Prenzlauer Berg is momenteel een van de leukste wijken van Berlijn. De door de Tweede Wereldoorlog verwoeste panden zijn prachtig opgeknapt en de wijk ligt er prachtig bij. Jonge gezinnen, hippe cafes en leuke boetiekjes zijn massaal naar Prenzlauer Berg getrokken en die maken de wijk een fijne uitvalbasis voor een tripje naar Berlijn. De wijk moet het niet hebben van bekende bezienswaardigheden, maar vooral van de mooie straten, pleinen en goede sfeer.

Prenzlauer Berg ligt in het voormalige Oost-Berlijn en grenst onder andere aan Friedrichshain, Mitte, Wedding en Lichtenberg. In de jaren ’90, vlak na de val van de Berlijnse Muur, was Prenzlauer Berg nog een vervallen en slecht onderhouden wijk. Een walhalla voor kunstenaars en studenten omdat de prijzen hier laag waren, maar de locatie toch erg centraal. Nog altijd vind je hier de sporen van terug, in de wijk bevinden zich veel uitgaansgelegenheden, gallerijen en cafeetjes.

De belangrijkste straat in Prenzlauer Berg is de Kastanienallee, een gezellige straat in het hartje van Prenzlauer Berg. Echt leuk zijn de zijstraatjes van de Kastanienallee, loop zeker even door de Sredzkistraße, de Kollwitzstraße en de Rykestraße. Aan de Kollwitzplatz en Helmholzplatz vind je ook de nodige cafeetjes.

20130914 - _MG_9815- BerlijnBlogWeekmarkt op de Kollwitzplatz. 

Prenzlauer Berg vroeger…

Voor de val van de Berlijnse Muur

Prenzlauer Berg ligt direct ten noorden van het stadsdeel Mitte, het oude stadscentrum van Berlijn dat voor de val van de muur in 1989 onderdeel uitmaakte van Oost-Berlijn. Terwijl in Mitte door de DDR-regering grote regeringsgebouwen werden neergezet, en aan de buitenkant van Berlijn flatwijken ontstonden als Marzahn en Hohenschönhausen, werd de oude arbeiderswijk Prenzlauer Berg verwaarloosd. De huizen zagen er slecht uit, de sporen van de Tweede Wereldoorlog waren hier duidelijk zichtbaar. Jonge gezinnen ruilden hun tochtige woningen in Prenzlauer Berg om voor een moderne Plattenbau aan de rand van de stad. De grijze huurkazernes met binnenhoven en achterhuizen werden gaandeweg het domein van studenten, kunstenaars en alternatievelingen. Deze alternatieven werden door het DDR-regime gedoogd, als ze zich maar niet teveel in het paradepaardje Mitte lieten zien.

20130914 - _MG_9803- BerlijnBlog

Na de val van de Berlijnse Muur

Na 1989 profiteerde de wijk van de centrale ligging en de alternatieve bevolking. Prenzlauer Berg oefende een grote aantrekkingskracht uit op nieuwe winkels en galeries. De voormalige Joodse wijk rond de Schönhauser Allee werd in ere hersteld met de restauratie van de synagoge aan de Rykestrasse. Steeds meer jongeren trokken naar de wijk omdat het hier goedkoop en hip was. Clubs openen op elke hoek van de straat en Prenzlauer Berg was met uitstek de hipste wijk van Berlijn. Inmiddels is Prenzlauer Berg volwassener geworden. De studenten van toen hebben inmiddels kinderen gekregen en de illegale clubs hebben plaats gemaakt voor de kinderopvang. Dat neemt niet weg dat Prenzlauer Berg nog altijd een heerlijke wijk is om te wandelen of op een terrasje te genieten van een goede kop koffie.

20150308 - P1110676- BerlijnBlogDe Oderstraße die de Kastanienallee met het Mauerpark verbindt. 

Bezienswaardigheden in Prenzlauer Berg

Prenzlauer Berg is een stadsdeel vol sfeer, terrasjes en gezelligheid. Ook de wijk van de Volksbühne, Kollwitzplatz, Mauerpark, Wasserturm, Rykestraße en de enorme Kulturbrauerei. De bekende bezienswaardigheden uit de reisgidsen zul je in deze wijk niet tegenkomen, maar dat maakt deze wijk niet minder leuk! Hieronder een paar leuke plekken om te bezoeken in Prenzlauer Berg:

Mauerpark

Het Mauerpark is het meest geliefde park van Prenzlauer Berg, het is een bijzonder park, en dat heeft ze niet aan haar schoonheid te danken. In het Mauerpark staat namelijk nog een stuk Berlijnse Muur. Het stuk muur wat hier staat is het enige stuk muur wat vrij bespoten mag worden met graffiti. Op zondagen vindt er altijd een gezellige vlooienmarkt en een spontane karaoke plaats in dit populaire park.

20150308 - P1110657- BerlijnBlog

Joods kerkhof

Componist Giacomo Meyerbeer en artiest Max Lieberman zijn begraven tussen de prominente Berlijners op dit Joodse Kerkhof in Prenzlauer Berg. Dit kerkhof is in 1827 geopend en was daarmee het tweede joodse kerkhof in Berlijn. Het kerkhof bestaat uit meer dan 20.000 graven, de meesten stammen van voor 1880. De laatste zestig jaar is er geen graf meer bijgekomen. Vanwege instortingsgevaar (veel graven zijn oud en in slechte staat) en om vandalisme tegen te gaan, is het kerkhof alleen nog onder begeleiding toegankelijk (info: 00 49 30 441 98 24). Vanaf de Schönhauser Allee is goed te zien hoe het kerkhof eruit ziet.

20140205 - P1000609- BerlijnBlog

Schönhauser Allee

De Schönhauser Allee was in de DDR-tijd een belangrijke uitgaansstraat in Oost-Berlijn. Hier lagen de bekende cafés en restaurants en hier waren de meeste winkels. Nog steeds is de noordelijke Schönhauser Allee de grootste winkelstraat in Prenzlauer Berg. Aan de Schönhauser Allee kruist de populaire Kastanienallee waar je de oudste Biergarten van Berlijn vindt en veel andere leuke boetiekjes en cafeetjes.

Kulturbrauerei

Van een voormalige bierbrouwerij is een enorm cultureel complex gemaakt. De oude fabriekshallen zijn omgetoverd tot concerthallen en partylocations. In het museum van de Kulturbrauerei kom je alles te weten over het dagelijks leven in de DDR. Ook voor leuke evenementen ben je hier vaak aan het juiste adres: in december vindt er in de Kulturbrauerei altijd een leuke kerstmarkt plaats en ook de street food markt Auf Asche is hier regelmatig te vinden.

20150118 - P1100425- BerlijnBlog

Watertoren Prenzlauer Berg

De watertoren in Prenzlauer Berg, ook wel Dikke Herman genoemd, heeft zijn bijnaam te danken aan zijn forse bouw. De stenen watertoren is in 1873 gebouwd. Een tijd is het een geïmproviseerd concentratiekamp geweest onder leiding van de Nazi’s. Na de oorlog zijn in de toren flats gebouwd, maar aan het uiterlijk is niets veranderd. In de aansluitende Knaackstrasse vind je een levendige rij restaurantjes en bars.

20150221 - P1100965- BerlijnBlog

Biergarten Prater

Een andere aanrader is Prater. Deze oudste Biergarten in Berlijn ligt aan de Kastanienallee, vlakbij het U-Bahnhof Eberswalder Strasse. Prater is de bekendste biergarten van Berlijn waar het wanneer de zon schijnt erg druk en gezellig kan worden! Dat blijft het tot laat in de avond.

20120428 - IMG_0750- BerlijnBlog

Prenzlauer Berg

Openbaar vervoer:

Het openbaar vervoer in Berlijn is zeer goed geregeld. Wanneer je naar Prenzlauer Berg wilt kun je het beste met de tramlijn M10 gaan (deze lijn verbindt de wijken Friedrichshain en Prenzlauer Berg met elkaar) of stap uit bij een van de volgende metrostations.

  • Metrostation Eberswalder Straße (U2)
  • Metrostation Senefelderplatz (U2)
  • Metrostation Rosenthaler Platz (U8)

20140705 - IMG_6250- BerlijnBlog

Uitgaansgelegenheden:

20130914 - _MG_9852- BerlijnBlog