Berlijn kent meerdere Biergärten: ruime tuinen waar grote groepen mensen bier kunnen drinken aan lange houten tafels. Een typisch verschijnsel uit Beieren, maar ook in Berlijn zijn leuke biergartens te vinden. De oudste, en een van de grootste, is Biergarten Prater in Prenzlauer Berg. Al in 1837 kwamen mensen hier naartoe om te genieten van een biertje. Daarna zijn er het theater, een openluchtbioscoop, een restaurant en een nachtcafé bijgekomen. Samen met enkele ruimten voor kleine bedrijfjes vormt het gebied een oase van rust en cultuur op deze hectische plek in Prenzlauer Berg.

De Biergarten biedt 600 plekken op houten zitbankjes waarvan er 80 overdekt zijn. In de Biergarten kun je onder de kastanjebomen lekker uitrusten van een stevige wandeling, een boekje lezen, met Berlijners kletsen en mensen kijken. Natuurlijk kun je hier ook een biertje drinken, er wordt hier huisgemaakt “Prater-Pils” geschonken. Een halve liter bier kost ongeveer 3 euro. Er wordt ook witbier en Berliner Weisse mit Schuß geschonken. Naar typisch Duits gebruik kun je bij je bier ook een Bratwurst of een Laugenbrezel bestellen. Het restaurant serveert meer echte Duitse gerechten zoals aardappelsoep, Königsberger Klopse (vleesballetjes) met aardappelen en Knödel (gekookte deegballen) met spinazie.

Geschiedenis van Prater

In 1837 opende Biergarten Prater zijn deuren onder leiding van de familie Kalbo.De ingang van Prater ligt aan de Kastanienallee, een toonaangevende straat in Prenzlauer Berg.

In 1902 kreeg Prater een vergunning om grotere klassieke theaterproducties te tonen. Daarvoor werd naast de tuin een theater gebouwd. Enkele jaren later was Prater de eerste plek waar mensen kennis konden maken met het toen nieuwe medium film. Dat duurde tot de tweede wereldoorlog. Al in het begin van de oorlog sloot Prater zijn deuren.

Na de tweede wereldoorlog:

Na de oorlog hebben de Russen ervoor gezorgd dat Prater weer open ging. In zijn eerste jaar na de oorlog kreeg Prater alweer veel bezoekers die kwamen voor de danseressen en de clows die de burgers konden vermaken. Het theater werd vanaf 1946 gebruikt als onderkomen voor de Volksbühne waarvan het eigen gebouw aan de Rosa-Luxemburg-Platz in de oorlog zwaar beschadigd raakte. In de jaren daarna groeide Prater uit tot een belangrijk cultuurcentrum. Hier traden mensen als Ernst Busch op, er werden thé-dansants gehouden en er vonden SED-partijcongressen en bijeenkomsten van arbeidersjongeren plaats. Daarnaast was er veel ruimte voor film en theater.

Na de Wende:

Na de Wende raakte Biergarten Prater in het slop. Prater had het imago een “DDR-cultuurhuis” te zijn en de wijkraad trok zijn handen er vanaf. Onduidelijk was wie de leiding had. Een programma was er niet meer. Dat duurde tot 1994. Toen gaf de nieuwe wijkleiding het complex aan de Volksbühne. Vanaf die tijd speelt Prater weer een belangrijke rol in het culturele leven van Prenzlauer Berg. In de zomer is het een drukbezochte biergarten en het hele jaar door kun je er terecht voor film, theater, muziek en festivals die soms het hele terrein beslaan.

Biergarten Prater

Adres: Prater, Kastanienallee 7-9, 10435 Berlin
Openingstijden: De biergarten is van april tot september bij mooi weer dagelijks vanaf 12 uur geopend.
Openbaar vervoer: De metrohalte “Eberswalder Strasse” ligt op loopafstand.


Prater op de kaart

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This