Er zijn verschillende manieren waarop je kunt reizen naar Berlijn. De meest gangbare manieren zijn de trein, de auto of het vliegtuig. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor de bus of zelfs kunnen gaan liften. Wat voor jou de meest handige manier is hangt van je tijd, budget en reislocatie af. De voordelen en de nadelen van alle reismogelijkheden naar Berlijn zette ik hier op een rijtje:

ReismogelijkheidWaarom wel?Waarom niet?
Naar Berlijn met de treinMet 46% van de stemmen hebben bezoekers van Berlijn de trein als favoriete vervoersmiddel verkozen.

Op tijd boeken en je hebt voor €39 een enkeltje Amsterdam – Berlijn, te bestellen via NS Hispeed, Deutsche Bahn of de Jong Intra.

De trein brengt je binnen 6 uur in het centrum van Berlijn, opstappen kan op verschillende NS stations.

Bagage is makkelijk te vervoeren, er zijn stopcontacten aanwezig en je kunt eten en drinken bestellen in de bistro. Het reizen per trein is ook nog eens goed voor het milieu.

➤ Meer over de trein naar Berlijn.

De reis kan lang duren als je niet bij een station in de buurt woont waar de trein naar Berlijn stopt. Je kunt wel een treinticket kopen vanaf een station bij jou in de buurt zonder extra kosten.
Vliegen is in principe het snelst en het makkelijkst. Binnen een uurtje zit je vanuit Schiphol in Berlijn, ideaal!

Berlijn heeft twee actieve vliegvelden met een goede verbinding naar het centrum; Schönefeld (trein en S-Bahn) en Tegel (pendelbus naar verschillende stations).

Ook wordt vliegen met de komst van "budgetmaatschappijen" steeds goedkoper (ticket al vanaf €35 met Easyjet, vlucht vanaf Schiphol). Check voor de goedkoopste tickets vergelijkers als Cheaptickets of Vliegtickets. Ook KLM en Transavia hebben regelmatig goede aanbiedingen.

➤ Meer over vliegen naar Berlijn.
Het nadeel van vliegen is dat je zo op tijd moet inchecken. Als je alleen handbagage meeneemt kun je dit verkorten, je hoeft dan minder vroeg in te checken.
Met de auto naar BerlijnAls je al dichtbij de Duitse grens woont is naar Berlijn rijden met de auto ook zeker een optie. Ook voor mannen (en vrouwen!) die gek zijn op brede autowegen en een beetje scheuren is de auto als vervoersmiddel aan te raden.

Daarnaast kun je je eigen tempo bepalen, wat bezichtigen onderweg en in Berlijn ook bezienswaardigheden buiten de stad opzoeken (Potsdam en Sachsenhausen bijvoorbeeld).

➤ Meer over auto naar Berlijn.

Afhankelijk waar je vandaan moet komen duurt de reis rond de 7 uur.

Er zijn een aantal dingen die je moet weten, de verkeersregels in Duitsland en milieuzone in Berlijn.
Met de bus naar BerlijnZeer goedkope reismogelijkheid. Bedrijven zoals Eurolines adverteren met een prijs van €9 voor een enkele reis naar Berlijn (let op; dit zijn typische op = op prijzen). Opstapstations liggen verspreid door heel Nederland en veel bussen hebben wifi en stopcontacten aan boord.

Aanbieders van busreizen:
CityBusExpress, vanaf €21 enkele reis (mét laagste prijs garantie)
Flixbus, vanaf €29 enkele reis.

Aanbieders van busreizen (incl. hotel):
Peter Langhout, 5 daagse busreis €209.
De Jong Intra, 5 daagse busreis €309.


➤ Meer over busdiensten naar Berlijn.
De busrit duurt ongeveer 10 uur, afhankelijk waar uit Nederland je vandaan moet komen.

Het grote busstation waar de meeste internationale busdiensten aankomen is vlakbij de Messe in West-Berlijn. Hier stoppen verschillende buslijnen en metrolijnen (station Messe Nord/ICC) die verbonden zijn met het Berlijnse centrum.
Naar Berlijn liftenLiften is, na lopen of fietsen natuurlijk, altijd nog de goedkoopste manier om ergens te komen. Het voordeel van liften is de avontuurlijkheid en dat je veel mensen leert kennen onderweg.

➤ Meer over liften naar Berlijn.
Nadeel is voor veel mensen de onwetendheid en de angst een vreemde mee te nemen. Toch is liften naar Berlijn een populaire manier om naar te reizen naar Berlijn, zeker onder Duitse jongeren wordt deze reismogelijkheid veel benut.

Wat is voor jou de beste reismogelijkheid?

De belangrijkste dingen om op te letten bij het uitkiezen van een vervoersmiddel zijn de reistijd (vliegtuig), kosten (bus, liften), comfort (trein), locatie van aankomst (met trein in centrum Berlijn). Ook kan het meespelen waar je woont in Nederland, wanneer je vlakbij Schiphol, Brussel of Rotterdam woont, is vliegen een goede optie. Wanneer je in Apeldoorn of Deventer woont heb je de mazzel dat de trein naar Berlijn in jouw stad stopt en zal dat sneller en makkelijker zijn. Het verschilt dus per persoon wat de beste reismogelijkheid is.

Uit deze poll blijkt dat bezoekers van BerlijnBlog.nl gemiddeld het liefst per trein naar Berlijn reizen. 46% van de stemmers kiest dit vervoersmiddel als favoriet. Daarna volgden de auto (25%), het vliegtuig (22%) en de bus (4%). Meer dan 2.000 bezoekers vulden de poll in. Laat ook jouw mening horen in de poll!

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Internationale vliegvelden en treinstations:

Mijn favoriete reis

Zelf reis ik regelmatig tussen Nederland en Berlijn en meestal kies ik voor het vliegtuig of de trein als vervoersmiddel.

Waarom de trein?

Ik zit graag in de trein en vind het heerlijk om van het landschap te genieten en lekker te werken, te slapen of te lezen onderweg. Omdat je niet hoeft over te stappen en geen douanechecks hebt, is het reizen erg ontspannend. Aankomen (en vertrekken) in het centrum van Berlijn is ook ideaal.
➤ Meer over de trein naar Berlijn.

Waarom het vliegtuig?

Als ik minder tijd heb dan kies ik meestal voor het vliegtuig, ook gaan vluchten nog ’s avonds terug naar Nederland zodat je nog een langere dag in Berlijn hebt. De luchthavens van Berlijn zijn eenvoudig te bereiken met het openbaar vervoer en de vlucht naar Berlijn duurt minder dan een uur. Persoonlijk vind ik het gedoe op de luchthaven (wachten hier, wachten daar) een reden om liever met de trein te gaan.
➤ Meer over vliegen naar Berlijn.

Met vrienden heb ik ook wel eens met de auto gereisd maar dat geniet niet mijn voorkeur. Ik kom uit Noord-Holland en vanaf daar is het toch al snel 2 rijden naar de Duitse grens, in totaal ben je dan toch al snel zo’n 8 uur onderweg. De trein of het vliegtuig is dan sneller. Ik kan me goed voorstellen dat mensen uit het grensgebied bijvoorbeeld wel graag met de auto reizen. Houd er wel rekening mee dat je in het bezit moet zijn van een groene milieusticker om binnen de Berlijnse milieuzone te mogen rijden.

Het hangt dus echt van je voorkeur, middelen en budget af. Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust bij de reacties onder dit artikel!

liebegruesse