Een paar jaar geleden was je echt niet cool als je Duits ging studeren en waren het aantal studenten Duits op één hand te tellen. Dit jaar zijn het aantal studenten verdubbeld; het begin van een ware trend. In de jaren ’80 werden de studentenaantallen Duits steeds kleiner die in de jaren ’90 zelfs een absoluut dieptepunt hebben bereikt. Tegenwoordig denken Nederlanders genuanceerder over het oorlogsverleden, ze denken bovenal posief over het karakter van Duitsers. Zelfs de toekomstperspectieven voor studenten Duits zijn tegenwoordig gunstig want eerlijk is eerlijk, Duitsland is een echte economische grootmacht en dat Berlijn de hipste stad van Europa is speelt natuurlijk ook mee. De momenteel 800 studenten Duits hoeven dus niet te vrezen voor hun toekomst. Verschillende universiteiten spelen daar op in: zowel de RuG, de UvA en de Radboud Universiteit bieden tegenwoordig de specialisatie Duitslandstudies, welke zich richt op onderlinge betrekkingen tussen Nederland en Duitsland. En tegenwoordig hoef je je ook niet meer te schamen voor je liefde voor de Duitse taal taal, Deutsch ist ganz geil, en dat mag gezegd worden.

Ook de lezers op het Berlijn-Blog.NL lijken het er over eens te zijn. Meer dan de helft van de lezers zijn het er mee eens dat Duits echt een leuke taal is. Nu snap ik dat jullie (net als ik) zwaar subjectief zijn en geen representatief beeld vormen voor de Nederlandse populatie, maar het is wel een kleine bevestiging van het feit dat Duits weer cool is. 24% van de stemmers vond Duits overigens helemaal niets, en nog een groep van 18% vindt Duits niet tof maar wel erg praktisch. Ik zelf behoor overduidelijk tot die 58% van de stemmers die Berlijn tof vinden. Hoe kan ik ook anders met die prachtige woorden als “Schlittschuhläufer”, “Sehnsucht”, “Fingerspitzengefühl”, “Schadenfreude” etc. etc.

Gerelateerde berichten
Filter by
Post Page
Om te weten Nieuws & Updates
Sort by
Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This