Friedrichshain behoorde tot de val van de muur tot het oosten van Berlijn. Sinds de val van de muur heeft Friedrichshain door zijn centrale ligging en goedkope huurprijzen zich als een populair stadsdeel ontwikkeld.

Ondanks dat dit stadsdeel weinig échte bezienswaardigheden kent is het ook een erg geliefd stadsdeel bij toeristen. De sfeer die hier hangt is erg gemoedelijk en creatief en je kunt hier goed uitgaan en lekker eten. Friedrichshain heeft – net iets meer dan Prenzlauer Berg – dat rauwe tintje. Het RAW-Gelände bijvoorbeeld, een oude fabriek dat nu dient als cultureel complex bestaande uit clubs, een Biergarten, een klimmuur, een skatebaan en een jazzcafé.

Sinds 2001 hoort Friedrichshain officieel bij Kreuzberg onder de naam Friedrichshain-Kreuzberg. De Oberbaumbrücke – Berlijns mooiste brug – verbindt deze beide wijken met elkaar.

Bezienswaardigheden in Friedrichshain

Friedrichshain staat niet echt bekend om zijn vele bezienswaardigheden maar desondanks is hier genoeg te beleven en te zien! Hier op een rijtje de belangrijkste bezienswaardigheden in Friedrichshain.

East Side Gallery
OV: S Ostbahnhof of S of U1 Warschauer Straße

De East Side Gallery mag je als je in Berlijn bent geweest echt niet missen. Dit stukje sierlijke muur is het langste behouden stuk Berlijnse muur met 1,3 kilometer lengte. Verschillende (internationale) artiesten hebben dit stuk muur aan de oostkant gesierd met graffiti, dit is uniek omdat voor de val van de muur alleen op de westkant van de muur graffiti zat.

Oberbaumbrücke
OV: S of U1 Warschauer Straße of U1 Schlesisches Tor

Aan het einde van de East Side Gallery kun je de Oberbaumbrücke al zien staan. Deze brug is gebouwd om Kreuzberg en Friedrichshain met elkaar te verbinden maar tijdens de Koude Oorlog werd die verbinding bruut verbroken. Kreuzberg kwam in West-Berlijn te liggen en Friedrichshain in Oost-Berlijn. Vanaf 1963 deed de Oberbaumbrücke dienst als grensovergang die alleen door inwoners uit West-Berlijn gebruikt mocht worden. De brug heeft twee verdiepingen, de eerste verdieping is voor auto’s, fietsers en wandelaars. Daarboven rijdt de U1 van de Berlijnse U-bahn. Vanaf de brug heb je een mooi uitzicht over de rivier de Spree en de achterliggende wijk Berlin-Mitte.

20150219 - P1100918- BerlijnBlog Osthafen

Boxhagener Platz
OV: S of U1 Warschauer Straße of U5 Frankfurter Tor

De Boxhagener Platz is een plein waar vooral in de weekenden veel mensen op af komen. De biologische markt op zaterdag is geweldig, je koopt hier zelfgemaakte pasta, biologische groenten en verse tapenades. Op zondag vindt er een vlooienmarkt op de Boxhagener Platz plaats, leuk om rond te snuffelen tussen de oude ansichtkaarten, om een retro meubelstuk op de kop te tikken of om kunst aan te schaffen als origineel souvenir. Na het ronddwalen over de markt kun je even van het zonnetje genieten op het grasveld. Één van mijn favoriete bars in Friedrichshain, Macondo, bevindt zich direct aan dit plein.

20160416 - _DSF2068- BerlijnBlog Fotodagboek 55

Volkspark Friedrichshain

Aan dit park heeft Friedrichshain zijn naam te danken. Dit park is een trekpleister voor stelletjes en gezinnetjes om hun vrije dag door te brengen. De architectuur en de fontijn van de Märchenbrunnen zijn ook zeker het bezichtigen waard. Het Volkspark Friedrichshain beschikt over twee heuvels waarvanaf je leuk uitzicht hebt over Berlijn. Deze twee heuvels zijn trouwens geen wonderen der natuur maar zijn gebouwd op betonpuin uit de Tweede Wereldoorlog.

In de zomer vinden er ook concerten en open air bioscoopvoorstellingen in het park plaats en wordt er naar hartelust gebarbecuëd.

20151024 - _DSF5661- BerlijnBlog herfstwandeling Volkspark Friedrichshain

Karl-Marx Allee
OV: U5 Frankfurter Tor, U5 Weberwiese of U5 Strausberger Platz

Als je oostwaarts vanaf de Alexanderplatz reist, doorkruis je een grote welbekende straat, de Karl-Marx-Allee. De Karl-Marx-Allee is de hoofdstraat van het district Friedrichshain. Deze straat van 2 kilometer lang is ontworpen in de Sovjetstijl kort nadat de DDR in het begin van de jaren ’50 is opgericht. De brede straat moest aanzien krijgen en werd onlosmakelijk verbonden met de DDR. De straat heette oorspronkelijk Stalinallee en was steevast de plek waar werd geprotesteerd. De grote gebouwen laten je nog steeds in de DDR wanen.

Uitgaan in Friedrichshain

Rondom de Simon-Dach-Straße is het ’s avonds altijd gezellig er zitten talloze bars, cafés en restaurants waar je voor niet al te veel geld een leuke avond kunt hebben. Ook kun je rond de Simon-Dach-Straße prima eten voor een goedkope prijs, er zitten ook veel leuke alternatieve winkeltjes en veel restaurants die op zondag een zeer uitgebreide brunch aanbieden voor minder dan €10. In de zomer is de straat volledig gevuld met terrasjes en dit is dan ook de perfekte spot voor “mensen kijken”. Aan de Boxhagener Platz, direct achter de Simon-Dach-Straße vindt je ook een aantal leuke tentjes die net even wat minder toeristisch zijn.

De alternatieve gedeeltes van Friedrichshain zijn gevestigd aan beide kanten van de Karl-Marx-Allee, in de Rigaer Straße en rondom station Ostkreuz (Sonntagsstraße).

Clubs

Bars

Cafes

20151213 - _DSF7479- BerlijnBlog Fotodagboek 49

Cafe Happy Baristas in Friedrichshain met een mural van Berlijnse street artist El Bocho

Hotels in Friedrichshain

Omdat je in Friedrichshain niet direct in het centrum van Berlijn zit zijn hotels in Friedrichshain meestal iets goedkoper dan die in centraler liggende delen van Berlijn. Als je van gezelligheid, uitgaan en terrasjes in de buurt houdt is het een aanrader om een hotel in Friedrichshain te zoeken. Hieronder een kleine selectie van leuke hotels in Friedrichshain.

Perfect voor de cultuursnuiver, Hotel Berolina (***) ligt vlakbij de Gedächtniskirche in Charlottenburg. Daarnaast zijn er talloze gezellige restaurantjes in de buurt. Prijzen tussen de € 39 (2-persoons, gedeelde badkamer) en € 75 kamer (3-persoons).
Hotel am Stuttgerter Eck (**) is gezellig en een echt familliebedrijf in Charlottenburg, geschikt voor gezinnen. Veel bezienswaardigheden in west Berlijn op loopafstand. Prijzen van € 35 (1-persoons) tot € 80 (familiekamer) per nacht.
Hotel Taunus (***) ligt heel centraal gelegen in Berlijn Mitte, vlakbij station Hackescher Markt en ook de gezellige hofjes met vele restaurants op de Hackescher Markt zijn om de hoek. Rond de € 50 per kamer (2-persoons).

Kijk hier voor een totaaloverzicht van alle hotels in Friedrichshain of snuffel nog even verder tussen mijn reviews op hotels in Berlijn.