Bergmannstrassefest - Kreuzberg jazzt 2008
Dit jaar is het weer zover! Het lang verwachte Jazzfestival zal dit jaar weer in Kreuzberg plaats vinden „Kreuzberg Jazzt“ is de naam van het festival en doet zijn naam eer aan. 3 dagen lang jazz zorgt altijd voor een hoop gezelligheid! Het eerste jazzfestival vond al in 1994 plaats en gaat dus al een tijdje mee. En dit jaar vindt het festival van vrijdag 27 tot zondag 29 juni plaats. De straten vol met muzikanten en bezoekers en het feest kan beginnen! Zorg dus dat je even een kijkje gaat nemen als je toevallig in Berlijn bent.
De grootste evenementen vinden plaats bij de altijd gezellige Bergmannstrasse in Kreuzberg. Voor iedereen die nog niet bekend is met de Bergmannstrasse hier mijn redenen waarom ik zo gek ben van de Bergmannstrasse. De Bergmannstrasse ligt in de kleurrijke wijk Kreuzberg en loopt van de Südstern tot de Mehringdamm. De straat werd op 20 april 1837 vernoemd naar Marie Luise Bergmann (1744-1854), zij was een grootgrondbezitter met land in de wijk Kreuzberg. Voordat de straat werd vernoemd naar Bergmann was de naam nog Weinbergsweg. De laatste tijd is de Berhmannstrasse zeer geliefd bij Berlijners door zijn vele restaurants, cafés en kleine winkeltjes. Vooral leuk door de gunstige prijzen. Ongeveer op de helft van de Bergmannstrasse ligt de Marheinekehalle, één van de laatste markthallen in Berlijn.
Ook in de zijstraten van de Bergmannstrasse zijn talrijke jazz optredens te vinden. De verschillende podia zijn voornamelijk te vinden rond de Bergmannstrasse, de Mehringdamm, in de Nostitzstraße, in de Zossenerstraße en in de Passionskirche. Op verschillende podia spelen in totaal meer dan 50 jazz en blues muzikanten uit Berlijn. Op deze website kun je het totale programma vinden. Op dit festival krijg je de perfecte indruk van muziekaal jazzy Berlijn. Maar niet alleen jazz wordt gespeeld, er zijn ook verschillende theater podia met speciale programma´s. Ook wordt er een modeshow gegeven en is er het nieuwe evenement „Kreuzberg Kocht“ (Kreuzberg kookt). Bij Chaissoplatz zullen verschillende topkoks uit Berlijn samen komen. Voor de grote en de kleine honger zal er in de Bergmannstrasse genoeg te eten zijn en mijn kleine voorspelling is dat de Bratwurst en het bier niet zullen ontbreken. Voor het kleine grut onder ons is er ook genoeg te zijn, verschillende attracties zijn opgebouwd om de kleintjes te vermaken. En dit alles is helemaal gratis, super toch!
De Bergmannstrasse in Berlijn Kreuzberg
Het jazzfeest van Kreuzberg is een van de bekendste feesten uit deze wijk en is zeer bekend onder het jazz liefhebbende volk. Alleen al om deze redenen mag je dit festival absoluut niet missen als je rond deze tijd in Berlijn bent. Natuurlijk zijn er in de Duitse hoofdstad nog veel meer leuke straatfestivals en het is altijd lastig te kiezen welke nou het leukste is. Nu heeft dit natuurlijk ook met muzieksmaak te maken maar een ander verschil met het Kreuzberg Jazzt festival is dat de hele buurt er in vol enthousiasme in mee gaat. De markten rond de Bergmannstrasse zijn op zijn gezelligst, kuntmarkten openen opeens en er zijn leuke spulletjes te krijgen in de vele boetiekjes in Kreuzberg. Het is dus niet alleen maar jazz, en er is genoeg te beleven voor de mensen die niet zo gek zijn op jazz.

Kreuzberg ligt in het centrum van Berlijn en is gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Met de U-bahn is het het makkelijk om in Kreuzberg te komen, de stations “Mehringdamm” en “Gneisenaustrasse” liggen in het hartje van Kreuzberg en vanaf deze stations kun je gemakkelijk lopen naar het “Kreuzberg jazzt” festival.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This