Toen ik voor het eerst naar Berlijn kwam werd ik bevangen door de diversiteit van de mensen, de ruimte op straat, de relaxte sfeer. Alles leek wel perfect aan mijn nieuwe woonplaats. Elk weekend gingen we op pad om nieuwe dingen te ontdekken en steeds weer wist de stad me te verrassen met een kant die ik nog niet kende. Maar zoals het ook met een echte verliefdheid gaat, ga je op den duur ook minder leuke kanten van je liefde zien. Maar dat maakt niet uit! Want mijn verliefdheid is inmiddels overgegaan in een ware liefde voor Berlijn met al haar imperfecties. In dit artikel deel ik 10 dingen waaraan je kunt merken dat je verzot bent op Berlijn.

Je bent echt verzot op Berlijn als…

… het elke keer weer een lastige keuze is. Ga je op vakantie naar een tropische bestemming, wil je een nieuwe stad van je bucketlist afstrepen of ga je gevoel achterna en wéér naar Berlijn. Natuurlijk kies je voor dat laatste. En vervolgens beantwoord je keer op keer de vraag “alweer naar Berlijn, was je daar onlangs niet al geweest?”. In mijn geval is het ook lastig, ga ik op vakantie buiten Berlijn of breng ik mijn vakantiedagen hier door. Ik heb hier namelijk ook nog een hele bucketlist af te werken die, in plaats van korter, alleen maar langer lijkt te worden…

… de stad je heeft laten inzien dat je ervan kunt houden. Liefde voelen voor een stad? Voorheen had ik dat niet voor mogelijk gehouden! Maar als ik langere tijd niet in Berlijn ben dan mis ik het. Alles! Van de diversiteit op straat tot de relaxte sfeer, van de veelzijdigheid van de wijken tot ontdekkingen van historische feitjes, van de uitgestrekte parken tot de vele markten. Toen ik onlangs twee weken in New York was, kon ik niet wachten terug te gaan naar Berlijn. Een blik op de Fernsehturm, een ritje over de Karl-Marx-Allee of een drankje ergens langs de Spree zorgden voor een glimlach en het verdwijnen van mijn Berlijnweh als sneeuw voor de zon. Niet dat New York niet leuk was hoor, maar stiekem haalt geen een stad het bij Berlijn!

20131013 - IMG_0511- BerlijnBlog verzot op Berlijn

Het zien van de Fernsehturm tovert altijd een lach op je gezicht

… je absoluut geen problemen hebt met een slechte weersvoorspelling. Met liefde breng je een winter in grauw, guur en donker Berlijn door. Omdat je weet dat je je ook als het dagenlang regent uitstekend kunt vermaken! Check voor het bewijs mijn Berlijntips voor als het regent maar eens. Bovendien maken de lente en zomer alles weer driedubbel goed. There is, tenslotte, no thing like a summer in Berlin!

… je de typische Berlijnse Hinterhöfe niet beklemmend en donker vindt maar uiterst charmant. Heerlijk toch, om hofjes binnen te lopen en je te laten verrassen door wat je tegenkomt? Regelmatig zijn dat groene oases, oude fabriekspanden of leuke boetiekjes. Soms, als je oude DDR-appartementen tegenkomt, voelt het ook als een kleine tijdreis.

20150202 - _MG_6698- BerlijnBlog verzot op Berlijn

Het Ritterhof in Kreuzberg heeft een aantal verrassingen in petto, waaronder het geweldige restaurant Vabrique

… je blij bent dat de internationale media berichten dat Berlijn “niet meer cool is”. De reizigers die alleen maar voor het hippe imago of de goedkope drank naar de stad kwamen kunnen nu naar Hypezig, Krakau, Warschau of een andere stad die genoemd wordt als “het nieuwe Berlijn”. Over blijven de reizigers die voor het echte Berlijn komen: voor de geschiedenis, de cultuur of de sfeer. Beter!

… de geur van de U-Bahn je het gevoel geeft van thuiskomen. Verklaar me voor gek, maar ik hou van de geur van de Berlijnse ondergrondse. Als die warme olielucht me tegemoet komt, weet ik dat ik (weer) in Berlijn ben. Lekker is het niet, maar ja, het het heeft “iets”.

20150711 - DSCF0586- BerlijnBlog verzot op Berlijn

Een snufje metrolucht en je voelt je weer helemaal thuis

… de verveling nooit toeslaat. Je bent echt niet te beroerd om vrienden die voor het eerst naar Berlijn komen rond te leiden en voor de 5e, 10e of 25e keer de Reichstagkoepel te bezoeken, een bus 100 te pakken of een selfie te maken met de Fernsehturm. Zo krijg ik persoonlijk ook nooit genoeg van fietsen door Tiergarten, het uitzicht vanaf de Modersohnbrücke of een bezoek aan de C/O Berlin.

20140204 - IMG_2644- BerlijnBlog verzot op Berlijn

Een bezoekje aan de Berlijnse bezienswaardigheden verveelt je nooit

… je lievelingskleur “Alexanderplatzturquoise”, “U-Bahngeel” of “BVGbont is”.

bvg bont turnbeutel

Je bent trots op je kekke tas met BVGbont-motief

… stadsontwikkelingen je aan het hart gaan. Plannen om iets te veranderen op Tempelhof of aan de East Side Gallery? Je bent er als de kippen bij! Berlijners zijn erg betrokken bij de ontwikkelingen van hun stad, ook als iets niet direct in hun eigen achtertuin gepland is, en dat vind ik een goede eigenschap.

20150701 - DSCF0335- BerlijnBlog verzot op Berlijn

Park Tempelhof blijft gelukkig nog even zoals het is

… je koosnaampjes voor bekende Berlijnse plekken gebruikt. Je zegt liefkozend “Alex”, “Kotti” en “Schlesi” als je praat over Alexanderplatz, Kottbusser Tor en Schlesisches Tor. Wist je trouwens dat deze tic Berolinismus heet? Nieuwe Berlijners hebben trouwens vaak geen flauw idee waar het over gaat.

20140125 - IMG_2268- BerlijnBlog verzot op Berlijn

Gewoon Alex

Ik denk niet dat mijn liefde voor Berlijn ooit overgaat. Heeft Berlijn ook jouw hart gestolen en waar merk je dat aan?

liebegruesse

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This