Eerlijk is eerlijk, toen ik hoorde dat ons kantoor zou gaan verhuizen naar Potsdamer Platz, stond ik niet direct te springen van enthousiasme. Als ik aan Potsdamer Platz dacht, dacht ik aan veel verkeer, drukke straten en prijzige horeca van slechte kwaliteit. Niet persé aan een knusse wijk waar ik graag kwam of waar ik mezelf gezellig op een terrasje zou zien lunchen. Toch heb ik inmiddels aardig wat plekken rondom Potdamer Platz ontdekt, die het werken hier best erg aangenaam maken. Potsdamer Platz is helemaal zo slecht nog niet, want in de nabije omgeving bevinden zich legio parken, galerieën en eettentjes. Laat me je voorstellen aan mijn favoriete plekken rondom Potsdamer Platz, die misschien iets minder bekend zijn dan het Sony Center, het Holocaust Mahnmal en de Mall of Berlin.

Potsdamer Platz, ik heb er een haat-liefdeverhouding mee. In dit artikel de redenen waarom Potsdamer Platz juist wél een bezoek waard is.

Park am Gleisdreieck

Het Park am Gleisdreieck aan de rand van Potsdamer Platz is één van Berlijns jongste stadsparken. Ooit lagen hier vele sporen en een rangeerterrein, die in de Tweede Wereldoorlog grotendeels zijn verwoest. Wat bleef, was een groot braakliggend terrein, midden in de stad. De omwonenden hebben de handen ineen geslagen en zich sterk gemaakt om het braakliggende terrein om te bouwen tot park. Met succes, want nu kijk je vanuit de voorbijrazende U-Bahn uit over een langgestrekt stuk groen. Park am Gleisdreick is een enorm veelzijdig stadspark, dat Potsdamer Platz met de wijken Schöneberg en Kreuzberg verbindt. Je kunt er skaten, tafeltennissen, picknicken onder de U-Bahn en veel gave street art spotten, dat alles met blik op Potsdamer Platz. Wie oog heeft voor detail, zal aan de roestige sporen, verkeersborden en oude spoorwegovergangen nog kunnen herkennen wat de vroegere functie van het terrein was.

Möckernstraße 26, U Gleisdreieck

BRLO BRWHOUSE

Zeg je Park am Gleisdreieck, zeg je BRLO. Ik tenminste, wand deze fantastische Biergarten is in rap tempo één van mijn favoriete restaurants in Berlijn geworden en ik grijp ieder bezoek aan Park am Gleisdreieck aan voor een stop bij BRLO. In vergelijking met de meeste andere Biergartens is BRLO erg modern. Er worden huisgebrouwen speciaalbieren (IPA, Pale Ale, Porter en zelfs een echte Berliner Weisse) geschonken en daarbij creatieve vegetarische gerechten en goddelijke sappige ribs uit de smoker geserveerd. Beer and Food Pairing op hoog niveau! In de zomer buiten op het terras, in de winter ook prima in de industriële doch knusse containers.

Schöneberger Straße 16, U1+U2 Gleisdreieck

Piano-See

Eigenlijk is Potdamer Platz maar een raar stukje Berlijn. Zo sta je midden op één van Berlijns drukte verkeerskruispunten, verzet je een paar stappen, heb je ineens het gevoel dat je op een een bedrijventerrein in een vinexwijk staat. Is ook allemaal niet zo gek, als je bedenkt dat de Berlijnse Muur hier tot 1989 heeft gestaan. De meeste gebouwen zijn pas in de jaren ’90 gebouwd, grotendeels door sponsorgeld van grote merken. Daardoor is de architectonische samenhang soms ver te zoeken. Toch vind je zo hier en daar een architectonisch pareltje, één van die pareltjes is de Piano-See, een kunstmatige vijver waar regenwater wordt opgevangen. Sinds het ontstaan in 1998 groeien er veel algen in het water, zwemmen er allerlei verschillende soorten vissen rond en trekt de vijver zelfs watervogels aan. Vooral op het terras van Weilands Wellfood (Marlene-Dietrich-Platz 1) is het goed vertoeven met een salade, soep of curry en heb je een fijn uitzicht over de Piano-See.

Tussen Reichpietschufer, Marlene-Dietrich-Platz en Theaterufer, S+U2 Potsdamer Platz of U2 U Mendelssohn-Bartholdy-Park

Street art in de Eichhornstraße

Street art op Potsdamer Platz? Dat had ik ook niet voor mogelijk gehouden. Maar street art is echt niet alleen in Friedrichshain en Kreuzberg te vinden. Veel bouwplaatsen rondom Potsdamer Platz worden afgeschermd met reusachtige muurschilderingen, zoals dit pareltje in de Eichhornstraße.

Berliner Philharmonie

Tsja, de Berliner Philharmonie is natuurlijk niet bepaald een Geheimtipp, de thuisbasis van het succesvolle symfonieorkest de Berliner Philharmoniker is ver buiten de Duitse landsgrenzen bekend. Het gebouw met zijn felgele aluminumplaten doet me altijd een beetje aan een mix uit een ruimteschip en een honingraat denken en is vooral een bijzonder object om te fotograferen. Een leuke gratis tip om de Philharmonie eens van binnen te bekijken én nieuwe orkesten te ontdekken zijn de Lunchkonzerte, die iedere dinsdag om 13:00 plaats vinden. Vooraf aanmelden is niet nodig maar bijtijds aanwezig zijn is wel aan te raden om een zitplek te bemachtigen. Hier heb ik al heel wat leuke lunchpauzes doorgebracht.

Herbert-von-Karajan-Straße 1, S+U2 Potsdamer Platz

De Hinterhöfe van de Potsdamer Straße

De plek waar ik me het meest thuis voel in de buurt van Potsdamer Platz is de veelzijdige Potsdamer Straße. Lelijke bouwwerken uit de jaren ’70, dubieuze theaters, hippe restaurants en vervallen Hinterhöfe staan zij-aan-zij en kenmerken deze straat. Deze straat is een typisch Berlijns gevalletje ‘mooi van lelijkheid’, vooral als je af en toe één van de fascinerende hofjes binnenwandelt. Laat je verrassen door vervallen façades, galerieën en concept stores. Één van de mooiste verrassingen is deze mural van Marina Zumi. Is het geen meesterwerk?

Blain Southern Gallery

In het hofje met de wandtekening van Marina Zumi kun je naast street art ook hedendaagse kunst spotten in de Blain Southern Gallery. Deze straat staat sowieso bol van de galerieën, maar dit is toch wel één van mijn favorieten. De regelmatig wisselende tentoonstellingen komen fantastisch tot hun recht in de hoge lichte ruimtes van de galerie en er zijn vaak provocerende hedendaagse kunstwerken te zien. Deze galerie kan zich prima meten met mijn favoriete moderne kunstmusea van Berlijn.

Potsdamer Straße 77-87, U1 Kurfürstenstraße

Maiden Mother and Crone

Tijdens mijn lunchpauze ga ik altijd graag met collega’s wat eten buiten de deur. Mijn eerste zorg toen ik hoorde dat we gingen verhuizen was dan ook ‘waar ga ik lunchen?’ (jaja, first world problems hoor ;-)). Verrassend genoeg en tot mijn blijde verbazing kun je rondom Potsdamer Platz dus uitstekend lunchen! Vooral als je wat meer richting Potsdamer Straße wandelt, kom je veel leuke tentjes tegen. Mijn absolute favoriete plek om te lunchen is Maiden Mother and Crone. Elke dag staan er twee of drie lunchgerechten op de kaart, sowieso één gerecht met vlees en één vegetarisch gerecht, vaak uit de Oriëntaalse keuken. Vers, innovatieve gerechten en voor een zachte prijs. Als je van een beetje pittig houdt, moet je hier zeker een keer gaan lunchen.

Potsdamer Straße 93, U1 Kurfürstenstraße

Oliv Eat

Een tweede favoriet in de Potsdamer Straße waar je heerlijk kunt lunchen is Oliv Eat. Grote ramen, grote kunstwerken en grote betonnen muren. Je hebt bijna het idee dat je in een galerie zit te lunchen. Ook voor een koffie of huisgemaakte limonade met een huisgemaakt stuk taart (Streuselkuchen, sowieso!) ben je hier aan het juiste adres. Betere taart ben ik in deze omgeving nog niet tegengekomen.

Potsdamer Straße 91, U1 Kurfürstenstraße

Copyright foto Oliv Eat

Golvet

Mag het iets luxer en duurder zijn? Dan moet je naar Golvet! Dit restaurant is vorig jaar ingetrokken op de plek waar voorheen de club 40Seconds zat en vanaf hier heb je een grandioos uitzicht over Potsdamer Platz. Dineren kun je hier minstens net zo grandioos. Op het menu staan gerechten als zeekreeft met citroengras, butternutpompoen, banaan en dal en gebakken zeebaars met venkel, koriander en pruimen. Ik voorzie een stijgende populariteit voor dit restaurant want het werk van kok Bjorn Swanson is onlangs bekroond met een Michelinster. Een menu bij Golvet heb je vanaf €.79,-.

Potsdamer Straße 58, S+U2 Potsdamer Platz

Copyright foto golvet.de

Wachttoren in de Erna-Berger-Straße

In de buurt van de Potsdamer Platz staat nog een oude wachttoren van de Oost-Duitse grenstroepen. De bouw van dit type wachttoren begon in 1966 en de eerste torens werden in 1969 in gebruik genomen. Aan het einde van het DDR-tijdperk stonden er meer dan 200 van dit type wachttorens langs de grens om zo de Berlijnse Muur in de gaten te kunnen houden. De toren aan de Erna-Berger-Straße is echter de enige die niet direct na de val van de Berlijnse Muur werd afgebroken. Je kunt de toren bij mooi weer bezoeken en beklimmen. In een ouder artikel op mijn blog lees je meer over deze verlaten wachttoren nabij Potsdamer Platz.

Erna-Berger-Straße (eind van de doodlopende straat), S+U2 Potsdamer Platz

Restanten Berlijnse Muur op Leipziger Platz

28 jaar lang was Potsdamer Platz niet veel meer dan Berlijnse Muur, patrouilleweg en DDR-wachttorens. Niet gek dus, dat op en rondom Potsdamer Platz nog veel restanten van het ijzeren gordijn te vinden zijn. Direct op Potsdamer Platz zijn treurig genoeg veel muursegmenten bekliederd en volgeplakt met kauwgom, daarom raad ik aan om zeker ook de muursegmenten op Leipziger Platz te bezichtigen. Deze segmenten zijn voorzien van gerestaureerde muurschilderingen van Thierry Noir en Kiddy Citny. Zij waren in 1984 één van de eersten, die de Berlijnse Muur van graffiti voorzagen. Echte street art cult dus!

Leipziger Platz, S+U2 Potsdamer Platz

Tilla-Durieux-Park

Een kunstmatig aangelegde strook gras tussen alle kantoren op Potsdamer Platz. Je kunt je voorstellen dat het hier rond lunchtijd helemaal volzit met mensen die wat zon willen vangen tijdens hun lunchpauze. Het doet me altijd een beetje denken aan de schoolpauzes van vroeger. Het contrast in mensen maar zeker ook het contrast in groen met de hoge kantoren vind ik fascinerend om te zien. De twee glooiende groenstroken die “om hun as draaien” beelden volgens de architect trouwens Oost- en West-Berlijn uit, die langsaam samengroeien. De enorme wippen die tussen de groenstroken staan voor het gevoel van vrijheid. Echt niet het mooiste park van Berlijn, maar zeker wel een fijn stukje groen tussen al het betongeweld voor de kantoorwerkers onder ons.

Tilla-Durieux-Park, S+U2 Potsdamer Platz of U2 U Mendelssohn-Bartholdy-Park

Nog zo’n bijzonder stuk groen, vlak achter het Sony Center. Het contrast tussen groen en glas fascineert met altijd. 

Denkmal für die im Nationalsozialismus verfolgten Homosexuellen

Het nabij gelegen Holocaust Mahnmal is het grootste en meest bekende monument om te herdenken aan de Joodse slachtoffers van de holocaust. Een absolute must bezienswaardigheid voor een eerste bezoek aan Berlijn. Als je in de buurt bent, loop dan zeker ook even langs het veel minder bekende en bezochte monument voor de vervolgde homoseksuelen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De homoseksuele slachtoffers van de nazi’s werden na 1945 niet officieel erkend. Pas in 1985 zette een verandering in met o.a. dit in 2008 gebouwde monument als gevolg. In het betonnen monument is een film te zien van twee zoenende mannen in Tiergarten die zich continu herhaalt. Een kus voor de eewigheid.

Tiergarten is trouwens ook een hele grote pré voor het werken aan Potsdamer Platz. Elke dag lunchen, wandelen of hardlopen in het grootste stadspark van Berlijn, daar zegt toch niemand ‘nee’ tegen?

Panoramapunkt am Potsdamer Platz

Potsdamer Platz van boven bezichtigen? Een betere plek dan het Panoramapunkt am Potsdamer Platz ga je niet vinden. De snelste lift van Europa brengt je in 20 seconden naar 103 meter hoogte, vanwaar je met een vogelperspectief over het plein kijkt. Ook het Sony Center, de Deutsche Bahn Tower en Leipziger Platz zien er van bovenaf ineens heel anders uit. En dat uitzicht op de Fernsehturm in de verte, dat maakt dit uitzichtpunt echt tot een beter uitzichtpunt dan de Fernsehturm zelf en zelfs één van mijn favoriete uitzichtpunten in de stad. Prachtig!

Potsdamer Platz 1, S+U2 Potsdamer Platz

De tunnels van station Potsdamer Platz

En, niet te vergeten, Potsdamer Platz is ook gewoon hartstikke fotogeniek. De hoge gebouwen, de spiegelende ramen, de strakke lijnen, de contrastrijke schaduwen en de vele verschillende bouwstijlen bieden veel mogelijkheden om creatieve plaatjes te schieten. Loop rondom Potsdamer Platz wat zijstraten in (Linkstraße, Rudolf-von-Gneist-Gasse, Eichhornstraße, etc.) en je zult genoeg fotografische uitdagingen vinden, zeker als je graag architectuur fotografeert. Mijn persoonlijke favoriete plek om te fotograferen is zonder twijfel het (trein en S-Bahn) station van Potsdamer Platz. Het is overdimensionale tunnelsysteem voelt altijd ietwat verlaten aan en heeft daardoor een mysterieuze uitstraling. Wat impressies kun je zien in mijn fotoserie een fotoworkshop op Potsdamer Platz in 25 foto’s.

Voor de oorlog was Potsdamer Platz het moderne centrum van Berlijn en de buurt doet hard zijn best om dat weer te worden. Of dat (is ge)lukt? Dat durf ik zo niet te zeggen. We weet ik dat dit een buurt is waar veel gebeurt, verandert en te ontdekken valt. Dit was namelijk nog maar een hele kleine greep uit alle bezienswaardigheden die er rondom Potsdamer Platz te zien zijn. Lees ook mijn artikel over Potsdamer Platz voor meer achtergrondinformatie.

Wat vinden jullie van Potsdamer Platz? Ook zo’n haat-liefdeverhouding mee, net als ik, of heb je er een ander gevoel bij? Ik lees jullie ervaringen en tips graag bij de reacties onder dit artikel!

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This