Hoewel Sinterklaas een Nederlandse traditie pur sang is, komt de goedheiligman ook in Duitsland jaarlijks voorbij. Er zijn echter wel wat verschillen tussen het Nederlandse en Duitse Sinterklaasfeest. Zo gaat Sinterklaas in Duitsland onder de naam “Sankt Nikolaus” door het leven, wordt er “Nikolaustag” in plaats van “Pakjesavond” gevierd en worden de cadeautjes enkel op 6 december uitgedeeld. Het feest wordt dus wat minder groots aangepakt dan bij ons, van Sinterklaasjournaal, chocoladeletters en zwarte pieten is geen sprake.
Herkomst van Sinterklaas
De herkomst van het Sinterklaasfeest is in Duitsland dezelfde als in Nederland: de traditie is gebaseerd op het verhaal van Nicolaas van Myra. Nicolaas was in de 4e eeuw bisschop in Myra, de toenmalige hoofdplaats van Lycië in Klein-Azië (het huidige Turkije). Hij stierf op 6 december 342, werd later heilig verklaard en is de hoofdpersoon in tal van legenden.
De bisschop zette zich altijd in voor kinderen en armen en is daardoor een legende geworden. Zo gaat er een verhaal de ronde over drie dochters die in de prostitutie moeten werken omdat hun vader ze niet aan een rijke partner koppelen kan. Nicolaas (toen nog geen bisschop maar een rijke vent door erfgenaam) wilde helpen en schonk de dochters goudklompjes. Dankzij de giften van Nicolaas konden de meisjes toch trouwen.
Duitse gebruiken
In de avond van 5 december wordt de schoen gezet, meestal bij de deur of bij de schoorsteen. Nikolaus heeft geen boodschap aan veel Sinterklaasliedjes, een wortel voor het paard en een verlanglijstje in de schoen. Er wordt gekeken naar de schoenen zelf, deze moeten gepoetst zijn. Geen gepoetste schoenen? Geen cadeautjes! Net als bij ons worden alleen de brave kindjes beloond met een zoet of praktisch cadeautje in de schoen.
Of de kinderen braaf zijn geweest staat allemaal in het Gouden Boek van Nikolaus. Vergezeld wordt Nikolaus in Duitsland door de grimmige Knecht Ruprecht die een zak gevuld met zoetigheid op zijn rug draagt. In zijn hand houdt hij iets waar stoute kinderen allemaal bang voor zijn: de roe! Sinds de 17e eeuw komt Nikolaus met Knecht Ruprecht bij sommige families op bezoek.
Doorgaans is Nikolaus vooral een feest voor de kinderen. Maar brave partners mogen natuurlijk ook altijd worden beloond met een kleinigheid in een gepoetste schoen!
Sinterklaas vieren in Berlijn
Hoewel de winkels en straten al wekenlang zijn versierd met Kerstdecoratie, zijn er ook een aantal plekken in Berlijn waar je op zijn Nederlands Sinterklaas kunt vieren.
- Er zijn enige Nederlandse scholen in Berlijn die aandacht besteden aan het Nederlandse Sinterklaasfeest.
- Voorheen werd er ook jaarlijks een Sinterklaasintocht in Potsdam georganiseerd , maar deze is naar aanleiding van besparingen dit jaar helaas geannuleerd.
- Ook op de ambassade wordt elk jaar een intocht georganiseerd. Aangezien de ambassade zeer praktisch aan de Spree ligt gelegen kan de Sint hier zelfs per boot aanreizen.
Eerder schreef ik al eens over Sinterklaas vieren in Berlijn.
Het was gisteren wel een geinig gezicht in de Kita van mijn dochter. Minstens 100 paar gepoetste schoenen naast elkaar! En vanmorgen allemaal volgestopt met zo’n Nikolaustütchen (plastic zakje met een chocolade kerstman en kerstballen van chocolade).
Ik ken het zo dat in Duitsland de kinderen met Sinterklaas snoep en chocola krijgen en met kerst speelgoed.