De Fernsehturm op Alex kennen we natuurlijk allemaal, maar wisten jullie ook dat deze oorspronkelijk op een hele andere plek zou komen? De Fernsehturm Müggelberge zou namelijk eerst dé Fernsehturm van Berlijn worden. IJverig werd er aan deze toren gebouwd in het zuidoosten van Berlijn, zonder erbij na te denken dat deze toren misschien wel een gevaar kon worden voor het nabijgelegen Berlijnse vliegveld Schönefeld. De bouw is in 1954 begonnen en een jaar later op 13 december 1955 weer gestaakt vanwege dit veiligheidsprobleem met Schönefeld. Gepland was een TV-toren te bouwen van 130 meter hoog met een panoramaverdieping op 70 meter hoogte.

Deze Fernsehturm Müggelberge kwam echter niet leeg te staan. De stomptoren werd gebruikt door het ministerie van staatszekerheid voor afluisterpraktijken. Vandaag de dag zetelt de Deutschen Telekom AG in dit gebouw en de bouw van de Fernsehturm Müggelberge zal wel nooit meer worden opgepakt en zal blijven steken op 31 meter hoogte. Verwar de TV-toren Müggelberge overigens niet met de uitzichttoren Müggelturm die eveneens in Köpenick ligt maar 88 meter telt.

View Larger Map

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This