Musea

Voor de museumliefhebber is er in Berlijn genoeg te beleven. Of je nou meer wilt weten over moderne kunst, kunststukken uit de oudheid, Duitse geschiedenis of currywurst: ik weet zeker dat je in Berlijn aan je trekken zult komen! Jaarlijks mogen de Berlijnse musea zo’n 17 miljoen bezoekers verwelkomen. Mijn persoonlijke favoriete musea deel ik graag met je in dit artikel.

20150404 - DSCF3457- BerlijnBlog Museuminsel-

De trots van Berlijn: het Museuminsel

Op deze pagina kun je een overzicht vinden van de meest bekende, opmerkelijke en leuke musea van Berlijn.

Musea in Berlijn

Wist je dat Berlijn de enige Europese stad is met meer musea (meer dan 175!) dan regendagen (zo’n 103 per jaar)? Genoeg keuze dus! Of moet ik eerder zeggen: keuzestress? Zelf heb ik nog lang niet alle musea van Berlijn bezocht maar ik wil toch graag mijn favoriete museums met jullie delen. Mijn tips heb ik opgedeeld in verschillende soorten musea:

Veel plezier in Berlijn!

Musea over Duitse en Berlijnse geschiedenis

In geen enkele andere stad slaat de geschiedenis je zo vaak in het gezicht als in Berlijn. Vooral de gebeurtenissen in de afgelopen eeuw hebben diepe sporen achtergelaten: de Tweede Wereldoorlog (➤  meer over Berlijn in de Tweede Wereldoorlog) verwoestte de stad en tijdens de Koude Oorlog (➤  meer over Berlijn in de Koude Oorlog) is de stad 28 jaar door een betonnen muur gesplitst geweest. In deze musea kun je meer te weten komen over de geschiedenis van Berlijn.

Berliner Unterwelten

De organisatie Berliner Unterwelten organiseert verschillende rondleidingen door de ondergrondse wereld van Berlijn. Denk hierbij aan schuilplaatsen in metrotunnels, vluchtroutes en bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Omdat de meeste ruimtes zonder rondleiding niet toegankelijk zijn, is een rondleiding echt een bijzondere ervaring!

Adres: Brunnenstraße 105
OV: S en U8 Gesundbrunnen
Entree: € 11,-

20150801 - DSCF1660- BerlijnBlog Volkspark Humboldthain

De ingang van de Flakturmbunker in het Volkspark Humboldthain

Checkpoint Charlie & Mauermuseum

De voormalige grensovergangspost Checkpoint Charlie lag tussen de Amerikaanse (West-Berlijn) en Russische (Oost-Berlijn) sectoren in. Buitenlanders en diplomaten die de grens wilden passeren konden dat – indien in het bezit van de juiste papieren – hier doen. Een replica van de grenspost staat in de Friedrichstraße en in het Mauermuseum kun je meer te weten komen over de Berlijnse Muur en de Koude Oorlog. Heel eerlijk? Ik vind het geen aanrader, de informatie is slecht gestructureerd en het is duur. Lees hier waarom ik Checkpoint Charlie overgewaardeerd vind en breng liever een bezoek aan mijn alternatieve suggesties, waaronder het Tränenpalast, de Gedenkstätte Berliner Mauer en Erinnerungsstätte Notaufnahmelager Marienfelde.

Adres: Friedrichstraße 43-45
OV: U6 Kochstraße
Entree: € 12,50

Duits Historisch Museum

Het Duits Historisch Museum is misschien wel het meest omvangrijke en interessante museum van allemaal. De geschiedenis van Duitsland komt in al zijn facetten aan bod. Hier maak je kennis met de eerste Germaanse volken die zich in het gebied vestigden, met de Pruisische monarchie, de Twee Wereldoorlogen, de Duitse tweedeleing en de hereniging die daarop volgde. En alsof dat nog niet genoeg is, is het museum gevestigd in het Zeughaus, een van de mooiste gebouwen in Berlijn. Trek zeker een paar uur uit voor dit museum want er is ontzettend veel te zien! Uitstekende wisselende tentoonstellingen laten mij steeds weer terugkeren naar het DHM.

Adres: Unter den Linden 2
OV: S Hackescher Markt
Entree: € 8.-

20140803 - P1010535- BerlijnBlog overslaan in Berlijn

Erinnerungsstätte Notaufnahmelager Marienfelde

Het voormalige vluchtenlingenkamp in Berlijn-Marienfelde was het eerste opvangpunt voor vele DDR-vluchtelingen in West-Berlijn. Tussen 1949 en 1990 vluchtten er in totaal zo’n 4 miljoen mensen – met politieke, financiële of familiaire beweegredenen – vanuit de DDR naar West-Duitsland. 1,35 miljoen van hen passeerden het in 1953 opgerichte kamp in Marienfelde. Alles over dat proces en over de beweegredenen van de vluchtelingen kom je te weten in het museum.

Adres: Marienfelder Allee 66
OV: S Marienfelde
Entree: gratis
www.notaufnahmelager-berlin.de

Gedenkstätte Berliner Mauer

Bij de Gedenkstätte in de Bernauer Straße kun je het langste originele stuk Berlijnse Muur bezichtigen. Het betonnen kolos maakt keer op keer nog indruk op mij. In openluchtmuseum rondom het monument zijn veel informatieborden te vinden over de vluchtpogingen die veelvuldig in de Bernauer Straße hebben plaats gevonden. In het gratis documentatiecentrum is een interessante tentoonstelling over de Koude Oorlog te bezichtigen met een uitzichtplatform over het voormalige grensgebied.

Adres: Bernauer Straße 111
OV: S Nordbahnhof of U8 Bernauer Straße
Entree: gratis
➤ Lees hier mijn artikel over de Gedenkstätte Berliner Mauer

20140309 - IMG_3476- BerlijnBlog budgettips gedenkstätte berliner mauer

Uitzicht vanaf de Gedenkstätte Berliner Mauer

Gedenkstätte Hohenschönhausen

In Hohenschönhausen hebben veel tegenstanders van het DDR-regime vastgezeten. Ze werden in de gevangenis gezet vomdat ze hun onvrede voor het regime uitten of omdat de niet volgens de voorschriften leefden. Vooral journalisten, schrijvers en kunstenaars die kritiek uitten over de DDR moesten het ontgelden. De lichamelijke en psychische omstandigheden in de gevangenis waren erbarmelijk. Tegenwoordig is er een gratis tentoonstelling in de gevangenis te bezoeken en geven voormalig gevangenen rondleidingen door het complex.

Adres: Genslerstraße 66
OV: Tram M6 of 16 Genslerstraße of tram M5 Freienwalder Straße
Entree: tentoonstelling gratis, rondleiding € 6,-
➤ Lees hier mijn artikel over Gedenkstaätte Hohenschönhausen

20110827 DSC03780 BerlijnBlog Gevangenis Hohenschönhausen

Gedenkstätte Sachsenhausen

Het voormalige concentratiekamp Sachsenhausen ligt weliswaar 30 km ten noorden van Berlijn, een bezoek kan ik iedereen aanraden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben meer dan 200.000 mensen gevangen gezeten in het concentratiekamp, tienduizenden mensen zijn door uithongering, uitputting of executie om het leven gekomen. Het was letterlijk de plek des doods voor veel krijgsgevangenen, tegenstanders van het nazi-regime, joden, homoseksuelen en Jehova’s getuigen. Opdat wij nooit vergeten.

Adres: Straße der Nationen 22
OV: S Oranienburg
Entree: gratis
➤ Lees hier mijn artikel over Sachsenhausen

Haus der Wannsee Konferenz

Zo vredig als de Wannsee Villa lijkt, zo misselijkmakend zijn de beslissingen die hier zijn gemaakt. Op 20 januari 1942 vond hier de Wannseeconferentie plaats om het Jodenvraagstuk te bespreken. Daaruit voerde een plan voort om het Joodse volk op systematische wijze uit te roeien. In de villa is een tentoonstelling te bezichtigen die alle etappes van het nazi-tijdperk doorloopt.

Adres: Am Großen Wannsee 56-58
OV: bus 114 vanaf S Wannsee
Entree: gratis
➤ Lees hier mijn artikel over het Haus der Wannsee Konferenz

Joods Museum

Alles over Joodse kunst en cultuur kom je te weten in het Joods museum. Tientallen uren aan videomateriaal, stapels documenten en interactieve computers nemen je mee door honderden jaren geschiedenis. Natuurlijk staan de verschrikkingen zien die het Joodse volk tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft ondergaan centraal in het museum. Naast de omvangrijke tentoonstelling is het museumscomplex zelf ook een bezoek waard. Het hoekige museum stelt een gebroken davidster voor en herbergt enkele indrukwekkende Holocaustmonumenten.

Adres: Lindenstraße 9-14
OV: U6 Kochstraße of U6 en U1 Hallesches Tor
Entree: € 8,-
➤ Lees hier mijn artikel over het Joods Museum

20150110 - _MG_6105- BerlijnBlog Joods Museum

Nordbahnhof

Station Nordbahnhof was tijdens de Koude Oolorg een van de spookstations die Berlijn rijk was. Veel West-Berlijnse metrolijnen reden onder Oost-Berlijns grondgebied door en passeerden de aldaar gelegen stations zonder te stoppen. De toegangen tot deze stations waren afgesloten. Ze werden door de DDR-grenstroepen bewaakt om te voorkomen dat burgers vanuit Oost-Berlijn zouden proberen te vluchten via deze weg. De tentoonstelling over spookstations in het Nordbahnhof is klein, maar gratis, en bevind zich in het station.

Adres: in station Nordbahnhof
OV: S Nordbahnhof
Entree: gratis

NS-Zwangsarbeit Dokumentationszentrum

Van de meer dan 3.000 kampen voor dwangarbeiders die er in Berlijn waren, is dit kamp in Schöneweide het enige overgeblevene. Een barak teruggebracht in originele staat en een tentoonstelling geven een indruk van het leven van dwangarbeiders onder het nazi-regime.

Adres: Britzer Straße 5
OV: S Schöneweide
Entree: gratis
➤ Lees hier mijn artikel over het museum over zwangarbeiders onder het NS-regime

Stasi Museum

DDR-burgers vreesden voor de Stasi: het Ministerie voor Staatsveiligheid van de DDR. Het zogenaamde veiligheidsorgaan hield alles wat haar burgers deden in de gaten. In het Stasi museum zijn de afluisterapparatuur en kantoorinrichting te zien, maar ook posters van Marx en Lenin en Communistische propaganda  uit de tijd van de Koude Oorlog. De tentoonstelling bevindt zich in het voormalige hoofdkwartier van de Stasi in de Magdalenenstraße, een uitgestrekt gebouwencomplex. Als je de kans krijgt, bezoek dan zeker ook de Stasi-archieven.

Adres: Ruschestraße 103
OV: U5 Magdalenenstraße
Entree: € 6,-
➤ Lees hier mijn artikel over het Stasi museum

20150117 - _MG_6275- BerlijnBlog Stasimuseum

The Story of Berlin

Zoals de naam al doet vermoeden kun je in dit museum álles te weten komen over Berlijn. Hoe is de stad ontstaan? Hoe kreeg de stad te lijden tijdens de wereldoorlogen? Hoe kwam het tot de bouw en de val van de Berlijnse Muur? Alle belangrijkste etappes uit 800 jaar Berlijnse geschiedenis worden in dit museum behandeld. Dat het museum zich in een bunker uit de Tweede Wereldoorlog bevindt maakt het extra bijzonder.

Adres: Schönebergerstraße 23a
OV: S Anhalter Bahnhof of S en U2 Potsdamer Platz
Entree: € 5,-
Bijzonderheden: Neem een audiotour voor extra achtergrondinformatie, in het museum staat relatief weinig tekst en uitleg.

20150829 - _MG_9555- BerlijnBlog Story of Berlin Museum

Topographie des Terrors

Hoe zat het ook alweer precies met die Tweede Wereldoorlog? In het Topographie des Terrors kun je je geschiedeniskennis bijspijkeren. In de voormalige hoofdkantoren van de Gestapo en de SS is een documentatiecentrum ingericht waar de herinnering aan de wandaden van de nationaal socialisten (nazi’s) levend wordt gehouden. Naast het documentatiecentrum staat nog een stuk Berlijnse Muur

Adres: Niederkirchnerstraße 8
OV: S Anhalter Bahnhof
Entree: gratis

20140204 - IMG_2767- BerlijnBlog Topographie des Terrors

Tränenpalast

Station Friedrichstraße was tijdens de Koude Oorlog een overstappunt tussen West-Berlijns en Oost-Berlijns openbaar vervoer. De controlepost bevond zich in het Tränenpalast, vlak naast het station. De controlepost staat er nog steeds en herbergt een interessante tentoonstelling over de Koude Oorlog in het algemeen en deze controlepost in het bijzonder. Je komt er meer te weten over het fenomeen Intershop, over de eeuwig durende controles en grensprocedures.

Adres: Reichstagufer 17
OV: S en U6 Friedrichstraße
Entree: gratis
➤ Lees hier mijn artikel over het Tränenpalast

20140224 IMG_2445 BerlijnBlog Tränenpalast

Kunstmusea

Ook als je gek bent op mooi design, verrassende architectuur en bijzondere fototentoonstelligen ben je in Berlijn aan het juiste adres. Berlijn is de stad van zowel historische als hedendaagse kunst.

Bauhaus-Archiv

Het Bauhaus-Archiv staat helemaal in het teken van Bauhaus, een invloedrijke Duitse school voor design, architectuur, kunst en fotografie uit het interbellum. Bauhaus-design staat helemaal voor het combineren van design en functie. Revulutionair in de jaren ’20! Het museum werd gedeeltelijk naar ontwerpen van voormalig Bauhaus-directeur Walter Gropius gebouwd en opende zijn deuren in 1979. Je ziet er veel bekende interieurstukken en bouwtekeningen van verschillende Bauhaus-ontwerpers.

Adres: Klingelhöferstraße 14
OV: U1, U3 en U4 Nollendorfplatz of bus 100, M29, 187 en 106 Lützowplatz
Entree: € 8,-

Berlinische Galerie

De Berlinische Galerie heeft regelmatig wisselende fotografie, architectuur en beeldende kunst tentoonstellingen. De focus ligt hierbij op werk vanaf het einde van de 19e eeuw. Regelmatig staat Berlijn centraal bij de tentoonstellingen. Afgelopen jaar bezocht ik hier bijvoorbeeld een tentoonstelling over fotografie in de DDR en over Berlijnse architectuur uit de jaren ’60. Veel van de getoonde kunstenaars hebben gemeen dat ze een tijd in Berlijn hebben gewoond en zich door deze stad lieten inspireren.

Adres: Alte Jakobstraße 124-128
OV: U6 Kochstraße, U1 en U6 Hallesches Tor of U8 Moritzplatz
Entree: € 8,-

20150829 - _MG_9581- BerlijnBlog Berlinische Galerie

C/O Berlin

Ben je gek op fotografie? Dan móet je naar C/O Berlin. De wisselende fotografietentoonstellingen zijn vrijwel altijd de moeite waard. Vaak lopen er meerdere exposities tegelijkertijd van zowel gerenommeerde fotografen, als van nieuwkomend talent. De galerie is gehuisvest in het Amerikahaus: de plek waar de Amerikanen tijdens de Koude Oorlog een informatiecentrum hadden over hun cultuur. De uitgebreide tentoonstellingen, toffe boekenwinkel en café maken de C/O een plek waar ik zo uren door kan brengen.

Adres: Hardenbergstraße 22
OV: S, U2 en U9 Zoologischer Garten
Entree: € 8,-
20141119 - P1080725- BerlijnBlog CO Berlin

Martin-Gropius-Bau

De Martin-Gropius-Bau is oorspronkelijk gebouwd als museum voor kunstnijverheid in 1881. Sindsdien is het museum inrenaissancestijl uitgegroeid tot een van de meest bezochte locaties voor hedendaagse kunst. Jaarlijks komen er zo’n 640.000 bezoekers naar het museum om hedendaagse kunst en retrospectieven van internationaal geprezen en gerenommeerde kunstenaars te zien.

Adres: Niederkirchnerstraße 7
OV: S Anhalter Bahnhof
Entree: verschilt per tentoonstelling (rond de € 10,-)
Bijzonderheden: bij populaire tentoonstellingen kan het druk worden, bestel je tickets dan vooraf online om wachtrijen te vermijden.

Museum für Fotografie

Naast station Zoologischer Garten bevindt zich het Museum für Fotografie. In het fotografiemuseum is onder andere de fotocollectie van de Helmut Newton Stiftung ondergebracht. Daarnaast zijn er vaak wisselende fotografietentoonstellingen te zien.

Adres: Jebensstraße 2
OV: S, U2 en U9 Zoologischer Garten
Entree: € 10,-

Museuminsel

Must voor elke museumliefhebber! Op het Museumeiland kun je de meest belangrijke kunstmusea van Berlijn vinden, samen bezitten de vijf historische kunstmusea een groot aandeel Griekse en Egyptische kunstgeschiedenis:

 1. Alte Nationalgalerie met kunst uit de 19 eeuw
 2. Altes Museum heeft een focus op archeologie
 3. Bode-Museum bevat een omvangrijke collectie beeldhouwwerken
 4. Neues Museum staat bekend om Egyptische architectuur en kunst
 5. Pergamonmuseum herbergt enkele belangrijke archeologische vondsten

Het Museumeiland staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en is één van de bekendere bezienswaardigheden van Berlijn. Breng een bezoek aan de buste van Nefertiti in het Neues Museum (dit beeld is gemaakt rond 1350 voor Christus en heeft meer dan 3.000 jaar onder de grond gelegen), bekijk Egyptische muurschilderingen in het Altes Museum of loop onder de Babylonpoort door in Pergamonmuseum. Wil je alles zien? Dan heb je zeker een paar uur per museum nodig.

Adres: Museumsinsel (Bodestraße)
OV: S Hackescher Markt of S en U Alexanderplatz
Entree: ongeveer € 10,- per museum
Bijzonderheden: met de speciale Berlin Welcome Card Museuminsel krijg je toegang tot alle musea op het Museuminsel, reis je met het OV binnen de zones A en B en krijg je korting bij veel Berlijnse musea en tentoonstellingen.
➤ Lees hier mijn artikel over het Museuminsel
20150829 - _MG_9317- BerlijnBlog Museuminsel Bodemuseum

Hamburger Bahnhof

In een voormalig spoorwegstation vlakbij het Berlijnse Hauptbahnhof is sinds 2006 het Hamburger Bahnhof gevestigd, een museum voor hedendaagse kunst. De prachtige expositieruimte van bijna 8.000 m2 is gewijd aan kunst vanaf de tweede helft van de 20e eeuw. Enorme stationshallen geven de wisselende exposities vaak nog net dat beetje extra.

Adres: Invalidenstraße 50-51
OV: S en U55 Hauptbahnhof
Entree: € 14,-
➤ Lees hier mijn artikel over het Hamburger Bahnhof

20150110 - _MG_5934- BerlijnBlog Hamburger Bahnhof

Sammlung Boros

In een zijstraat van de Friedrichstraße (jawel, hartje Berlijn) vind je een kolossale bunker, een wel heel bijzondere bunker. De Boros bunker is een aparte verschijning in de gemoderniseerde omgeving van de Reinhardtstrasse in Berlijn Mitte en huisvest een bijzondere collectie moderne kunst. De privécollectie van de kunstverzamelaar Boros is tijdens rondleidingen te bezichtigen, afspraak maken is noodzakelijk.

Adres: Reinhardtstraße 20
OV: S en U6 Friedrichstraße of U6 Oranienburger Tor
Entree: € 12,-
Bijzonderheden: vooraf reserveren (kan online)
➤ Lees hier mijn artikel over de Sammlung Boros

Overige musea

Buchstabenmuseum (tijdelijk gesloten i.v.m. renovatie)

Letters staan centraal in het Buchstabenmuseum. Letters van oude gevels, uit metrostations en uit fabriekspanden. Alle letters vertellen op hun eigen manier de geschiedenis van Berlijn. Een erg leuk, toegankelijk en rustig museum.

Adres: Stadtbahnbogen 424
OV: S Bellevue
Entree: € 6,50
➤ Lees hier mijn artikel over het Buchstabenmuseum

20141024 - _MG_4922- BerlijnBlog Buchstabenmuseum

Communicatiemuseum

Het Museum für Kommunikation is een leuk museum met informatie over allerlei historische en hedendaagse vormen van communicatie. Het museum neemt je mee vanaf de tijd dat brieven door luchtpijpen werden verstuurd tot in de toekomst. Gehuisvest is het museum in het eerste postmuseum (1872) ter wereld. Alleen het gebouw is eigenlijk al een bezoekje waard!

Adres: Leipziger Straße 16
OV: U2 Mohrenstraße of U2 en U6 Stadtmitte
Entree: € 4,-

Computerspielemuseum

Op 670 m2 wordt de geschiedenis van computerspellen gepresenteerd vanuit een zowel technisch, als cultureel, standpunt. Hoe hebben computerspelletjes ons leven veranderd? En welke vooroordelen over computerspelletjes zijn onjuist? Je komt het hier te weten. Natuurlijk kun je enkele oude consoles besturen. Iedereen die vroeger graag computerspelletjes heeft gespeeld, kan hier zijn hart dus ophalen!

Adres: Karl-Marx-Allee 93A
OV: U5 Weberwiese
Entree: € 8.-

Currywurstmuseum

Zeg je Berlijn? Dan zeg je Currywurst! Deze Berlijnse worst, die standaard wordt geserveerd met tomatensaus en curry, hoort helemaal bij de Berlijnse cultuur. In het Currywurstmuseum zie je waarom de Currywurst zo populair is geworden, hoe de worst wordt gemaakt en natuurlijk kun je er ook een Currywurst proeven. Eerlijkheidshalve moet ik wel zeggen dat de entreeprijs vrij hoog is voor hetgeen wat je ervoor krijgt (€ 11,-, voor een vrij klein museum).

Adres: Schützenstraße 70
OV: U6 Kochstraße of U6 en U2 Stadtmitte
Entree: € 11,-

20110528 - DSC03087- BerlijnBlog Currywurstmuseum

DDR Museum

Hoewel de DDR een cruciaal onderdeel heeft uitgemaakt van de Berlijnse geschiedenis, staat het DDR museum toch bij overige musea. Waarom? Omdat je in dit museum niet zozeer meer te weten komt over de Duits Democratische Republiek zelf maar vooral over de leefwijze van de inwoners van Oost-Duitsland. Het richt zich vooral op beeld en minder op tekst en achtergrondinformatie. Er is onder andere een huiskamer in DDR-stijl, een verzameling foto’s en een Trabant te zien.

Adres: Karl-Liebknecht-Straße 1
OV: S+U Alexanderplatz
Entree: € 9,50 (€ 8,50 als je online bestelt)

Deutsches Technik Museum

Ik geloof dat het Duitse Techniek Museum één van de grootste musea in Berlijn is. Het is gehuisvest in een oud spoorwegstation en je ziet het zeker niet over het hoofd. Techniek in alle soorten en maten staat centraal in het museum. De hoogtepunten zijn de enorme collecties oude treinen, schepen en vliegvoertuigen. Daarnaast is er een oude bierbrouwerij, tentoonstelling over schrijf-, film- en fototechnieken. Het museum is leuk voor jong en oud; je kunt er veel zelf doen en er is veel interactiviteit. Als je wilt kun je je zó een heel weekend vermaken in dit museum.

Adres: Trebbiner Straße 9
OV: U1 en U7 Möckernbrücke, U1 en U2 Gleisdreieck of S Anhalter Bahnhof
Entree: € 8,-

Meilenwerk

Vroeger een remisegebouw van de Berlijnse U-bahn, nu een tentoonstelling voor oldtimers. Als je van oude auto’s houdt dan is een bezoekje aan Meilenwerk absoluut de moeite waard.

Adres: Alt-Moabit 59
OV: U9 Turmstraße
Entree: gratis

Museum der Dinge

Een museum voor dingen. In Berlijn kan dat gewoon! In de vitrines van het Museum der Dinge staan vooral veel conusumentenproducten uit 20e eeuw tentoongesteld, die in Duitsland zijn geproduceerd. Allemaal zorgvuldig naar thema geordend. 20.000 objecten zijn gesorteerd naar kleur, type product of herkomst. Zelf vond ik vooral de huishoudelijke producten uit zowel West- en Oost-Duitsland interessant om te zien maar ook de verzameling mobiele telefoons en niveablikjes zijn hilarisch. Leuk om een keer gezien te hebben!

Adres: Oranienstraße 25
OV: U8 en U1 Kottbusser Tor
Entree: € 6,-
➤ Lees hier mijn artikel over het Museum der Dinge

Museum für Naturkunde

Van de 30 miljoen objecten die in het Museum für Naturkunde zijn ondergebracht, zijn de dinoskeletten, de dieren op sterk water en de expositie over het heelal bij mij favoriet. Urenlang kun je ronddwalen in het museum en alles te weten komen over de ontwikkeling van de aarde. De oerknal, fossielen, het zonnestelsel, het olifantenrijk. Je kunt het zo gek niet bedenken of je vindt het hier.

Adres: Invalidenstraße 43
OV: U6 Naturkundemuseum
Entree: € 6,-

20150829 - _MG_9266- BerlijnBlog museum für naturkunde

Tip: Museumsnacht Berlijn

Elk najaar wordt in Berlijn de lange Nacht der Museen (officiële website) georganiseerd. Voor de prijs van één ticket kun je tot 2:00 zoveel musea bezoeken als je wilt (tickets kosten € 18,- of met korting € 12),-. Dit bespaart niet alleen veel geld als je veel musea wilt bezoeken, je krijgt dan ook de kans om bijzondere tentoonstellingen, rondleidingen en lezingen bij te wonen. Erg leuk! Kijk op de officiële website voor de volgende datum of volg mijn Twitter account voor actuele evenementen en tentoonstellingen in Berlijn.

➤ Lees hier mijn artikel over Lange Nacht der Museen 2015
➤ Lees hier mijn artikel over Lange Nacht der Museen 2016

Favoriete museum in Berlijn?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Musea in Berlijn op de kaart

View Larger Map

51 Reacties

 1. Kim

  Beste Marjolein,

  Dank voor je leuke inspirerende blog!

  ik vroeg me af of er in Berlijn ook zoiets bestaat als een “museum jaarkaart”, ik zou dit graag aan iemand cadeau willen geven die naar Berlijn gaat verhuizen. Weet jij toevallig of dit bestaat?

  Groet, Kim

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Kim, dit bestaat wel, maar deze is alleen geldig voor de zogenoemde Staatlichen Museen zu Berlin: http://www.smb.museum/besuch-planen/jahreskarte.html. Omdat het lang niet alle musea zijn van Berlijn, vind ik het zelf niet echt de moeite waard maar als ze veel musea nog niet kent, dan is het misschien wel leuk. Wel een tof cadeau-idee in ieder geval!

   Antwoord
 2. Bert

  Mijn eerste museum in Berlijn was het Brohan museum (Schloßstrasse 1a) met een kleine maar wel een collectie van zeer hoge kwaliteit Jungendstill en Art Deco voorwerpen en meubels. Ronduit verrassend was de tijdelijke tentoonstelling ‘Der Kuss’ von Rodin bis Bob Dylan. Afwisselend en dynamisch ! tot 3.10.17. Wil nog wel even toevoegen dat bij kleinere musea gelieve genoeg contanten mee te nemen. Bij voorbeeld kan bij museum ‘Berliner Unterwelten’ alleen contant betaald worden. Is niet alleen een probleem in Berlijn heb ik gemerkt ;-).

  Antwoord
  • Marjolein

   Contant geld op zak hebben is inderdaad een must in Berlijn, het gebeurt zo vaak dat je ergens niet met kaart kunt betalen. Het heeft wel even geduurd voordat ik daar aan gewend raakte, haha! Het Bröhan-Museum staat trouwens nog steeds op mijn lijstje. Wilde er de afgelopen Lange Nacht der Museen heen maar het is er weer niet van gekomen. De tijd vliegt te snel voorbij in Berlijn!

   Antwoord
 3. Leen

  Hey Marjolein

  Je blog is zeer interessant en ik ga ook zeker je boek kpen voor nog meer tips.
  Ik lees in een andere reisgids dat het pergamonmuseum op donderdag tot 22 u geopend is… Klopt dit?
  Groetjes Leen

  Antwoord
  • Marjolein

   Bedankt voor je compliment Leen! Erg leuk om te lezen! Volgens de officiële website zijn dit de openingstijden van het Pergamonmuseum:

   Mon 10:00 – 18:00 o’clock
   Tue 10:00 – 18:00 o’clock
   Wed 10:00 – 18:00 o’clock
   Thu 10:00 – 20:00 o’clock
   Fri 10:00 – 18:00 o’clock
   Sat 10:00 – 18:00 o’clock
   Sun 10:00 – 18:00 o’clock

   Veel plezier!

   Antwoord
 4. Piet

  Beste Marjolein. Goed blog heb je. Heb er al,veel uitgehaald. Goede koffie Westberlin zijn we al geweest na het ontbijt vanochtend bij LeBon. Tja daar zaten wij dan tussen allemaal Berliners. Best goed zo lekker weg van alle Starbucks etc. joods museum bezocht en ook het tranen paleis. We zijn er nog 2 dagen dus nog lekker genieten. Bijna alles gewandeld vandaag. Maar wat is het openbaar vervoer geld in Berlijn U en S baan lekker snel en geen poortjes ook prettig. Dank voor je blog.Piet

  Antwoord
  • Marjolein

   Wat goed om te horen Piet! Westberlin en Le Bon zijn twee van mijn favoriete plekken in de stad. Fijn dat ze jullie ook zo goed zijn bevallen! Ik wens jullie nog twee hele fijne dage in Berlijn!

   Antwoord
 5. Margriet Drijver

  Dag Marjolein
  Tijdens een geweldig bezoek aan Berlijn deze week, dat georganiseerd was door de twee grote woningcorporaties in de stad, ontdekte ik een nieuw museum, dat op jouw website (nog) niet te vinden is.
  Ik wil het jou en je volgers niet onthouden.
  Het gaat om Urban Nation, een museum voor urban contemporary art.
  Het is gevestigd aan de Bulowstrasse 7 in de wijk Schoneberg.
  De officiële opening is halverwege 2017, maar er is nu in de straat al van alles te zien.
  Ook organiseren ze geweldige street-art projecten met artiesten van over de hele wereld.
  Hun website: urban-nation.com.

  Ik ben benieuwd wat je er van vind.
  Vriendelijke groet, Margriet

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Margriet,

   bedankt voor je aanvulling! Wat onwijs attent dat je aan mij en de lezers van BerlijnBlog denkt!
   Toevallig heb ik onlangs een artikel geplaatst over de street art en het street art museum in de Bülowstraße: . Omdat het museum officieel nog niet geopend is, staat hij inderdaad nog niet in dit lijstje van musea. Ik heb wel hele hoge verwachtingen want ik vind dat Urban Nation echt hele toffe dingen doet in Berlijn. Ze hebben bijvoorbeeld ook voor een stel enorme murals gezorgd in de Plattenbauwijk Reinickendorf: . Zodra het museum geopend is zal ik er nog wel een artikel aan wijden. Wordt vervolgd dus ;-).

   Liebe Grüße,
   Marjolein

   Antwoord
 6. Marc Permentier

  Hoi Marjolijn, Bestaat er een handige lijst met de belangrijkste, of alle musea samen met de websites erbij? Dat maakt het heel wat makkelijker om op te zoeken.

  Marc, Brasschaat

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Marc, bedoel je zoiets? Vraag het trouwens gerust als je iets specifieks zoekt hoor, ik help graag verder!

   Antwoord
 7. Martien

  DDR-museum is tegenwoordig €9,50. Eerlijk gezegd vrij duur voor een museum dat geen 500m2 is met eigenlijk teveel bezoekers

  Antwoord
  • Marjolein

   Oef, da’s een flinke prijsverhoging! Goed dat je het zegt Martien, ik pas het gelijk even aan op deze pagina. Het DDR-Museum heeft onlangs ook uitgebreid met allerlei nieuwe secties. Of het museum het geld waard is… Ik weet het ook niet zo. Het is een prima museum dat een goede introductie geeft tot de DDR maar helaas moet ik met je instemmen dat het vaak veel te druk is. Vroeg komen om de massa’s voor te zijn kan geen kwaad.

   Antwoord
 8. Lisa Stans

  Dag Marjolein,

  Ik en mijn vriend vertrekken in september naar Berlijn. We zijn alle twee studenten aan de universiteit in Gent en Hasselt. Gelden onze Belgische studentenpassen ook voor de studentenkorting die we kunnen krijgen in Berlijn?

  Antwoord
  • Marjolein

   Er wordt niet overal studentenkorting aangeboden maar ik zou zeker de studentenpassen meenemen, elke korting is mooi meegenomen! Als er ergens ‘student’ en een jaartal opstaat dan komen ze er meestal wel uit ;-).

   Antwoord
 9. Parel

  Hey Marjolijn,

  super leuke blog! Ik ga volgende week maandag voor het eerst met mijn vriend naar Berlijn voor 4 dagen. Ikzelf hou erg van vintage winkelen, weet jij misschien in welke wijken/buurten ik dan het beste kan zijn? En aangezien we allebei studenten zijn, hebben we een beperkt budget, dus weet jij waar wat goedkope maar toch lekkere restaurants/bars te vinden zijn?

  Groepjes Parel

  Antwoord
 10. Koos P.

  Een goede website met veel informatie waar ik bij mijn bezoek aan de stad mijn voordeel mee heb gedaan.
  Voor de geïnteresseerden in militair vliegmateriaal kan ik het Luftwaffenmuseum (tegenwoordig Militär Historisches Museum der Bundeswehr) aanbevelen. Dit bevindt zich op het voormalige vliegveld Gatow, in het Zuid-Westen van Berlijn. In de hallen/loodsen en buiten op het veld is voornamelijk materieel tentoongesteld dat door de luchtmachten van Oost- en West-Duitsland is gebruikt (t/m Tornado en Mig-29).
  Het vliegveld heeft ten tijde van de luchtbrug in 48/49 een belangrijke rol gespeeld in de ontvangst en distributie van al het uit het Westen door de lucht aangevoerd materiaal.
  Adres: Am Flugplatz Gatow 33, 14089 Berlin
  Internet: http://www.mhm-gatow.deToegang is vrij, evenals het parkeren
  Dagelijks geopend van 10 – 18 u.; ’s maandags gesloten.
  Op zaterdagen en zondagen zijn en om 14u gratis rondleidingen.
  Voor liefhebbers een aanrader.
  De catering moet u zelf verzorgen – er is een automaat met frisdrank en een met snacks.

  Antwoord
  • Marjolein

   Bedankt voor je aanvulling Koos! Dat museum staat al een tijdje op mijn lijstje om nog eens te bezoeken. Omdat het een beetje afgelegen ligt, is het er nog nooit van gekomen. Moet snel maar eens verandering in komen want het lijkt me erg interessant! Wordt – hopelijk snel – vervolgd :-).

   Antwoord
 11. Sjoerd Aerts

  Marjolein,

  Met mijn jongste zoon 5 dagen Berlijn in april 2016… Je blog op mijn telefoon boek onder mijn arm… :-) Het is voor de eerste keer zeker een grote + dank hiervoor nu hebben we echt het maximale eruit kunnen halen… Kom zeker een keer terug zeker met mijn vrouw… Nu vooral dingen gedaan voor de jeugd.
  Het is geen mooi stad maar zoals jij al aangeeft het is er wel maar je moet zoeken dat hebben we gedaan en hebben na de verplichte dingen ook veel musea bezocht waar met stip op 1 stond het Technick Museum en daarna het Natur museum..
  Dit smaakt naar meer en kom zeker snel terug… Hotel goed treinreis is prima OV in de stad zelf top zeker met die Welcomecard Berlin…

  Antwoord
  • Marjolein

   Hallo Sjoerd,
   wat ontzettend leuk om te lezen dat jullie met behulp van mijn blog het maximale uit jullie Berlijntrip hebben kunnen halen! Gelukkig is er zoveel te doen in Berlijn dat er elk herhaalbezoek wel weer iets nieuws te ontdekken valt. Zelf ben ik inderdaad ook groot fan van het Museum für Naturkunde, prachtig museum!
   Dat er nog maar veel mooie Berlijntrips mogen volgen!
   Viele Grüße uit Berlijn,
   Marjolein

   Antwoord
 12. nanda

  haai, ik vind het leuk om tweede handskledingwinkels te bezoeken, liefst waarvan de opbrengst naar goed doel gaat, welke tips heb je voor me?
  alvast bedankt

  Antwoord
  • Marjolein

   Humana en Colours vind ik persoonlijk leuke tweedehandskledingwinkels. Enorme keuze ook!

   Antwoord
 13. anny

  Hallo Marjolein,

  Wij willen in de meivakantie naar Berlijn. 5 mei is het Hemelvaartsdag, in Duitsland ook vaderdag. Is het dan extreem druk in de stad?(zoals bij de 1 mei viering?)of alleen drukker dan normaal? en zijn de musea/winkels dan open?

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Anny,
   wat een leuk vooruitzicht! Hemelvaartsdag is een officiele feestdag in Duitsland maar er wordt qua festiviteiten niet veel aan gedaan. Met de drukte zal het dus niet veel anders zijn dan normaal. De meeste winkels zijn gesloten maar musea en horeca is over het algemeen gewoon open.
   Veel plezier in Berlijn!

   Antwoord
 14. Veronique

  Marjolein,

  We willen in mei graag naar het DDR huis. Klopt het dat dit in een soort brouwerij ligt?
  DDR museum zijn we vorige keer geweest, vond ik zelf een beetje tegenvallen.

  Bedankt weer voor je reactie, Veronique

  Antwoord
 15. martine mostien

  Hallo Marjolein,
  Handige blog met veel nuttige informatie.
  We vertrekken 27/02 voor een week naar Berlijn.
  We vernamen dat de Neue Nationalgalerie wegens renovatiewerken gedurende verschillende jaren gesloten is.
  Klopt dit en zo ja, kan men de collectie of een deel ervan, ergens anders bezichtigen ?

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Martine,

   de Neue Nationalgalerie blijft naar planning nog tot 2018 of 2019 gesloten. Dat duurt nog wel even dus! De vaste werken zijn volgens mij ook niet ergens anders te bekijken. Als je van moderne kunst/architectuur houdt dan kan ik als alternatief wel het Hamburger Bahnhof of de Berlinische Galerie aanbevelen.

   Groetjes,
   Marjolein

   Antwoord
 16. Beau

  Hoi Marjolein,

  Ook ik ga naar Berlijn! :)
  Nu heb ik een vraagje ivm met de museums. Ikzelf studeer film en zou een aantal museums moeten bezoeken ivm kunst en natuurlijk met film. Het filmmuseum staat voor mij sowieso genoteerd. Maar heb jij een museum waarvan je zegt: dit heeft een prachtige vaste collectie?

  Alvast bedankt!
  Groetjes,
  Beau

  Antwoord
   • Marjolein

    Mij schieten verder nog te binnen het communicatiemuseum, het Museum für Fotografie en C/O Berlin. Die laatste twee richten zich weliswaar meer op fotografie, maar misschien dat je dat ook interessant vindt? Naast het Filmmuseum ken ik weinig andere musea die zich puur op film richten…

    Groetjes!
    Marjolein

    Antwoord
    • Beau

     Hoi,

     Bedankt voor de tips ik ga ze zeker onthouden!
     Ik krijg inderdaad ook het vak fotografie op school :)

     Groetjes,
     Beau

     Antwoord
   • Beau

    Ziet er leuk uit!
    Bedankt voor de tip :)

    Groetjes

    Antwoord
 17. Annette

  Hoi Marjolein,
  Super blog heb je, heel handig bij het plannen van mijn eerste bezoek aan Berlijn. Dankjewel daarvoor. Alleen, met alle kaarten, boekjes enz om me heen verzameld, vind ik voor The story of Berlin een adres aan de K’damm. Ik ga daar dus maar een beetje op gokken morgen. En mocht het niet kloppen dan rij ik alsnog een paar haltes verder….
  Lieve groet,
  Annette

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Annette,

   als het goed is moet dat adres aan de Ku’damm (ook) kloppen! Ze hebben twee locaties. Hopelijk is het allemaal goed gegaan?

   Liebe Grüße,
   Marjolein

   Antwoord
 18. Sharissa

  Goeiemiddag,
  Ik vind uw blog heel leuk en ik heb er erg veel aan gehad. Ik moet voor mijn klas een uitje naar Berlijn plannen en ben er helaas nog niet echt achter gekomen welk hotel het beste is. Ik ben namelijk opzoek naar een hotel die niet al te duur is en waar wij redelijk dicht bij een aantal musea en uitgaansplaatsen zitten. Heeft u misschien nog tips voor mij?
  Met vriendelijke groet,
  Sharissa

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Sharissa,

   je zou even op mijn pagina met hoteltips kunnen kijken, daar staan ook wat goedkope opties tussen. Ik kan sowieso Sunflower Hostel, Motel One, A&O Hostel, Wombats en Baxpax Downtown hostel aanbevelen. Niet de meest luxe hotels maar wel lekker centraal en niet al te duur. Kun je hier iets mee?

   Groetjes,
   Marjolein

   Antwoord
 19. Lotte

  Hoi Marjolein,

  Klopt het dat je tegenwoordig niet meer vooraf hoeft te reserveren om een rondleiding te krijgen in de Stasi gevangenis?

  Ik hoor het graag.

  Mvg, Lotte

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Lotte,

   toen ik er was, was een reservering niet nodig. Het hangt echter een beetje van de drukte af. Als je zeker wilt zijn van een plekje, kun je het beste even reserveren, dat kan ook online.

   Groetjes,
   Marjolein

   Antwoord
 20. JJ

  ik heb een vraag. Jaren geleden heb ik een uitzending gezien over musea in Berlijn. Daar bezochten ze een museum dat deels onder de grond is en er met veel licht en kleur wordt gewerkt. Welk museum is dat en waar ligt het. Misschien dat iemand mij kan helpen.
  dank u alvast

  Antwoord
 21. Henk

  Eentje die zeker niet mag ontbreken is het Militärhistorisches Museum, gelegen op het oude vliegveld Gatow. Na de sluiting van dit vliegveld in 1994 besloot men daar dit museum te huisvesten. De collectie bestaat uit meer dan 100 vliegtuigen die bij de Duitse luchtstrijdkrachten hebben gevlogen, waarvan een aantal in opslag, maar deze worden regelmatig gewisseld. Ook van de NVA, de voormalige luchtmacht van de DDR, zijn een aantal vliegtuigen te bewonderen. Niet alles ziet er puntgaaf uit, maar na een ‘grote beurt’ in de restauratiehangar komen ze weer als nieuw naar buiten. Om alles goed te bekijken ben je wel een paar uurtjes zoet, en trek ook een paar goeie wandelschoenen aan. O ja, de toegang is gratis !

  Antwoord
  • Marjolein

   Bedankt voor je aanvulling Henk! Het Militärhistorisches Museum staat nog op mijn lijstje om eens te bezoeken maar het is nogal ver weg. Door je reactie ben ik echter overtuigd dat het er nu echt maar eens snel van moet komen. Klinkt erg interessant en lijkt me ook een mooie plek om te fotograferen. Wordt vervolgd!

   Antwoord
 22. Netty

  Op de eerste plaats heel erg bedankt voor je informatieve BerlijnBlog.nl. We hebben er bij ons bezoek veel aan gehad.

  We hebben ook nog het Käthe-Kollwitz-Museum Berlin bezocht, een klein particulier museum in de Fasanestrasse, een zijstraat van de Kurfürstendamm.
  Käthe, 1867- 1945, was een sociaal bewogen kunstenares. Zij wordt beschouwd als één van de belangrijkste kunstenaars van Duitsland. In 1914 stierf haar zoon Peter in België op het slagveld van de Eerste Wereldoorlog, 18 jaar jong. Vanuit haar verdriet creëerde zij aangrijpende beelden. In 1933
  verklaarden de nazi’s haar werk “entartet”. Dit zegt veel meer over de nazi’s dan over de kunstenares. In 1942 overleed haar kleinzoon Peter aan het Russische front.

  Het brede spectrum van haar beeldend werk omvat zowel de cruciale aspecten van het leven lijden op zich, armoede en dood, honger en oorlog – alsmede de werkelijk gelukkig en positieve kanten van het leven. De tentoonstelling manifesteert duidelijk een polariteit binnen haar werk.
  Het museum bezit nu meer dan 200 werken, waaronder prenten, tekeningen, affiches, sculpturen en houtsneden . Hoogtepunten zijn de litho Brot! (1924), de zelfportretten, de houtsnede cyclus Krieg (1922-1923), werkt op het thema van de dood, en een houtsnede ter herinnering aan Karl Liebknecht (1919/1920). [ 1 ] [ 2 ] De bovenste verdieping bevat een 2,1 meter hoge sculptuur van Kollwitz door Gustav Seitz

  Zie voor informatie o.a de website via de link: http://www.kaethe-kollwitz.de/

  Alhoewel een groot gedeelte van haar werk is verwoest, is een bezoek aan deze tentoonstelling zeer zeker de moeite waard. Het maakte veel indruk op ons!

  Antwoord
  • Marjolein

   Wat een interessante aanvulling Netty, bedankt voor het delen!

   Antwoord
 23. Bernard

  Het mooiste museum was voor mij het Bröhan museum, tegenover Charlottenburg. Het is gewijd aan glas, meubelen en porcelein van Art Nouveau tot Art Deco. Volkomen onverwacht kwam ik oog in oog met een hele vitrine met vazen van Daums frères, voor mij het verrassende hoogtepunt van de Berlijnse musea.

  Mensen komen van over de hele wereld voor de buste van Nofretete (Nefertete) in het Neues Museum en terecht. Een weergaloze afbeelding van de mooiste vrouw die ik ooit gezien heb.

  In een uitgestorven Gemäldegalerie, waar alleen nog suppoosten rondliepen vond ik aan een stille muur het beroemde portret van Karel de Stoute door Rogier van de Weyden. Het heeft verrassend veel Nederlandse meesters, van een Bosch tot en met Rembrandt en Vermeer.

  Antwoord
 24. Saskia

  Hallo,

  Is er ook een holocaust museum in Berlijn?

  Grz Saskia

  Antwoord
 25. Gerda

  Hallo, we vertrekken a.s vrijdag 27 april naar Berlijn. Mijn vraag is waar het werk van de kunstenaar Gerhard Richter te zien is.
  Hopelijk lukt het je die vraag te beantwoorden voor vrijdag.
  Met vriendelijke groet, Gerda

  Antwoord
 26. Poepie

  Er mist ook nog Hamburger Bahnhof…

  Antwoord
 27. Hermen Hoek

  Er mist, mijns inziens, een belangrijk museum in dit rijtje. Alhoewel, er staan er natuurlijk meer niet bij, maar dit museum wilde ik jullie niet onhouden:

  Blindenwerkstatt Otto Weidt, Rosenthaler Straße 39
  Niet het grootste, maar misschien wel het sympathiekste museum van Berlijn. In dit gratis museum vind je de geschiedenis van Otto Weidt, die in dit huis voor de Tweede Wereldoorlog een ‘blindenwerkstatt’ runde. De meeste werknemers waren Joods. Toch is in de oorlog is Otto Weidt hier gewoon mee doorgegaan.

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Techniek Museum Berlijn | Toffecamping - […] Deutsches Technik Museum is naar ik schat één van de grootste musea van Berlijn. Het museum heeft een enorme oppervlakte van…
 2. 4 redenen voor een citytrip Berlijn - Ja, dat dus!Ja, dat dus! - […] magneet voor kunstenaars en andere vrije geesten, waardoor er zowel op straat als in 1 van de vele musea,…

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This