Techniek museum

Het Deutsches Technik Museum is naar ik schat één van de grootste musea van Berlijn. Het museum heeft een enorme oppervlakte van 50.000 m² waar verschillende vaste en tijdelijke tentoonstellingen te bewonderen zijn. Daarmee is het Deutsches Technik Museum één van de grootste techniekmusea ter wereld.

Er zijn verschillende tentoonstellingen te bewonderen waaronder tentoonstellingen over oldtimers, vliegtuigen, treinen, schepen, juwelen, computers, radio’s, camera’s, papiermachines en de drukpers. Nu lijkt het allemaal heel technisch, maar het Duitse techniekmuseum is ook erg interessant voor mensen die minder van techniek houden.

Voor de prijs van 4,50, wat erg goedkoop is, kun je alles bekijken!

Geschiedenis van het techniek museum:

Het Duitse techniek museum in Berlijn werd in 1982 opgericht en in 1983 onder de naam Museum für Verkehr und Techni geopend. Het doel was om vele verschillende collecties te huisvesten op 1 locatie. Helaas kon het museum toentertijd niet in het Hambuger Bahnhof geopend worden.

Het museum ligt in de buurt van het kanaal op voormalige industriële en spoorweggronden uit 1874 in de buurt van het huidige metrostation Gleisdreieck. Dit is de plek waar vroeger het Anhalter vrachtstation was gevestigd, er stonden fabrieksgebouwen van een bedrijf gespecialiseerd in markten en koelhuizen. Dit historische ensemble van gebouwen is tevens het meest waardevolle stuk dat het museum bezit.

Wat is er te zien in het techniek museum?

Met 14 verdiepingen aan tentoonstellingen wordt slecht een kwart van de museumschatten op 20.000 vierkante meter tentoongesteld. Het museum omvat veel verschillende onderwerpen, overal is een hoop tastbaars te zien en veel informatie te lezen. De belangrijkste onderwerpen in het museum zijn:

 • Oldtimers
 • Locomotieven
 • Vliegtuigen
 • Weefgetouwen en textieltechnieken
 • Schrijf, druk en papiertechniek
 • Huishoudelijke benodigdheden
 • Computers
 • Radio’s
 • Camera’s
 • Dieselmotoren
 • Stoommotoren
 • Wetenschappelijke instrumenten.

De nieuwe Luchtvaart – en Ruimtecollectie is geopend in het voorjaar van 2005.

Bijna op elke verdieping valt wel wat te beleven, van demonstraties tot activiteiten. De werking van een groot aantal machines en modellen wordt getoond en uitgelegd. Bezoekers kunnen zelf ook bijvoorbeeld papier printen, maken of fijnsnijden. Een erg leerzaam bezoek dus!

Mijn favoriete onderdelen zijn:

De historische bierbrouwerij

In de prachtige tuinen van het museum hebben ze een volledige historische brouwerij nagebouwd. In dit gebouw kun je alles te weten komen over hoe het bier vroeger werd gebrouwen. Aan de hand van verschillende machines uit het begin van de 20e eeuw wordt het proces uitgelegd. Het hoogtepunt van dit alles is het brouwhuis uit het jaar 1909.

Schrijftechniek:

De tentoonstelling omvat schrijf, druk en papier techniek. Er zijn vele machines te zien uit de 17e eeuw die toen werden gebruikt in de eerste drukkerijen. Een deel van de tentoonstelling omvat kantoormachines, een deel daarvan kun je als bezoeker uitproberen.

Ook de afdelingen voor luchtverkeer, treinen en boten is erg leuk (ook voor kinderen).

Met kinderen in het techniek museum:

De afdeling met de naam Spectrum is vooral populair bij kinderen. Hier kunnen ze experimenten doen die te maken hebben met licht, geluid, gewicht en snelheid waarbij ze de machines mogen aanraken. Verdeeld over vier etages vind je grote en kleine opstellingen. Dit doe-museum is in eerste instantie gericht op kinderen en jongeren, maar is ook voor volwassenen leuk. Het is gevestigd in het voormalige kopgebouw van het station dat los staat van de rest van het museum.

Informatie over het techniek museum:

Adres:
Trebbiner Straße 9, Kreuzberg, tel: +49 (0)30 9025 4111

Openingstijden:
Geopend van dinsdag tot vrijdag van 09.00 – 17.30, zaterdag en zondag van 10.00 – 18.00.

Prijs:
Volwassenen: €4,50
Kinderen: €2,50
Bij groepen van minimaal 10 personen betaal je €3,00 per persoon.

Openbaar vervoer:
U-bhf Möckernbrücke of Gleisdreieck

www.dtmb.de

5 Reacties

 1. Henk

  Leuke blog, blijf vooral zo doorgaan!

  Antwoord
 2. Jaap Poutsma

  Paar jaar terug ook geweest, gaan binnenkort weer hier naar toe, echt mooi

  Antwoord
 3. Egbert

  Dank je voor de bruikbare tips. We maken er dankbaar gebruik van, nu we dit weekend hier zijn.

  Antwoord
 4. marc

  Marjolein,

  bedankt voor je blog. Erg interessant. Na jaren willen we Berlijn weer een keer bezoeken, nu met kinderen.
  Heb leuke dingen gevonden om deze week te doen.

  Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This