Tegel (TXL) is de grootste luchthaven van Berlijn, en ligt iets buiten het stadscentrum (ongeveer 8 kilometer). Dit is geen enkel probleem want het centrum is gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Vanaf het vliegveld vertrekken er verschillende pendelbussen die je naar het centrum van de stad vervoeren. Vanaf hier kun je gemakkelijk verder reizen met de metro naar elke locatie in de stad.

berlin tegel

Vluchten naar Tegel

Er zijn verschillende luchtvaartmaatschappijen die naar Berlijn vliegen.

 • Air Berlin
  Dagelijkse vluchten vanaf Düsseldorf, Münster en Keulen naar Tegel.
 • Brussels Airlines
  Dagelijkse vluchten van Brussel naar Tegel.
 • KLM
  Dagelijkse vluchten van Schiphol naar Tegel.
 • Lufthansa
  Dagelijkse vluchten van Düsseldorf naar Tegel.
 • Transavia
  Dagelijkse vluchten van Rotterdam naar Tegel.

Geschiedenis luchthaven Tegel

Tegel is ontstaan in 1930, en werd op 27 september 1930 officieel geopend door Rudolf Nebel, en was samen met Tempelhof de makkelijkste manier voor west Duitsers om west Berlijn in te komen. Omdat de kleine luchthaven Tempelhof al snel te klein werd voor de vele vluchten naar Berlijn werd Tegel steeds belangrijker als vliegveld. Na de Berliner Blockade in 1948 werd begonnen aan de bouw van de langste start-, en landingsbaan van Eurpoa (2400 meter). Deze werd in 2 maanden gebouwd zodat op 5 november 1948 de eerste vliegtuigen hier landen konden. En ondanks dat Tempelhof zo goed dienst heeft gedaan zal dit vliegveld in de toekomst niet meer gebruikt worden. Schönefeld zal omgebouwd worden tot “Berlin Brandenburg” en hier zullen in de toekomst alle vluchten binnenkomen.

Van Tegel naar Berlijn centrum

Vanaf het Berlijnse vliegveld Tegel kun je vrij makkelijk naar het centrum van Berlijn reizen, er zijn verschillende opties.

 • Bus TXL
  Naar Mitte/Unter den Linden duurt 30 minuten en kost € 4,10
 • Bus X9 of 109
  Naar Charlottenburg/Zoologischer Garten duurt 30 minuten en kost € 2
 • Taxi
  Rond de € 20. Natuurlijk is de prijs afhankelijk van de bestemming waar je heen wilt, over het algemeen geldt in Berlijn een basisprijs van € 2,50 en je betaalt voor elke kilometer € 1,50.

De snelste weg van A naar B met het openbaar vervoer kun je plannen met de BVG routeplanner (engels) of met Google Maps. Meer informatie over het openbaar vervoer in Berlijn vind je hier.

Algemene informatie

Parkeren

In het midden van de zeshoekige terminal van Berlijn Tegel, bevindt zich een garage voor kort parkeren (De kosten: eerste kwartier € 1, daarna € 2 per kwartier). Parkeergarages P1 en P2 zijn bedoeld voor lang parkeren (De kosten: eerste uur € 4, tweede uur € 8, daarna € 2,50 per uur. Eerste week € 95, twee weken € 155). Meer informatie over parkeren via tel: +49(0)30 41013378.

Adresgegevens

Adres: Flughafen Tegel, 13405 Berlin
Luchthavencode: TXL
Hoogte: 39 m
http://www.berlin-airport.de/