Het is een van de meest gehoorde vragen die ik krijg: “Waarom ben je naar Berlijn verhuisd?”

Sorry dat ik jullie misschien moet teleurstellen, maar het antwoord daarop is eigenlijk helemaal niet zo spectaculair… Gewoon, omdat ik de mogelijkheid kreeg om voor mijn opleiding in het buitenland te studeren. Wat begon met een redelijk spontane actie, bleek – nu ik er later op terugkijk – een van de beste beslissingen van mijn leven. Omdat het vandaag precies 9 jaar geleden is (whut? waar blijft de tijd?) dat ik voor het eerst naar Berlijn verhuisde, wil ik jullie graag wat meer vertellen over deze bijzondere tijd in Berlijn.

20070814 - IMG_1384- BerlijnBlog die Welt+
2006: het jaar dat het Palast der Republik werd afgebroken en ik naar Berlijn verhuisde.

Voor mijn studie naar Berlijn

Ik was 18, woonde nog bij mijn ouders thuis en zat in het tweede jaar van mijn opleiding Commerciële Economie aan de HES in de Amsterdamse Bijlmer. Concrete toekomstplannen had ik nog niet, dromen over wonen in het buitenland deed ik evenmin. Toch besloot ik samen met mijn beste vriendin een presentatie bij te wonen over studeren in het buitenland. Een docent stak een monoloog af over de boost voor je carriere, de vrije keuze voor een vakkenpakket en je talenkennis die er alleen maar beter van zou worden. Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar het leek ons vooral een toffe ervaring om een nieuwe stad te leren kennen. We keken elkaar aan en dachten “ja!”.

Dag 1 in Berlijn. 


Op basis van ons talenpakket behoorden Dortmund, Düsseldorf, Londen en Berlijn tot de mogelijkheden. London leek ons te duur en de studieplekken waren te beperkt, van Dortmund en Düsseldorf ging ons hart niet echt sneller kloppen en dus bleef Berlijn over. Ondanks dat ik nog nooit in Berlijn was geweest en het imago van Berlijn nog niet zo hip was (“Berlijn? Wat moet je nou in die grauwe stad?”) leverden we zonder al te veel na te denken onze formulieren in. Man, wat waren we benieuwd naar die Duitse hoofdstad! Gek genoeg ben ik in eerste instantie dus niet naar Berlijn verhuisd voor de stad zelf maar meer voor de ervaring om een tijdje in het buitenland te wonen. Het leek ons een bijzondere ervaring (dat was het!) en ik kan me nog goed herinneren dat mijn lieve mama aan de eettafel zei dat ik het moest doen (toen nog niet wetende dat het niet bij zes maanden zou blijven… Sorry mam!). Ons motto: Just do it.

Een paar maanden later vertrokken we naar Berlijn. Eindbestemming: Wohnheim Eichkamp, een studentencomplex aan de rand van het Grunewald. Het moment dat we op 1 september 2006 voor het eerst Berlijn binnen kwamen rijden, kan ik me nog als de dag van vandaag herinneren. De Messe was het eerste dat ik zag, daarna scheurden we langs de Brandenburger Tor, de Reichstag en onze hogeschool: de Fachhochschule für Wirtschaft. Het maakte allemaal evenveel indruk. Hier wonen? Gaaf! Bij aankomst in het Studentenwohnheim kregen we de sleutel van onze kamer en werden we nors door de Hausmeister verwelkomd. Berliner Schnauze, aangenaam!

20110824 - DSC03688- BerlijnBlog verhuizen naar berlijn
De Fachhochschule für Wirtschaft in Schöneberg – een prachtige plek om zes maanden te studeren. 


Als ik terugdenk aan die tijd leek het allemaal wel vanzelf te gaan en ik dacht er verder ook niet teveel bij na. Het zou toch maar voor zes maanden zijn? Als het tegen zou vallen was ik zo weer terug. Tegenvallen deed het niet. Integendeel. In de eerste maanden leerde ik Berlijn steeds beter kennen, ze omarmde me met een gevoel van vrijheid en bruiste van de creativiteit. Langzaam maar zeker realiseerde ik me dat ik me in Berlijn echt thuis voelde. Ik wilde hier blijven! Er was tenslotte nog zoveel te ontdekken. Mijn semester in Berlijn verlengde ik met een half jaar stage en sindsdien ben ik verzot op die stad. Het heeft me zoveel meer gebracht dan ik ooit had durven dromen. Naast de bijzondere ervaring van het studeren in het buitenland ben ik er ook begonnen met bloggen, heb ik er mijn vriend leren kennen en kreeg ik de kans om een boek te schrijven. En dat allemaal door die ene presentatie over studeren in het buitenland…

Na mijn stage moest ik mijn studie in Nederland voorzetten maar daar zou ik niet heel lang meer blijven, zo weet ik nu. Een paar maanden later ging ik voor 11 maanden naar Barcelona, daarna deed ik een master aan de VU om vervolgens in 2011 weer terug te keren naar mijn geliefde Berlijn. Misschien wel voor altijd? Wie zal het zeggen.

Waarom mijn studietijd in Berlijn de beste tijd was uit mijn leven…

(… en waarom iedereen de kans zou moeten grijpen om in het buitenland te studeren).

1. Ik ging voor het eerst op mezelf wonen

Nooit eerder woonde ik op mezelf. Als je het doet, moet je het maar meteen goed doen, moet ik gedacht hebben. Mijn kamer was niet groot, de badkamer en keuken moest ik delen met vijf anderen, maar hey! Ik woonde wel in Berlijn. Helaas zijn de tijden dat je voor € 160 per maand een kamer kunt vinden in Berlijn wel voorbij maar nog altijd is de Duitse hoofdstad een relatief goedkope studentenstad.

Mijn woonblok!

Het wooncomplex deed me ergens een beetje denken aan een vakantiepark. Er was zelfs een minimarkt!

De gemeenschappelijke keuken… Die vieze rode thee was niet van mij!

20070126 - 100_8518- BerlijnBlog verhuizen naar berlijn
Het uitzicht uit het raam van mijn studentenkamer. Soms kwamen er zelfs wilde zwijnen voorbij!

2. Nooit eerder ontmoette ik in zo’n korte tijd zoveel nieuwe mensen

Ik nam net als de meeste andere studenten deel aan een Erasmusprogramma, een speciaal uitwisselingsprogramma voor buitenlandse studenten. Er werden allerlei evenementen georganiseerd, elk weekend was er in een ander woonblok wel een huisfeest en als ‘die buitenlander’ in de klas viel je ook wel op. Genoeg aanspraak dus!

3. Ik kwam in contact met mensen van over de hele wereld

Onze verdieping in het woonblok werd bevolkt door een Koreaan, een Israëliër, een Poolse, een Duitser en een Franse (zij woont nog steeds in Berlijn en we hebben nog altijd contact met elkaar – zo leuk!). Een gezellige bedoening dus!

20061207 - DSC00472- BerlijnBlog verhuizen naar berlijn
Op de International Day stelde alle internationale studenten hun land en cultuur voor. En ik mijn buik, whaha!

4. Mijn Duits (en Engels) ging met sprongen vooruit

Duitstalige colleges. Mensen, dat was vermoeiend! Urenlang geconcentreerd luisteren naar een professor in een taal die je nog niet helemaal beheerst, terwijl de vaktermen je om de oren vliegen, kost aardig wat energie. Helemaal slapeloze nachten bezorgden me de presentaties die ik moest geven in het Duits (over maatschappelijk verantwoord ondernemen of over B2B-marketing. Pittig!). Toch kreeg ik – van nature abosluut géén talenwonder – de taal zo vrij snel onder de knie. Ik verloor mijn schaamte om fouten te maken en kon steeds meer verstaan. Yuhu! De straattaal leer je natuurlijk het best na een paar biertjes in een club…

collage marjolein 2006

5. Naar het buitenland verhuizen was nooit zo makkelijk

Als ik terugdenk aan het regelwerk, viel dat onwijs mee. Natuurlijk moet je aardig wat formulieren invullen maar mijn studieplek en woonruimte werden door de school geregeld. Geen hypotheek, gezin of goede baan die ik achter moest laten. Koffer pakken en gaan!

6. Ervaringen > spullen

Er was eens een clichégezegde: travel is the only thing you buy, that makes you richer. Dat travel mag je gerust vervangen met in het buitenland studeren. Ik kwam met een hoop spullen en dacht dat ik me daardoor wel thuis zou voelen in Berlijn. Niets bleek minder waar: de stad zelf gaf me het gevoel thuis te zijn. De ervaringen die ik opdeed waren zoveel meer waard! Voordat ik vertrok had ik een vakantie lang een extra bijbaantje in een hotel zodat ik in Berlijn niet hoefde te werken. Bovendien word je financieel ondersteund met studiefinanciering en een Erasmusbeurs. Genoeg om mee rond te komen! Niemand had veel geld maar dat deed er niet toe. Ervaringen zijn zoveel meer waard dan spullen, je hebt er tenslotte veel langer profijt van.

20070708 - 101_0025- BerlijnBlog verhuizen naar berlijn
Uitzicht over Berlijn vanuit de West-Berlijnse Funkturm, mijn toenmalige Kiez.

7. Veel tijd om de stad te ontdekken

Tijdens mijn studietijd in Berlijn had ik geen bijbaan. Dat voelde ineens alsof ik zeeën van tijd had! Waar ik in Nederland veel werkte, wilde ik tijdens mijn Erasmussemester álles uit die zes maanden Berlijn halen. Na de colleges hadden we tijd om de stad te ontdekken, middagen aan de Wannsee door te brengen en flink te feesten. Als je stage loopt kan dat ook, maar mijn ervaring is dat er dan toch iets minder tijd overblijft. Ik wenste dat ik nu nog zoveel tijd had om op ontdekkingstocht te gaan!

20030101 - 100_9035- BerlijnBlog verhuizen naar berlijn
Ik woonde dan wel Am Arsch der Welt, ik had wel de Wannsee in mijn achtertuin. 

Het was een mooie tijd waarin ik verliefd werd op Berlijn. In dat ene jaar dat ik studeerde en stage liep in Berlijn heb ik zoveel kanten van de stad leren kennen. Feesten tot de zon opkwam, tripjes naar prachtige meren, Spandau onveilig maken, na het uitgaan een bezoekje brengen aan de Reichstag, verdwalen in Prenzlauer Berg. Heerlijk! Was ik nog maar student… Ik zou zo nog eens op Erasmus gaan!

liebegruesse

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This