Of je nou van schilderkunst, modefotografie, architectuur, hedendaagse kunst of street art houdt, bij Walther Köning vind je ongetwijfeld een prachtig salontafelboek naar jouw smaak. De ruime winkel, tussen de Berliner Dom en het S-Bahnstation Hackescher Markt, staat bommetjevol prachtige fotobundels en naslagwerken waar je gerust een paar uur rond kunt snuffelen. Mijn boekenhart gaat bij binnenkomst heel hard kloppen van al die hoge zwarte kasten vol mooie boeken!

20150328 - P1120247- boekenhandel walther koenig berlijn

Van Keulen naar Berlijn

De Keulse Walther König opende zijn eerste boekenwinkel in 1969 in de Duitse domstad. Dankzij zijn vele contacten in de kunstwereld, werd zijn winkel een geliefd trefpunt voor kunstenaars. Ze liepen dagelijks de deur plat bij Walther. Gelukkig voor ons, beperkte Walther zich niet tot Keulen. Hij breidde zijn activiteiten uit: begon zelf boeken uit te geven en opende winkels in heel Duitsland. Inmiddels is Berlijn gezegend met meerdere filialen met allemaal dezelfde focus: kunstboeken. Naast het Berlijnse hoofdfiliaal in de Burgstraße zitten er o.a. filialen in het Hamburger Bahnhof, de Martin-Gropius-Bau en op het Museuminsel. Zelfs in Amsterdam zit een winkel! Het mooie is dat de zaak altijd in de familie is gebleven, zoonlief heeft nu de touwtjes in handen. En Walther zelf? Die houdt zich bezig met de antiquariaten.

20150328 - P1120341- boekenhandel walther koenig berlijn

Een kunstboekenwalhalla

Ik vind het altijd heel fijn om te zien dat de boekenindustrie het goed doet in Berlijn. In mijn wijk Friedrichshain zitten er meerdere fijne boekenwinkels op loopafstand waar ik regelmatig wat probeer te kopen. Om mijn boekenverslaving te voeden maar ook omdat ik niet wil dat zulke winkels uit het straatbeeld verdwijnen. Als ik echter écht een bijzonder boek wil hebben, dan pak ik de S-Bahn naar Hackescher Markt.

Ik heb een groot zwak voor (straat)fotografieboeken en het aanbod bij Walther König is gewoon geweldig. Zo’n omvangrijk assortiment aan fotografieboeken heb ik zelden ergens anders gezien. Vivian Maier, Sebastião Salgado, Joel Meyerowitz. Al mijn helden staan hier zij-aan-zij in de kast. Ook de boeken waar niet meer zo eenvoudig aan te komen is, zijn hier verkrijgbaar. Er is zelf een heel rek vol alleen maar straatfotografieboeken, toch wel een bijzondere tak van de fotografie. Als hobbyfotograaf vind ik het erg inspirerend en leerzaam om naar het werk van anderen te kijken. Door lukraak wat boeken uit het schap te pakken, leer ik regelmatig weer nieuwe fotografen of fotografiestijlen kennen. Wat mij betreft de ideale bezigheid voor een regenachtige dag!

Naast boeken met en over fotografie zijn er ook grote collecties tijdschriften, design-, kunst-, architectuur-, mode-, film- en zelfs Berlijnboeken verkrijgbaar. Zoek je een exemplaar dat niet in de winkel staat? Vraag het de medewerkers. Ze zijn altijd bereid te helpen, te zoeken of te bestellen! Maar verwacht hier geen Harry Potter of de nieuwste Spiegel bestseller, daarvoor kun je tenslotte naar Dussmann. Achterin de winkel staat een tafel waar je rustig kunt gaan zitten en ook de hoek met kortingen en koopjes mag je zeker niet overslaan. Maar ik waarschuw je vast. Als liefhebber van mooie boekenbundels ga je het hier moeilijk krijgen je hand op de knip te houden…

Buchhandlung Walther König
Adres: Burgstraße 27
OV: S Hackescher Markt
Voor meer informatie en adressen: www.buchhandlung-walther-koenig.de
Lees ook: mijn favoriete boekenwinkels in Berlijn

20150328 - P1120244- boekenhandel walther koenig berlijn

20150328 - P1120243- boekenhandel walther koenig berlijn

20150328 - P1120242- boekenhandel walther koenig berlijn

20150328 - P1120238- boekenhandel walther koenig berlijn

Heb jij ook een favoriete boekenwinkel in Berlijn waar je altijd kunst slagen?

liebegruesse

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This