Voor mensen die Berlijn even snel willen zien, voor mensen die Berlijn goedkoop willen verkennen, voor mensen die niet per sé overal in willen maar wel alles willen zien, en voor mensen die de voetjes even rust willen geven, is er bus 100. Deze doodnormale stadsbus is de ideale manier om snel veel van de belangrijkste bezienswaardigheden van Berlijn te zien! Met je doodgewone dagkaart (of maandkaart, of gewoon een enkeltje) kun je deze bus pakken en je langs de meest bekende bezienswaardigheden laten rijden.

Sinds de val van de Berlijnse muur in 1989 verbindt bus 100 Oost- en West-Berlijn met elkaar. Bus 100 was zelfs de eerste lijndienst die deze twee delen van de stad met elkaar verbond. Nu dient bus 100 als dé toeristische stadsbus van Berlijn en komt deze lijn langs de meeste belangrijke bezienswaardigheden in het centrum van de stad.

Ook voor minder validen is bus 100 makkelijk te gebruiken. Stap in bij de achteruitgang als je met een rolstoel bent, hier is het breder en heb je meer ruimte. Bus 100 heeft ook een bovenverdieping, zoals meerdere buslijnen in Berlijn dat hebben, dit maakt het toeristen uitstapje natuurlijk nog leuker!

20140419 IMG_4390 BerlijnBlog bus100

Wat kost bus 100?

Bus 100 is in eigendom van de BVG, oftewel de Berliner Verkehrsbetriebe. De BVG regelt het bus-, tram-, en metroverkeer in Berlijn. Het leuke van bus 100 is dat je met je gewone OV-ticket voor het openbaar vervoer ook bus 100 in kan, dit kan bijvoorbeeld met een dagkaart (€ 6,90, actueel tariefoverzicht op de site van de BVG) voor het gehele openbaar vervoer van Berlijn. Voor een totaaloverzicht van de prijzen kun je kijken op de pagina over het openbaar vervoer.

Vergeet je kaartje niet af te stempelen – anders is deze niet geldig.

Verschillen tussen bus 100 en een gewone Sightseeing Tour

De prijs

Bus 100 is veel goedkoper dan de meeste sightseeingbussen. Wanneer je in Berlijn bent zul je zien dat er verschillende aanbieders zijn van sightseeing tours met de bus, deze staan vaak bij bekende bezienswaardigheden. De Ku’damm staat bijvoorbeel vol met sightseeing bussen. Meestal betaal je voor zulke tours al gauw zo’n 15 € per dag. Een ritje met bus 100 heb je al voor € 2,70.

Reisgids

Het nadeel wat bus 100 dan weer heeft is dat er geen persoonlijke reisgids aanwezig is, en ook geen bandje, geen cd of iets anders waar informatie uit komt. Aan de andere kant, neem je reisboekje over Berlijn mee (of een paar printjes van dit blog) en daar zul je ook alle informatie vinden. Dit is een kwestie van smaak.

Flexibiliteit

Bus 100 heeft wel een sterke flexibiliteit. Je bent niet gebonden aan aankomst en vertrektijden. Je kunt in-, en uitstappen wanneer het jou zint. Wil je dus even een half uur langer in de Reichstag rondhangen? Dan is dat geen probleem, dan stap je gewoon een volgende bus 100 in. De frequentie dat bus 100 langs komt ligt vrij hoog, overdag komt deze meestal om de 5 minuten.

20110529 DSC03259 BerlijnBlog bellevue

De route van bus 100

De bus 100 rijdt een mooie route van station Alexanderplatz naar station Zoologischer Garten en vice versa. Als je bij het begin van de lijn instapt heb je meestal een goede plek te pakken, als hij nog vrij is, neem dan de stoelen bovenin vlak achter het raam. Vanaf daar heb je een prachtig uitzicht! De busreis heeft een duur van 27 minuten, tenzij je tussendoor uitstapt natuurlijk.

Hieronder een lijstje met de belangrijkste haltes van bus 100.

Alexanderplatz

Het beginstation van bus 100. Alexanderplatz is echt een bezoek waard, al is het alleen al om de imposante Fernsehturm van dichtbij te bekijken, en misschien ook in te gaan (biedt prachtig uitzicht over de hele stad!). Daarnaast is ook het Weltzeituhr een bekijkje waard. Deze klok laat zien hoe laat het is op elke plek van de wereld en heeft een bijzonder design. Je kunt bij Alexanderplatz komen met de S-bahn, U-bahn en met de tram of bus.

Lustgarten

Is de halte voor de Berliner dom en werd tussen 1895 en 1905 gebouwd. Ook de Berliner dom is 1 van de belangrijkste bezienswaardigheden en ook 1 van de mooiste kerken die Berlijn heeft. Van buiten mooi, maar ook zeker van binnen erg mooi, er staat een enorm orgel en je kunt omhoog met de trap waar je een aardig uitzicht hebt over Unter den Linden.

Unter den Linden

Dit is de meest imposante straat van Berlijn. Alle luxe winkels verschillende automerken zijn hier te vinden, mannen kunnen hier hun hart ophalen. Neem hier ook een kijkje bij mijn favoriete boekenwinkel Berlin Story. Daarnaast eindigt Unter den Linden bij de Brandenburger tor, het teken van Berlijn wat op de meeste ansichtkaarten niet ontbreekt. Als je vanaf de Brandenburger Tor terug loopt naar de Lustgarten kom je onderweg veel belangrijke bezienswaardigheden tegen waaronder de Humboldt Universität, de nationale bibliotheek, de Neue Wache en de Staatsoper.

Reichstag/Bundestag

Dit is misschien wel mijn persoonlijke favoriete bezienswaardigheid in Berlijn. Naast de geschiedenis van de Reichstag en de functie die het nu nog vervult is het een prachtig stukje architectuur en het is het wachten zeker waard om naar binnen te gaan. Zeker ’s middags moet je lang wachten, ga dus liever ’s morgens vroeg naar de Reichstag (opent om 8 uur).

IMG_0575 Reichstag

Haus der Kulturen der Welt of Schloß Bellevue

Uitstappen bij Haus der Kulturen der Welt of Schloß Bellevue en je staat aan de rand van het enorme park Tiergarten. In het Haus der Kulturen der Welt zijn vaak tentoonstellingen en is grappig om te zien van de buitenkant, geen must see wat mij betreft. Schloss Bellevue kun je ook snel voorbij, het is mooi en apart te zien dat zo een paleis in het midden van de stad staat en nog in zulke goede staat is.

20140419 IMG_4354 BerlijnBlog bellevue

Großer Stern

Ook wel bekend als de Siegesäule is een grote trots van Berlijn. Midden in het Tiergarten prijkt deze enorme toren met Victoria bovenop, de gouden engel die uitkijkt over Berlijn. Je kunt de Siegesäule ook in voor een kleine prijs, het is even een klim maar eenmaal boven kun je over het groene Tiergarten uitkijken.

20140419 IMG_4382 BerlijnBlog Pasen

Breitscheidplatz

Hier moet je uitstappen als je de Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche wilt bekijken. Dit is ooit een enorme kerk geweest, maar dan ook echt enorm. De kerk is sterk verwoest in de tweede wereldoorlog en mist nu de punt. Vanaf hier kun je ook makkelijk naar de Ku’damm lopen om lekker te shoppen.

Zoologischer Garten

Is het eindstation van bus 100. Hier is ook de gelijknamige dierentuin te vinden en kun je overstappen op veel andere buslijnen maar ook op de S-bahn of de U-bahn. Station Zoologischer Garten was vroeger een groot station van Berlijn maar het Hauptbahnhof heeft deze functie nu overgenomen. Wellicht dat je het station kent van de film Wir Kinder vom Bahnhof Zoo.

20110529 DSC03258 BerlijnBlog bellevue

20110529 DSC03263 BerlijnBlog bellevue

Bus 200

In plaats van bus 100 kun je ook bus 200 nemen. Deze stadsbus komt voor een groot deel langs dezelfde bezienswaardigheden maar rijdt een iets andere route, waar bus 100 ten noorden van Tiergarten rijdt, rijdt bus 200 ten zuiden van dit grote stadspark voorbij. Zo kom je ook nog langs Potsdamer Platz en langs het Holocaustmonument. Bus 200 rijdt op frequente basis tussen station Zoologischer Garten en station Alexanderplatz. Je kunt bijvoorbeeld heen bus 100 nemen, en terug bus 200. Of andersom natuurlijk!

bus 100 bus 200 kaartRood = bus 100, Blauw = bus 200