Martin-Gropius-Bau

De Martin-Gropius-Bau is oorspronkelijk gebouwd als museum voor kunstnijverheid in 1881. Sindsdien is het uitgegroeid tot een van de meest bezochte locaties voor hedendaagse kunst.

20140417 P1000986 BerlijnBlog Martin-Gropius-Bau

Martin-Gropius-Bau toen

Het innovatieve Martin-Gropius-Bau is gebouwd ter huisvestingvan een museum voor kunstnijverheid. Het werd ontworpen door Martin Gropius met hulp van Heino Schmieden en de bouw werd in 1881 voltooid. Het gebouw doet denken aan een Italiaans renaissancepaleis een heeft een fraaie, door glas overdekte, binnenplaats, een indrukwekkend atrium en opvallend rijk versierde verhogingen. Tussen de ramen zijn de wapens van Duitse steden te zien en op de friezen staan de verschillende vormen van handwerkskunst afgebeeld.

Sinds 1922 was hier het Etnologisch Museum gehuisvest. Maar na de Tweede Wereldoorlog kwam het pand er verlaten bij te liggen, het werd zwaar beschadigd in 1945. Na de Tweede Wereldoorlog kwam het pand direct langs de Berlijnse Muur te liggen. Naast de Martin-Gropius-Bau is het Topographie des Terrors te vinden waar je meer informatie kunt vinden over de Koude Oorlog.

Hoewel er in 1970 plannen bestonden voor een stedelijke snelweg waarvoor de Martin-Gropius-Bau had moeten wijken staat het pand er nog steeds. Pas in 1999 werd het pand gerenoveerd en kon het museum weer dienst doen als museum.

20140417 P1000989 BerlijnBlog Martin-Gropius-Bau

Martin-Gropius-Bau nu

In de Martin-Gropius-Bau zijn wisselende tentoonstellingen van kunst, fotografie en architectuur te bekijken.

20140417 P1000963 BerlijnBlog Martin-Gropius-BauTentoonstelling ‘Evidence’ van de Chinese kunstenaar Ai Weiwei in de Martin-Gropius-Bau. 

Martin-Gropius-Bau
Adres: Niederkirchner Straße 7, 10963 Berlin-Kreuzberg
OV: Op loopafstand van Station Potsdamer Platz of Anhalter Bahnhof
Entree: Entreeprijzen verschillen per tentoonstelling. Voor sommige gewilde tentoonstelling moet je lang in de rij staan, het kan de moeite waard zijn om online tickets te bestellen.
Website: www.gropiusbau.de

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This