Verliefd worden op een stad. Kan dat? Ik had het zelf nooit voor mogelijk gehouden maar ik ben er nu van overtuigd dat het zeker wel kan. Met Berlijn was het voor mij misschien geen liefde op het eerste gezicht maar toch merkte ik langzaam maar zeker dat ik wat begon te voelen voor deze veelzijdige stad. Kriebels in mijn buik als ik nieuwe plekken leerde kennen. Blinde verliefdheid voor een stad die misschien niet moeders mooiste is, maar me wel altijd de ruimte en het gevoel gaf mezelf te kunnen zijn, een stad die me kan bevredigen in mijn drang om steeds nieuwe dingen te ontdekken.

Een paar plekken en momenten in het bijzonder hebben ervoor gezorgd dat ik me heel erg thuis ging voelen. Die plekken wil ik vandaag met jullie delen: dit zijn 10 plekken die mijn liefde voor Berlijn hebben aangewakkerd!

Tiergarten

Een park zo groot dat je er kunt verdwalen tussen de kleine meren en smalle bospaadjes. Waar je bijzondere vogelsoorten hoort tjilpen en er soms een vos aan je voorbij schiet. Waar de seizoenen in al haar pracht aan je voorbij trekken. Zoveel natuur vind je in Berlijn gewoon midden in de stad. Dat zoiets ook nog eens eenvoudig te bereiken met de S-Bahn maakt het natuurlijk helemaal perfect. Hoe kun je nou niet van zo’n park gaan houden?

Tiergarten is het eerste Berlijnse stadspark dat ik leerde kennen. Menige vrije middag bracht ik hier al zonnend en lezend door, me verbazend over de rust vlak achter enkele drukke verkeersaders. Ik kwam er voor het eerst in aanraking met het fenomeen FKK (Freikörperkultur) en met de vreugde die barbecuen in het park met zich meebrengt. Gaandeweg leerde ik ook steeds meer over de fascinerende geschiedenis van het park en die combinatie zorgt voor ware liefde. Het is jammer dat ik niet meer bij Tiergarten in de buurt woon, anders zou ik er veel vaker komen!

➤ Lees ook: Tiergarten – het groene hart van Berlijn

20160117 - P1180667- BerlijnBlog

Wannsee

Al snel kwam ik erachter dat Berlijn een ontzettend waterrijke stad is. Met de Wannsee op loopafstand van mijn studentenkamer kon ik daar ook gelijk goed gebruik van maken! Bijna elk zonnig weekend brachten we bij het water door. Al zwemmend, picknickend en zeilend genoten we van de omgeving. Instant vakantiegevoel. Heerlijk! Nu ik in Friedrichshain woon, mis ik dat wel een beetje. Dat je de deur uitloopt en prompt midden in een bos staat. Maar gelukkig is met de S-Bahn niets ver weg!

Nog altijd is de Wannsee een van mijn favoriete meren. Zo uitgestrekt, veelzijdig en leuk om te combineren met uitstapjes naar de Grunewaldturm, het Pfaueninsel en de Teufelsberg.

➤ Lees ook: Meren rondom Berlijn – veel zon, zee en strand

20070505 - 100_9161- BerlijnBlog

Boxhagener Platz

Toen ik bij het Grunewald woonde, was een bezoek aan Friedrichshain een waar uitstapje. Op zondagen maakten we er vaak een heel dagje uit van. We begonnen de dag met een uitgebreide brunch bij Tempo-Box, een rondje over de vlooienmarkt en een drankje op het plein. Friedrichshain had die vrije, alternatieve en creatieve vibe die me zo aantrok. Toen wist ik: als ik ooit terugverhuis naar Berlijn, dan wil ik in Friedrichshain wonen. Mijn droom kwam uit en ik heb er nog geen seconde spijt van gehad! Elke Berlijnse wijk heeft leuke kanten maar Friedrichshain heeft sinds die zondagse uitstapjes toch wel een bijzondere aantrekkingskracht op mij.

➤ Lees ook: Boxhagener Platz vlooienmarkt – Zondags koopjes jagen in Friedrichshain

20160515 - _DSF4281- BerlijnBlog

Badeschiff

Strandbars in het algemeen en het Badeschiff – samen met Club der Visionaire en Kiki Blofeld (RIP) – in het bijzonder, gaven me altijd een bijzonder gevoel van vrijheid. Midden in de stad lekker chillen in een strandstoel, de zon onder zien gaan en genieten van de muziek die DJ’s of bands spelen. Wat wil een mens nou nog meer?

➤ Lees ook: Zwemmen in het Badeschiff

20160627 - IMG_1989- BerlijnBlog Fotodagboek 61

Knaack Club

Knaackavonden waren legendarisch. Deze club in een binnenhof in Prenzlauer Berg verbaasde me vanaf het eerste moment. Hoe kon een ogenschijnlijk klein binnenhof zó groot zijn? In de verschillende zalen knalde hoofdzakelijk alternatieve muziek uit de speakers. Airconditioning was vrijwel niet aanwezig en een paar uurtjes dansen in de metalkelder liet de zweetdruppels over ons voorhoofd stromen. Maar het toffe van clubs in Berlijn is dat ze meestal wel een binnenhof of tuin hebben om even af te koelen. Die afwisseling van metalkelder naar binnenhof ging urenlang door want sluitingstijden? Die kennen ze niet echt in Berlijn! Ook dat was een bijzondere verrassing. Tussen de danssessies door leerde ik hier ook de meeste straattaalvocabulaire. Prima aanvulling op de Duitse lessen die ik toen volgde.

Ja, aan Knaakavonden, aan mijn eerste kennismaking met het Berlijnse uitgaansleven, denk ik nog vaak met veel plezier terug. Jammer genoeg bestaat de Knaack niet meer maar gelukkig heeft mijn andere favoriete club van toen (Magnet) een doorstart gemaakt onder de naam Musik und Frieden.

➤ Lees ook: Uitgaan in Berlijn

Tag der Arbeit

Met een halve liter bier in de metro zitten of al drinkend over straat op weg naar huis. In Nederland ongebruikelijk, voor Berlijners de normaalste zaak van de wereld. Aangezien Berlijners over het algemeen verantwoordelijk met hun alcoholconsumptie omgaan, is het iets waar ik makkelijk aan kon wennen. Op feestdagen zat ik zelf ook regelmatig met een Berliner in de U-Bahn. Gaandeweg werd het ook voor mij de normaalste zaak van de wereld.

De mooiste herinnering heb ik aan mijn eerste bezoek aan de Tag der Arbeit. Er werd niet alleen gedronken op straat maar ook gedanst, gegeten en muziek gemaakt. Mensen met verschillende achtergronden, levensstandaarden en leeftijden gingen gemoedelijk met elkaar kom. Af en toe was er een opstootje omdat links en rechts met elkaar op de vuist gingen maar als ik denk aan Tag der Arbeit denk ik vooral aan een mooi multicultureel straatfestival waar mensen elkaar respecteren zoals ze zijn. Elk jaar probeer ik op 1 mei wel even op het MyFest in Kreuzberg te kijken want hier komt multicultureel Berlijn gewoon ontzettend goed uit de verf.

➤ Lees ook: Sfeerimpressie van de Tag der Arbeit

20160501 - _DSF3269- BerlijnBlog

Mauerpark

Om nog maar even in de festivalsfeer te blijven: Mauerpark op zondag. Een van de plekken die ik mensen standaard aanraad als ze naar Berlijn komen. De vlooienmarkt, de bandjes die spelen, de karaoke, de sport- en barbecueplaats, de grotemensenschommels, de graffiti op de Hinterlandmauer. De sfeer sprak me vanaf het allereerste moment gelijk aan. Een grote speeltuin voor volwassenen.

➤ Lees ook: Mauerpark – Festivalsfeer langs de Berlijnse Muur

20140817 - _MG_1026- BerlijnBlog

Spreepark

Mijn passie voor het ontdekken en fotograferen van verlaten plekken is ontstaan in Berlijn. In het Spreepark, om precies te zijn.

Toen ik voor het eerst las over het verlaten attractiepark wist ik meteen. Daar moet ik heen! Zo gezegd, nog niet zo heel makkelijk gedaan. Door een hek van verboden terrein op sluipen was namelijk toch en beetje tegen mijn natuur in en we dwaalden eerst een paar uur door het Treptower Park voordat we überhaupt naar binnen durfden. Maar die spanning van het wandelen over een verlaten terrein, het bewonderen van de schoonheid van verval, het voelen van de geschiedenis. Ja, dat wakkerde bij mij een urbexverlsaving aan. Dat we na een half uur door de beveiliging naar buiten werden gestuurd mocht de pret niet drukken. Wat een toffe ervaring was dat! In de jaren die volgen heb ik veel vervolgbezoeken gepleegd aan het Spreepark en andere verlaten locaties en daar ben ik nog lang niet klaar mee!

➤ Lees ook: Het Spreepark bezoeken op eigen houtje

20120722 - _MG_3162- BerlijnBlog

Bergmannstraße

Berlijn grauw? Zeker niet! In het Bergmannkiez kun je zien hoe kleurrijk Berlijn eigenlijk is. Prachtige gerenoveerde Altbau uit de Gründerzeit maken deze wijk een pareltje om doorheen te wandelen. Ik werd verliefd op deze buurt omdat ik hier een lekkere Indiase curry kon eten voor € 5,- en cocktails voor € 2,-. Inmiddels zijn mijn standaarden op het gebied van lekker eten wat veranderd maar die mooie Bergmannkiez bezoek ik nog altijd graag!

20150808 - DSCF2104- BerlijnBlog

Landwehrkanal

Het Landwehrkanal is een van mijn meest recente Berlijnliefdes uit dit rijtje want het Gräfekiez leerde ik eigenlijk pas echt kennen toen ik voor de tweede keer naar Berlijn verhuisde. Net als in de Bergmannstraße vind je langs het kanaal ook weer veel prachtige Altbau uit de Gründerzeit maar vooral ook weer die typische vrije Berlijnse sfeer is de reden dat ik dit zo’n fijne plek vind. Ruimte en een relaxte sfeer zijn aspecten die bij iedere locatie in dit artikel een grote rol spelen. Bij het schrijven van dit artikel realiseerde ik me dat dat misschien wel de échte redenen zijn waarom ik verliefd ben geworden op Berlijn. Aan het Landwehrkanal uit zicht dat vooral in heerlijk chillen langs het water. Met lekkere snacks van de markt aan de Maybachufer, een donut van Brammibal’s of een setje sushi zum Mitnehmen van Musashi. Dan staat de wereld voor mij even helemaal stil en kan ik intens genieten van Berlijn.

20160408 - _DSF1927- BerlijnBlog

Zoals je leest is er niet echt een moment geweest waarop ik dacht ‘ja, nu ben ik verliefd op Berlijn!’. De aaneenschakeling van mooie momenten en de doorgaans vrije en relaxte sfeer hebben ervoor gezorgd dat ik langzaam maar zeker mijn hart verloor aan Berlijn. De stad die me na tien jaar ook nog de kriebels bezorgt omdat deze lijst eigenlijk steeds weer wordt aangevuld met nieuwe locaties die me weten te verrassen. Ja, Berlijn, daarom hou ik van je!

Welke ervaringen hebben jouw liefde voor Berlijn aangewakkerd? Wat zijn de plekken waar jij steeds weer blijft terugkeren? Ik ben benieuwd!

liebegruesse

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This