Oud en nieuw vieren in Berlijn is populair. Hartstikke logisch, want tijdens de jaarwisseling is er in deze wereldstad genoeg te beleven. Geniet van een vuurwerkshow, feest dagenlang in een technoclub of luid het jaar in in een knusse bar. Wat je voorkeur ook is, Berlijn heeft voor ieder wat wils te bieden. Bijkomend voordeel: Berlijn is niet ver, met de trein of vliegtuig ben je binnen no time in het centrum van de stad en daarnaast is een overnachting in een hotel of appartement in vergelijking met andere grote steden relatief goed betaalbaar. Succes gegarandeerd dus voor de aankomende jaarwisseling! Om de dure hotelprijzen te omzeilen is het wel aan te raden om bijtijds te boeken, liefst zo ver mogelijk voor het begin van de decembermaand. Meer handige informatie voor een knallende jaarwisseling in Berlijn lees je in dit artikel. 

oud-en-nieuw-in-berlijn-vuurwerk-fernsehturm

Wat jullie natuurlijk allemaal willen weten is:

Waar kan ik het beste oud en nieuw vieren in Berlijn?

Ik vind het heel moeilijk om een antwoord te geven op deze vraag. Er zijn zo ontzettend veel feesten, concerten en evenementen rond Silvester (oud en nieuw) in Berlijn, dat het moeilijk is de beste er tussenuit te pikken. Bovendien is het vooral afhankelijk van je eigen wensen, budget en muzieksmaak. Toch ga ik hier een overzicht maken van de grootste, bekendste en leukste oud en nieuw feesten in Berlijn, gesorteerd naar categorie, zodat er hopelijk voor ieder wat wils tussenzit:

Ik hoop dat er wat leuks voor jullie bij zit. Veel plezier als je oud en nieuw gaat vieren in Berlijn en alles Gute für das neue Jahr!

Vuurwerk afsteken en kijken in Berlijn

Zelf vuurwerk afsteken

Net als in Nederland wordt ook in Duitsland veel zelf vuurwerk afgestoken. De regelgeving verschilt wel iets: anders dan in Nederland hoeven winkels niet aan zeer strenge veiligheidsregels te voldoen. Dit betekent dat veel verschillende soorten winkels (supermarkten, bouwmarkten en bakkerijen) vuurwerk verkopen. Vuurwerk wordt verkocht van 29 december t/m 31 december. Personen van 18 jaar en ouder mogen op 31 december en 1 januari vuurwerk afsteken. Dat gebeurt van ook veelvuldig. Er wordt behoorlijk wat afgeknald op de Berlijnse straten, voetpaden en pleinen.

Naar georganiseerd vuurwerk kijken

Kijk je zelf liever naar vuurwerk dan het zelf af te steken? Dan kan ik je de hand schudden! Op deze locaties wordt om 24:00 georganiseerd vuurwerk afgestoken:

– Brandenburger Tor – www.berlin.de/silvesterparty-am-brandenburger-tor
– Gendarmenmarkt – www.gendarmenmarktberlin.de/silvester/
– Kulturbrauerei – www.silvester-kulturbrauerei.de
– Gedächtniskirche (ook om 18:00, 20:00 en 22:00) – www.weihnachteninberlin.de/hoehenfeuerwerke-direkt-vom-europacenter

Natuurlijk kun je er ook nog voor kiezen om te genieten van het uitzicht vanaf Berlijns bergen of bruggen.

vuurwerk-in-berlijn

Countdown en vuurwerk bij de Brandenburger Tor

Zonder twijfel is het oud en nieuw feest bij de Brandenburger Tor hét oud en nieuw feest van het jaar. DJ’s, live bands, een reuzenrad dat gaaf uitzicht biedt over Berlijn, de bekende count down en een overweldigend vuurwerkspektakel zijn dé redenen waarom het oud en nieuw feest bij de Brandenburger Tor elk jaar weer populair is. Wist je trouwens dat het Silvesterfeest bij de Brandenburger Tor voor het eerst in 1989 gevierd werd? Het was de eerste jaarwisseling na de Koude Oorlog die door Oost- en West-Duitsland gezamenlijk werd gevierd. Het feest aldaar heeft dus ook nog een historische betekenis en wordt elk jaar vanaf 20:45 live op de Duitse TV (ZDF) uitgezonden.

Rond de 1.000.000 gasten komen elke 31 december weer tussen de Brandenburger Tor en de Siegessäule bijeen om te genieten van een avond- en nachtvullend programma en om samen het nieuwe jaar in te luiden. Het programma wordt elk jaar midden december bekend gemaakt op www.silvester-berlin.de. Artiesten die al op deze Silvesterparty stonden zijn o.a. de legendarische Duitse punkers Die Ärtze, de Pet Shop Boys en 90’s knaller Captain Jack. Dit jaar zullen o.a. La Bouche, Venga Boys en de Hermes House Band voor een feestje zorgen.

Handig om te weten:

  1. Urenlang buiten staan kan fris worden (ook als de temperaturen boven nul blijven) dus genoeg warme en isolerende kleding is raadzaam.
  2. Wees op oudejaarsdag tijdig aanwezig (voor 18:00 – het terrein opent om 13:00) want vol = vol. Als het terrein aan de maximale capaciteit zit, sluiten de deuren en worden er pas nieuwe mensen binnen gelaten als andere bezoekers vertrekken.
  3. Houd rekening met extra wachttijden, er worden extra beveiligingscontroles uitgevoerd. Meer over de veiligsheiddssituatie lees je hier.

Vlak voor oud en nieuw zijn er trouwens vaak oliebollen te verkrijgen op de Straße des 17. Juni. Tip voor de Nederlandse emigranten in Berlijn. Lekker!

Locatie: Festmeile tussen de Brandenburger Tor en de Siegessäule
OV: S of U55 Brandenburger Tor, S Bellevue of S of U2 Potsdamer Platz, Mitte
Wat: countdown, live-muziek en vuurwerk (gratis!) van ’s middags 13:00 tot in de late uurtjes (03:00)
www.berlin.de/events/silvesterparty-am-brandenburger-tor

feest-oud-en-nieuw-bij-brandenburger-tor-berlijn

Oud en nieuw feesten in Berlijnse clubs

De clubagenda’s puilen uit van de feestjes tijdens oud en nieuw. Er is tijdens oud en nieuw in Berlijn zoveel te doen en te beleven, dat het moeilijk is om een compleet overzicht te maken. Toch ga ik een poging wagen en zet ik mijn favoriete opties hier voor je op een rij. Kijk voor het totale programma, ticketverkoop en andere details op de site van de desbetreffende club. Tickets kosten meestal rond de € 20,- en kun je in de meeste gevallen vooraf online bestellen. Hoe eerder, hoe beter, want vaak kun je tickets dan met een ‘early bird korting‘ op de kop tikken.

1. Kulturbrauerei (persoonlijke tip)

Silvester in der Kulturbrauerei is een feest voor iedereen. Waarom? Er is voor ieder wat wils! Dit is de plek waar je moet wezen met een grote groep met veel verschillende muzieksmaken. In 15 verschillende zalen in 9 clubs worden er verschillende soorten muziek gedraaid door 35 DJ’s. Rock, electronisch, 80´s, 90´s, Schlager, noem het maar op! Als je de muziek even zat bent, kun je bijkletsen met een drankje op het binnenhof. Op het binnenhof is trouwens ook een podium opgezet voor live muziek en vanaf hier kun je rond middernacht genieten van het vuurwerk dat op het dak van de Kulturbrauerei wordt afgestoken. Het feest begint bijtijds (19:00) en gaat door tot de laatste gasten vertrekken.

Locatie: Schönhauser Allee 36, U2 Eberswalder Straße, Prenzlauer Berg
Wat: 15 zalen met verschillende soorten muziek
www.silvester-kulturbrauerei.de

oud-en-nieuw-in-de-kulturbrauerei

Bron foto: www.silvester-kulturbrauerei.de

2. Lido

Lido is voornamelijk bekend van de concerten en themafeesten (90’s, hiphop, balkan, etc.) die hier vaak plaats vinden. Ook met oud en nieuw is het hier altijd feest. Rock meets soul, meets balkanbeats, meets 80’s & 90’s, meets nog veel meer. Voor ieder wat wils in hartje Kreuzberg! Een leuke afwisseling op de vele technoclubs en een knusse club die niet al te groot is.

Locatie: Cuvrystraße 7, U1 Schlesisches Tor, Kreuzberg
Wat: Knusse club en knallers uit de 80’s en 90’s
www.lido-berlin.de

3. Postbahnhof am Ostbahnhof 

Concert- en evenementenlocatie Postbahnhof am Ostbahnhof organiseert ook ieder jaar weer een divers oud en nieuw feest met voor iedere muzieksmaak wat wils. Niet ver van de Spree heb je vanuit de binnenplaats een uitzicht over de Fernsehturm, de East Side Gallery en een fantastisch vuurwerk rond middernacht. Uit de speakers knallen de grootste R&B en househits uit de 90’s en 00’s. Bevalt de ene zaal niet? Dan probeer je toch gewoon één van de andere zalen? Ook is er een podium met live-muziek.

Locatie: Straße der Pariser Kommune 8, S Ostbahnhof, Friedrichshain
Wat: Drie zalen in een voormalig station met de grootste hits van de laatste decennia uit de speakers
silvester-im-postbahnhof.de

Bron foto’s: silvester-im-postbahnhof.de

4. Suicide Circus
 
Suicide Circus is één van mijn persoonlijke favoriete technoclubs in Berlijn. Een avondje SC staat garant voor een lange nacht dansen op de beats van een stel goede techno DJ’s en de kleurrijke aankleding laten je in een sprookjeswereld wanen. Ook met oud en nieuw wordt hier stevig uitgepakt met een flinke lijst DJ’s, veel bekenden uit de Berlijnse clubscene. Ook de locatie op het RAW-Gelände, een voormalig rangeerterrein in Friedrichshain, is typisch voor de Berlijnse clubcultuur: lekker rauw en underground.

Locatie: RAW-Gelände, Revaler Strasse 99, S of U1 Warschauer Straße, Friedrichshain
Wat: Rauwe club voor de technoliefhebber 1
www.suicide-berlin.com

5. Ritter Butzke

Ook een favoriet uit het rijtje technoclubs in Berlijn is Ritter Butzke. De voormalige fabriek vlakbij Moritzplatz in Kreuzberg zorgt voor een duitster sfeertje en ook met strakke line ups weet deze club elke week veel technoliefhebbers aan te trekken. Ook met oud en nieuw blijft Ritter Butzke hun technoliefde trouw en op het feest ‘Hippie New Year’ komt o.a. Oliver Koletzki draaien. Dat belooft wat! Met je ticket kun je ook naar het nieuwjaarsfeest op 1 januari.

Locatie: Ritterstraße 26, U8 Moritzplatz, Kreuzberg
Wat: Rauwe club voor de technoliefhebber 2
club.ritterbutzke.com

6. Hyte @ Arena Berlin

Met Carl Cox, Richie Hawtin en Fritz Kalkbrenner in de line-up zet Hyte Berlin NYE in de Arena even een geweldig evenement neer. Een beetje Ibiza in Berlijn met uitzicht over de Spree. Rond middernacht de perfecte locatie om wat van het vuurwerk mee te krijgen. Met prijzen tot € 89,- is het een prijzig feestje (zeker voor Berlijnse begrippen) maar je kunt dan al vanaf 19:00 terecht en de line-up is voor velen een goede reden om toch te gaan.

Locatie: Arena Berlin, Eichenstraße 4, S Treptower Park, Treptow
Wat: Internationaal feest Hyte komt naar Berlijn met toffe line-up
www.hyte.net/event/hyte-berlin

hyte-berlin-nye

 

7. Watergate

Direct aan de Spree ligt Watergate, een klassieker onder de Berlijnse technoclubs. Veel bekende DJ’s hebben hier al hun platen ten gehoor gebracht. Dansen doe je hier tot de zon opkomt en de Oberbaumbrücke wordt gehuld in prachtig ochtendlicht. Als dat geen mooi begin is van het nieuwe jaar!

Locatie: Falckensteinstraße 49, S of U1 Warschauer Straße, Kreuzberg
Wat: Bekende technoclub waar vaak beroemde DJ’s draaien met uitzicht over de Spree
water-gate.de

8. Sisyphos

De line up voor Sisyphos’ Wilde Siebzehn is nog geheim maar Sisyphus kennende wordt die geweldig! Met charmante Oost-Berlijnse oude-fabrieken-flair en een fijne binnenplaats.

Locatie: Hauptstraße 15, S Betriebsbahnhof Rümmelsburg
Wat: Ietwat afgelegen maar daardoor wel die undergroundsfeer
sisyphos-berlin.net

Handige links

De lijst zou ik eindeloos kunnen maken want eigenlijk is er geen enkele club in Berlijn die tijdens oud en nieuw geen gaaf feest organiseert. Heb je een favoriete club en staat deze niet in de lijst? Kijk dan zeker even op de clubwebsit, grote kans dat ze een speciaal programma hebben. Bekijk voor een overzicht van meer clubs in Berlijn mijn pagina uitgaan in Berlijn of raadpleeg de volgende websites voor een overzicht van meer oud en nieuw feesten:

Oud en nieuw feesten in penthouse clubs

Sommige clubs in Berlijn zijn gezegend met een geweldig uitzicht. Da’s altijd leuk, maar tijdens oud en nieuw geeft dat weer een hele nieuwe dimensie aan een feestje. Als je net als ik niet zo dol bent op vuurwerk, kun je veilig achter glas van het spektakel genieten met een cocktail in je hand. Niet slecht toch?

Deze clubs organiseren altijd toffe oud en nieuw feesten in Berlijn (kijk voor programma op de site van de desbetreffende clubs voor de complete line-up). Vaak is het aan te raden op tijd kaartjes te kopen voor deze feesten.

1. House of Weekend 

Al sinds 2004 is Weekend aan Alexanderplatz het mekka voor de clubbezoeker. Met het terras op de 17e verdieping heb je een geweldig uitzicht over Berlijn terwijl je kunt genieten van een heerlijke cocktail. Na het vuurwerkspektakel, wat écht fenomenaal is omdat het officiële vuurwerk bij de Brandenburger Tor niet ver weg is, kan er gedanst worden. House of Weekend staat tevens bekend om de oud en nieuw feesten die soms wel enkele dagen duren. Op het programma staan vaak bekende DJ’s, zoals Modeselektor in 2013.

Locatie: Alexanderplatz 5, S of U Alexanderplatz, Mitte
www.houseofweekend.berlin

house-of-weekend-oud-en-nieuw-berlijn

2013 luidde ik in op het terras van House of Weekend en het uitzicht was fenomenaal

2. Klunkerkranich

In de zomer is Klunkerkranich één van mijn favoriete locaties om met een biertje te genieten van een mooi uitzicht over Berlijn. Het terras is relaxed en heeft een beetje die rauwe touch waar ik zo van hou. Verschillende DJ’s zorgen voor de beats. Let op: pre-sale only.

Locatie: Neukölln Arcaden, Karl-Marx-Straße 66, U7 Rathaus Neukölln, Neukölln
www.klunkerkranich.de

3. Solar

Solar bevindt zich vlakbij Potsdamer Platz. Het panorama-uitzicht op de 16e en 17e verdieping bieden een exclusief uitzicht over Berlijn. Op de 17e etage zit een fancy loungebar, op de 16e etage zit een restaurant en een bar. Als je wilt kun je hier de hele avond en nacht onder de pannen zijn!

Locatie: Stresemannstraße 76, S Anhalter Bahnhof, Mitte
www.solarberlin.com

4. 40 Seconds

40 Seconds beschikt over 500 m2 oppervlakte en 3 dakterrassen op een chique locatie bij Potsdamer Platz. De club is bij mij vooral geliefd om zijn overweldigende uitzicht. Vanaf de dansvloer kijk je zo over Potsdamer Platz. Ook feesten kun je hier prima want 31 december staat er weer een wild feest gepland. Dansen en swingen op hoogte in een fancy setting!

Locatie: Potsdamer Straße 58, S of U2 Potsdamer Platz, Mitte
40seconds-club.de

Andere oud en nieuw evenementen

Ben je niet zo van het clubben maar wil je oud en nieuw toch niet onopgemerkt voorbij laten gaan? Dan kun je terecht op de Gendarmenmarkt.

Gendarmenmarkt

Als je mijn blog langer volgt dan weet je dat de Weihnachtszauber op de Gendarmenmarkt tot mijn favoriete kerstmarkten in Berlijn behoort. 31 december is traditiegetrouw de laatste dag van deze kerstmarkt die letterlijk met een knal wordt afgesloten. Het grootste vuurwerk wordt vooraf gegaan door een showband en een balletoptreden met het prachtige Konzerthaus als coulisse. Het programma start om 19:00 en

Locatie: Gendarmenmarkt, U2 Hausvogteiplatz, Mitte
www.gendarmenmarktberlin.de/silvester

oud-en-nieuw-op-de-gendarmenmarkt-in-berlijn-mitte

Bron foto: www.gendarmenmarktberlin.de/silvester

Panorama uitzichten vanaf Berlijns Bergen

Voor ieder die geen zin heeft in clubs en een hoop feestgedruis, maar wél gek is op vuurwerk, kan ervoor kiezen om een hoog gelegen plekje te zoeken in de stad. Berlijn kent enkele heuvels waar je prachtig uitzicht hebt over de stad en het vuurwerk. Dikke jas aan, vrienden en champagne mee, en genieten van het 360 graden uitzicht over de stad.

Top 3 populaire plekken voor een panorama-uitzicht:

  1. Viktoriapark
    Misschien niet de hoogste berg (slechts 66 meter), maar wel een locatie die ik van harte kan aanbevelen is de Kreuzberg in het Viktoriapark. Tijdens de jaarwisseling hangt er een gezellige sfeer op het hoogste punt van Kreuzberg. Vanaf het Schinkel-Denkmal helemaal bovenop de berg heb je een tof uitzicht over de Berlijnse skyline. Na afloop kun je zo de Bergmannstraße induiken voor één van de leuke cafeetjes in de buurt.
  2. Mauerpark
    In Prenzlauer Berg is het Mauerpark een prima optie. Het amfitheater in het park is vooral op zondagen in trek voor de bearpitkaraoke maar de heuvel is ook op 31 december geliefd om vanaf hier van het vuurwerk te genieten. Genoeg gezien? Loop dan richting Kastanienallee en Helmholzplatz, daar barst het van de bars.
  3. Volkspark Humboldthain
    Altijd geliefd maar met oud en nieuw helemaal is de bunkerberg in het Volkspark Humboldthain. In het park bieden de overgebleven FLAK-bunkers uit de Tweede Wereldoorlog een fantastisch uitzicht over Berlijn.

20150801 - DSCF1651- BerlijnBlog Funkturm Volkspark Humboldthain

Uitzicht vanaf het Volkspark Humboldthain

Top 5 hoogste bergen in Berlijn:

  1. Großer Müggelberg (115,4 m) in Treptow-Köpenick
  2. Teufelsberg (114,7 m) in Wilmersdorf (Grunewald)
  3. Ahrensfelder Berge (112,1 m) in Marzahn (park Wuhletal)
  4. Schäferberg (103 m) in Steglitz-Zehlendorf (Wannsee)
  5. Kienberg (102 m) in Marzahn (park Wuhletal)

Panorama uitzichten vanaf Berlijns Bruggen

Berlijn is een bruggenstad: bijna 1.000 bruggen zijn er in Berlijn te vinden. Een aantal van deze bruggen bieden een prachtig uitzicht over de stad, een ideale plek om van het vuurwerk in de stad te genieten. Tijdens de jaarwisseling is het vaak druk op deze bruggen dus je kunt ook een stukje verder langs de Spree of het spoor lopen en dan vind je geheid nog veel meer bruggen die een mooi uitzicht over Berlijn bieden.

Beste bruggen voor uitzicht in Berlijn:

  1. Oberbaumbrücke in Kreuzberg
    De Oberbaumbrücke bevindt zich precies op de kruising van Friedrichshain en Kreuzberg. De in 1896 heropende brug (tijdens de Koude Oorlog was de doorgang geblokkeerd) biedt doorgang over de rivier de Spree voor voetgangers, fieters, auto’s en zelfs de U-Bahn. De brug biedt aan twee kanten prachtig uitzicht! De binnenstad in westelijke richting, de Osthafen en de Molecule Man ten oosten van de brug.
  2. Warschauer Brücke in Friedrichshain
    De Warschauer Brücke bevindt zich niet ver op loopafstand van de bovenstaande Oberbaumbrücke. Toch is het uitzicht hier anders. Je hebt een mooi uitzicht over de oostelijke centrumkant van Berlijn met de Fernsehturm en de Mercedes Benz Arena in je gezichtsveld. De S-Bahn dendert elke paar minuten onder de brug door wat zorgt voor een industrieel plaatje.
  3. Elsenbrücke in Treptow
    Bij fotografen is de Elsebrücke het hele jaar geliefd om zijn prachtige uitzicht over Berlijn. Vanaf de brug over de Spree zie je de Molecule Man van dichtbij maar kun je ook de Osthafen, Oberbaumbrücke en Fernsehturm goed zien. Met zo’n wijds uitzicht over de stad moet het wel mooie vuurwerkfoto’s opleveren!
  4. Weidendammer Brücke in Mitte
    Deze onder monumentaal toezicht staande brug in Mitte biedt een mooi uitzicht over het Museuminsel en de iets verderopstaande Fernsehturm. Ben je geinteresseerd in het vuurwerk bij de Brandenburger Tor dan kom je ook hier aan je trekken. Bovendien is deze brug vanaf station Friedrichstraße eenvoudig te bereiken.
  5. Moltkebrücke im Tiergarten
    De Moltkebrücke bevindt zich tussen het Hauptbahnhof en het Kanzleramt en overbrugt de Spree in Mitte. De prachtige rode stenen brug uit 1891 biedt tevens een leuk uitzicht op het vuurwerk bij de Brandenburger Tor.
  6. Monumentenbrücke
    Tussen Schöneberg en Kreuzberg biedt de Monumentenbrücke een tof uitzicht over de vele sporen van de S-Bahn met Potsdamer Platz en de Fernsehturm aan de horizon.

_MG_8563beste foto zonsondergang

Uitzicht vanaf de Elsenbrücke in Treptow op een mooie nazomeravond

Overige tips voor oud en nieuw in Berlijn

Verblijf in Berlijn tijdens oud en nieuw

Hotelkamers en vliegtickets zijn rond de jaarwisseling vaak duurder dan in een willekeurige week in het jaar. Wil je voor een redelijke prijs oud en nieuw vieren in Berlijn, dan is het verstandig om ruim van te voren te boeken. Een aantal handige sites voor het boeken van je tips naar Berlijn zijn:

  • NS Hispeed of Deutsche Bahn – treintickets naar Berlijn vanaf € 39,-
  • Airbnb of Wimdu – voel je als een local in Berlijn met een privé kamer of geheel appartement
  • Booking.com – Vaak de beste deals voor hotels en een gróót aanbod. Al vanaf € 29,- in het centrum van Berlijn. Wil je vuurwerk kijken vanuit je hotelkamer? Boek dan een kamer bovenin het Park Inn Hotel midden op Alexanderplatz.

Handig om te weten tijdens oud en nieuw in Berlijn

    Veel winkels en musea zijn op 31 december en 1 januari gesloten. Supermarkten zijn vaak wel op 31 december tot in de middag geopend.
  • Op 29, 30 en 31 december kun je vrijwel overal vuurwerk kopen, dus bijna iedereen heeft het ook. Handig als je houdt van vuurwerk afsteken, maar wees alsjeblieft voorzichtig :-).
  • Vuurwerk mag alleen worden afgestoken op 31 december en 1 januari.
  • Berlijn kan verdomd koud zijn in de winter. Een typisch landklimaat zorgt vaak voor droge koude lucht en regelmatig sneeuw. Als je van plan bent veel buiten te zijn tijdens de jaarwisseling dan zijn skisokken, sneeuwboots en een wind- en waterdichte jas geen overbodige luxe.
  • Avondwinkels (in Berlijn Späti of Spätkauf genoemdzijn een uitkomst onderweg naar je feestlocatie en je wilt nog wat drinken. Deze bevinden zich vaak rond stations en uitgaansgelegenheden. Een biertje drinken op weg naar een club (Fußpils) is de normaalste zaak van de wereld in Berlijn!
  • Tussen 31 december 22:00 en 1 januari 2:00 is het bijna onmogelijk om spontaan een taxi aan te houden. Als je een taxi wil nemen kun je er het beste eentje reserveren per telefoon (+49-30-202021-220) of via de handige app van MyTaxi.
  • Ja, het openbaar vervoer in Berlijn rijdt de hele nacht door in de nacht van 31 december op 1 januari maar wel met een iets lagere frequentie rond middernacht.
  • Nog niet genoeg informatie? Loop dan in Berlijn een kiosk binnen en zoek een Zitty, Tip of ExBerliner (Engels). Deze tijdschriften geven een overzicht van de actuele evenementen in Berlijn.
  • Blijf je meerdere dagen in Berlijn? Bekijk dan ook mijn wintertips in Berlijn voor leuke seizoensgebonden tips.

Duitse oud en nieuw vocabulaire

  • Oud en nieuw = Silvester
  • Fijne jaarwisseling! = Einen guten Rutsch ins neue Jahr!
  • Gelukkig nieuw jaar! = Ein glückliches neues Jahr!
  • Proost! = Prost! of Zum Wohl!

Heb je vragen over het vieren van oud en nieuw in Berlijn? Laat dan zeker een reactie achter onder dit artikel, dan probeer zo goed als ik kan te helpen. Persoonlijke tips en aanvullingen zijn natuurlijk ook altijd van harte welkom!

Dan rest mij nu alleen nog jullie ‘einen guten Rutsch ins Neue Jahr’ te wensen! Heel veel plezier!

LG

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This