Soms heb je van die Berlijnse gebruiken die inmiddels zo gangbaar voor me zijn, dat ze niet meer opvallen. Zo is er bijvoorbeeld het veelvoorkomende gebruik om in een mensa te gaan lunchen. Een mensa is eigenlijk een soort kantine, en veel daarvan in Berlijn zijn openbaar toegankelijk. Want waarom zou een kantine alleen voor haar medewerkers zijn? In vele mensa´s in Berlijn kan iedereen naar binnen lopen en een enorm menu bestellen voor de prijs van een snack. In ruil daarvoor moet je – geheel naar kantinetraditie – wel je dienblad en je bordje terug brengen. Maar voor een warme maaltijd voor de prijs van rond de €4 a €5 is dat natuurlijk geen probleem.

Traditie

Ontstaan:

De grote mensacultuur begon allemaal in de jaren ´50 toen de vele gastarbeiders naar Duitsland kwamen. Omdat de vrouwen meestal achtergelaten werden in het thuisland hadden ze geen partner die een warme maaltijd voor ze voorbereiden kon. Rond die tijd begonnen steeds meer kantoren een bedrijfskantine en een slimme businessman bedacht dat het wellicht ook wel interessant zou kunnen zijn voor externen. En zo ontstond het idee van het aanbieden van goedkope en afwisselingsrijke maaltijden aan het grote publiek. Een succesvolle stap! Toch wordt het gros van het publiek nog wel gedomineerd door zakenlui en minder van extern bezoek.

Warme lunch:

In tegenstelling tot onze “broodjeslunchcultuur” eten de Duitsers tot op heden nog graag warm tussen de middag. Er wordt de tijd genomen voor de middagspauze en het is meer regel dan uitzondering om buiten de deur te gaan eten. Waarom Duitsers geen broodjes of sandwiches eten? Het is ze veel te saai om elke dag broodjes te eten. Bovendien eten ze vaak nog traditioneel warm tijdens de lunch en wordt de avond ingeluid met “Abendbrot”. Nadat het voor mij even wennen was om mijn dagplanning om te gooien vond ik het vooral erg praktisch buiten de deur te eten. Je hebt niet om 17:00 alweer een knorrende maag en het scheelt een hoop werk aan boodschappen en koken.

Aanbod

Naast het feit dat de mensacultuur an sich al vrij interessant is, zijn ook de bedrijfs- of overheidspanden waar de mensa´s zich in bevinden interessant. Bij de stadsdeelraad in Moabit worden bijvoorbeeld documenten tentoongesteld van het nabijgelegen ziekenhuis. Tot de tentoonstelling behoren bijvoorbeeld 1.933 brieven die aan Joodse arten zijn gestuurd.

Er zijn een aantal bijzondere mensa´s in Berlijn. Zo bestaat de kantine in het Berliner Ensamble al sinds 1949, en is nog steeds openbaar toegankelijk. Ook het ministerie van defensie is een bizarre locatie voor een mansa en ook deze is publiek toegankelijk en via de binnenplaats bereikbaar. Vanaf de vijde verdieping heb je ook nog een leuk uitzicht over Potsdamer Platz.

Mijn persoonlijke favoriet is de Universal kantine. De menu´s zijn er standaard, maar de saladebar is erg uitgebreid en heeft een wisselend aanbod. Tonijn, couscous, rucola, ei, mozarella, bonen. Er is vanalles! Het fijne aan deze kantine is het terras met uitzicht op de Oberbaumbrücke. Ook over Lindner heb ik goede verhalen gehoord, hier zou vooral het eten erg goed zijn. Wie de Noord-Europese keuken uitproberen wil kan terecht bij de ambassade van Scandinavie, hier wordt ook veelvuldig vis geserveerd.

De NOS maakte ook al een leuke docu over de mensacultuur in Berlijn, Je kunt hem hieronder bekijken:

Hebben jullie wel eens een Berlijnse mensa bezocht en wat zijn jullie ervaringen?

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This