Wil je een heel eerlijk antwoord op deze vraag? Eerlijk gezegd weet ik niet of ik voor altijd in Berlijn wil blijven wonen. Wel weet ik dat er op dit moment weinig plekken zijn op de wereld waar ik op dit moment liever zou willen leven dan in Berlijn. Omdat ‘blijf je voor altijd in Berlijn wonen?’ zo’n beetje een van de meest gestelde vragen is aan mij, leek het me leuk om eens wat dieper op deze vraag in te gaan. Een beetje in het verlengde van ‘waarom ben je naar Berlijn verhuisd?‘. Tijd om eens na te denken over mijn toekomst in Berlijn en mijn gedachten de vrije loop te laten! In dit artikel deel ik mijn gedachtenkronkels met jullie.

Ik verander

Wat een verschil: mijn leven toen ik in 2006 in Berlijn kwam studeren en mijn leven nu in 2016, nu ik op het punt sta te trouwen. Wat kan er in 10 jaar een hoop gebeuren! Van een ‘wild studentenleven’ naar een ‘burgerlijk leven’. Beide fijn, maar zó anders. Het grootste verschil merk ik misschien wel in vrije tijd (toen veel meer), te besteden geld (toen veel minder) en interesses (toen wat beperkter). Hoe mijn leven er over 10 jaar uitziet? Geen idee! Volgens mij brengt iedere levensfase mooie dingen met zich mee.

Passie

Wel weet ik dat Berlijn uitstekend past bij de passies die ik op dit moment heb. Zo hou ik enorm van eten. Wat dat betreft is Berlijn een walhalla! Goed eten is heel betaalbaar, bijna elke internationale keuken is wel vertegenwoordigd en de gastronomische ontwikkelingen (➤ lees ook: 10 eettrends uit Berlijn getest) gaan snel. Er zijn weinig dingen waar ik zo van kan genieten van een lange avond dineren met geliefden. Maar ook het grote aanbod aan markten maakt me altijd weer gelukkig. En dan heb ik het nog niet eens gehad over hoe goed Berlijners taart kunnen bakken. Man, ik zit mezelf weer hongerig te maken hier…

Ook hou ik ontzettend van fotografie. Zelf de straat opgaan en het leven van deze tijd vastleggen. Maar ook architectuur, mensen, metro’s, verlaten gebouwen en andere mooie of bijzondere dingen. Er valt altijd wel wat te fotograferen in Berlijn. Zonder camera ga ik de deur niet uit en ik gebruik hem bijna dagelijks. Door te fotograferen blijf ik scherp, kijk ik aandachtiger en zie ik steeds weer nieuwe dingen (ook op bekende plekken). Soms denk ik dat mijn passies voor Berlijn en fotograferen elkaar versterken. Dat er ook regelmatig nieuwe fototentoonstellingen te bezoeken zijn (favoriet: C/O Berlin en Fotogalerie Friedrichshain), maakt Berlijn helemaal een droom voor iedere fotofanaat.

20141019 - _MG_4798- BerlijnBlog marjolein van der kolk voor altijd in berlijn wonen

Het Berlijngevoel

En dan is er nog de échte reden waarom ik zo van Berlijn hou: ‘het Berlijngevoel’. De perfecte balans tussen een fascinerende historie, cultuur en natuur. Ik hou ervan hoe je op het ene moment een militair historisch museum kunt bezoeken en 10 minuten later midden in een bos kunt staan. Hoe je op het ene moment op een bunker staat, je omdraait, en ineens in een rozentuin kunt liggen. Hoe je in je eentje op ontdekkingstocht kunt gaan door fabrieken waar de bomen uit het dak groeien. Hoe je een ogenschijnlijk saai binnenhofje binnenloopt en daar de mooiste tuinen vindt. Hoe je kunt dansen op een open air feestje in de voormalige radiostudio’s van de DDR. Telkens weer dat verrassingseffect, dat zorgt voor een hysterisch ‘oh-wat-hou-ik-toch-van-Berlijn-gevoel’, dat ervoor zorgt dat het dagelijkse leven in Berlijn nooit saai wordt. Ik heb me nog geen seconde hoeven vervelen in Berlijn, sterker nog, ik moet flink mijn best doen om dat ‘Fear Of Missing Out’-gevoel te onderdrukken (➤ lees ook: Fear Of Missing Out minimaliseren in Berlijn?).

Het Berlijngevoel is inmiddels ook het gevoel van ’thuis zijn’ geworden. Ik zal niet zeggen dat ik me Berlijnse voel, maar Nederlandse voel ik me ook niet echt. Ik voel me vooral mens, met normen, waarden en een passie voor Berlijn. Voor de stad waar mijn leven steeds meer naartoe is verschoven. Ik kwam voor mijn liefde voor Berlijn, maar werk, vrienden en mijn vriend hebben hier gezorgd voor een vaste basis, waardoor ik hier niet meer alleen ben omdat ik de stad zo tof vind, ik ben hier ook omdat ik hou van mijn leven hier.

Mijn leven is veranderd, mijn interesses zijn veranderd, maar voor iedere passie lijkt Berlijn iets passends te bieden. Wat mijn passies over 10 jaar zullen zijn? Ik heb geen idee!

Berlijn verandert

De leefkwaliteit van Berlijn is – zeker voor een grote hoofdstad – uitstekend. Met een modaal of zelfs studenteninkomen kun je prima een woning huren in de stad. Maar dat verandert. Met de groeiende populariteit van Berlijn komen ook hogere prijzen en een stijgende concurrentie. Die met het meeste inkomen krijgt de meest gewilde woning. Logische marktwerking, maar daardoor zal Berlijn ongetwijfeld verder veranderen.

In de afgelopen decennia zijn volgens mij weinig steden zo veranderd als Berlijn. Zelfs in de afgelopen 10 jaar dat ik Berlijn ken, heb ik veel veranderingen gezien. Winkelcentra schieten als paddenstoelen uit de grond. Clubs verdwenen uit Prenzlauer Berg. Leegstaande gebouwen worden vernield of gesloopt. Berlijn wordt braver. Culturele evenementen hebben niet meer genoeg aan een gekraakt pand maar hebben een vergunning nodig. Biologische supermarkten op iedere hoek van de straat. Restanten Berlijnse Muur worden netjes opgepoetst en beter beschermd. Een verlaten vliegveld dat tot park werd getransformeerd. Wekelijkse design- en foodmarkten die inmiddels niet meer uit de stad weg te denken te zijn.

Veranderingen. Bij sommige moet ik even slikken, andere juich ik van harte toe. Als er een woord is dat Berlijn omschrijft dan is het wel ‘verandering’. Veranderingen die ervoor zorgen dat het hier nooit saai wordt. Natuurlijk moest ik bij het verdwijnen van geliefde plekken als Knaack, Bar 25 en Kiki Blofeld even slikken. Maar daar hebben we o.a. Holzmarkt, Magdalena en Klunkerkranich voor terug gekregen.

Berlijn is veranderd, maar haar aantrekkingskracht op mij is nog even sterk als toen. Juist die continue zoektocht naar nieuwe dingen werkt zo verslavend. Nog wel. Zal dat over 10 jaar nog zo zijn?

20140705 - P1010349- BerlijnBlog voor altijd in berlijn wonen

20150805 - DSCF1927- BerlijnBlog voor altijd in berlijn wonen

Zeg nooit nooit, zeg nooit altijd

Ik zal blijven veranderen, Berlijn zal blijven veranderen. Maar mijn liefde voor Berlijn zit zo diep dat ik niet denk dat deze ooit zal verdwijnen. Dat gevoel van ‘op mijn plek zijn’ heb ik nog nooit zo sterk gevoeld als hier. Sterker nog, ik heb geen flauw idee waar ik eigenlijk nog meer zou willen wonen. Bij de gedachte dat ik afscheid moet nemen van deze veelzijdige, bruisende en groene stad, word ik een beetje verdrietig. Na drie weken reizen hunker ik ernaar om de Fernsehturm weer zien. Dat zegt volgens mij wel genoeg…

Berlijn, je bent voorlopig nog niet van me af!

20140425 - IMG_4468- BerlijnBlog voor altijd in berlijn wonen

Oef! Dat was nog niet zo’n eenvoudige vraag voor iemand die het leven op de lange termijn nooit zo plant. Toch is het soms wel hartstikke leuk om even lekker weg te dromen en te fantaseren over de toekomst. Om vervolgens gewoon weer te concluderen dat ik hier blijf zolang ik me hier op mijn plek voel. Zolang Berlijn blijft voelen als thuis. En ach… de toekomst… We zien wel wat die brengt, toch? Dan ga ik weer snel terug naar het nu en ben ik dankbaar voor een veilig, gezond en gelukkig leven in mijn lievelingsstad.

Ik ben wel benieuwd: waar wonen jullie? En hoe erg gehecht zijn jullie aan je woonplaats? Of zie je wel waar je terecht komt?

liebegruesse

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This