Potsdam is een stad op ongeveer 30 kilometer afstand van Berlijn. Je vindt hier een prachtig oud stadje die bekend staat om zijn paleizen, tuinen en oude Hollandse wijk. Tevens is Potsdam de hoofdstad van het Bundesland Brandenburg en naar schattingen ontstaan rond 993 n.Chr. Met ongeveer 150.000 inwoners is Potsdam ongeveer net zo groot als Haarlem en beschikt daarnaast over een eigen universiteit.

Vervoer

Wil je naar Potsdam? Dan kan dat eenvoudig met het openbaar vervoer. De S-Bahn rijdt direct vanuit het centrum van Berlijn naar Potsdam. De S7 doet er vanaf het centrum van Berlijn ongeveer een half uur over en stopt o.a. op Alexanderplatz, Hauptbahnhof en station Zoologischer Garten.

Potsdam zelf beschikt over een redelijk uitgebreid bus-, en tramnetwerk wat ervoor zorgt dat je de hele stad makkelijk kunt bereiken. Wanneer je een dagkaart hebt gekocht in Berlijn met de zones A,B,C dan kun je in Potsdam ook onbeperkt met het OV reizen. Potsdam ligt in zone C.

Potsdam Hauptbahnhof ligt in zone C.

Geschiedenis van Potsdam

Lange tijd bleef Potsdam dorp zonder echte waarde, totdat het in 1345 stadsrechten kreeg. In 1660 werd de stad door keurvorst Frederik Willem uitgekozen als zijn residentie. Later ging ook de Pruisische koninklijke familie in Potsdam wonen en lieten er paleizen bouwen. De trend was hiermee gezet, Potsdam werd een populaire bestemming voor de adel.

Tussen 1734 en 1742 haalde de koning Nederlandse werklieden naar Potsdam die daar een wijk aanlegden in Nederlandse stijl compleet met trapgevels; de wijk wordt Holländisches Viertel genoemd. In tegenstelling tot de wens van de opdrachtgever, bleef de vorming van een Nederlandse kolonie uit. Hongaarse arbeiders trokken vaak na leegstand in de huizen. De wijk bestaat nog steeds en is een toeristische trekpleister.

Ook de laatste eeuw is Potsdam een veelbewogen plek gebleven. De stad is ernstig vernietigd in de tweede wereldoorlog en kwam tijdens de opsplitsing van Duitsland bij de DDR. De DDR wilde zoveel mogelijk de herinnering aan het verleden verwijderen; daarom werden veel monumentale gebouwen afgebroken. Door de bouw van de Berlijnse Muur was er geen vrij verkeer meer mogelijk met het naburige West-Berlijn. Nu, jaren later, wordt er hard gewerkt om alle monumenten terug te krijgen in originele staat.

Top 3 bezienswaardigheden in Potsdam

Potsdam is prima geschikt voor een dagtripje vanuit Berlijn. Wanneer je een dag naar Potsdam gaat moet je sowieso onderstaande bezienswaardigheden checken. De meeste bezienswaardigheden liggen allemaal op loopafstand.

1. Schloss Sanssouci:

Dit is natuurlijk het bekendste van alle paleizen in Potsdam. Frederik Willem II (Frederik de Grote) liet het naar Frans voorbeeld bouwen. In 1745 werd de eerste steen gelegd en al twee jaar later was dit meesterlijke bouwwerk voltooid. Frederik Willem II wilde een slot waar hij tot rust kon komen en dat spreekt ook uit de naam die hij ervoor koos: vrij van zorgen.

Het aansluitende park vormt een perfect staaltje van aangelegde natuur. Het uitgestrekte park is samengesteld uit verschillende tuinen waaronder de Franse “Lustgarten” bij de Orangerie en de Hollandse tuin. Het oostelijke deel van het park is gebouwd in Engelse stijl.

Wil je het paleis ook van binnen bewonderen? Overweeg dan vooraf online tickets te bestellen. Zo kun je direct het museum bezoeken zonder wachtrijen.

Schloss Sanssouci, een van de mooiste paleizen van Potsdam en omgeving.

2. Neues Palais:

Dit monumentale paleis is gebouwd tussen 1763 en 1969. Het indrukwekkende gebouw in Barokstijl wordt bekroond met een enorme koepel. Het paleis werd gebouwd in opdracht van Frederik de Grote. Zelf verbleef hij zelden in het paleis, het diende voornamelijk als logeerverblijf voor gasten van het hof of voor grote festiviteiten.

Het paleis beschikt over ruim 200 prachtig versierde kamers. De Marmorsaal (balzaal) strekt zich uit over twee verdiepingen en heeft een oppervlakte van 600 vierkante meter. Naast de Marmerzaal is ook het Schlosstheater en de werkkamer van Frederik de Grote het bekijken waard. Ook de buitenkant van het paleis is rijkelijk versierd met beelden. Dit alles maakt het Neues Palais tot een van de mooiste paleizen van Duitsland.

3. Holländisches Viertel:

Eigenlijk tegenstrijdig om in Duitsland naar een Nederlandse wijk te gaan. Toch is deze wijk wel een bijzondere wijk. De wijk is ontstaan doordat de toenmalige koning Frederik Wilhelm de eerste Hollandse arbeiders in Potsdam had uitgenodigd. Tussen 1733 en 1742 is er door de Nederlandse architect Jan Bouman een wijk voor ze gebouwd, bestaande uit 134 huizen in rood baksteen en met mooie puntgevels. In de centraal gelegen Mittelstrasse vind je een aantal leuke cafeetjes, restaurantjes en winkeltjes.

Typische straat in het Holländisches Viertel.