Gendarmenmarkt

De Gendarmenmarkt wordt wel ‘het mooiste plein van Berlijn’ genoemd en wanneer je er bent zul je ook begrijpen waarom. Prachtige gebouwen met een rijke geschiedenis en fijne bankjes en terrasjes waar je van het uitzicht kunt genieten. De markt is eigenlijk een plein omringd door mooie gebouwen en terrasjes. De Gendarmenmarkt dankt zijn naam aan een regiment gendarmes dat in de 18de eeuw hier zijn kazerne, wachtpost en stallen had. Vandaag de dag zijn op het plein nog het Konzerthaus, de Franse en de Duitse kathedraal te bezoeken. Midden op het plein, voor de ingang van het Konzerthaus, staat een monument voor de dichter Friedrich Schiller. Dit plein van 3,3 hectare groot ligt in het stadsdeel Mitte, vlak achter de prachtige boulevard Unter den Linden.

20160402 - _DSF1693- BerlijnBlog Gendarmenmarkt

Geschiedenis van de Gendarmenmarkt

De Gendarmenmarkt is aan het einde van de 17e eeuw ontstaan als marktplein van het dorp Friedrichstadt, dit was toenmalig een voorstad van Berlijn. In 1710 werd Friedrichstadt deel van de stad Berlijn. Het plein heeft in zijn carriere verschillende namen gekend: Linden-Markt, Mittelmarkt, Friedrichstädtischer Markt en Neuer Markt. Ten tijde van de tweede wereldoorlog heeft het plein ook de naam Platz der Akedemie gedragen maar sinds de hereniging heeft de Gendarmenmarkt zijn oorspronkelijke naam weer terug.

Het Konzerthaus Berlin werd tussen 1818 en 1821 door de Berlijnse architect Karl Friedrich Schinkel gebouwd als Königliches Schauspielhaus en is een van de best geslaagde gebouwen die deze architect bouwde. De twee kerken aan weerszijden van het plein zien er in eerste instantie hetzelfde uit, maar zijn wel verschillend. De Französischer Dom (aan de rechterzijde van het concertgebouw) is gebouwd tussen 1701 en 1705 voor de Hugenoten die Frankrijk ontvlucht waren. De Deutscher Dom is in 1708 gebouwd voor de protestanten.

Het plein is in de Tweede Wereldoorlog ernstig beschadigs maar daar is tegenwoordig weinig meer van terug te zien. Het plein ligt er tip top bij en is zeker een bezoekje waard.

20150228 - P1110329- BerlijnBlog Gendarmenmarkt

20150228 - P1110378- BerlijnBlog Gendarmenmarkt

20150228 - P1110392- BerlijnBlog Gendarmenmarkt

De Franse en Duitse Dom

De Franse dom (Französischer Dom), is de oudste van de twee kathedralen. De Franse dom is gebouwd door de Hugenoten gemeenschap tussen 1701 en 1705. De kathedraal werd ontworpen naar voorbeeld van de verwoeste Hugenoten kerk in Charenton-Saint-Maurice in Frankrijk. De toren en portieken zijn later, in 1785, aan het gebouw toegevoegd. De Franse kathedraal heeft een uitkijkplatform, een restaurant en een hugenoot museum.

De Duitse dom (Deutscher Dom) ligt zuidelijk van de Gendarmenmarkt. De Duitse dom heeft een vijfhoekige structuur die is ontworpen door Martin Grünberg en gebouwd in 1708 door Giovanni Simonetti. De Duitse kathedraal werd volledig verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog door een brand in 1945. Na de Duitse hereniging werd de kathedraal volledig herbouwd en heropend in 1996 als een museum van de Duitse geschiedenis.

Evenementen op de Gendarmenmarkt

De gendarmenmarkt is altijd een geliefd oort voor evenementen. De sfeer is er erg gezellig en er is ruimte om grotere stellingen op te zetten. Jaarlijks aan het einde van het jaar vindt er een gezellige kerstmarkt plaats waar je lekker glühwein kunt drinken. In de zomer vinden er wel eens open air concerten plaats met het Classic Open Air festival aan het einde van de zomer als hoogtepunt.

20151124 - _DSF6872- BerlijnBlog kerst in Berlijn

Rond de Gendarmenmarkt zijn ook vele hotels te vinden omdat het een mooie omgeving is. Kijk hier voor hotels bij de Gendarmenmarkt.

Gendarmenmarkt

Adres: Gendarmenmarkt 1, Berlijn-Mitte
OV: U2 Hausvogteiplatz, U2 of U6 Stadtmitte of per bus met de lijnen 100, 142, 147, 157, 200, 267 en 348
Openingstijden: Het plein is altijd geopend en openbaar toegankelijk
Entree: Gratis

 

2 Reacties

 1. Willem Jens

  Ja, de Gendarmenmarkt is echt apart. Zowel “Open-Air”-concerten bijgewoond als de kerstmarkt. Als wij er zijn, zijn we even geen toeristen. Lekker eten bij Refugium, naast de Franse Dom en mensen kijken en bijkletsen. Geweldige uren.
  Dank aan Marjolein om de historische achtergrond van de verschillende gebouwen te kunnen lezen.
  Haar hele website is trouwens “verplichte” kost voor Berlijnofielen.

  Antwoord
 2. Saskia

  Zit op het moment in Berlijn en we zijn vandaag hier geweest! Echt een super mooi plein, gezellig met allerlei terassjes en hele mooie gebouwen.

  Ook super mooi weer gehad vandaag dus we hebben een aardig tijdje op het plein vertoeft!

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Berlijn | - […] weg naar mijn eindbestemming van vandaag, stopte ik onderweg op de Gendarmenmarkt. Volgens velen het mooiste plein van Berlijn.…

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This