Sinds vorige week staan er drie gekantelde bussen achter de Brandenburger Tor. Niet te missen, de 12 meter hoge bussen blokkeren het zicht op de iconische poort bijna in zijn geheel. En bewust. De kunstinstallatie “Monument” van de Duits-Syrische kunstenaar Manaf Halbouni symboliseert de blokkade met bussen in het door oorlog geteisterde Aleppo en is als tijdelijk monument tegen terreur en oorlog en voor solidariteit en vrede bedoeld.

De kunstinstallatie “Monument” is een verwijzing naar een foto die in 2015 door oorlogsfotograaf Karam Al-Masri werd genomen in Aleppo. De bussen zouden als blokkade gebruikt zijn om burgers tegen sluipschutters te beschermen. Rondom het kunstproject is echter nogal wat discussie ontstaan. Toen het kunstproject eerder dit jaar in Dresden te zien was, kwamen er veel negatieve reacties uit de rechtsradicale hoek die het project onsmakelijk en een “Schrottdenkmal” (oudroestmonument) vonden. Tevens ontstond er twijfel of de bussenbarrière daadwerkelijk door burgers was neergezet of toch door salafisten. De bussen zouden in Syrië vermoedelijk door terroristen voor propagandadoeleinden gebruikt zijn. Ondanks de discussie en twijfelachtige beweegredenen van de bussenblokkade heeft de kunstenaar Halbouni zijn doel bereikt: door zijn provocerende monument wordt er gesproken en nagedacht over de oorlogssituatie in Aleppo en over de vredessituatie in het algemeen. Precies dat vind ik het mooie aan kunst, dat iedereen er zijn eigen mening en gedachten bij kan hebben.

Als je vanuit Tiergarten komt gelopen, kijk je recht in de onderstellen van de bussen, die het zicht op de Brandenburger Tor bijna in zijn geheel versperren. Een bijzonder gezicht, want het plein voor de Brandenburger Tor wordt niet vaak ingezet voor kunstprojecten. Dat de bussen echter juist voor de Brandenburger Tor staan, is niet zonder reden. Het herdenkt ook de maartrevolutie in 1848, waarin er ook werd gestreden op de barricade in Berlijn.

Kunstinstallatie “Monument”
Wat: een kunstinstallatie bestaande uit drie bussen, die de bussen moeten voorstellen die in Aleppo door burgers als blokkade zijn gebruik om zichzelf tegen sluipschutters te beschermen
Waar: Platz des 18. März, vlak achter de Brandenburger Tor
OV: S of U55 Brandenburger Tor
Wanneer: t/m 26 november

Ben je de komende week in Berlijn? Neem dan zeker even een kijkje bij de Brandenburger Tor. Het monument heeft weliswaar een controvers randje, het is sowieso indrukwekkend om te zien, zet aan tot nadenken en misschien ook wel tot actie. Ik ben benieuwd wat jullie van dit kunstproject vinden. 

 

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This