Na de editie Berlijn wintertips werd het ook wel eens tijd voor een editie met zomertips. Hoewel Berlijn soms nog wordt neergezet als een grauwe en gure stad heeft de stad ook zéker een ander gezicht. Een groen, uitbundig en zomers gezicht. Omdat er in Berlijn een landklimaat heerst, wordt het regelmatig flink warm in de zomermaanden. Dat haalt het beste in de Berlijners naar boven! Iedereen leeft op straat, er worden regelmatig festivals georganiseerd en zelfs de meest norse Berlijners laten af en toe een glimlach zien. Ja, ik hou wel van die Berlijnse zomers!

20130722 - IMG_7958- BerlijnBlog Berlijn zomertips

Op deze pagina kun je mijn tips vinden voor leuke uitstapjes tijdens de zomer, onderverdeeld in verschillende categorieën:
Strandbars
Biergartens
Dakterrassen
Parken (barbecueën & yoga)
Openluchtbioscopen
Open air feestjes
Openluchtzwembaden
Meren (& wateractiviteiten als waterfietsen en kanoën)
Genieten van een zonsondergang
IJs!

Ik update deze pagina elke zomer met de nieuwste toffe plekjes in Berlijn. Heb je ook zomertips? Laat ze dan achter bij de reacties onderaan dit artikel. Hoe meer, hoe beter!

Berlijnse strandbars

Berlijn staat bekend om zijn strandbars, deze zijn namelijk in grote getale langs de Spree te vinden. Vaak is er een kunstmatig strand aangelegd – soms zelfs compleet met palmbomen – waar je heerlijk kunt genieten van een drankje en het weer. In de meeste strandbars kun je ook terecht voor een kleine versnapering. Aan het begin van de zomer openen de strandbars en deze blijven meestal tot in het najaar geopend. Cocktail erbij en genieten maar!

Club der Visionaire 
Am Flutgraben 1, U1 Schlesisches Tor of S Treptower Park
Hoewel deze tent niet écht een strandbar is – er is tenslotte geen zand – kun je hier wel terecht voor een drankje aan het water. Overdag is dit een gezellig terras, ’s avonds wordt de boel getransformeerd tot club.

20130519 - _MG_7610 - 2013-05-19 at 18-48-03- BerlijnBlog Berlijn zomertips

Sage Beach
Köpenicker Straße 18-20, S Ostbahnhof
Op een voormalig industrieterrein langs de Spree kun je cocktails drinken en pizza eten in de ietwat stijlvollere strandbar Sage. Het gelijknamige restaurant met groot terras is ook een aanrader!

Yaam
An der Schillingbrücke 3, S Ostbahnhof
Yaam ademt Afrikaanse sfeer en cultuur. Je kunt er bij verschillende kraampjes Afrikaanse hapjes (gebakken banaan!) halen, met de voeten in het zand over de Spree uitkijken en een kijkje nemen in de galerie. Loop zeker even een rondje over het terrein als je van street art houdt, er is onder andere werk van El Bocho te vinden.

20150701 - DSCF0238- BerlijnBlog Berlijn zomertips

Deck 5
Schönhauser Allee Arcaden, Schönhauser Allee 79, S+U Schönhauser Allee
Zet ik Deck 5 nou bij de strandbars of bij de roof top bars? Eigenlijk is het een combinatie uit beide. Een strandbar bovenop een parkeergarage. In Berlijn kan dat gewoon! Enorme hoeveelheden zand, palmbomen en strandstoelen maken Deck 5 een heerlijke locatie om van een koud biertje of een frisse cocktail te genieten. Pluspunten voor de geweldige zonsondergang die je kunt zien vanuit je strandstoel!

20160623 - 15 - _DSF6312- BerlijnBlog fotodagboek 60

Holzmarkt
Holzmarktstraße 25, S+U Jannowitzbrücke
Een krakkemikkige houten deur vol graffiti aan een drukke autoweg verschaft toegang tot Holzmarkt. Als je niet beter zou weten zou je hier geen toffe strandbar verwachten. Maar da’s Berlijn, veel toffe locaties zitten op een onverwachte locatie. De sfeer bij Holzmarkt is creatief en vanuit je luie strandstoel kun je zelfs op de Fernsehturm uitkijken!

Charlies Beach
Schützenstraße 2, U6 Kochstraße
Niet heel hip maar wel heel relaxed én heel centraal voor de meeste toeristen is Charlies Beach. Deze strandbar met food trucks bevindt zich vlakbij bekende Berlijnse bezienswaardigheden als Checkpoint Charlie, het Joods Museum en de Friedrichstraße. Fijne plek om even te relaxen tussen alle sightseeing door.

➤ Lees hier meer over strandbars in Berlijn

Biergarten

Denk je aan Duitsland, dan denk je aan biertuinen. Gezellige tuinen vol lange houten tafels, overal geklets, sfeervolle lampjes, hoge bomen en natuurlijk grote pullen bier en lekkere Duitse snacks op tafel. Ik kan niet anders dan heel veel houden van de typische Duitse biertuinen en deel natuurlijk graag mijn favorieten!

Biergarten Cassiopeia
Revaler Straße 99, S+U Warschauer Straße
Op het RAW-Gelände is altijd wel iets te beleven. Hippe food markten in de Neue Heimat, tentoonstellingen van jonge Berlijnse kunstenaars bij Urban Spree, vlooienmarkten. Tussen al dat hipstergeweld houdt de traditionele Biergarten van Cassiopeia zich goed staande. Geen nonsens hier, gewoon bier en burgers (’s avonds ook openluchtbioscoop). Daarmee is deze biertuin een van mijn favorieten op het RAW!

20150628 - DSCF0180- BerlijnBlog Berlijn zomertips

Café am neuen See
Lichtensteinallee 2 (in Tiergarten)
In het grote stadspark Tiergarten zijn verschillende meren te vinden, de neuer See is daar slechts één van. Vanuit de Biergarten am neuen See kijk je direct uit over het water. Een mooiere plek voor een Biergarten kan ik me amper voorstellen! Je kunt het combineren met een kleine vaartocht over het meer of een wandeling door het park. Als het niet te warm is kun je ook de Siegessäule beklimmen voor een geweldig uitzicht over de stad.

Schleusenkrug
Müller-Breslau-Straße (in Tiergarten), S Tiergarten
Tiergarten is het perfecte stadspark om schaduw te zoeken onder hoge bomen. Aan de rand van het stadspark bij de sluizen in het Landwehrkanal vind je Schleusenkrug, een biertuin die veel groter dan deze op het eerste gezicht lijkt. Kleine hoekjes maken het een knusse plek om een biertje te drinken. Het gastronomische aanbod is groot en varieert van braadworst tot Flammkuchen tot hele warme maaltijden.

20160611 - 15 - _DSF5440- BerlijnBlog fotodagboek 60

Prater
Kastanienallee 7, U2 Eberswalder Straße
De oudste Biergarten van Berlijn mag natuurlijk niet in het rijtje ontbreken. Prater is een echte klassieker in Prenzlauer Berg en een ware oase van rust in de wijk. Het binnenhof is ontzettend groen en als ’s avonds de lampjes aangaan dan ziet het er prachtig uit! Bij Prater kun je kleine Duitse snacks eten in de tuin, voor een uitgebreidere maaltijd kun je terecht in het gelijknamige restaurant.

20120428 - IMG_0750- BerlijnBlog Berlijn zomertips

Birgit & Bier
Schleusenufer 3, S Treptower Park of U1 Schlesisches Tor
Een krakende huifkar, verstofte bosautootjes en ingezakte banken dienen als zitgelegenheid bij Birgit & Bier. Een Biergarten met een alternatieve Berlijnse twist. In de nachtelijke uurtjes transformeert de speeltuin voor volwassenen om tot club.

20160528 - _DSF4868- BerlijnBlog birgit & bier biergarten berlijn

Drankje op het dakterras

Als er iets is wat ik graag nog eens zou willen hebben in Berlijn dan is het wel een dakterras. Heerlijk met een wijntje en goed boek van de zwoele zomeravonden genieten, terwijl de zon langzaam achter de Fernsehturm verdwijnt. Ach, dromen mag toch? Tot die tijd moet ik het doen met openbare bars op hoogte. En gezien het leuke aanbod in Berlijn, is dat nog helemaal niet zo erg!

Monkey Bar
Budapester Straße 40, S+U Zoologischer Garten
Bovenop het 25 Hours Hotel kun je bij de hippe Monkey Bar genieten van het uitzicht over Tiergarten en de ravottende apen in de dierentuin. De drankjes zijn hier niet goedkoop maar daarvoor krijg je wel een gratis waanzinnig uitzicht over West-Berlijn. Aan de andere kant van de etage zit restaurant Neni waar je kunt dineren met misschien wel het beste uitzicht over Berlijn.

20140426 - P1010232- BerlijnBlog Monkey Bar

House of Weekend
 Alexanderstraße 7, S+U Alexanderplatz
Je loopt niet per toeval tegen House of Weekend aan. Deze technoclub met dakterras mag dan aan Alexanderplatz liggen, de ingang bevindt zich ietwat verstopt in een kantoorgebouw. Je moet het maar net even weten. Eenmaal boven sta je oog-in-oog met de Fernsehturm en de rest van het Berlijnse centrum. Kan het uitzicht nog beter? Als er open air feestjes worden georganiseerd moet je meestal een paar Euro entree betalen.

Klunkerkranich
Karl-Marx-Straße 66, U7 Rathaus Neukölln
De parkeergarage van de Neukölln Arkaden heeft plaats gemaakt voor een van de meest relaxte en fijnste bars van de stad. Waar een paar jaar geleden nog auto’s stonden geparkeerd, wordt nu getuinierd in de urban garden, spelen jonge Berlijners in de zandbak en wordt er regelmatig een feestje georganiseerd. Klunkerkranich is een ware favoriet!

20140524 - IMG_4862- BerlijnBlog Klunkerkranich

Berlijnse parken

De Berlijnse parken zijn een heerlijke plek om te wandelen, barbecueën of te picknicken in de zomer. Ze worden druk bezocht maar dankzij het veelzijdige aanbod aan grote stadsparken in Berlijn wordt het er eigenlijk nooit écht druk. Dat Berlijn over zoveel groen beschikt is voor mij zelfs een van de redenen om zo van deze stad te houden.

Volkspark Humboldthain
S Humboldthain
Veel parken zijn zeer de moeite waard in Berlijn en kennen een rijke geschiedenis. Volkspark Humboldthain is zo’n park, hier vind je namelijk een oude bunker (Luchtafweerbunker in Volkspark Humboldthain). Tijdens de Tweede Wereldoorlog kon deze bunker zo’n 10.000 mensen herbergen. Vandaag de dag vind je hier een mooi park waar je de oude bunkers nog kunt bezoeken (check voor rondleidingen Berliner Unterwelten), vanaf hier heb je tevens een indrukwekkend uitzicht over de stad. Ook de rozentuin is een pareltje die je zeker niet mag overslaan tijdens de zomer in Berlijn, en deze geheel in bloei staat.

20150801 - DSCF1706- BerlijnBlog

Viktoriapark
Kreuzbergstraße, U6 Platz der Luftbrücke of U6+U7 Mehringdamm
Met een hoogte van 66 meter is de Kreuzberg de hoogste berg van Berlijn. Deze berg – waar de gelijknamige wijk Kreuzberg naar is vernoemd – biedt een leuk uitzicht over de stad. Er is natuurlijk ook alle ruimte om heerlijk te picknicken, langs de waterval te wandelen of een boekje te lezen in de schaduw. Mocht het erg heet zijn dan vind ik het heerlijk om een schaduwrijk plekje aan het water te zoeken en mijn blote voeten in het water te laten bungelen. Aan de voet van het Viktoriapark kun je een hapje en drankje doen bij de Biergarten (Golgatha Gaststätten, Dudenstraße 40-64).

Park Gleisdreieck
U1+U2 Gleisdreieck
Tussen verschillende treinsporen is een voormalig braakliggend terrein omgetoverd tot park. Hier kunnen vooral de sportievelingen onder ons zich uitleven! Er gelegenheid om te skaten, te tafeltennissen en te basketballen terwijl er af en toe een metro voorbij raast.

20140426 - P1010221- BerlijnBlog Berlijn zomertips

Mauerpark
U8 Bernauer Straße, U2 Eberswalder Straße
Het Mauerpark is een begrip onder Berlijners én toeristen. Niet alleen omdat je hier een lang stuk overgebleven restant Berlijnse Muur kunt vinden, maar ook omdat het er in de zomer gewoon reuzegezellig is. Vooral op zondag is het Mauerpark een bezoekje waard als het hele park wordt omgetoverd in een festivalterrein. Je kunt er over de vlooienmarkt struinen op zoek naar leuke designspulletjes en tweedehands producten, je kunt een potje basketbal spelen, dansen bij een leuke straatband of je urenlang vermaken met de openlucht karaoke. Bij mooi weer is het er druk met graffiti-artiesten die zich uitleven met verfbussen op de Berlijnse Muur. Het is een drukte van jewelste maar de sfeer is altijd erg goed en relaxed.

20150628 - DSCF0154- BerlijnBlog Berlijn zomertips

De oevers van het Landwehrkanal
Rondom de Admiralbrücke
Als je het mij vraagt is het Landwehrkanal een van de mooiste stukjes Berlijn. De prachtige oude panden in de straat, de bootjes en zwanen die af en toe voorbij drijven en vooral de brede oevers langs het water maken het tot een idyllische plek. Ga lekker wat eten bij een van mijn favoriete restaurants aan het Landwerhkanal, struin langs de boetiekjes in het Gräfekiez en strijk daarna met een biertje van de Späti neer in het gras aan de Planufer.

20130519 - _MG_7553 - 2013-05-19 at 18-06-01- BerlijnBlog Berlijn zomertips

De botanische tuin bezoeken
Met zijn oppervlakte van 42 hectare en meer dan 18.000 plantensoorten is de botanische tuin van Berlijn de grootste van Europa. De tuin werd aangelegd tussen 1897 en 1903 om de tropische planten uit de Duitse koloniën te kunnen tonen. De Garten is onlangs nog vernieuwd met een nieuwe glazen kas en valt op door zijn elegante ontwerp. In de kassen zijn veel bijzondere thematuinen aangelegd, zoals een prinsentuin met planten uit de 17de eeuw, een geurentuin, een aromatische tuin en een kas met cactussen (mijn favoriet!). Het is leuk om in de kassen rond te kijken, te fotograferen of een wandeling door het park te maken. Als je van planten en bloemen houdt is deze tuin een must, zeker in de lente of in de zomer als alles buiten ook in bloei staat.

➤ Lees hier meer over parken en tuinen in Berlijn

Barbecueën in het park

Loop op een warme dag door één van de Berlijnse parken en je weet niet wat je ziet. Families die hun hele huisraad mee naar het park slepen en vriendengroepen die met een wegwerpbarbecue worsten grillen. Een gezellige boel onder de rook van de barbecues!

Eigenlijk maakt niet eens veel uit naar welk park je gaat, de meeste parken hebben wel een speciaal aangelegde plek waar barbecueën is toegestaan. Waar deze zich bevinden staat meestal aangegeven op de kaart van het park. Vaak zijn deze barbecueplekken voorzien van een open plek waar je veilig de barbecue aan kunt steken en grote betonnen containers waar je je afval in kwijt kunt.

De meest bijzondere plek om te barbecueën is waarschijnlijk wel vliegveld Tempelhof, deze oude luchthaven is tegenwoordig een park waar je op een daarvoor aangewezen plek ook mag barbecueën. Ook in Tiergarten, in het Volkspark Friedrichshain, in het Monbijoupark en in het Mauerpark zijn speciale plekken ingericht waar barbecueën is toegestaan.

20140813 - P1060419- BerlijnBlog Berlijn zomertips

➤ Lees hier meer over barbecueën in Berlijn

Yoga in de buitenlucht

Sinds een paar jaar ben ik helemaal verslingerd aan yoga. Voor mij de perfecte manier om tot rust te komen en het is ook gewoon een fijn moment voor mezelf. In Berlijn worden tijdens de zomermaanden op verschillende locaties yogalessen in de buitenlucht gegeven. Nog beter dan thuis of in de sportschool!

Ik heb ze nog niet allemaal uitgeprobeerd maar dit lijken me allemaal hele toffe lessen op gave locaties (check voor prijzen en tijden de websites):

  • Open Sky Yoga
    Waar: Haubentaucher, Revaler Straße 99, Berlijn-Friedrichshain
    Wanneer: Woensdag om 8:00 en zaterdag om 9:00
    Entree: € 15,-
  • Yaam Yoga
    Waar: Yaam, An der Schillingbrücke 3, Berlijn-Friedrichshain
    Wanneer: Dagelijks op verschillende tijden
    Entree: € 7,-
  • Yoga am Badeschiff
    Waar: Badeschiff, Eichenstraße 4, Berlijn-Treptow
    Wanneer: Dinsdag en donderdag om 9:00
    Entree: € 13,-
  • Yoga on Tempelhof
    Waar: Tempelhofer Feld, Berlijn-Tempelhof
    Wanneer: Maandag en woensdag om 19:00
    Entree: € 10,-

Filmpje pakken in de openluchtbioscoop

Omdat het ’s zomers vaak lang warm blijft, lenen de avonden zich perfect voor het kijken van een film in de openlucht. Er zitten verschillende openluchtbioscopen in Berlijn, elke wijk heeft wel een openluchtbioscoop met een gevarieerd programma aan de nieuwste hollywoodfilms, documentaires en kunsthuisfilms. Voordeel: je mag meestal je eigen eten en drinken meenemen. Nadeel: veel films worden nagesynchroniseerd. Kijk je liever originele films? Let dan op het onderschrift OV (Original Version) of OmU (Orginal mit Untertitel).

Freiluftkino Kreuzberg
Mariannenplatz 2, U1 Görlitzer Bahnhof of S Ostbahnhof
Met een voormalig ziekenhuis op de achtergrond is de locatie van de Freiluftkino Kreuzberg een plaatje om te zien. Op een grasveld staan honderden tuinstoelen opgesteld maar als je vroeg komt kun je ook een strandstoel bemachtigen. Er is een bar, fleecekleedjes worden uitgedeeld én de films worden in originele versie vertoond. Mede omdat de films hier nooit worden nagesynchroniseerd is dit één van mijn favoriete Freiluftkinos van de stad.

20150628 - IMG_8028- BerlijnBlog Berlijn zomertips

Insel bij Cassiopeia
Revaler Straße 99, S+U1 Warschauer Straße
Op een voormalig industrieterrein wordt een scherm opgehangen en klaar is de bioscoop! Insel is niet groot maar wel erg knus.

Freiluftkino Friedrichshain
In het Volkspark Friedrichshain, U5 Strausberger Platz of M5, M6, M8 Platz der Vereinten Nationen of M10 Landsberger Allee/Petersburger Straße
Een soort amfitheater biedt zitplek aan ruim 2000 bezoekers in de Freiluftkino Friedrichshain. Daarmee is dit een van de grootste en meest bekende openluchtbioscopen van de stad. Er worden regelmatig nieuwe films vertoond.

Freiluftkino Spandau
Carl-Schurz-Straße 13, S Spandau of U7 Rathaus Spandau
In een prachtig begroeid binnenhof bevindt zich de Freiluftkino Spandau, een gemoedelijke en niet al te grote openluchtbioscoop. De eigenaresse serveert zelfgemaakte soep! Lekker als het na zonsondergang toch iets kouder wordt.

➤ Lees hier meer over openluchtbioscopen in Berlijn

Open air feestjes

Er gaat geen zomerweekend in Berlijn voorbij zonder open air feestje! Alle strandbars regelen op zaterdagen en zondagen een DJ en dat zorgt voor een instant festivalgevoel. Je moet wel een beetje van elektronische muziek houden want het is vooral techno wat er uit de boxen knalt. Check vooral het programma van deze clubs en strandbars:

  • Else, An den Treptowers 10, S Treptower Park
  • IPSE, Vor dem Schlesischen Tor 2b, S Treptower Park
  • Sisyphos, Hauptstraße 15, S Betriebsbahnhof Rummelsburg
  • ://about blank, Markgrafendamm 24C, S Ostkreuz
  • Griessmühle, Sonnenallee 221, S Sonnenallee
  • KaterBlau Open Air Club, Holzmarktstraße 25, S Ostbahnhof

➤ Blijf op de hoogte van open air feestjes via www.facebook.com/OpenAir.Guide.Berlin
➤ Een overzicht van de leukste feestjes (inclusief open airs) vind je op Residentadvisor.net
➤ Lees hier meer over open air feestjes op mijn blog

20140806 - IMG_3570- BerlijnBlog Berlijn zomertips

Openluchtzwembaden op zijn Berlijns

Berlijn kent een groot aantal normale openluchtzwembaden (Prinzenbad, Sommerbad Pankow, Sommerbad Neukölln) maar écht tof vind ik de zwembaden op een bijzondere locatie. Badeschiff en Haubentaucher zijn zwembaden met een rauw randje. Goed om te weten: op warme dagen kan het hier heel druk worden. Vroeg komen is dan absoluut aan te raden!

Badeschiff
Eichenstraße 4, U1 Schlesisches Tor of S Treptower Park
Het Badeschiff drijft in de Spree, de rivier die dwars door Berlijn loopt. Met een afmeting van 32×8 meter is het zwembad niet enorm, maar leent zich toch prima voor het zwemmen van enkele baantjes. En hallo: tijdens het zwemmen uitzicht hebben over Berlijn, wat wil je nog meer? Het zwembad is dagelijks geopend van 8:00-00:00, de bar blijft langer open (geheel volgens Berlijnse traditie, open end). Mocht je op je gemak willen zwemmen dan raad ik aan om gelijk rond openingstijd te komen. Als eerste in het zwembad duiken met blik op de Oberbaumbrücke die straalt in het ochtendlicht. Perfect begin van een mooie zomerdag in Berlijn!

20140706 - IMG_2588- BerlijnBlog Berlijn zomertips

Haubentaucher
Revaler Straße 99, S+U Warschauer Straße
Nieuw in het rijtje Berlijnse zomertips is de Haubentaucher, een hip zwembad op een voormalig rangeerterrein. Het zwembad is stijlvol, modern en schoon, zonder dat de industriële details van het terrein verloren zijn gegaan. Op een van de muren is een enorme Haubentaucher (fuut) als graffiti te zien en daarvoor staan vrolijke palmbomen en een groot aantal ligstoelen. Ook bij Haubentaucher worden er regelmatig open air feestjes en andere evenementen georganiseerd en kun je kleine snacks eten. Nadeel: het deurbeleid schijnt erg streng te zijn.

20150630 - DSCF0211- BerlijnBlog Berlijn zomertips

Sport en vertier aan de Berlijnse meren

Berlijn is omringd door bossen en meren. Aan welke kant je de stad ook verlaat, je komt geheid ergens een mooi meer tegen. Mijn favorieten zijn de Wannsee, de Müggelsee en de Liepnitzsee. Omdat dit wat grotere meren zijn wordt er ook veel gezeild en kun je nog met gemak een rustig plekje aan het water uitzoeken. Zelfs op warme dagen! De meeste meren beschikken over een Strandbad (een betaald stuk strand waar het meestal wat drukker is maar waar je ook meer faciliteiten tot je beschikking hebt) maar je kunt er ook voor kiezen om zelf een rustig plekje aan het water te zoeken. Meren dichterbij de stad zijn o.a. Plötzensee, Weißer See en Schlachtensee.

Wannsee
Strandbad Wannsee, Wannseebadweg 25, S Nikolassee
Aan de rand van westelijk Berlijn totaan Potsdam ligt het Grunewald, een uitgestrekt bos met daarin een van de grootste en mooiste meren van Berlijn. De Wannsee. Toch wel één van de betere plekjes om ontspanning te vinden op een hete zomerdag. Het water en de schaduw van de bomen bieden namelijk genoeg verkoeling. Op loopafstand van station Nikolassee bevindt zich het officiële strandbad met schattige strandstoelen en veel handige faciliteiten waar je zo een hele middag door kunt brengen. Natuurlijk kun je ook een ander plekje langs het water zoeken voor wat meer rust. Liever actief bezig? Het meer wordt ook veel gebruikt om te zeilen en om andere watersporten te beoefenen.

Toch staat de Wannsee niet alleen als prachtig recreatief gebied bekend, het heeft ook duistere kant. Deze locatie heeft namelijk een grote rol gespeeld in de zwarte geschiedenis van Berlijn. In het Haus der Wannsee Konferenz, aan de zuidoever van de Wannsee, heeft de Tweede Wereldoorlog de Wannsee conferentie plaats gevonden waarin een ‘oplossing’ werd gevonden voor het ‘jodenprobleem’. De tentoonstelling in de villa over het ontstaan van de holocaust is erg indrukwekkend. Onvoorstelbaar dat volwassen mensen toen zo’n beslissing hebben kunnen nemen.

20110826 - DSC03742- BerlijnBlog Berlijn zomertips

Müggelsee
Strandbar Müggelsee, Fürstenwalder Damm 838
Wat de Wannsee is voor West-Berlijn, is de Müggelsee voor Oost-Berlijn. Het grootste meer binnen de stadsgrenzen van Berlijn beschikt over een klein zandstrand en een paar mooie ligplekken in het bos en is altijd een populaire plek voor veel Berlijners als het kwik boven de 20 graden stijgt. Mijn favoriete locatie is het strand aan de Kleiner Müggelsee, een uitloper van zijn grotere broer.

Als je zin hebt in een wandeling kun je helemaal rondom het meer wandelen of door het Müggelwald naar de Müggelturm, vanwaar je een gaaf uitzicht hebt over het meer. Een bezoek aan de Müggelsee is ook leuk om te combineren met een fietstocht naar Klein-Venedig.

20130723 - _MG_8618- BerlijnBlog Berlijn zomertips

Plötzensee
Nordufer 26, S Beusselstraße
De Plötzensee is goed met het OV bereikbaar, erg centraal en daarom heel geliefd bij vele Berlijners. Het meer beschikt over een officieel Strandbad met zandstrand, volleybalveld, zonstoelen en Biergarten. Het meer is omringd door een bosrijke omgeving en een wandelpad voert rondom het meer. Langs het wandelpad kun je genoeg plekjes vinden waar je ook in de zee kan komen. Zo bespaar je €5 entree op het strandbad. Minpunt: je hebt geen douche, zandstrand en toilet tot je beschikking.

20150801 - DSCF1483- BerlijnBlog

➤ Mijn favoriete Berlijnse meren op BerlijnBlog.nl
➤ Bekijk de Berlijnse meren op de metrokaart van VisitBerlin
➤ Bekijk welk Berlijns meer het dichtstbijzijnd is met de interactieve kaart van de Berliner Morgenpost

Andere toffe wateractiviteiten

Rondvaart over de Spree

Vanaf het water ziet Berlijn er weer heel anders uit dan vanaf de straat. Berlijn is een ontzettend waterrijke stad en er zijn dan ook vele aanbieders van boottochtjes door de stad. Het aanbod varieert van korte boottochten die langs de bekende bezienswaardigheden tot dagtochten die je helemaal naar de meren buiten Berlijn brengen. Omdat de boten allemaal zijn voorzien van een open dek is het een heerlijke activiteit voor bij mooi weer. Op de meeste boten kun je drankjes en kleine snacks bestellen bij de bar. Wat wil je nog meer? De meeste rondvaarten beginnen achter station Friedrichstraße.

➤ Lees hier meer over een Spreefahrt

Kanoën of waterfietsen

Vanuit mijn kantoor aan de Spree zie ik regelmatig bootjes voorbij varen. Niet alleen toeristische rondvaartboten, ook waterfietsen of kano’s. Hoe leuk is het om het Landwehrkanal en de Osthafen vanaf het water te zien (zwaai je even naar me?) en lekker in het water rond te dobberen. Daar kan toch geen ander tropisch oord tegenop? Je watervervoer kun je bijvoorbeeld hier huren:

20130713 - _MG_7999 - 2013-07-13 at 13-25-53- BerlijnBlog Berlijn zomertips

20150707 - DSCF0454- BerlijnBlog Insel der Jugend

Eis essen

Wat is er nou betere verkoeling dan een vers geschept ijsje? Goed Italiaans ijs is volop verkrijgbaar in Berlijn en deze zaken behoren tot mijn favorieten:

Aldemir
Falckensteinstraße 7, U1 Schlesisches Tor 
Ik heb al heel wat Berlijnse ijstentjes uitgetest maar ik blijf toch terugkomen bij mijn favoriet Aldemir. Al is het alleen al omdat ik er tijdens mijn lunchpauze elke keer weer langsloop en wordt aangetrokken door de geur van verse zelfgemaakte wafels. Gevaarlijk! De smaken zijn apart en wisselen elkaar continu af. Als yoghurt-mango in het assortiment zit moet je die zeker eens nemen! Maar ze hebben ook andere bijzondere smaken zoals honing-sesam, gember, gorgonzola en witte chocolade met kersen. Voor €5 heb je hier een grote ijscoupe met verse vruchten waar je aardig wat uurtjes op kunt teren.

20160518 - IMG_1465- BerlijnBlog Fotodagboek 57

Caramello
Wühlischstraße 31, S+U1 Warschauer Straße
Bij Caramello is al het ijs biologisch en gemaakt van natuurlijke ingrediënten. Er zitten ook altijd een paar vegane en lactosevrije smaakjes in het assortiment. Meestal hou ik niet zo van ‘saaie smaakjes’ maar het aardbei-ijs van Caramello is simpelweg niet te weerstaan. Het smaakt gewoon echt naar vers geplukte aardbeitjes!

Mos Eisley
Herrfurthplatz 6, U8 Boddinstraße
Er zijn weinig ijszaken waarvoor ik de hele stad doorscheur. Mos Eisley is een uitzondering! Op een mooie zomerdag reis ik graag af naar Neukölln voor een paar bolletjes ijs van Mos Eisley en wandel daarmee richting Tempelhof om daar de zon onder te zien gaan. De perfecte tijdsbesteding voor een zwoele zomeravond!

20150801 - DSCF1718- BerlijnBlog

Hokey Pokey
Stargarder Straße 73, S+U2 Schönhauser Allee
Kunstenaars met ijs zijn ze bij Hokey Pokey. Ze weten van werkelijk elke smaak een goddelijke ijsvariant te maken. Appel-basilicum klinkt gek? Is hartstikke lekker! Naast een aantal wisselende bijzondere smaken hebben ze ook sorbetklassiekers als aardbei en framboos.

Op zoek naar meer inspiratie? De website MitVergnuegen verzamelde de meest geliefde ijszaken en zette deze op de kaart.

Screen Shot 2015-07-03 at 18.22.17

Street food markten

Hoewel street food markten niet alleen in de zomer plaats vinden, zijn ze wel het leukst om in de zomer te bezoeken. Het is lekker weer buiten en je kunt nog tot ’s avonds laat met je hapjes op straat gaan zitten.

Foodmarket Berlin
Neue Heimat, Revaler Starße 99, S+U Warschauer Straße
Het RAW-Gelände heb je al vaker terug zien komen in dit artikel vol zomertips. Het is dan ook een ontzettend veelzijdig terrein! Elke zaterdag en zondag vindt er bij de Neue Heimat een street food markt plaats. De industriële sfeer van de oude werkplaatsen maken het een hele fotogenieke locatie!

Bite Club
Hoppetosse, Eichenstraße 4, S Treptower Park
Als de zonnestralen door de stapels containers naar binnen schijnen schijnen, geeft dat een magisch effect. Sowieso is het terrein voor een oude boot de perfecte plek voor een street food markt. Vanaf de boot heb je een geweldig uitzicht over de Spree en de Fernsehturm. Maar er is meer! Food! Verschillende restaurants presenteren in food trucks hun favoriete gerechten. Check de Facebook-pagina voor alle komende evenementen.

20140822 - _MG_1366- BerlijnBlog Bite Club

➤ Lees hier meer over street food markten in Berlijn

Afkoelen met Duitse drankjes

Berliner Weiße mit Schuss

weisse mit schuss
Dit kleurige drankje is een mix van witbier met siroop. Mierzoet en je moet er van houden! Een typisch vrouwendrankje. De originele versie heeft Berliner Weiße als basis en kan gemixt worden met Himbeer, Waldmeister- of Johannisbeersiroop. De mixdrank kun je kant en klaar kopen in flesjes of blikjes maar wordt in sommige bars ook handmatig gemixt. De Waldmeistervariant – met de gifgroene kleur – drink ik het liefst. Je kunt het drankje o.a. krijgen bij Prater, de grootste Biergarten van Berlijn.

Andere verfrissende Duitse drankjes

Als je Berliner Weiße mit Schuß toch iets te zoet vindt, kun je ook voor een alternatief gaan. Bijvoorbeeld een Radler (bier met sprite), een Weizenbier (Beiers tarwebier) of een Bionade (biologisch frisdrank).

In Duitsland worden ook graag sapjes gemixt met koolzuurhoudend water: Schorle heet ’t. Mijn favorieten zijn Maracujaschorle (met passievrucht) en Rhabarberschorle (met rabarbersap). Heerlijk verfrissend!

Voor fans van ijsthee kan ik ManuTeeFaktur aanraden, Manu brouwt zijn eigen ijsthee op een prachtlocatie aan het Landwerhkanal en gebruikt daarvoor zoveel mogelijk natuurlijke en regionale ingrediënten.

Zonsondergang kijken op Tempelhof

Mensen vragen me vaak of ik nog Berlijn tips heb. Dat vind ik altijd een lastige vraag omdat iedereen andere hobbies en wensen heeft. Toch denk ik dat ik Tempelhof iedereen wel kan aanraden. Of je nou houdt van volkstuintjes, natuurgebieden (wist je dat er veel bijzondere vogelsoorten leven op Tempelhof?), sporten of lekker lui in het gras hangen, op de voormalige luchthaven Tempelhof vind je het allemaal. De uitgestrekte grasvelden en betonnen landingsbanen zijn uniek midden in het centrum van zo’n grote stad en geven een ultiem gevoel van vrijheid. En daarom kun je bijna nergens anders in de stad zo van de zonsondergang genieten als op Tempelhof. Hier kun je totaan de laatste minuut de zwoele zomerstralen opvangen!

20140813 - P1060503- BerlijnBlog Berlijn zomertips

➤ Lees ook mijn favoriete 10 locaties voor het genieten van een zonsondergang in Berlijn

Meer Berlijnse thematips:

Wat doen jullie het liefst op een zonnige dag in Berlijn? Ik ben benieuwd naar jullie tips!

liebegruesse

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This