Als je in Duitsland goedkoop wilt reizen of als je plaats hebt in je auto, maak je gebruik van de Mitfahrzentrale. Vraag maar aan een willekeurige Duitse student ;-). Dit is een ontzettend handige website waar je jezelf kunt aanbieden als lifter, of als chauffeur. Zie het als een soort carpooldienst. Maakt niet uit waarvandaan en waarheen je gaat, er is vaak wel iemand te vinden die (ongeveer) dezelfde route moet afleggen. Als je bijvoorbeeld van Haarlem naar Berlijn wilt rijden, kan het goed zijn dat je iemand mee kunt nemen die van Hannover naar Berlijn rijdt, en misschien ook iemand die van Amsterdam naar Hannover rijdt enz. “In Duitsland is deze manier van liften en iemand meenemen populair”, zegt Coskun Tuna van Mitfahrzentrale. Je ziet nauwelijks meer lifters op straat met de duim omhoog. Tegenwoordig gebruik je je vingers voor je toetsenbord of je telefoon.

Kosten

De prijs is afhankelijk van de chauffeur, zij kunnen hun zitplek aanbieden voor een bepaalde prijs. In de meeste gevallen worden de benzinekosten gedeeld door het aantal inzittenden.

Online liftcentrales

Steeds meer mensen vinden reisgenoten via het internet, door heel Europa. Nog een paar andere websites die ook zo´n zelfde soort systeem aanbieden zijn:

Facebookgroepen

Er zijn groepen op Facebook waar ook regelmatig carpoolplekken worden aangeboden. Natuurlijk kun je hier ook je oproepje plaatsen:

Ouderwets met de duim omhoog

Natuurlijk kun je ook op de ouderwetse manier liften naar Berlijn. Vaak is dit helemaal gratis en nog een spannende ervaring ook! Vaak zijn er in een stad wel speciale plekken waar je mag staan met je duim omhoog, het beste kun je vooraf even kijken of er in jouw woonplaats ook zo´n mogelijkheid is. Grote parkeerplaatsen en tankstations langs de snelweg doen het meestal ook goed.

In Berlijn kan dat o.a. hier:

  • Berliner Großmarkt in de Beusselstrasse – een veiling waar veel internationale vrachtwagens komen
  • Nikolassee – een ideaal vertrekpunt om te liften aangezien je al aan de westkant van de stad bent (en route naar Nederland!). Als je daar de S uit loopt kan je naar een tankstation lopen