Als ik terugblik op 2017, denk ik aan mijn nieuwe baan, aan mijn twee beste vriendinnen die allebei mama zijn geworden dit jaar en aan de overdreven veel mooie reizen die ik heb mogen maken. Ook denk ik aan de vele mooie ervaringen die ik in Berlijn weer heb opgedaan. Het was een jaar vol hoogtepunten, wat moeilijkere momenten en veel kleine geluksmomenten. 2017 was wat mij betreft een heel prima jaar! Hopelijk vinden jullie het leuk om samen met mij terug te kijken op mijn mooiste momenten, groot en klein, van het jaar. Los geht’s!

Wat van mijn mooiste momenten in 2017

Januari

Januari was zoals vaak een fijne rustige maand in Berlijn. Zodra Oud & Nieuw voorbij is, laten de meeste toeristen het afweten. Ik vind het altijd wel wat hebben! Wel kwamen onze (schoon)ouders op bezoek en vierden we samen een verlaat Kerstmis en Oud & Nieuw.


8 januari 2017:
Begin dit jaar hadden we full house in Friedrichshain. Mijn ouders én schoonouders waren een weekend op bezoek! De sneeuwval was een welkome verrassing tijdens de donkere januariregen en we hebben een heerlijke wandeling gemaakt langs de Karl-Marx-Allee met zijn allen om daarna gezellig een café in te duiken.


20 januari 2017:
Ik ontdekte HIT (High Intensity Trainings) bij de Adidas Runbase en werd gelijk groot fan ervan. Vaak deed ik een sessie tijdens mijn lunch en was daarna weer helemaal energiek. Heerlijk! Je kunt per les betalen bij de Runbase, ook ideaal dus voor als je in Berlijn op bezoek bent. Ze bieden ook hardlooptrainings, fijne yogalessen en gezonde snacks aan.


21 januari 2017:
Dit jaar werden de fotowandelingen van @OfficialFanofBerlin opgericht en ik ben in totaal drie keer mee geweest. Telkens weer een leuke manier om andere Berlijn- en fotografieliefhebbers te ontmoeten en me door hun te laten inspireren! De eerste wandeling door het Treptower Park was nat en grauw maar daarom zeker niet minder leuk.


27 januari 2017:
Deze januariavond bracht ik bij de Oberbaumbrücke door. Niet om te feesten bij Watergate of Musik und Frieden, maar om nachtfoto’s te maken bij mijn favoriete Berlijnse brug. Noem me gek maar ik word daar dus echt heel zen en rustig van om de camera het werk te laten doen en te wachten tot zich lange lichtstrepen vormen op mijn beeld.


28 januari 2017:
Boodschappen doen op Boxhagener Platz duurt zoveel langer en is zoveel leuker als er een toffe straatmuzikant staat te spelen. Soms haal ik er een koffie van Passenger of een smoothie van Cozys bij en blijf ik even een tijdje staan. Typisch zo’n klein geluksmoment waar ik heel blij van kan worden.

Februari

Aan de foto’s te zien was februari een mooie en zonnige wintermaand. Na vijf jaar werken in de Osthafen bij de Oberbaumbrücke was het tijd om afscheid te nemen omdat ons kantoor in maart zou verhuizen. Deze maand heb ik dus nog even éxtra genoten van mijn oude werkbuurt en mijn favoriete lunchstekkies aldaar.


10 februari 2017:
Ons kantoor zou gaan verhuizen naar Potsdamer Platz en de laatste weken in Friedrichshain probeerden we zoveel mogelijk te lunchen bij favoriet Nest. Met zo’n koude winterzon extra fijn. Ik moet eerlijk zeggen dat ik Nest inmiddels ook best wel een beetje mis!


11 februari 2017:
Wandelen over een grauw, guur en extreem leeg Tempelhof. Tijdens zulke donkere winterdagen lijkt het stilgelegde vliegveld nog veel uitgestrekter en imposanter dan tijdens de drukkere zomermaanden. Blijft een bijzondere plek waar ik graag kom! Een wandeling over Tempelhof komt qua gevoel het meest overeen met het typische Nederlandse ‘uitwaaien’.


14 februari 2017:
De misschien wel mooiste winterdag van het jaar, waarvan ik een groot deel op het natuurijs heb doorgebracht. Niet op schaatsen trouwens, die moet ik nog steeds eens regelen hier…


18 februari 2017:
De hele dag struinen door Schöneberg met Eva, de master of koopjes scoren op de vlooienmarkt. Na een bezoek aan de vlooienmarkt voor het Rathaus Schöneberg struinden we door de Goltzstraße met zijn leuke boetiekjes, ontdekten we een toffe tentoonstelling in het prachtige Haus am Kleistpark en gingen we eten bij haar (en nu van mij ook) favoriete Chinees Da Jia Le.


25 februari 2017:
Op naar Nederland voor een kraambezoek bij vriendinnetje Floor. Welkom op de wereld lieve B ♥.

Maart

Het hoogtepunt van maart was een inspirerende fotografieworkshop met straat- en documentairefotograaf John Free. Er valt nog zoveel te leren op het gebied van fotografie en ik vind het geweldig om te leren van mensen die dit al zó lang en zó goed doen. Daarnaast werden mijn foto’s voor het eerst gepubliceerd in een Duitse krant, iets waar ik best wel trots op ben!


5 maart 2017:
Dit jaar zijn veel van mijn foto’s gepubliceerd in print. Ik maakte o.a. een fotoreportage voor het AD Magazine, werkte mee aan een boek over fotograferen in Berlijn en mijn foto’s verschenen regelmatig in de zondagse Instagramspecial van de Berliner Morgenpost. Daar ben ik best wel een beetje trots op! Zo gaaf als mensen blij worden van mijn eigen grote passie: (Berlijn)fotografie.


11 maart 2017:
Ondanks dat ik de Berlijnse winter steeds meer ben gaan waarderen de laatste jaren, is het moment dat de lente zich weer in Berlijn laat zien elk jaar weer een waar geluksmoment.


20 maart 2017:
We vlogen naar Los Angeles voor een straatfotografieworkshop met John Free. John fotografeert al heel veel langer dan ik überhaupt besta en heeft ons tijdens een privéworkshop de hele dag op sleeptouw genomen door downtown LA. Hij liet ons anders naar dingen kijken, gaf ons opdrachten om zo onze eigen grenzen te zoeken en te overtreffen (ga bijvoorbeeld maar eens 20 minuten op dezelfde plek staan, je zult steeds weer nieuwe dingen zien, heel leerzaam!) en inspireerde ons ontzettend met zijn aanwijzingen en manier van fotograferen. Ik hoop nog vaker zulke workshops te doen met andere fotografen dus da’s gelijk een goed voornemen voor de komende tijd.


23 maart 2017:
We hebben er een paar dagen LA aan vastgeplakt en genoten van de stad. Tijdens een eerder bezoek kon de stad me niet zo bekoren maar nu hadden we meer tijd om de vele toffe street art en legio goede cafés en restaurants uit te proberen en dat is erg goed bevallen.


28 maart 2017:
Het kantoor waar ik werkte, verhuisde naar Potsdamer Platz. Toen ik dat hoorde, stond ik niet gelijk te springen, maar eigenlijk is Potsdamer Platz helemaal zo verkeerd nog niet. Gaandeweg heb ik veel fijne parken, galerieën en lunchcafés ontdekt, waar ik mijn lunchpauzes graag doorbracht. Mijn favoriete ontdekkingen rondom Potsdamer Platz heb ik verzameld in een artikel want Potsdamer Platz is meer dan enkel alleen het Sony Center en wat hoge kantoorgebouwen.

April

April was een toffe maand! Ik nam afscheid van mijn collega’s bij Awin en had nog twee weken vakantie voordat ik met mijn nieuwe baan begon. Die heb ik gevuld met genieten van even helemaal niets hoeven in Berlijn en met een vakantie naar Kroatië.


2 april 2017:
Dagje vlooienmarkt en thais street food eten in het Preußenpark met deze twee leukerds. Een leuke plek om te bezoeken tijdens de zomermaanden want je waant je hier echt even in Azië. Op een kleedje worden dumplings gevouwen, bananen gebakken en mango lassi’s verkocht. Neem een kleedje mee en je hebt een geslaagde picknick!


10 april 2017:
Mijn laatste dag bij mijn oude werkgever Awin zat erop. Tijd voor een nieuw avontuur! Maar eerst, twee weken vrij. Mijn eerste vrije dag had ik helemaal niets gepland en heb ik grotendeels chillend in het Gleisdreieck Park en bij Umami in de Bergmannstraße doorgebracht. Wat een heerlijk gevoel als je echt even helemaal niets hoeft! Zeker omdat ik de laatste weken nog druk bezig ben geweest met een omvangrijk rebranding project.


20 april 2017:
Voordat ik in mei met mijn nieuwe baan zou beginnen, hebben we nog een 10-daagse rondreis gemaakt door Kroatië. Van Zagreb zijn we naar Plitviče, Zadar, Šibenik, Trogir, Split, Krka en Makarska gereden. Onderweg hebben we met mijn ouders in Split afgesproken, waar we samen met de rest van de familie hun 30-jarige-huwelijk hebben gevierd. Quality time met de familie in eens een andere omgeving. Momenten om te koesteren ♥.


26 april 2017:
De rest van mijn vrije dagen heb ik doorgebracht met het ontdekken van Berlijn. Op mijn bucketlist stond o.a. dat ik de Berliner Mauerweg in Teltow nog eens in de lente wilde bezoeken, dan staan er namelijk ruim 1.000 kersenbloesems op de plek waar ooit de Berlijnse Muur stond in bloei. Echt een prachtig gezicht! Verder heb ik de Internationale Gartenausstellung bezocht, ben ik op de Fliegeberg geweest en heb ik een aantal toffe fotografietentoonstellingen bezocht.


30 april 2017:
Ook het verkopen van spullen op de vlooienmarkt in het Mauerpark kon ik dit jaar van mijn bucketlist afstrepen. Het was een goede stok achter de deur om de kelder uit te ruimen, maakte me blij om andere mensen een plezier te doen met spullen die ik niet meer gebruikte en het was ook nog eens hartstikke gezellig.

Mei

In mei begon ik met mijn nieuwe baan en in Berlijn en mocht ik voor mijn werk naar New York. Een maand die vooral in het teken stond van mijn werk. Dat was even wennen en even stressvol maar wel heel leerzaam en leuk!


2 mei 2017:
Mijn eerste werkdag voor mijn nieuwe werkgever Yext in de co-working ruimte van WeWork. Geen slecht uitzicht! En ook met mijn werk ben ik erg blij. Bij Yext ben ik werkzaam als Marketing Manager voor de Duitse markt. Ik werk aan het organiseren van evenementen, de externe communicatie, verkoopmateriaal, PR en onderzoeken voor onze lokale markt. Daarnaast hou ik me bezig met het verbeteren van interne processen. Zo tof om nu voornamelijk bezig te zijn met de Duitse markt!


6 mei 2017:
Een van de fijnste dingen om te doen in Berlijn vind ik het uitstippelen van fietsroutes om nieuwe plekken te ontdekken en een beetje vakantiegevoel op te wekken. Begin mei stond er een tochtje naar Schöneweide op het programma, waar ik o.a. de expositieruimte Reinbeckhallen en het Kranhaus Café ontdekte, twee van mijn favoriete Berlijnontdekkingen van 2017. Om vanuit het Treptower Park ten noorden van de Spree te geraken, kun je met veerboot F11. Het is me dit jaar weer niet gelukt om álle veerboten van Berlijn te gebruiken, maar ik ben wel alweer wat dichter bij mijn einddoel gekomen. Ooit zal het me lukken om alle veerboten in Berlijn uit te proberen!


11 mei 2017:
Nieuw kantoor betekent ook: nieuwe fietsroute. Elke dag maak ik een toeristische ronde door de stad en fiets ik vanuit Friedrichshain naar Alexanderplatz via Unter den Linden naar Potsdamer Platz. Op de terugweg las ik soms even ergens een pauze in, het liefst voor de Berliner Dom. Dat het er lang zonnig is en dat er vaak leuke straatmuzikanten staan te spelen maken het een fijne plek om een mooie lenteavond door te brengen.


15 mei 2017:
Er waren collega’s uit Londen op bezoek, die een weekendje bleven in Berlijn. Niets leuker dan ze op sleeptouw te nemen door Berlijn en ze te laten zien wat deze stad zo bijzonder maakt. We aten bij Knofi in de Bergmannstraße, genoten van het uitzicht vanaf de Kreuzberg (zie foto) en wandelden over Tempelhof. Hoe kun je dan niet verliefd worden op de stad?


22 mei 2017:
Eten bij de Mozzarella Bar is sowieso altijd al een hoogtepunt maar dit etentje was helemaal speciaal, want het was het laatste etentje voordat een ex-collega en inmiddels goede vriendin op wereldreis zou gaan. In januari was ze al een maand in Thailand geweest, heeft daar een leuke reizende Fransman leren kennen en is een paar maanden later terug gevlogen om de reis gezamenlijk voort te zetten. Inmiddels zijn ze in de Filipijnen, in Australië, in Peru en in ontelbaar veel meer landen geweest. Zo stoer dat ze gewoon haar baan op heeft gezegd en is gegaan. Ik kan niet wachten tot ze terug is!


27 mei 2017:
Voor mijn werk mocht ik een week naar ons hoofdkantoor aan Madison Square in New York om de collega’s daar persoonlijk te leren kennen. Daar hoef ik verder weinig woorden aan vuil te maken, dat was fantastisch!

Juni

Zomers in Berlijn zijn zo fijn! We luidden het seizoen in met het traditionele Fête de la Musique en genoten van het zonnige weer.


9 juni 2017:
Als onderdeel van de Internationale Gartenausstellung is ook de Rosengarten aan de Karl-Marx-Allee helemaal opgeknapt. Wat is het mooi geworden! Tijdens de bloeiperiode ben ik geregeld even gestopt onderweg naar het werk om gewoon even een paar minuten minuten in de zon te zitten om wat te mediteren of te kijken wat voor mensen er zoal voorbij komen. Een mooi en rustgevend begin van de dag.


11 juni 2017:
Deze dag brachten we voor een groot deel in een waterfiets op de Spree door. Het uitzicht was perfect, het weer was perfect, het gezelschap was perfect. Kortom: een perfecte dag. Voor ongeveer € 15,- kun je een waterfiets of een kajak huren, een ontzettend leuke manier om Berlijn vanaf het water te ontdekken. De dag sloten we af bij Birgit & Bier, één van de leukste biertuinen van Berlijn.


21 juni 2017:
Het begin van de zomer wordt traditiegetrouw gevierd met het Fête de la Musique, een tof gratis muziekfestival met verschillende podia verspreid door de hele stad.


26 juni 2017:
Voor mijn werk ben ik bezig geweest met de organisatie van een evenement voor klanten in Londen. Locatie van het evenement én de plek waar ik bleef om te overnachten was het St. Pancras hotel. Naast dat dit sowieso een prachtige locatie is, is het ook de plek waar de videoclip ‘Wannabe‘ van de Spice Girls is opgenomen. Hoe cool is dat?


26 juni 2017:
Daarna vloog ik naar Nederland voor de 30e verjaardag van een goede vriendin. Van de 30 jaar kennen we elkaar al ruim 26 jaar. Hoe bijzonder is dat? Eigenlijk is ze meer als een zus voor mij, we hebben al zoveel meegemaakt samen en altijd als we elkaar weer zien, is het alsof we nooit zijn weg geweest. Tijdens de landing had ik een geweldig uitzicht over de Nederlandse kustlijn en kon ik mijn geboorteplaats IJmuiden echt goed herkennen.

Juli


2 juli 2017:
Met mijn ouders en broertje bezocht ik het forteiland in IJmuiden. Eerder gezien vanuit de lucht, en al ontelbaar keren gezien van de kade, en nu voor het eerst eens bezocht. Het Forteiland IJmuiden is een verdedigingswerk uit de 19e eeuw en was tijdens de Tweede Wereldoorlog onderdeel van de Atlantikwall. Een rondleider en oude bekende van mijn vader vertelde hoe ze vroeger door het Noordzeekanaal naar het eiland zwommen (de sluizen waren toen nog veel smaller). Urbexen bestond toen dus al! Vanaf het eiland hadden we een tof uitzicht over de haven en de sluizen van mijn geboorteplaats IJmuiden. 


10 juli 2017:
Het was een regenachtig jaar, maar dat had ook wel weer zijn voordelen. Nooit eerder heb ik zoveel prachtige regenbogen gezien in Berlijn!


22 juli 2017:
Één van de tofste straatfeesten in Berlijn is de Christopher Street Day (gay pride). Vanaf de Kurfürstendamm trekt er een swingende parade door Schöneberg richting de Siegessäule. Iedereen kan zichzelf zijn, er wordt nergens raar van opgekeken, de sfeer is uitstekend, muziek knalt uit alle boxen, er wordt gedanst, gelachen en aandacht gevraagd voor gelijke rechten. Berlijn op z’n best.

18 juli 2017:
Als teamuitje stond er een bezoek aan een zen-klooster in Beieren in de agenda. Geen idee wat ik me erbij moest voorstellen maar het werden twee inspirerende dagen vol meditatie, goede gesprekken en sport. Een hele bijzondere manier om collega’s (en mezelf) beter te leren kennen. Het is een jaar geweest waarin ik veel over mezelf heb geleerd.


29 juli 2017:
Je hebt van die mensen die altijd wel wat leuks weten te scoren op een vlooienmarkt. Ik behoor niet tot die mensen. Rondlopen over een vlooienmarkt vind ik weliswaar superleuk, maar vaak zie ik weinig leuks voor mezelf. Op deze toffe vlooienmarkt in Wedding was dat anders en wist ik gewoon drie toffe blousejes te scoren. Nog steeds heel blij met mijn koopjes!

Augustus


5 augustus 2017:
1 jaar getrouwd! Op onze trouwdag zijn we terug gegaan naar de locatie waar we vorig jaar zijn getrouwd: de Rangsdorfer See. We dobberden in een waterfiets over het meer, proosten in de Biergarten aan het water en dineerden ’s avonds met 10 uitstekende gangen met begeleidend wijnarrangement bij Rutz. Een heerlijke dag was het! Dit jurkje had ik trouwens ’s avonds ook aan op onze bruiloft.

13 augustus 2017:
Ik organiseerde een babyshower voor mijn beste vriendinnetje in onze oude Heimat en bewonderde haar mooie buik. Dat mijn twee beste vriendinnen uit Nederland moeder zijn geworden dit jaar, vind ik echt heel bijzonder. Bijzonder dat ze allebei prachtige gezonde babies op de wereld hebben gezet, bijzonder dat ik het van zo dichtbij heb mogen meemaken en bijzonder om te zien hoeveel geluk het ze brengt.


19 augustus 2017:
Nog even een lekker ijsje van Paletas naar binnen werken voordat we begonnen aan onze Lange Nacht der Museen. We bezochten het Deutsch Historisch Museum, het Bauhaus-Archiv, de Berlinsche Galerie en het U-Bahn-Museum (waar we met een historische U-Bahn heen zijn gereden, zo cool!). De sfeer tijdens de Berlijnse museumnacht is altijd zo goed, echt een feestje om op deze avond nieuwe musea en tentoonstellingen te ontdekken.


20 augustus 2017:
Sinds mijn oom en tante me voor mijn 16e verjaardag hebben meegenomen naar een goed restaurant, ben ik verslaafd geraakt aan haute cuisine. Naast lekker eten hebben we ook een grote passie voor Berlijn gemeen en dat resulteert in veel Berlijnbezoeken die vooral bestaan uit lekker eten. Dit keer namen ze ons mee naar hun favoriete restaurant in Berlijn: Bandol sur Mer in de Torstraße. We hebben heerlijk gegeten en herhaalden dat die week nog een paar keer.


23 augustus 2017:
Een week vakantie dit jaar brachten we in Berlijn door, de meest relaxte vakanties die er bestaan. Een van de dagen hebben we compleet doorgebracht met chillen en podcasts luisteren op Tempelhof. Heerlijk!


24 augustus 2017:
Het Spreewald wilde al heel lang eens bezoeken. Dit waterrijke bosgebied ligt op ongeveer 1,5 uur treinen bij Berlijn vandaan en je kunt er heerlijk kajakken. Ik noem het het Giethoorn van Duitsland. We hebben er de hele dag op en langs het water doorgebracht. Ik snap wel dat veel Berlijners naar het Spreepark gaan voor een portie natuur, het is er prachtig en (buiten de toeristischere dorpjes om) ook heerlijk rustig. Vakantiegevoel puur!

26 augustus 2017:
Op de Berliner Fahrradmarkt kocht ik deze tweedehands fiets en er ging een wereld voor me open. Fietsen is ineens zoveel lichter én leuker met een snelle fiets! Inmiddels heb ik al heel wat blije kilometers doorgebracht met mijn nieuwe vriend, die hier te zien is op de Moderwohnbrücke, waar ik genoot van typische fenomenale Berlijnse zonsondergang. Een van mijn favoriete plekjes in Friedrichshain.


27 augustus 2017:
Bite Club bij het Funkhaus. De voormalige DDR-radiostudio’s in Schöneweide bewees zich dit jaar meerdere keren als perfecte locatie voor een street food markt. Hier bezochten we de veggie editie van Bite Markt en ik droom nog steeds van de burrataburger met gegrilde groentes van Buns Mobile.

September


2 september 2017:
De Photography Playground kwam dit jaar terug naar Berlijn en oh, wat was het Kraftwerk fotogeniek in combinatie met de interactieve kunstwerken.


3 september 2017:
Een muzikaal weekend bij de East Side Music Days, een supertof jaarlijks muziekfestival voor straatmuzikanten. Goede muziek, niet te massaal maar toch heel gezellig. Echt een aanrader!


10 september 2017:
Sowieso was 2017 een geweldig muzikaal jaar met als hoogtepunt toch wel het Lollapalooza festival. Ik zag er fantastische shows van o.a. de Foo Fighters, the XX en Bear’s Dean en genoot er van de sfeer en de lieve mensen om me heen. Extra fijn is het dat ik ’s avonds gewoon met de U-Bahn naar huis kan, dat vind ik stiekem toch wel erg relaxed.


17 september 2017:
Dit jaar opende het eerste Street Art Museum in Berlijn en dat deden ze met een weekendvullend programma. In de Bülowstraße, waar het museum zich bevindt, stonden overal toffe installaties van straatartiesten opgesteld en werden er graffitiworkshops gegeven. Deze gave installatie is van het Duitse duo Herakut.


23 september 2017:
Dit jaar werd ik 30! Voor mij niet iets waar ik persé tegenop of naaruit keek want mijn motto is dat iedere dag gevierd moet worden! Toch was mijn verjaardag(sweek mag je wel zeggen, haha!) echt een hoogtepunt. Dat mijn familie én schoonfamilie op bezoek was in Berlijn was onwijs gezellig en de rest van de week stonden er allerlei (verrassings)etentjes gepland met vrienden. Ik kan alleen maar ontzettend dankbaar zijn voor zoveel liefde en gezondheid, wat mij betreft het allerbeste cadeau.

Oktober


1 oktober 2017:
Langzaam maar zeker kwam er een eind aan de zomer (voor zover je het dit jaar een echte zomer kon noemen, want het was nogal een natte bedoening) en daarmee ook aan het street-food-markten-seizoen. Op 1 oktober bezocht ik de laatste reguliere Bite Club van het seizoen en ondanks het handschoenen- en mutsenweer was het weer genieten. Hopelijk tot volgend jaar Bite Club!


1 oktober 2017:
Mijn verjaardagsetentje bij Tim Raue. Het ultieme verjaardagscadeau! Er zijn weinig dingen waar je me blijer mee kunt maken dan met een goed diner met bijpassende wijnen en een goed gezelschap. Elke keer is het dineren bij Tim Raue weer een ware belevenis en ik heb echt veel respect voor zijn visie en persoonlijkheid. Wil je meer weten over deze Berlijnse kok? Kijk dan zeker zijn aflevering bij Chefs Table (Netflix) of lees zijn autobiografie ‘Ich weiß was Hunger ist’, zijn levensverhaal is erg fascinerend.


3 oktober 2017:
Tag der deutsche Einheit vieren bij de Brandenburger Tor. Lang leve het herenigde Duitsland! Ik ben blij en trots in dit prachtige land te mogen wonen.


4 oktober 2017:
De Brandenburger Tor heeft me dit jaar flink kippenvel bezorgd tijdens het lichtfestival Berlin Leuchtet met projecties die in het teken stonden van de campagne „Freiheit Berlin“. Vooraf konden Berlijners spreuken insturen die voor hun het gevoel van vrijheid in Berlijn omschrijven. In de selectie zaten serieuze spreuken die verwezen naar de Berlijnse geschiedenis, zoals „Freiheit ist, selbst zu entscheiden, von welcher Seite ich das Brandenburger Tor sehen möchte.“, maar ook luchtigere spreuken die meer verwezen naar de huidige vrije cultuur in Berlijn, zoals „Freiheit ist, dass ich ohne Jogginghose schon fast overdressed bin.“. Om deze spreuken juist op de Brandenburger Tor te zien, hét Duitse symbool van de vrijheid, vond ik erg mooi.

14 oktober 2017:
Enkele weken was er een hele speciale installatie op het kenmerkende Zentrum Kreuzberg bij Kottbusser Tor te zien. Aan de balkons hingen close-up foto’s in zwart wit van de ogen van de bewoners. Het kunstproject geeft een gezicht aan de vele mensen die door stijgende huren vanuit hun woningen in Kreuzberg worden verjaagd. De extreem snel stijgende huren laten Berlijn razendsnel veranderen en dat is een ernstig probleem voor de stad en haar oorspronkelijke bewoners. Hopelijk is er door dit project wat meer aandacht voor het probleem gekomen.


15 oktober 2017:
Met korte broek naar buiten in oktober. Als dat geen geluksmoment is? Bij de watertoren in Prenzlauer Berg is het uitstekend vertoeven.

November


4 november 2017:
Veel dingen deed ik dit jaar voor de eerste keer, waaronder de Teufelsberg (voormalig Amerikaans afluisterstation uit de Koude Oorlog) bezoeken in de herfst. De prachtige herfstkleuren maakten het bezoek nog magischer dan anders! Dit jaar zijn er ook veel nieuwe muurschilderingen bijgekomen (o.a. van favorieten El Bocho en Caro Pepe) , wat een (herhaal)bezoek aan de Teufelsberg nog meer de moeite waard maakt. Nu staat alleen nog op mijn lijstje om de Teufelsberg eens te bezoeken met sneeuw en tijdens een zonsondergang.


4 november 2017:
De Nikolaikirche bezocht ik dit jaar ook voor het eerst, om de tentoonstelling Lost Words te bekijken.


4 november 2017:
In 2017 is er een nieuwe traditie geboren in huize van der Kolk-Mai: het organiseren van wijnavonden. Iedereen zorgt voor een fles wijn in het thema (dat kan een bepaalde druifsoort of wijnregio zijn) en dan is het proeven en beoordelen geblazen. Hoe meer ik over wijn leer, hoe meer ik me besef dat ik nooit alles over wijn zal weten maar ook hoe leuker ik het vind om meer te ontdekken. Beetje hetzelfde als met Berlijn, haha!


13 november 2017:
In november verhuisde ik voor de derde keer dit jaar naar een nieuw kantoor. Wat een fenomenaal uitzicht hebben we vanaf de 30e etage in het Upper West. Vanaf deze hoogte lijkt alles ineens zo klein. Het is soms net alsof ik tegen een satellietfoto aan zit te kijken, haha! In november organiseerde ik ook het openingsevenement in ons nieuwe kantoor voor ruim 250 gasten. Het was stressvol maar heeft me ook heel veel voldoening gegeven.


24 november 2017:
Dit jaar vond er voor het eerst een kerstmarkt plaats in de Holzmarkt, een superleuke creatieve hangout aan de Spree. Ik dronk er mijn eerste Glühwein van het seizoen en deze smaakte uitstekend!

December


2 december 2017:
Dit jaar vonden er weer zo ontzettend veel leuke designkerstmarkten plaats in Berlijn. Bij de Weihnachtsrodeo leerde ik weer een aantal leuke sieradenontwerpers en Berlijnse theemerken kennen.


3 december 2017:
Wandelen door het fijne Neukölln.

6 december 2017:
De eerste adventweken hebben we geprobeerd om zoveel mogelijk kerstmarkten te bezoeken, omdat we het grootste gedeelte van december op reis zouden zijn. Zo konden we toch nog een beetje kerstsfeer meepakken! Mede dankzij het reuzenrad is de Weihnachtsmarkt am roten Rathaus een van mijn favorieten.


10 december 2017:
Aangekomen in Havana. In december reisden we twee weken door het prachtige en fascinerende Cuba. Een droom(reis) die werkelijkheid werd! Hier zie je een typisch plaatje van twee oldtimers voor het Capitolio.


10 december 2017:
Wat hebben we genoten van onze reis! De mensen, de straten, de oldtimers, de natuur, de muziek, de cocktails. Cuba heeft zoveel te bieden! Het was alles en meer dan ik had verwacht. Charmant, kleurrijk, levendig, fotogeniek maar ook confronterend. Heel bijzonder. Wat een voorrecht om te mogen en kunnen reizen.


14 december 2017:
We hebben een typisch rondje gemaakt door Cuba en bezochten naast Havana ook Viñales, Pinar del Rio, Cienfuegos, Trinidad, Valle de los Ingenios, Sancti Spiritus en Cayo Coco. Op deze foto zie je Trinidad, een stadje vol kleurrijke huizen in koloniale bouwstijl. Prachtig!


21 december 2017:
Het waren twee weken heel veel foto’s maken, internetdetoxen, m’n Spaans oppoetsen, de liefste mensen ontmoeten, toiletten doorspoelen met emmers water en rijden in rammelende auto’s.

Eigenlijk kan ik alleen maar heel dankbaar zijn voor 2017 en ik hoop op net zo’n fijn 2018. Dat het maar weer een mooi, liefdevol, gelukkig en vooral gezond jaar mag worden voor ons allemaal, waarin we kunnen waarmaken wat we wensen voor onszelf en elkaar. Frohes Neues! ♥

Gerelateerde berichten
Filter by
Post Page
Nieuws & Updates Uit mijn fotoalbum Om te doen
Sort by
Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This