Bus 100 – dé toeristische stadsbus van Berlijn

Bus 100 is een doodnormale maar toch hele bijzondere stadsbus: langs het traject van buslijn 100 liggen namelijk veel van de belangrijkste bezienswaardigheden van Berlijn. Daarmee is bus 100 een uitermate handige én voordelige manier voor toeristen die Berlijn (voor de eerste keer) komen ontdekken. Je krijgt zo heel snel een goede eerste indruk van de historische binnenstad én kunt in- en uitstappen waar je wilt. Net een toeristische ‘hop on hop off’ bus, maar dan toegankelijk met een regulier (en dus veel goedkoper) OV-ticket. Een van de beste budgettips voor Berlijn!

Bus 100 verbindt Oost-Berlijn en West-Berlijn

Sinds de val van de Berlijnse muur in 1989 verbindt bus 100 Oost-Berlijn en West-Berlijn met elkaar. Bus 100 was zelfs de eerste lijndienst die deze twee delen van de stad en haar meest belangrijkste verkeersknooppunten met elkaar verbond en langs vele bezienswaardigheden kwam te rijden. Nu dient bus 100 als dé toeristische stadsbus van Berlijn en komt deze lijn nog altijd langs de meeste belangrijke bezienswaardigheden in het centrum van de stad.

20140419 IMG_4390 BerlijnBlog bus100

Bus 100 voor de Siegessäule in het stadspark Tiergarten

Wat kost bus 100?

Bus 100 is in eigendom van de BVG, oftewel de Berliner Verkehrsbetriebe. De BVG regelt het bus-, tram-, en metroverkeer in Berlijn. Het fijne van bus 100 is dat je met je gewone OV-ticket van deze buslijn gebruik kan maken. Dit kan bijvoorbeeld met een 24-uurs-ticket of het toeristenticket de Berlin Welcome Card.

➤ Voor een totaaloverzicht van de prijzen en meer informatie kun je kijken op mijn pagina over het openbaar vervoer in Berlijn

Vergeet je ticket niet af te stempelen – anders is deze niet geldig

Ook voor minder validen is bus 100 goed toegankelijk. Stap in bij de achteruitgang als je met een rolstoel bent, hier is het breder en heb je meer ruimte.

Verschillen tussen bus 100 en een gewone sightseeing bustour

Bus 100 is goedkoper

Bus 100 is veel goedkoper dan de meeste ‘hop on hop off’ sightseeingbussen. Wanneer je in Berlijn bent zul je zien dat er verschillende aanbieders zijn van sightseeingtours met de bus, deze staan vaak bij bekende bezienswaardigheden. De Kurfürstendamm staat bijvoorbeeld vol met sightseeingbussen van verschillende aanbieders. Meestal betaal je voor zulke tours al gauw zo’n € 20 per dag. Een ritje met bus 100 heb je al voor € 3,-!

Meer informatie in een sightseeing tour

Het nadeel wat bus 100 dan weer heeft is dat er geen persoonlijke reisgids of audiogids aanwezig is om je informatie over de omgeving vandaan te halen. Aan de andere kant, neem je reisboekje over Berlijn mee (of een paar printjes van dit blog) en daar zul je ook alle informatie vinden. Het is een kwestie van smaak of de meerprijs je dit waard is.

Flexibiliteit

Bus 100 heeft wel een sterke flexibiliteit. Je bent niet gebonden aan aankomst en vertrektijden. Je kunt in-, en uitstappen wanneer het jou zint. Wil je dus even een half uur langer in de Reichstag rondhangen? Dan is dat geen probleem, dan stap je gewoon een volgende bus 100 in. De frequentie dat bus 100 langs komt ligt vrij hoog, overdag komt deze meestal om de 5 minuten.

Het voordeel van de reguliere ‘hop on hop off’ reisbussen is dat er meerdere routes en veel meer stops zijn. Bus 100 rijdt op één vaste route en hoewel langs het traject heel veel bezienswaardigheden liggen, zul je toch maar een klein deel van Berlijn zien.

20110529 DSC03259 BerlijnBlog bellevue

De route van bus 100

De bus 100 rijdt in 27 minuten een mooie route van station Alexanderplatz naar station Zoologischer Garten en vice versa. Onderweg kom je langs een aantal van Berlijns mooiste en meest bekende bezienswaardigheden.

Hieronder een lijstje met de belangrijkste haltes van bus 100:

Alexanderplatz

Het beginstation van bus 100. Alexanderplatz is echt een bezoek waard, al is het alleen al om de imposante Fernsehturm van dichtbij te bekijken! Vanuit Berlijns televisietoren heb je een fraai uitzicht over de stad. Daarnaast is ook het Weltzeituhr een bezoek waard. Deze klok uit DDR-tijden laat zien hoe laat het is op elke plek van de wereld en heeft een bijzonder design. Alexanderplatz is geen gezellig plein maar je kunt er wel veel DDR-architectuur bekijken. Je komt er met de S-Bahn, U-Bahn en met de tram of bus.

Lustgarten

Is de halte voor de Berliner Dom, deze imposante kerk werd tussen 1895 en 1905 gebouwd. Van buiten mooi, maar ook zeker van binnen gevuld met pracht en praal. Er staat een enorm orgel en je kunt omhoog met de trap waar je een aardig uitzicht hebt over Unter den Linden. Maak zeker ook even een wandeling over het Museuminsel.

Unter den Linden

Dit is één van de meest imposante straten van Berlijn met veel historische bouwwerken zoals het Berlijnse operagebouw, de Bebelplatz en het Duits Historisch Museum. Neem hier ook een kijkje bij mijn favoriete boekenwinkel Berlin Story. Daarnaast eindigt Unter den Linden bij de Brandenburger Tor, het symbool van Berlijn en van de Duitse hereniging. Als je vanaf de Brandenburger Tor terug loopt naar de Lustgarten kom je onderweg veel belangrijke bezienswaardigheden tegen waaronder de Humboldt Universität, de nationale bibliotheek, de Neue Wache en de Staatsoper.

Reichstag

Dit is misschien wel mijn persoonlijke favoriete bezienswaardigheid in Berlijn. In het Rijksdaggebouw zetelt het Duitse parlement en komen historie en moderne samen. Naast de geschiedenis van de Reichstag en de functie die het nu nog vervult is het een prachtig stukje architectuur en is het een must om de glazen koepel van binnen te bewonderen. Een bezoek is gratis maar vooraf online reserveren is verplicht.

IMG_0575 Reichstag

Haus der Kulturen der Welt of Schloß Bellevue

Uitstappen bij Haus der Kulturen der Welt of Schloß Bellevue en je staat aan de rand van het enorme stadsparkpark Tiergarten. In het Haus der Kulturen der Welt zijn vaak tentoonstellingen te bezichtigen, in het slot van Bellevue bevindt zich de officiële ambtswoning van de Duitse Bondspresident.

20140419 IMG_4354 BerlijnBlog bellevue

Großer Stern

Ook wel bekend als de Siegessäule. Midden in het stadspark Tiergarten prijkt deze enorme Pruisische overwinningstoren met Victoria bovenop, de gouden engel en godin van de overwinning die uitkijkt over Berlijn. Voor een klein bedrag kun je de Siegessäule bezoeken en beklimmen. Het is even een flinke klim naar boven maar het uitzicht over de stad en het stadspark Tiergarten is fenomenaal!

➤ Meer uitzichtpunten in Berlijn

20140419 IMG_4382 BerlijnBlog Pasen

Breitscheidplatz

Hier moet je uitstappen als je de Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche wilt bekijken. Dit is ooit een enorme kerk geweest maar is zwaar verwoest in de Tweede Wereldoorlog, waardoor het nu de punt mist maar ook één van de belangrijkste oorlogsmonumenten is in de stad. Vanaf hier kun je ook makkelijk naar de Kurfürstendamm lopen, de luxe boulevard van Berlijn waar veel mensen komen om te shoppen. Pak dan ook zeker Bikini Berlin mee, een modern winkelcentrum met leuke concept stores en een street food market.

Zoologischer Garten

Hier is ook de gelijknamige dierentuin en mijn favoriete fotomuseum C/O Berlijn vinden. Het is het begin- en eindpunt van buslijn 100 en kun je overstappen op veel andere buslijnen maar ook op de S-Bahn of de U-Bahn. Station Zoologischer Garten was vroeger een groot station van Berlijn maar het Hauptbahnhof heeft deze functie nu overgenomen. Wellicht dat je het station kent van de film Wir Kinder vom Bahnhof Zoo.

20110529 DSC03258 BerlijnBlog bellevue

20110529 DSC03263 BerlijnBlog bellevue

Bus 200

In plaats van bus 100 kun je ook bus 200 nemen. Deze stadsbus komt voor een groot deel langs dezelfde bezienswaardigheden maar rijdt een iets andere route, waar bus 100 ten noorden van Tiergarten rijdt, rijdt bus 200 ten zuiden van dit grote stadspark voorbij. Zo kom je ook nog langs Potsdamer Platz en langs het Holocaustmonument. Bus 200 rijdt op frequente basis tussen station Zoologischer Garten en station Alexanderplatz. Je kunt bijvoorbeeld heen bus 100 nemen, en terug bus 200. Of andersom natuurlijk!

bus 100 bus 200 kaartRood = bus 100, Blauw = bus 200

Meer informatie over:

109 Reacties

  1. Rik

    Bus 100 is geen dubbeldeks-bus meer! Net terug van Berlijn (juli 2023). De sporadische dubbeldeks-bus die ik wel zag, betrof sommige bussen van M29. En natuurlijk de Hop on Hop off bussen.

    Antwoord
    • Marjolein

      Da’s wel jammer inderdaad! Het voordeel is dat er nu wel veel meer plek is in de bus en de bus makkelijker toegankelijk is. Voorheen moest je vaak staan in de bus dus elk nadeel heeft z’n voordeel denk ik dan maar.

      Antwoord
      • Martha

        Tot hoe laat rijdt de metro op weekdagen ’s nachts in Berlijn ?

        Antwoord
  2. Chiel M

    Hi! Bussen 100/200 rijden nu niet met dubbeldekkers, maar met lange enkeldeks bussen, let hier dus op!

    Antwoord
  3. Jan

    Veel reacties op deze blog gaan over bus 100 en bus 200. Bus 200 gaat verder dan de Alexanderplatz namelijk naar de Michelangelostrasse. Leuk om eens te blijven zitten tot dit eindpunt en de sfeer te voelen van de (opgeknapte) Plattenbau. Brrrrrh!

    Antwoord
  4. Esther

    Hoi! Helaas gaat bus 100 niet meer deze route. Hebben wij vandaag ondervonden. Gaat van Alexanderplatz via Unter der Linden weer terug. Of het ligt aan dat het Oudjaarsdag is maar volgens de buschauffeur gaat bus 100 niet naar Zoo Berlin, alleen de metro..

    Antwoord
    • Marjolein

      Hai Esther! Dat moet tijdelijk zijn geweest, waarschijnlijk vanwege de organisatie van het grote oud & nieuw feest bij de Brandenburger Tor, waardoor bus 100 zijn vaste route niet kon rijden. Volgens de officiële dienstregeling rijdt bus 100 nog gewoon dezelfde route tussen Zoologischer Garten en Alexanderplatz.

      Antwoord
  5. maes patricia

    hoi Marjolein, wat een fantastische blog. Aan de hand hiervan kan ik mijn hele planning van thuis uit in mekaar steken. Wij gaan eind april naar Berlijn maar ik zie dat bus 100 en 200 een omleiding volgen. Weet jij of er dan ook alternatieve stopplaatsen voorzien zijn op deze route voor de haltes die de bussen niet meer doet? Ik heb de hele site van bvg bekeken maar kan het nergens terug vinden. vriendelijke groetjes Patricia

    Antwoord
    • Marjolein

      Wat ontzettend leuk om te lezen Patricia, dank je wel! Voor storingen bij het OV raad ik aan om de website van de BVG te raadplegen, op deze pagina kun je precies zien welke storingen en omleidingen er bekend zijn: http://www.bvg.de/en/Travel-information/Traffic-Information. Ik zie er geen storing voor bus 100 en bus 200 bijstaan dus dat is goed nieuws! Waar had je gelezen over de storing? Veel plezier in Berlijn!

      Antwoord
      • maes patricia

        hoi Marjolein, hartelijk dank voor je reactie. als ik via de bvg journey planner mijn reisroute van hieruit wil bepalen via bus 100 of 200 staat mijn datum al op april ingesteld. als hij de reisroute voor je berekend komt dat er bij te staan dat er een omleiding is tussen een aantal op en afstapplaatsen. ik heb juist nog is gekeken en als ik de datum van vandaag neem zit er inderdaad geen omleiding op; vanaf volgende week wel. misschien daarom dat ik er nog niets van kon terug vinden of er eventueel andere stopplaatsen voorzien worden voor sommige bezienswaardigheden. indien je hier toch nog iets moest over vernemen hoor ik het graag van je. kwestie van onze tijd zo goed mogelijk te besteden, want dankzij jou leuke en goede tips op de blog hebben we van thuis uit al het gevoel dat dit een fantastische citytrip gaat worden. ( ook met de minder bekende bezienswaardigheden in Berlijn die onze interesse hebben). vriendelijke groetjes Patricia

        Antwoord
        • Marjolein

          Hmm, het kan natuurlijk zijn dat er in april een omleiding is gepland voor bus 100. Langs de route van bus 100 wordt veel gebouwd aan de verlenging van de metrolijn U5 dus het kan zijn dat het daardoor komt, ik had ook gelezen dat de luchthavenbus TXL tijdelijk niet stopt op Unter den Linden. Wat je zou kunnen doen als alternatief is gewoon de route rijden die regulier rijdt en het stuk over Unter den Linden wandelen. Daar zijn tenslotte ook veel bezienswaardigheden te zien onderweg! Ik hoop dat je hier iets mee kunt en wens jullie heel veel plezier in Berlijn! Groeten, Marjolein.

          Antwoord
          • maes patricia

            Hartelijk dank Marjolein. Ondertussen zijn we echt aan het af tellen want volgende week is het zover. En ja hoor hier kunnen we zeker iets mee.
            mvg. Patricia

          • Marjolein

            Top! Ik hoop dat jullie een fijne tijd hebben gehad in Berlijn en dat alles met bus 100 is gelukt!

  6. Toine

    Wij gaan voor de eerste keer naar Berlijn, zitten in hotel havel lodge. Kunnen wij van daaruit naar oranienburg met de trek of bus

    Antwoord
  7. Sas

    Hoi, jouw blog is super handig voor onze voorbereiding. We willen 1 dag fietsen maar dan graag wel zo rustig en mooi mogelijk (fietspaden, langs de rivier, misschien door het park)? We verblijven in de wijk Friedrichshain. Zit daar een fietsverhuurder dichtbij de Warschauerstrasse en welk deel van Berlijn is dan leuk om te fietsen als het vooral relax moet zijn? Alvast bedankt.

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Sas! Fijn om te lezen dat je wat hebt aan de informatie op mijn blog! In Friedrichshain kun je heerlijk over de Karl-Marx-Allee fietsen of door het Volkspark Friedrichshain. Genoeg opties! Elke wijk heeft eigenlijk wel fijne straten om te fietsen maar Tiergarten en Tempelhof zijn wat mij betreft wel hoogtepunten. In de Warschauer Straße zitten ook meerdere fietsverhuurzaken, waaronder Little John Bikes. Veel plezier in Berlijn!

      Antwoord
  8. Marc

    Hoi Marjolein,

    Wij gaan 28 april tot 2 mei naar berlijn en hebben een Hotel aan de Kurfürstendamm.
    Kunnen wij vandaar uit met Bus 100 of bus 200
    ik zie je reactie tegemoet.
    Groeten Marc

    Antwoord
  9. Wim

    Hallo . Ga morgen met mijn partner voor het eerst naar Berlijn . Is er dit weekend ergens iets leuks te doen ??
    Slapen in Hotel Plaza in de Knesebeckerstrasse .
    Wat kun je verder nog aanbevelen ??

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Wim! Wat liggen jullie interesses? Als ik dat weet kan ik wat gerichter tips geven. Kijk anders even op mijn pagina Berlijn tips en Berlijn bezienswaardigheden, daar staan mijn favoriete tips voor Berlijn. Houden jullie van wijn? Dan kun je morgen een kijkje nemen bij de Lange Nacht der Weine in de Arminiushalle, ook is er dit weekend een wijnbeurs in Station Berlin. Ik wens jullie heel veel plezier in Berlijn! Groetjes, Marjolein.

      Antwoord
  10. Betsy

    Jammer dat de linkjes naar bus 100 niet werken, kennelijk werken ze aan een nieuwe website. Fijn dat we met jouw uitleg in ieder geval de belangrijkste punten al tegenkomen.

    Antwoord
    • Marjolein

      Hai Betsy, bedankt voor je reactie en dat je me even hebt gewezen op het feit dat de websites niet meer werken. Wat jammer! Ik zal de linkjes even uit het artikel verwijderen. Mocht je nog vragen hebben over bus 100 die onbeantwoord zijn gebleven, laat het dan gerust even weten! Veel plezier in Berlijn! Liebe Grüße, Marjolein.

      Antwoord
  11. Marc Hehemann

    ik ga met mijn vriendin komend weekend voor de eerste x naar Berlijn. Nou zijn wij allebei culinair ingesteld en we vragen ons af waar we echt moeten eten. Hoeft geen sterrenrestaurant te zijn maar wel Berlijns…

    Antwoord
    • Marjolein

      Ha, wat een fijn vooruitzicht! Hier kun je een uitgebreid overzicht vinden van mijn favoriete restaurants. Laat het me weten als je iets specifieks zoekt of gebonden bent aan een bepaalde prijsklasse of budget, dan kan ik nog iets gerichter tips geven! Op het moment behoren Le Bon, Spindler en Neni tot mijn favorieten. Veel plezier!

      Antwoord
  12. Willem

    Wij gaan binnenkort naar Berlijn, we zijn met 4 personen en willen dus een Kleingruppenkarte aanschaffen. Ik kan alleen nergens vinden of deze ook geldig is op lijn 100 en 200.
    Ik denk zelf van wel omdat het een ‘gewone’ lijn is, maar wil het wel graag zeker weten :)
    Weet iemand dat?

    Antwoord
    • Marjolein

      Wat je zegt klopt helemaal! Het zijn reguliere buslijnen dus de Kleingruppenkarte is gewoon geldig in bus 100 en 200. Veel plezier in Berlijn!

      Antwoord
  13. Margriet

    Wij gaan volgende week woensdag 11 november t/m 15 november voor het eerst naar Berlijn. Ik heb al veel tips op jouw site opgedaan, heel erg bedankt! Wij overnachten in het Mercuurhotel Tempelhof. Kun je vanaf dat hotel een beetje makkelijk bij bus 100 of 200 komen? Of kun je makkelijker met de metro of tram? Of is dat heel ver lopen?
    Met vriendelijke groet, Margriet

    Antwoord
    • Marjolein

      Hai Margriet, bus 100 en 200 stoppen niet vlakbij het hotel maar je kunt met de U8 vanaf Boddinstraße naar Alexanderplatz en daar overstappen op bus 100 of 200. Veel plezier in Berlijn! Groetjes, Marjolein.

      Antwoord
  14. margo

    Hoi,
    Wij (m 75 en vr 68) gaan van 18 – 22 november (met de trein) voor eerste keer naar Berlijn. Hotel Art’otel Berlin Kudamm geboekt. Geen idee of dat wat is. Wederhelft is behoorlijk claustrofobisch dus metro is geen optie. Taxi van station naar hotel ligt voor de hand.
    En voor rondkijken lijkt me bus 100 of 200 wel ideaal. Stopt die ergens in de buurt van het hotel?
    En zijn er in omgeving hotel ook leuke restaurantjes? Heb je wellicht tips?

    Antwoord
    • Marjolein

      Hallo Margo,

      wat leuk dat jullie voor de eerste keer naar Berlijn gaan! Ik ken het hotel ook niet maar het ligt vlakbij de Kurfürstendamm dus de locatie is prima te bereiken. Vanaf het hotel is het ongeveer een kwartiertje lopen naar de Breitscheidplatz, bus 100 stopt daar vlak voor de Gedächtniskirche. Fijne restaurants in de buurt zijn Neni (bovenin het 25 Hours Hotel, wel even reserveren), Ishin Tey (voor Japans en sushi) en op de Kantstraße zitten veel goede Aziatische restaurants. Voor een lekkere Kaffee & Kuchen moet je bij de Berliner Kaffeerösterei wezen.

      Veel plezier in Berlijn!
      Marjolein

      Antwoord
    • Janny

      Goed hotel met mooie kamers

      Antwoord
  15. Dennis

    Hallo,

    Ik ga binnenkort naar berlijn en ben vanplan ook een dagje naar tropical island te gaan. Hoe kom ik daar het snelst mijn hotel ligt in de wijk mitte.

    Doei :)

    Antwoord
  16. Moesy

    Hoi!
    Ik ga van 25 t/m 27 september naar Berlijn, voor het eerst! Ik heb er onwijs veel zin in. Ik verblijf bij familie, mijn reis er naar toe is zojuist betaald. Voor de bezienswaardigheden heb ik je site doorlopen om een indruk te krijgen van de plekken waar ik heen zou (moeten) gaan en ik heb daar ook een reisgids voor. Nu is enkel mijn vraag wat voor mij de goedkoopste manier is om 3 dagen van vrij-zon te reizen in Berlijn?

    Antwoord
    • Aaf-Tineke

      Ik ga deze week samen met onze zoon naar Berlijn en hij wil graag naar het Olympisch stadion. Rijdt bus 100 of bus 200 hier ook langs?

      Antwoord
      • Marjolein

        Nope, bus 100 beperkt zich tot het centrum, het Olympisch Stadion ligt daar een stukje buiten. Maar je kunt er wel makkelijk komen met het OV hoor! Gewoon de U2 nemen naar Olympiastadion of de S-Bahn naar Pichelsberg. Veel plezier!

        Antwoord
        • marie

          Hallo wij overnachten in hotel holiday in express berlin west. Rijd er ook een bus vanaf het station naar het hotel? En moet je daar nog een kaartje voor hebben?

          Antwoord
          • Marjolein

            Hoi Marie, op bvg.de kun je checken hoe je het handigst en het snelst vanaf het station bij je hotel kunt komen. Voor het OV heb je een ticket nodig. Meer informatie over het OV in Berlijn lees je hier op mijn blog. Veel plezier in Berlijn!

    • Marjolein

      Hai Moesy, superleuk dat je voor het eerst naar Berlijn gaat! Ik ben benieuwd wat je van de stad gaat vinden. Ik zou aanraden een dagkaart te kopen, deze kost €6,90 voor de zones A en B (als je ook naar Potsdam, Oranienburg of Schönefeld wilt, koop dan een kaartje voor de zones A, B en C). Met een dagkaart kun je gebruik maken van al het OV binnen Berlijn. Ideaal! Meer over het openbaar vervoer in Berlijn kun je trouwens hier lezen. Veel plezier!

      Antwoord
    • Marijke

      Hallo Marjolein. Wij gaan een week naar berlijn, dus we willen een weekkaart kopen, nu zag ik dat 1 kaartje al €29,50 kost, is er nog een goedkopere optie om een andere kaart te kopen voor ons? En hoeven we voor de hele week maar 1x af te stempelen? Dit is ons niet helemaal duidelijk. Groet Marijke

      Antwoord
      • Marjolein

        Hoi Marijke, je hoeft inderdaad maar 1x af te stempelen. Je zou ook losse kaartjes kunnen kopen per rit maar zodra je meer dan 3x per dag met het OV reist dan is een weekkaart de goedkoopste optie. Meer over het OV in Berlijn lees je in dit artikel. Veel plezier!

        Antwoord
      • Hans

        Voor maar 29,50 mag je een week lang het openbaar vervoer binnen de ring en de ring zelf gebruiken.
        Met de kwaliteit en kwantiteit van het OV in Berlijn is dat een koopje. Ik zou willen dat Adam ook een dergelijk kwalitatief aanbod had voor die prijs.

        Antwoord
  17. Peter Paulissen

    Is er ook een map beschikbaar waarop de routes zichtbaar zijn op een plattegrond ? Mvg, Peter.

    Antwoord
  18. Hans Vroegh

    Ik ga eind augustus naar Berlijn (1e X). Nu snap ik dat daar het ov heel goed geregeld is, en dat je dag(en), week kaarten overal kunt kopen. Nu had ik oren naar een 5 daagse welcome cart. Ik had gelezen dat hier (veel) kortingsbonnen in zitten. Kunt je deze 5 daagse welcome card ook in Berlijn kopen?, dit lees ik namelijk nergens. Ja, ik kan ze online bestellen. Alleen is deze maar 3 dgn geldig (ANWB)en duurder dan een 5dgn Welcome Card via een Duitse site. Maar dan heb je het geneuzel dat je een VISA Card o.i.d. nodig hebt.

    Dus kun je een welcome card kopen in Berlijn zelf. (Berlijn cedntraal?) Of ben je gebonden aan het internet?

    Antwoord
  19. Inge

    Binnenkort ga ik een paar dagen naar Berlijn. Nu vraag ik mij af of de ‘Welcome Card’ en/of ‘City tour card’ ook geldig zijn voor bus 100? Ik hoor het graag!

    Antwoord
  20. Nella

    Hoi Marjolein,

    een tip voor andere reizigers: naast Bus 100 is er ook Bus 200. Deze bus neemt een iets andere route dan Bus 100 en heeft een langere route. Leuk is om de gehele route mee te rijden, op het eindpunt uitstappen en daarna weer in een andere bus de 200-route weer terug te rijden. groet

    Antwoord
  21. Chantal verhoeven

    Hoi Marjolein, we gaan met 5 vriendinnen van 1 mei tot 4 mei naar Berlijn. Via jou site heb ik de link gebruikt om van tegel naar immanuelkirchstrasse te gaan. Bedankt. Nu lees ik verder dat een kleinegrouppecard goedkoop is. Is dit voor ABC?
    Ook wou ik vragen wat we op 1 mei kunnen doen vermits alles blijkbaar gesloten us. Alvast bedankt Chantal

    Antwoord
    • albert

      Hoi chantal!
      Wij gaan 3 mei met het gezin. De kleingruppekarte is voor 5 personen voor zone AB en ABC te krijgen. Zit een klein prijsverschil in. Met de bus van Tegel is AB. Doen wij ook. Download de app van BVG, voor al het ov! Erg handig!
      Veel plezier!

      Antwoord
    • Marjolein

      Hai Chantal! De Kleingruppenkarte heb je voor verschillende zones, voor de zones ABC kost deze € 17,40. Echt een goede prijs om met zijn vijven de hele dag vrij te kunnen reizen, het enige ‘nadeel’ is wel dat jullie de hele dag samen moeten reizen omdat je maar een kaartje krijgt. Maar dat lijkt me geen probleem ;). Je kunt op 1 mei bijvoorbeeld naar MyFest gaan, een festival in Kreuzberg. Overal op straat spelen bandjes – erg gezellig!

      Antwoord
      • chantal verhoeven

        Hoi Marjolein. Bedankt voor je antwoord. Kan ik in Tegel deze grouppecard aanschaffen? Kan je ons iets aanbevelen om te bezichtigen wat tof is en niet te toeristisch? Ik hou van de inhammen, achtersteegjes en dingen die echt typisch zijn.

        Antwoord
        • Marjolein

          Hallo Chantal, jazeker, de Kleingruppekarte kun je gewoon in het kaartjesautomaat bij de bushalte van Tegel vinden. Mijn favoriete Berlijntips vind je hier – daar zitten ook een paar leuke ‘niet zo standaard’ tips tussen. Kun je daar wat mee?

          Antwoord
          • Chantal verhoeven

            Bedankt. Je blog geeft zoveel ideeën , 4 dagen gaan tekort zijn. Bedankt

    • Simone

      Hoi Marjolein,

      Wij zijn half mei in Berlijn. Groep bestaat uit 11 personen, waarvan 2 oudere minder goed ter been. We zijn nu alle opties aan het doornemen hoe we wasr komen. Welke optie is voor ons de beste in jouw ogen. Bus 100, City sightseeing Hop on Hop Off, City Tour Card of Berlijn Welcome card? We willen samen veel zien van de meest toeristische bezienswaardigheden zonder te veel te moeten lopen. Alvast bedankt voor je antwoord. Grt Simone

      Antwoord
      • Marjolein

        Hai Simone, ik denk dat een hop on hop off bus voor jullie dan wel een goede optie is! Je komt langs alle bezienswaardigheden en kunt bijna overal voor de deur uitstappen. Bus 100 (of bus 200) is ook een optie, dat is wel goedkoper, maar die komt op minder plekken. Groetjes, Marjolein.

        Antwoord
        • Simone

          Hoi Marjolein, bedankt voor je reactie. We hebben toch een dagkaart BVG gekocht. Ons Hotel lag plusminus 10 min van Alexander Platz. Een bvg kaart moesten we dus toch iedere dag kopen. Met de Bus100 en de S of U Bahn kwamen we best op veel plaatsen. Voor onze ouders was het net te doen, vaak rust nemen. Dus toch nog een keer terug. Tijdens de drukke Hemelvaartsdagen was een bezoek aan Reichstag helaas geen optie. Online kaarten uitverkocht en tijd om in een rij van 3-4 uur te staan vonden we zonde van onze tijd.
          Succes met je Blog ik zal mijn omgeving ze hierop wijzen.
          Grt Simone en de andere 10 familieleden

          Antwoord
  22. Michel

    Vandaag je blog ‘gevonden’ en nu al vindt ik hier veel tips en ideetjes. Ga van de zomer voor het eerst naar Berlijn en zal deze site veelvuldig raadplegen. Danke!

    Michel

    Antwoord
    • Marjolein

      Wat goed zeg! Veel plezier met het uitzoeken van alle tips. Ik hoop dat er wat leuke dingen voor je tussen zitten!

      Antwoord
    • Sjannie

      Handige tip:bus 100. Kun je op 1 kaartje in en uitstappen waar je wilt? Of moet je dan een dagkaart kopen?

      Antwoord
      • Marjolein

        Je kunt een enkeltje kopen en in- en uitstappen waar je wilt MITS je in een richting rijdt en er niet langer over doet dan twee uur. Mocht je plannen veel gebruik te maken van het OV dan is een dagkaart waarschijnlijk het handigste. Veel plezier! Marjolein.

        Antwoord
  23. J.s.

    Zijn er ook taxi busjes om 8 personen met handbagage te vervoeren vanaf
    vliegveld Schonefeld naar Ruschestrasse 4
    Mvgr.

    Antwoord
    • Marjolein

      Jazeker! Ze zijn wel wat schaarser dus het is wellicht handig een ‘Großraumtaxi’ vooraf te boeken. Dat kan bijvoorbeeld via de grootste taxicentrale van Berlijn http://www.taxi-berlin.de/.

      Antwoord
      • Tineke

        Jungstr. 41, Friedrichshain-Kreuzberg, 10247 Berlijn, Duitsland – Toon kaart
        Hallo dit is t adres waar ik in maart naar toe ga.zou iemand mij kunnen vertellen hoe ik vanuit Vliegveld Tegel hier t beste kan komen? vriendelijke groet Tineke

        Antwoord
        • Marjolein

          Hoi Tineke, je kunt bijvoorbeeld vanaf Tegel bus TXL nemen naar Alexanderplatz. Daar kun je overstappen op de U5 die je in ongeveer 10 minuten naar station Samariterstraße brengt. Vanaf daar kun je lopen. In totaal ben je ongeveer een uur onderweg. Voor exacte tijden en details kun je de routeplanner van de BVG raadplegen. Veel plezier in Berlijn! Marjolein.

          Antwoord
          • Tineke

            vriendelijk dank voor je reactie

  24. Gert

    Naast buslijn 100 kun je ook lijn 200 nemen. Bijna dezelfde route als de 100 ,maar komt ook weer op andere bezienswaardige plekken. Je hebt dus een keus.

    Antwoord
    • Marjolein

      Goede aanvulling! Bus 200 komt bijvoorbeeld ook langs Potsdamer Platz, waar bus 100 niet langs komt. De moeite waard om beide routes eens te nemen.

      Antwoord
  25. Peter

    Beste,
    ik ga in december naar Berlijn met de auto.
    Mijn hotel is gelegen op het Alexanderplatz H2 Hotel
    Kan u me zeggen waar ik mijn auto het best en goedkoop kan stallen dicht bij het hotel.
    Daar er in het hotel geen garage is.
    Mvg en dank voor je antwoord.
    Peter

    Antwoord
    • Hans

      Naast/achter Alexa is een grote parkeerplaats waar ze 5 euro per dag rekenen (als er geen kermis of kerstmarkt is).

      Antwoord
  26. Petra

    “Wil je weten waar de bus 100 nog meer allemaal stopt? Dan kun je hier het reisschema van bus 100 vinden (pdf formaat).”

    De link die je daar hebt staan werkt niet meer ;-)

    Antwoord
  27. Miguel

    Hallo allemaal, wij gaan van het wekend naar Berlijn en logeren in het holiday inn express berlin aan de Stresemannstrasse 49 . Welke lijnen rijden daar langs, ik kan het niet vinden.
    Alvast bedankt

    Antwoord
  28. Frans

    Hoe kom ik van ‘Tegel’ naar de Landgrafenstrasze, met het openbaar vervoer?

    Antwoord
      • Harm

        Ik wil graag nog even iets kwijt over het gebruik van de BVG app in Berlijn als iemand met een Nederlands telecom provider contract voor mobiele telefonie:

        Het probleem hierbij is dat je je dataroaming aan moet hebben staan, omdat deze BVG app het offline niet doet. Kassa voor de Nederlandse telecom providers. Houdt hier rekening mee beste lezers.

        Antwoord
        • Marjolein

          Dat klopt! Zoals dat geldt voor al het gebruik van mobiel internet in het buitenland. Tegenwoordig kun je bij de meeste providers wel voordelige bundels afsluiten die het mogelijk maken om voor een vast bedrag het internet te gebruiken in het buitenland (binnen Europa in ieder geval). Je kunt natuurlijk ook gebruik maken van het internet in je hotelkamer of appartement.

          Antwoord
  29. Laury

    Voor info over het openbaar vervoer kun je makkelijk de website of app van BVG raadplegen: http://www.bvg.de/ >> Fahrplanauskunft (ongeveer de Berlijnse versie van 9292ov). Daar vind je ook verdere info over tickets, prijzen, etc.

    Antwoord
  30. suzy bernaerdts

    hallo,
    wij komen voor 3 dagen naar berlijn, landen in tegel en zouden dan naar hotel hoppegarten moeten, hoe doen we dit best ?

    en de dagen die volgen voor terug naar het centrum te gaan, voorziet het openbaar vervoer tickets voor meerdere dagen ?

    mvg

    Antwoord
  31. Els Nieuwpoort

    Ons hotel staat op de Eschenweg, hoe kom ik dan met het openbaar vervoer zo snel mogelijk in het centrum van Berlijn?

    Antwoord
  32. Ray

    Hi,

    Ik moet een NH hotel boeken en heb keuze uit de volgende locaties, welke raden jullie mij aan?

    NH Alexanderplatz
    NH City West
    NH Frankfurter Allee
    NH Treptow

    Weten jullie ook clubs met live muziek (jazz fushion o.i.d.)?

    Alvast bedankt!

    Groetjes, Ray

    Antwoord
    • Marjolein

      Ik zou voor Alexanderplatz gaan, dat is lekker centraal en je bent overal snel (zowel in het westelijke als het oostelijke deel van de stad). Wat betreft clubs met live muziek kun je kijken bij Lido, Magnet, Kulturbrauerei. Als je van Jazz houdt dan zit je goed bij Quasimodo.

      Veel plezier!

      Antwoord
  33. Jacques Kruijssen

    Beste Marjolein, met carnaval zijn wij met vieren voor een aantal dagen in Berlijn. De bus 100 zullen we zeker gebruiken, maar kun jij mij een advies geven
    door de door jouw getoonde bezienswaardigheden geografisch te clusteren in een voormiddag en namiddag. Wij willen een een aantal bezienswaardigheden best belopen, maar het liefst redelijk dicht bij elkaar.
    Voor een eventuele reactie mijn hartelijke dank.
    Jacques Kruijssen, Maarheeze

    Antwoord
    • Jacques Kruijssen

      hallo Marjolein, geef jij ook reactie op vragen die er gesteld worden???

      Antwoord
      • Marjolein

        Hallo Jacques,

        ik reageer niet op alle vragen, maar probeer wel zo veel mogelijk vragen te beantwoorden.

        Had je al in gedachten wat je allemaal zou willen zien? In het centrum zijn bijvoorbeeld de Reichstag, Brandenburger Tor, Potsdamer Platz, Gendarmenmarkt, Unter den Linden, Alexanderplatz beloopbaar in een middag (ongeveer 5 kilometer). Kun je wat met deze informatie?

        Groeten,
        Marjolein

        Antwoord
        • Jacques Kruijssen

          Marjolein, hartelijk bedankt voor je informatie, hier kan ik iets mee.

          Antwoord
  34. Willem

    We gaan met het gezin (6 pers) naar Berlijn. Welke OV kaart(en) zijn geschikt voor 2 dagen (2 volw , 4 kinderen: 11,13,15,17 jaar)

    Antwoord
  35. Pauline Pelle

    Kan iemand me zeggen hoe we vanuit Vliegveld Tegel het beste naar Hotel Larat kunnen gaan
    Wij zijn met 8 personen.

    Antwoord
  36. Rosemary

    Hallo, weet iemand hoe ik het beste vanuit vliegveld tegel naar het mercure hotel tempelhof aan de hermanstrasse kom?
    Alvast bedankt.

    Antwoord
    • Marjolein

      Hallo Rosemary,

      zo kom je het beste bij het hotel:
      1) bus 109 nemen, uitstappen bij Zoologischer Garten
      2) neem daar de U7 richting Rudow, uitstappen U Jakob-Kaiser-Platz
      3) neem daar de U8, uitstappen bij Hermannplatz.

      vanaf daar is het op loopafstand. Veel plezier in Berlijn,
      Marjolein

      Antwoord
  37. Anki

    hallo, ik heb een vraag ik zit in hotel igel (Friederikestraße 20
    13505 Berlin) en volgens mij ligt dit nogal buitenaf. nou vroeg ik me af hoe ik het beste bij het centrum van berlijn kan komen. gaan er ook bussen vanaf mijn hotel? en kan je ook een weekkaart kopen voor bussen en zijn er ook weekkaarten voor U-lijnen? groetjes

    Antwoord
  38. Charlotte

    hoi,
    Ik heb een vraag.
    als je naar de zimmerstrasse wil in berlijn. daar waar het monument staat van Peter Fechter. bij welke halte moet je dan uitstappen. Als u het weet zou u dan kunnen mailen naar dit adres : dorenweerd2v1@hotmail.com
    al vast bedankt.

    Antwoord
  39. M. de Jong

    Ga binnenkort met de trein naar Berlijn. Ben op zoek naar de snelste/eenvoudigste manier om van het Hauptbahnhof naar ons hotel in de Wielandstrasse (10707- Charlb.-Wilm) te komen. Iemand een goede tip?

    Antwoord
    • Marjolein

      Ik weet het exacte adres van jullie hotel niet, maar je kunt in ieder geval de S-Bahn nemen naar Lichtenberg en vanaf daar de bus (108 richting Waldesruh Mahlsdorfer Allee) naar de Wielandstraße, daar is direct een halte.

      Antwoord
      • Michel

        Als je zegt dat jouw hotel in Wilmersdorf/Charlottenburg is, dan raad ik je het volgende aan:

        Uitstappen in Berlin-Spandau, dan met de U7 > Rudow, uitstappen bij halte Adenauer Platz. Vandaar nog ongeveer 5 minuten te voet naar de Wielandstraße

        Antwoord
    • Michel

      Uitstappen in Berlin-Spandau, dan met de U7 > Rudow, uitstappen op Adenauerplatz. Dan is het nog ongeveer 5 minuten lopen naar de Wielandstraße.

      Antwoord
  40. I.Roelofsen

    Wie kan mij helpen.
    Welke station moet ik uitstappen of welke metro moet ik nemen als ik bij mijn hotel wil komen,
    Hotel Hoppegarten .
    Kopenickerstrasse 1 in Hoppegarten.
    Alvast bedankt.

    Antwoord
  41. D. de Jong

    Kan ik voor bus 100 gewoon mijn ‘Berlin Welcome card’ gebruiken? En moet ik dan een AB of ABC kaart nemen?

    Antwoord
    • Marjolein

      Je kunt gewoon je Welcome Card gebruiken, deze is ook in elke vorm van OV in Berlijn geldig.

      Antwoord
  42. linda de koning

    hallo mensen

    Kan iemand mij misschien vertellen vanaf en tot hoelaat bus 100 rijd?
    Ik kan het nergens vinden!

    groetjes en alvast bedankt

    Antwoord
    • Jurjen

      Beste Linda,

      Bus 100 rijdt alle dagen vanaf 6 a 7 uur tot middernacht.

      Jurjen

      Antwoord
      • linda de koning

        Bedankt

        Antwoord
  43. Nico van Eenennaam

    Beste mensen,
    Hoe kom ik van Berlin vliegveld Tegel naar de Heerstrasse 80 (Michel Apart Hotel). Met de taxi vind ik wel duur. Is er miscchien een bus of metro direct vanuit Tegel?

    Antwoord
  44. J.J

    Hai-hai lieve mensen, ik heb informatie nodig…..help.

    wie weet of er bussen gaan vanuit luchthaven Berlin-Schonefeld, richting Landsberger Allee.
    tis mn eerste x naar berlijn…………

    wie o wie zou mij hiermee willen helpen…..

    mijn dank is root.

    Antwoord
    • Jurjen

      Beste J.J.,

      De Landsberger Allee is lang. Hij loopt vanaf (bijna) de Alexanderplatz in het centrum tot aan de buitengrens van Berlijn: meer dan 10 kilometer. Vanaf Schonefeld kan je echter met de S-Bahn, lijn S9, naar station Landsberger Allee. Daar kan je eventueel overstappen op tramlijn M6, die volgt min of meer het gehele verloop van de Landsberger Allee van begin tot eind.

      Jurjen

      Antwoord
  45. jess

    je kan ook bus 200 nemen dan kom je weer langs andere bezienswaardigheden in berlijn.

    veel plezier

    Antwoord
  46. angela

    Kan je bij elke halte van lijnbus 100 een dagkaart kopen of alleen aan het begin/eind station van buslijn 100 op het station. Weet namelijk niet of de bus elke keer bij een station stopt of alleen een halte??

    Antwoord
    • Jurjen

      Beste Angela,

      Bus 100 is een gewone lijnbus, zoals ook hier in Nederland rondrijden. Je steekt bij de halte je hand op, en de bus stopt. Je laat dan je kaartje aan de chauffeur zien, of koopt een kaartje, met gepast geld. Een dagkaart of enkele reis is verkrijgbaar bij de buschauffeur, voor 2- of 3-dagenkaarten en dagkaarten voor 5 personen moet je voor het instappen een kaartje halen uit een automaat op metrostations en belangrijke knooppunthaltes, een van de BVG-kantoren of een van de 450 private verkooppunten bij sigarenboeren en kiosken, te herkennen aan het BVG logo.

      Veel kijkgenot tijdens de rit!

      Jurjen

      Antwoord
  47. Jo Ubags

    Ja, bus 100 is echt de moeite waard als je de eerste keer in Berlijn bent en als eerste kenismaking op een goeie manier een aantal dingen kunt bekijken.

    Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

  1. Bloggers over Berlijn - debbieschrijft.nl - […] het samen in het artikel ‘Openbaar vervoer‘. Marjolein meldt verder dat bus 100 een aanrader is. Deze bus verbindt Oost- en West-Berlijn…
  2. Nog meer Berlijn | RunningHans - [...] maakten een rondrit met bus 100, het Rijksdaggebouw werd bekeken. Het was helaas te druk om binnen te komen.…
  3. Goedkope stedentrip? Berlijn! - berlijn-blog.nl - [...] en tram. De BVG, de maatschappij die het openbaar vervoer regelt in Berlijn heeft zelfs zijn eigen toeristenbus. Voor…

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This