag geven. Ik zeg, tast het een beetje af en doe wat goed voelt. Duitsers kunnen de directe aanpak van Nederlanders soms ook heel erg waarderen maar blijf te allen tijden beleefd.

Lunchpauze

Ga tussen de middag lekker buiten de deur lunchen met je collega’s, meestal een prima moment om het ook over persoonlijke zaken te hebben. Broodtrommeltjes zijn niet zo gangbaar in Berlijn, maar zeer betaalbare drie gangen lunches des te meer! Ik schreef op mijn blog al eens over mijn favoriete lunchadresjes in Kreuzberg.

Voor jezelf werken/Freelancen

Berlijn is een magneet voor creatievelingen in de vrije sector. Kunstenaars, adviseurs, marketeers, developers. Je vindt ze ook veel als zelfstandig ondernemer. Juist omdat er in Berlijn weinig banen zijn, maar het huren van een eigen kantoorruimte relatief goedkoop, is het freelancen erg populair.

Je bedrijf registreren

Bedrijfsvormen zijn er in alle soorten en maten in Duitsland en het systeem is voor buitenstaanders best gecompliceerd. Je kunt je het beste laten adviseren door het Finanzamt, de plek waar je ook moet zijn om je bedrijf te registeren. Bij het Finanzamt krijg je ook een Steuernummer voor de bedrijf dat je nodig hebt voor de belastingaangifte.

Co-working spaces

Mocht je in Berlijn voor jezelf gaan werken, dan kunnen de zogenaamde co-working spaces een uitkomst voor je zijn. Vaak zijn dit grotere ruimtes die door meerdere zelfstandigen worden gedeeld. Voor een vast bedrag per maand heb je hier toegang tot internet en niet geheel onbelangrijk: veel mogelijkheden tot netwerken. Betahaus is een bekende locatie waar ik zelf ook regelmatig met mijn laptop te vinden ben. Het Betahaus organiseert op donderdagochtend vaak het Betahaus breakfast, een leuke en nonchalante manier om mensen te leren kennen. Check de website voor meer events.

Betahaus co-working in Berlijn

61 Reacties

  1. Connetix

    Ik ga binnenkort naar Berlijn verhuizen, dus jouw artikel komt als geroepen. Bedankt!
    Groet,
    Johan

    Antwoord
  2. Caroline

    Hoi!

    Binnenkort ga ik voor mijn stage een half jaar in Berlijn wonen. Ik vraag me alleen af hoe ik het beste van mijn appartement naar mijn stage toe kan gaan. Ik loop stage in Mitte en woon in Lichtenberg. Is het op de fiets te doen en de moeite waard om mee te nemen of kan ik toch het beste altijd met het ov? Ook las ik dat Lichtenberg niet de meest veilige plek in Berlijn is. Soms heb ik stage tot 00.00 is het veilig om als meisje daar alleen over straat te gaan?

    Groetjes,
    Caroline

    Antwoord
  3. Max Budding

    Hoi, ik ben Max Budding. Ik ben 14 jaar en doe tweetalig VWO op het Revius Lyceum in Doorn. Omdat ik tweetalig doe moet ik een Engels arbeids-ervaring-project doen, dit houdt in dat ik 4 dagen bij een Engels sprekend bedrijf mee moet lopen. Nou zou ik dit graag in Berlijn doen, hoe kan ik dit het best aanpakken?

    Antwoord
  4. Karen

    trendence is dringend op zoek naar een Nederlandse medewerkster/medewerker in Berlijn !

    Startdatum: September 2015
    Contract: tot maart 2016 (flexible working time, payment on an hourly basis)

    Voor meer info (Engels of Duits):
    Ditte Lorenz (Ditte.Lorenz@trendence.com)

    Antwoord
  5. Pieterjan

    Beste Marjolein,

    Complimenten voor je zeer duidelijke, handige website.

    Dit jaar is mijn laatste in het middelbaar en graag zou ik architectuur gaan studeren. Vooraleer ik deze studies aanvat, zou ik graag een sabbatjaar nemen. Dit zou ik graag in Berlijn doen, omdat dit een bruisende stad is met vele culturele activiteiten.

    Is het mogelijk om hier werk te vinden als je (nog) geen Duits spreekt? Ik wil dit wel graag leren en ben bereid om alle mogelijke jobs uit te voeren. Met de horeca heb ik al ervaring. En om te wonen, hoeveel moet je rekenen voor een kleine studio? Is het ook een optie om samen te wonen, of tijdelijk bij iemand in te trekken om de kosten te drukken?

    Alvast bedankt,

    Met vriendelijke groeten,
    Pieterjan

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Pieterjan,

      leuk idee! Ik geef je groot gelijk. Het is absoluut een voordeel als je Duits spreekt. Ik zeg niet dat het onmogelijk is als je geen Duits spreekt, maar je kansen zijn over het algemeen wel een stuk minder. Ik zou dus zeker voor een taalcursusje gaan! Een kleine studio heb je denk ik al vanaf €300, ligt er een beetje aan in welke wijk je gaat zoeken. Hoe verder buiten het centrum, hoe goedkoper (Mitte, Prenzlauer Berg, Kreuzberg, Friedrichshain en Charlottenburg zijn bijvoorbeeld erg prijzig). Samenwonen is zeker een optie! Zogenoemde WGs zijn erg populair, check https://www.wg-gesucht.de/ voor het aanbod. Weer een stuk voordeliger dan een eigen studio.

      Succes!
      Marjolein

      Antwoord
      • Pieterjan

        Beste Marjolein,

        Dankuwel voor de goede tips! Ik zal er zeker gebruik van maken.

        Antwoord
  6. Sophie

    Wauw dankjewel! Ik ben opzoek naar een Engelstalige stage in Duitsland. Hopelijk vind ik er eentje! Heb jij toevallig nog aanbevelingen?

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Sophie, wat leuk dat je op zoek bent naar een stage in Berlijn! Op het moment weet ik niets maar ik raad aan om de portalen die ik in dit artikel noemde in de gaten te houden. Ik wens je in ieder geval heel veel succes!

      Antwoord
  7. Rieke Vermue

    Beste Marjolein,
    Erg interessant wat hier allemaal beschreven staat. Echter vroeg ik mij af of u misschien ook informatie heeft over productiebedrijven in Berlijn. Ik ben een tweedejaars Technische Bedrijfskunde studente en organiseer een studiereis voor mijn medestudenten. Ik zoek echter nog één of enkele bedrijven die geïnteresseerd zijn om een paar Nederlandse studenten ongeveer twee dagen rond te laten kijken in hun fabriek. Heeft u misschien een tip voor mij? Het gaat om bedrijven die iets produceren maar het maakt niet uit wat.
    Alvast bedankt!

    Groet, Rieke

    Antwoord
    • Marjolein

      Vattenfall misschien? Deze electriciteitscentrale heeft veel vestigingen in de stad. Verder zijn er voor zover ik weet weinig industriele gebouwen in de stad die nog in gebruik zijn. Of Herlitz? Zij zitten in Falkensee en produceren daar volgens mij ook. Succes in ieder geval!

      Antwoord
  8. Floor

    Erg bedankt voor de handige uiteenzetting. Ik ben zelf na het denken om te emigreren naar Berlijn.

    Antwoord
  9. Frits

    Hallo Marjolein (en alle anderen),

    ook wij zijn op zoek naar nieuwe medewerkers, ik hoop dat je het niet erg vind als ik hier ook een oproep plaats (zie dat er toch wel een aantal mensen hier ook vragen hebben over het thema werk zoeken).

    Een direkte link naar de advertentie:
    http://www.jago-ag.de/wordpress/Job/seo-manager-international-mw/

    Ik wil er nog bij zeggen dat je echt niet aan alle vereisten moet voldoen die in de advertentie staan, integendeel! Ook als je nog geen ervaring hebt met SEO ben je bij ons aan het juiste adres. Wat je wel moet kunnen is goed nederlands schrijven!, al het andere kunnen wij je bijbrengen. Dus als je op zoek bent naar een leuke uitdaging, meld je dan nu bij ons aan!

    Antwoord
  10. Jan

    Ik ben WO afgestudeerd en heb een stage aangeboden gekregen bij een ” startup’ in Berlijn om zo door te groeien naar een jr marketing functie. Wat is dan een fair bedrag om te vragen voor vergoeding levensonderhoud? En wordt de zorgverzekering ook door je werkgever betaald? Wie kan me antwoord geven op mn vragen. Wellicht nog andere tips.

    Bedankt, groet,

    Jan

    Antwoord
  11. NdJ

    Dag Marjolein,

    Met veel plezier lees ik je blog. Ik heb besloten om naar Berlijn te verhuizen en ben inmiddels druk bezig om via internet te solliciteren.
    Ik wil in augustus graag een paar dagen naar Berlijn om naar werk te zoeken; hoe kan ik dit het beste aanpakken op het moment dat ik er ben?
    Zijn er uitzendbureaus?

    Antwoord
  12. Leroy

    Hoi,
    afgelopen maand heb ik mij aangemeld voor de studie “Politikwissenschaften” aan de Freie Universität van Berlijn. Ik wil per juli verhuizen naar Berlijn, maar ik ben nog op zoek naar een baantje waar ik voor langere tijd kan werken. Ik heb ook nog een Mbo 3 diploma “Verkoopspecialist in de detailhandel” op zak. Heeft iemand aanbevelingen voor een baantje in Berlijn?

    Groetjes,
    Leroy

    Antwoord
  13. mona

    hoi hoi
    kun je me vertellen waar ik het beste kan adverteren voor het geven van diverse massages
    wil namelijk massages geven in berlijn maar dan vanuit een eigen locatie als zelfstandige
    alle info is welkom

    Antwoord
    • Lissa

      Hi Mona, zou je mij iets meer info kunnen geven of een emailadres? Ik ben erg geinteresseerd in het krijgen van een massage, maar heb nog niks goeds gevonden :). Hoor het graag!

      Groetjes!

      Antwoord
      • mona

        hoi Lissa
        woon je zelf in berlijn?

        je mag me mailen voor meer info

        grt.

        Antwoord
        • cammy

          Hi Mona,

          Hoe gaat het inmiddels met het geven van massages? Ik ben op dit moment aan het plannen om naar Berlijn te verhuizen (binnen nu en 3 maanden).
          Zelf geef ik ook massages, met name energetische massages. Ik vroeg mij af hoe het met je eigen massages gegaan is, is er een markt voor, vanuit waar doe je het, en heb je evt. zin om de krachten te bundelen?

          Hoor graag van je. Je kunt mij ook mailen (mail@cammymaitran.com).

          Liefs, cam

          Antwoord
  14. Koon

    Dag Marjolein,
    Complimenten voor de website.
    Ik ben sinds oktober aan het werk in Berlijn en ik moet nu belastingaangifte doen.
    Het is een beetje lastig aangezien ik tot oktober inkomen had uit NL. Ik zoek daarvoor hulp en heb al geprobeerd bij de ambassade te vragen. Zij konden niets voor mij doen. Mijn werkgever is een Amerikaans bedrijf en heeft er ook totaal geen verstand van. Kan jij een belastingadviseur aanraden in Berlijn die Nederlands spreekt en mij kan helpen?

    MVG,

    Koon

    Antwoord
    • Evelien

      Hallo Koon, ik zit zelf in een gelijkaardige situatie. Heb jij intussen een belastingadviseur gevonden en kan je me deze eventueel aanraden?
      Alvast bedankt!

      Groeten,
      Evelien

      Antwoord
  15. Michelle

    Hoi Marjolein,

    Ik loop ondertussen een maandje stage in een grafisch bureau in Berlijn. Ik word niet betaald aangezien het een ‘onbezoldigde stage’ inhield. Ik zal hier nog werken/ stage lopen tot en met juni 2014. Weet jij toevallig of ik recht heb op vakantie en hoeveel dagen dit zijn? Is er Duitse wet die dit bepaalt?

    Hartelijk dank! & Big up voor je leuke blog!

    Groeten,
    M.

    Antwoord
    • Marjolein

      Hallo Michelle,

      het ligt eraan of je een vrijwillige stage loopt of een zogenoemd “Pflichtpraktikum”. Bij een Pflichtpraktikum (als de stage onderdeel is van je studie) heb je geen recht op vakantie. Bij een vrijwillige stage heb je volgens mij recht op de gangbare 2 vakantiedagen per maand. Op deze site kun je nog wat meer informatie vinden http://www.meinpraktikum.de/bewerbung/praktikumsrecht.

      Succes!
      Marjolein

      Antwoord
  16. Janine

    Hallo Marjolein,
    Zou jij mij iets kunnen vertellen over het importeren van producten uit Berlijn naar Nederland? Denk ik erg simpel als ik in mijn auto stap, naar de desbetreffende fabriek rijd en met een volle auto terug rijd naar Nederland?
    Met een vriendelijke groet,
    Janine

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Janine,

      oei, daar heb ik zelf geen ervaring mee. Af en toe neem ik wat drop en stroopwafels mee naar Berlijn, maar daar blijft het bij. Zolang het bij “normale” hoeveelheden blijft (voor eigen gebruik), moet het geen enkel probleem zijn lijkt me. Overigens heb ik ook nog nooit controles mee gemaakt aan de grens met de auto, maar het komt wel eens voor.

      Groeten,
      Marjolein

      Antwoord
      • Janine

        Dank voor je antwoord Marjolein!
        Ik ga me er nog even goed in verdiepen.
        Mooie site!!!!

        Antwoord
  17. Sebastiaan Dat

    Hee Marjolein,

    Bedankt voor je vorige antwoord.
    Kun jij mij ook meer vertellen over Steuerklassen.
    En hoe ik kan achterhalen in welke ik val?

    Morgen (za 28-09 2e sollicitatie gesprek, Geen Azubi hoor).

    Antwoord
  18. Sebastiaan Dat

    Hallo Marjolein,

    Allereerst complimenten met jullie site!

    Ik zie heel vaak de Term ‘Azubi’ voorbij komen, nu weet ik dat het te maken heeft met ‘leerling zijn’. Kun jij mij wat meer vertellen over de arbeidsvoorwaarden van zo’n ‘leerling’ zoals loon e.d.
    Volgens mij is dit namelijk geen Stage.

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Sebastiaan,

      dankjewel, en originele vraag!

      Azubi is een afkorting voor Auszubildender. Iemand die op dat moment leert voor een voorgedefinieerd beroep (bijvoorbeeld bakker, of loodgieter). Dit kan zowel theoretisch zijn (op een school) of praktisch (direct bij een bedrijf, als een soort stage). Het is een beetje vergelijkbaar met MBO-opleidingen in Nederland. Al te hoge lonen hoef je dus niet te verwachten.

      Groeten,
      Marjolein

      Antwoord
  19. Don

    Hallo Marjolein,

    Allereerst wil ik even mijn complimenten geven over je blog! Ik sta op het punt om naar Berlijn te vliegen zodat ik morgen (2-8-2013) mijn laatste gesprek in mijn solicitatie procedure te hebben, gaat dit allemaal goed dan maak ik binnen 3 tot 4 weken zelf ook de stap hier te gaan wonen en werken! Je blog was een goed uitgangspunt met duidelijke en heldere informatie. THNX!

    Antwoord
    • Marjolein

      Dankjewel, wat leuk om te horen. Succes met je laatste gesprek!

      Antwoord
  20. S. Leevhi Brown

    Mogelijkheden voor een senior director visuele communicatie fotografie beeldende kunst
    aan de slag te gaan. Als researcher voor een designoffice of internet magazine? Of als conservator fotografie voor een stadsarchief of andere Duitse overheidsinstelling?
    Zijn er op dit specifieke vakgebied nog trajecten of aanstellingen beschikbaar?
    Het gaat om tijdelijke aanstellingen of bijzondere projecten! Weet jij hoe en wat?

    Antwoord
  21. privatkredite

    As a Newcomer, I am often exploring on the web for
    articles that may help me. thank you

    Feel free to visit my website privatkredite

    Antwoord
  22. melanie murray-bolt

    Wij zijn, met spoed, op zoek naar medewerkers klantenservice voor een call center in Berlijn.40 uur per week, verdeeld over 4 dagen, op basis van een jaarcontract.
    Vloeiend Nederlands en Engels sprekend en ervaring in een call center is een pre.Goede verdiensten en bonusregeling.
    Wellicht hebben lezers van dit blog interesse?Of een manier om dit te delen.
    Voor meer informatie en een uitgebreide versie van de vacature mail naar murraybolt@hotmail.com

    Antwoord
  23. Eva

    DaWanda is currently looking for a Marketing Manager, check it out:
    DaWanda Jobs

    Antwoord
    • Eva

      …for the Dutch platform :)

      Antwoord
  24. Monique

    Wat een heldere website, omdat ik op zoek ben naar orde, hoge gebouwen, brede straten, goedkoop lekker in restaurants eten, en goede reputatie hoor over Duitse degelijkheid + op vakantie wil, ben ik bij Berlijn terecht gekomen.

    Duitsers als ze eens bereid zijn om zich een beetje open & minder arrogant op te stellen, hebben me iets van hun karakters aan me laten zien.

    Het is dichtbij om te bezoeken, daarom wil ik eens meemaken

    Antwoord
    • Monique

      Ingeval het nog nodig is, ik heb de indruk dat ze als toerist (niet noodzakelijk in eigen land) doodgemakkelijk te versieren zijn. Dan heb je een basis. Ik dacht eens een paar maanden geleden op de duur: “Guy, don’t hang on me”. In ieder geval succes.

      Antwoord
  25. Merle

    Hallo marjolein,

    Complimenten voor je website, wat fijn om hier informatie vandaan te halen.

    Ik mail ook namens een vriendin van mij.
    Vorig jaar hebben wij een half jaar stage gelopen in Berlijn. Nu krijgen we in Juni onze diploma en willen vanaf juli 2013 in Berlijn wonen en werken.
    Eerst maar even een gewoon baantje (winkel, restaurant, noem maar op), om ons duits, wat al aardig goed is, een beetje op te krikken. Heb jij tips voor ons wat we het beste kunnen doen? Hoe we het het beste kunnen doen? Sollicitatiebrieven hebben we al klaar.

    Nog een vraag, weet jij iets over het erkennen van de Nederlandse opleiding in het buitenland?
    Graag horen we van je

    Groetjes, Merle

    Antwoord
  26. Marc Scherbateyev

    Hi Marjolein!

    Op dit moment ben ik bezig met het inrichten van mijn eigen bedrijf, ik heb een taoeage galerie in een 12 meter lange verbouwde stadsbus.
    Als vaste standplaats heb ik Delft, maar ik wil de bus ook door heel Europa gaan rijden. Heb jij enig idee hoe en of het mogelijk is een tijdelijke standplaats aan te vragen in Berlijn? Het zou dan met name gaan om markt- of ventstandplaatsen in vakantieperiodes.

    Hoop van je te horen !

    Met vriendelijke groet;
    Marc Scherbateyev

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Marc,

      ik heb hier zelf weinig ervaringen mee, maar ik zou inderdaad kijken of je het via een markt kunt aanpakken. Ik denk dat het Mauerpark en de vlooienmarkt op het RAW Gelände wel interessant zouden kunnen zijn voor jou, volgens mij kun je die ook boeken. Ik weet alleen niet hoe het zit met “commerciele partijen”, maar dat zou je op de website denk ik nog wel kunnen achterhalen. Hier vind je nog een overzicht van andere vlooienmarkten in Berlijn. Hopelijk heb je hier iets aan! Denk dat Berlijn wel een goede keuze is voor jouw galerie! Succes :-)

      Marjolein

      Antwoord
  27. Julian Q.

    Hey, topsite met zeer veel nuttige informatie.

    Ik had echter nog wel een vraag m.b.t. belastingen. Ik heb een sollicitatie in Berlijn, maar nog geen wooruimte. Ik verblijf zolang in goedkope hotels. Is het noodzakelijk een Duits woonadres te hebben voordat ik in Duitsland aan het werk ga? Levert dit problemen op met bijvoorbeeld belastingafdracht in NL waar ik nog ingeschreven sta?

    Vriendelijke groet,

    Julian.

    Keep up the good work!

    Antwoord
    • Marjolein

      Hallo Julian,

      in principe niet. Alleen is het vaak zo dat werkgevers alleen loon overmaken naar een Duitse rekening, en voor een Duitse rekening heb je een Duits woonadres nodig. Het is dus wel raadzaam zo snel mogelijk een (tijdelijk) woonadres te zoeken.

      Groetjes en veel succes met solliciteren! Marjolein.

      Antwoord
      • Julian Q

        Dank voor je antwoord! :)

        Antwoord
  28. Nora van Dam

    Hoi Marjolijn,

    … en hoe zit het in Duitsland/Berlin met het geven van theatercurusssen buiten school maar ook im Unterricht?

    Was wat aan t surfen maar wb categorieën vind je in de doorsnee zoekmachines daarover weinig. Is ook lastig te traceren denk ik.

    Vriendelijke groet,
    Nora van Dam

    Antwoord
  29. marcello

    ik heb ook nog een aardige tip, ben je eenmaal ingeschreven in berlijn kan je een deutsche konto aanvragen, er zijn vele banken.

    Mijn tip : Vraag bij elke bank een konto aan, je krijgt bij aanmelding al gauw eur 50 bonus, je zit zo op de eur 300 bonus ;)

    gr
    marcelllo

    Antwoord
  30. Jacob

    Ha Marjolijn,

    Ik ga waarschijnlijk volgend jaar in Berlijn studeren en ik vroeg me af of het voor studenten makkelijk is om een bijbaantje te vinden? Mijn Duits is nog niet zo goed (ga Engelstalige studie doen), maar ik verwacht dat ik het wel snel kan leren (zal ook lessen gaan volgen). Kan je hier iets over zeggen? Maakt het uit wat voor werk je zoekt (supermarkt/horeca/krantenbezorgen) en waar je zit?

    In ieder geval bedankt voor de info en tips op je website, ik vind ze super handig!

    Groeten,

    Jacob

    Antwoord
  31. Max

    Dank je voor de goede site. Met betrekking tot de bankrekening openen, kan men dit reeds op afstand of door een familielid laten doen? Wat zijn de eisen hiervoor?

    Dank en groet,

    Max

    Antwoord
    • Marjolein

      Hallo Max,

      bedankt voor je compliment! Het openen van een rekening kan op zich op afstand, zie ook het grote aanbod van online banken (de DKB Deutsche Kredit Bank is bijvoorbeeld een bekende). Het enige dat je nodig hebt is een officieel woonadres in Duitsland (hiervoor heb je een Anmeldebestätigung van de gemeente nodig) en je identiteitsbewijs. Ik hoop dat je hier iets aan hebt.

      Groeten, Marjolein.

      Antwoord
  32. Heirwegh Dennis

    Hoi Marjolein

    Mijn vriendin en ik zijn het ook aan het overwegen om naar berlijn te verhuizen
    Zij is van Berlijn maar is nu 4 jaar in Belgie en nu gaat ze af studeren en zijn we
    er over aan het denken om naar daar te komem.
    Voor haar is het thuis komen maar voor mij is het best wel een grote stap want
    de taal ken ik nog niet zo goed.
    Nu heb ik me laten vertellen dat er van die snel curcussen zijn om de taal snel onder de knie
    te krijgen en zou dat dan ook wel direct doen.
    Als ik dat zo lees is het dan best wel moeilijk om werk te vinden.
    Ik werk hier in de wegenbouw en dacht dat daar ook te doen maar daar moet ik nog wat info over zoeken. Je hebt wel heel veel leuke info op je site staan en leuke tips.

    Groetjes,Dennis

    Antwoord
  33. Emiel

    Hoi,
    Complimenten voor je website! Speel al een tijd met het idee om mijn geluk in Berlijn te gaan beproeven. Ik kijk vooral uit naar werk in de horeca. Ik ben in ieder geval al geholpen met de info-lijst van jobboards en andere informatie op je site. Mocht je nog meer specifieke tips of ideeen hebben omtrent werk in de horeca in Berlijn.., ik hou me aanbevolen..;]..

    Groetjes,
    Emiel.

    Antwoord
    • Marjolein

      Wat betreft de horeca is het meest effectieve denk ik langsgaan bij bars, restaurants en hotels. Veel tentjes hangen gewoon een briefje op bij de deur met de boodschap dat ze nog een medewerker zoeken. Maar goed, daarvoor moet je dan wel weer in Berlijn zijn ;). Ik zal mijn ogen ook even voor je open houden!

      Groetjes, Marjolein.

      Antwoord
  34. naomi

    Hoi! Ik heb een aantal vragen…

    Dit jaar studeer ik af op facilitair management bachelor. Ik ben van plan om in berlijn voor onbepaalde tijd te gaan werken en wonen. Ik heb heel veel info op internet gevonden waaronder op jou blog. Echter heb ik totaal geen idee hoe en waar ik moet beginnen! Hoe kan ik het beste een baan regelen en een woning? Zijn er in Berlijn instanties waar je het beste heen kunt gaan en die je kunnen helpen met het bemiddelen voor een baan en het zoeken naar een woning? Kortom hoe kan ik er achter komen wat mijn kansen zijn op een baan, het hoeft niet persee aan te sluiten op mijn opleiding.

    Hoop dat je me meer kunt vertellen, alvast bedankt!

    Gr. Naomi

    Antwoord
    • Marjolein

      Ik ken zelf geen instanties die je helpen bij het zoeken van werk. Ik raad aan om gewoon alle vacaturesites af te gaan (zie lijstje in dit artikel), in de kranten te kijken voor vacatures en ook gebruik te maken van je sociale netwerk (denk ook aan LinkedIn en het Duitse equivalent Xing). Als je al een beetje een beeld hebt van wat je wilt gaan doen kun je natuurlijk ook persoonlijk bij bedrijven langs gaan (dit werkt zeker in de horeca). Hoe groot je kansen precies zijn hangt natuurlijk heel erg van de branche waar je in wilt gaan werken en je werkervaring af. Ook vergroot een goede kennis van de Duitse taal je kansen aanzienlijk. Wat betreft een woning, dat is minder moeilijk te vinden dan een job, maar vergt natuurlijk wel enige inspanning. Meer lezen kun je op mijn pagina wonen in Berlijn.

      Ik hoop dat je hier iets aan hebt!

      Groetjes, Marjolein.

      Antwoord
  35. Bram

    Complimenten voor je website. Nog niet vaak een website gezien die je zo goed over allerlei verschillende zaken in een stad informeert als de jouwe. Ik studeer inmiddels 2 weken Duits bij GLS in Berlijn en zit er sterk over na te denken hier voor een jaar te blijven ipv de geplande 8 weken. Zou daarvoor een baan moeten zoeken, maar gezien m’n opleiding (Int. Business Management), en m’n nog-niet-vloeiende Duits (ga nu C1 niveau in) lukt me is het erg lastig de juiste vacatures te vinden. Zag dat jij hier Wirtschaft gestudeerd hebt en daarna een baan hier gevonden hebt. Hoopte dan ook dat je mij misschien wat meer gerichte tips zou kunnen geven, gezien onze – enigzins – vergelijkbare achtergrond?

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Bram,

      leuk dat je ook in Berlijn zit en een taalcursus is een goede eerste stap! Ik raad sowieso aan om de links die ik in mijn artikel heb genoemd even af te gaan en te kijken of er interessante vacatures voor je tussenzitten. Als je engels wel goed is, dan is er best een redelijke kans dat je iets kunt vinden. De aanhouder wint! Verder raad ik je aan om via LinkedIn en Xing (het Duitse equivalent van LinkedIn) te zoeken naar vacatures en op je profiel te vermelden dat je iets zoekt. Ik krijg met regelmaat ook verzoekjes binnen bij bovengenoemde profielsites met vacatures in Duitsland. Een laatste optie zou nog zijn via een internationaal bedrijf in Berlijn binnenkomen, wellicht een bedrijf dat ook in Nederland actief is zodat je kan worden uitgezonden? Mocht het echt niet lukken dan kun je het beste op zoek gaan naar een Praktikum (stage), het is hier redelijk gangbaar dat je na je afstuderen nog een stage volgt om zo bij een bedrijf binnen te komen.

      Ik hoop dat je hier iets mee kunt en als je nog specifieke vragen hebt, let me know!

      Groetjes, Marjolein.

      Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This