kaart-berlijn
Jij en ik hebben waarschijnlijk een kaart nodig om straten op te zoeken in Berlijn, of je dat met een papieren kaart doet of met Google Maps laat ik even in het midden. Berlijn is namelijk een enorme stad! Berlijn heeft een oppervlakte van maar liefst 891 km2 en is daarmee 9 keer zo groot als Parijs. De stadsgrens van Berlijn beslaat een lengte van 234 kilometer, het langste stuk in de breedte telt 45 kilometer en het langste stuk in de lengte 38 kilometer.

Tussen de stadsgrenzen van Berlijn bevinden zich vele straten met een totaallengte van 5300 kilomter, en buslijnen met een totaallengte van 1905 kilomter. Daarnaast beschikt Berlijn ook nog even over 363 km trambaan, 324 km S-bahn en 151 km U-bahn. Zelfs de 5000 taxichauffeurs van Berlijn hebben meestal een kaart of een navigatiesysteem nodig om de weg te kunnen vinden in de wirwar van straten.

Er was echter wel 1 man in de geschiedenis van Berlijn die alle straten, alle busstations en elk U-bahnhof uit zijn hoofd kende. Wolfgang Schindler uit Prenzlauer Berg was een aparte man: geboren maar niet opgegroeid in Berlijn. Toch had hij een grote obsessie voor de straten van Berlijn die hij allemaal uit zijn hoofd kende. Uren-, dagen-, maandenlang heeft hij te voet door de stegen van Berlijn gezworven om alle namen op zijn netvlies te krijgen. Tussen 1967 en 1989 heeft hij elke straat door Oost Berlijn doorlopen, het eerste wat hij deed na de val van de Berlijnse muur was de overstap maken naar de andere kant.

In 1990 heeft hij in de televisieshow “Wetten, dass…” geschiedenis geschreven met zijn speciale talent.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This