Naar Berlijn met de bus

Van alle reismogelijkheden naar Berlijn is de bus meestal de goedkoopste reismogelijkheid, een enkele reis heb je meestal voor rond de €29 (let op: tijdig boeken vereist). Dat verteld hebbende, is de bus meestal ook de meest langzame manier van vervoer naar Berlijn. Die ruim 600 kilometer naar Berlijn zijn natuurlijk een behoorlijk stuk – een portie geduldig zitvlees is dus wel vereist! Reken met zo’n 10 uur voor de totale reis van Amsterdam naar Berlijn, afhankelijk van je vertrekpunt.

20150919 - _DSF3437- BerlijnBlog FlixbusFlixbus op Berlijn Alexanderplatz.

Prijs

Busreis

Er zijn veel verschillende Duitse én Nederlandse aanbieders van bustickets. Bij de meeste aanbieders heb je (als je slim en tijdig boekt) een retourtje voor ongeveer €50. Het is altijd even vogelen wat de beste deal is, vergelijk in ieder geval verschillende aanbieders met elkaar en kijk ook eens naar de optie om met de trein naar Berlijn te gaan.

Busaanbieders naar Berlijn

Op alfabetische volgorde:

  • BerlinLinienBus
    Vanaf €19
    Vertrek vanuit Amsterdam
  • CityBusExpress
    Vanaf €21 (mét laagste prijsgarantie)
    Vertrek vanuit Amersfoort, Amsterdam, Apeldoorn, Enschede en Utrecht
    Naast de vele opstappunten die CityBusExpress aanbiedt, zijn ook de faciliteiten aan boord onderscheidend. Drankjes (bier én soft drinks), tijdschriften en kranten zijn gratis in de bussen aanwezig. Deze Nederlandse aanbieder werkt trouwens alleen met Nederlandse chauffeurs en garandeert de snelste reistijd (minder stops onderweg) én de goedkoopste prijs.
  • Eurolines
    Vanaf €9 (exclusief servicekosten – meestal kom je duurder uit)
    Vertrek vanuit Amsterdam Duivendrecht
  • Flixbus
    Vanaf €29
    Vertrek vanuit Amsterdam, Apeldoorn, Enschede of Groningen
    Deze bekende Duitse busdienst biedt ook veel reizen aan tussen Berlijn en andere grote Duitse steden als Hamburg, Dresden en München.
  • Meinfernbus
    Vanaf €29
    Vertrek vanuit Amsterdam of Groningen

Busreis + hotel

Compleetpakketten van een busreis met hotelovernachting zijn voor een vakantie meestal goedkoper en te boeken bij o.a. Peter Langhout en De Jong Intra. De totale prijs hangt af van het aantal nachten dat je in Berlijn wilt verblijven en de luxe van het hotel. De mogelijkheden variëren vanaf 4 dagen in Berlijn tot een tour van drie weken door heel Duitsland.

citybusexpressDe Nederlandse aanbieder CityBusExpress rijdt vanaf verschillende Nederlandse steden voor €21 naar Berlijn.

De reis

Comfort

Jawel, ik dacht het ook toen ik voor de eerste keer met de bus ging reizen. ‘Dat zal wel afzien worden’. Maar niets bleek minder waar! Je hebt minstens evenveel zitplek als in het vliegtuig of in de trein, de stoelen zijn luxe en je kunt zelf een plekje uitzoeken. De meeste bussen zijn luxe touringcars en een stuk beter uitgerust dan de doorsnee stadsbus.

Er vertrekken meerdere bussen van verschillende aanbieders per dag naar Berlijn, er zit dus altijd wel een vertrektijd en vertrekplaats tussen die past bij jouw wensen. Vergelijk zeker de prijzen van verschillende aanbieders om de beste deal te kunnen sluiten!

Faciliteiten aan boord

De faciliteiten verschillen tussen de verschillende aanbieders niet heel erg veel. De meeste bussen zijn voorzien van:

  • Verkoop van drankjes en kleine snacks
  • Draadloos internet
  • Stopcontacten
  • Toilet
  • Bagageruimte boven de zitplekken en in het ruim (voor grotere bagagestukken)

Mocht je vragen hebben over de precieze faciliteiten in de bus, neem dan even contact op met de aanbieder in kwestie.

Passagiers

Toen ik voor het eerst dacht aan busreizen, moest ik gelijk denken aan uitgaanspubliek op weg naar een zuipvakantie in Spanje. Toch is het buspubliek veel veelzijdiger dan dat! Het publiek is redelijk jong maar altijd rustig en beschaafd. Ik heb zelf nooit problemen gehad en ben altijd weer positief verrast door het relaxte reizen met de bus.

Aankomst in Berlijn

De meeste internationale lijndiensten naar Berlijn zullen aankomen op het “Zentrale Omnibusbahnhof” (oftewel, het ZOB, het internationale busstation) vlakbij de Messe en de Funkturm in het westen van Berlijn. Hier vertrekken meerdere internationale busdiensten waaronder Eurolines en BerlinLinienBus. Vanaf het ZOB kun je ook eenvoudig verder reizen naar bijvoorbeeld Kopenhagen of Praag.

Vanaf het ZOB de stad in

Het Zentraler Omnibusbahnhof Berlin ZOB

Het Zentrale Omnibusbahnhof is eenvoudig te bereiken met het openbaar vervoer, zowel U-Bahn, S-Bahn als bushaltes bevinden zich op loopafstand. Het is afhankelijk van waar je moet zijn wat het makkelijkste is. Doorgaans is de metrolijn U2 een goede optie(halte Kaiserdamm) omdat deze je verbindt met het centrum van Berlijn (stopt o.a. op de stations Zoologischer Garten, Potsdamer Platz en Alexanderplatz).

  • U-Bahn:
    Station Kaiserdamm (U2)
  • S-Bahn:
    Station Messe Nord/ICC (S41, S42 en S46)
  • Bus:
    M49, 104, 139 en 218

Meer info over het openbaar vervoer en een kaart van het OV vind je hier. Nog vragen? Stel ze gerust bij de reacties!

liebegruesse

10 Reacties

  1. Sonja

    Hoi Marjolein,

    In september/oktober ga ik een paar dagen met mijn vriendin voor de eerste keer naar Berlijn. We gaan met de bus of met de trein.
    We willen graag een goede indruk krijgen van Berlijn, hierbij uiteraard gebruik makend van jouw tips (waah, dat wordt kiezen). Is 4/5 dagen “genoeg” incl. reistijd denk je?

    Antwoord
  2. Heike

    Flixbus naar Berlijn stopt ook in Apeldoorn.

    Antwoord
    • Marjolein

      Bedankt voor de aanvulling Heike, heb het in het artikel aangepast!

      Antwoord
  3. Betsie Assen

    Dag Marjolein,
    Wat een mooi blog over Berlijn heb je.
    Super veel goede en leuke info.
    Wij gaar op 21 maart naar Berlijn en twifelen nog over of met de Flix bus of eigen auto.
    Heb je enig idee hoelang het nog reizen is met openbaar vervoer bij benadering vanaf de centrale bushalte buiten Berlijn naar bijv de Schonhauser Allee?

    Antwoord
    • Marjolein

      Hai Betsie, bedankt voor je reactie en leuke complimentje! ik raad altijd aan om gebruik te maken van de routeplanner van de BVG, daarmee kun je eenvoudig plannen hoe je binnen Berlijn het makkelijkste van A naar B komt. Het centrale busstation (ZOB Berlin) is uitstekend aangesloten op het OV-netwerk van Berlijn. Vanaf daar kun je direct de S-Bahn pakken naar bijvoorbeeld Schönhauser Allee (20 minuten ongeveer). Wat het ook gaat worden: ik wens je heel veel plezier in Berlijn!

      Antwoord
  4. moon

    Hallo,
    wat heb jij een leuke en handige blog!
    ik vertrek zondag nacht naar Berlijn met mijn vriend voor een weekje ik weet dat je voor de trein bepaalde kaarten hebt waarmee je kan reizen voor een bepaald bedrag hoe zit dat met de bus hoe duur is dat ongeveer in Berlijn?

    Antwoord
    • Marjolein

      Bedoel je de bus naar Berlijn toe? Daar zijn vaste prijzen voor, afhankelijk van de aanbieder, je kunt ze in bovenstaand artikel vinden. Voor de stadsbussen in Berlijn geldt een vast tarief. Ik raad meestal aan om een dagkaartje te kopen, voor €6,70 kun je de hele dag gebruik maken van al het OV in Berlijn. Lees voor meer informatie over het openbaar vervoer ook deze pagina. Veel plezier samen!

      Antwoord
  5. klari baarslag

    Dag Marjolein. We gaan donderdag naar Berlijn voor de eerste keer , Wat een mooie blog. We gaan met de trein en stappen uit in het Hauptbahnhof. We moeten naar het hotel aan de Jenaerstr. Hoe kom ik daar??

    Antwoord
    • Michel

      Welke Jenaer Strasse? Welk hotel? Er zijn 5 straten met die naam in Berlijn. Kijk even naar de postcode en dan kun je naar http://www.bvg.de en kun je je reis plannen vanaf Hbf

      Antwoord
      • Marjolein

        Jepp, de routeplanner van de BVG werkt echt super! Mocht je een smartphone hebben: de app is ook echt een aanrader. Gebruik ik zelf ook veel om mijn snelste route te plannen als ik op pad ben in de stad. Bedankt voor je aanvulling Michel en Klari, veel plezier in Berlijn!

        Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This