Echt een centrum heeft Berlijn niet. De stad is samengegroeid uit meerdere dorpjes en elke wijk heeft daardoor nog een duidelijk eigen centrum weten te behouden. Ook omdat Berlijn lange tijd door de Berlijnse Muur opgedeeld is geweest in West-Berlijn en Oost-Berlijn, heeft er noog een samenhorig centrum kunnen groeien groeien in Berlijn.

Ondanks dat Berlijn niet één centrum heeft, wordt Mitte vaak wel gezien als hét centrum van Berlijn. Zeker als je kijkt naar het aantal bezienswaardigheden in Mitte, én de geografische ligging van de wijk, is dit een hele logische constatering! Mitte was ook het historische centrum van het voormalige Oost-Berlijn waar je nog altijd veel bekende bezienswaardigheden als Unter den Linden, de Brandenburger Tor, het Museuminsel en Alexanderplatz kunt vinden. Naast het toeristische deel bestaat Mitte ook voor een groot deel uit een voormalige Joodse wijk. In het Scheunenviertel zijn tegenwoordig veel leuke cafeetjes en galerieën te vinden.

Bezienswaardigheden in Mitte

Kom je voor de eerste keer naar Berlijn? Dan raad ik absoluut aan om in Mitte te verblijven. Je zit centraal in de stad, hebt goede verbindingen met het openbaar vervoer en bovendien is er ontzettend veel te zien en te doen in deze veelzijdige wijk.

Museuminsel

De must voor elke kunstliefhebber. Op het Museuninsel zijn verschillende musea te bezichtigen die ieder een indrukwekkende collectie hebben van oude kunst. De musea die je er kunt vinden zijn de Alte Nationalgalerie, Altes Museum, Bode-Museum, Neues Museum en het Pergamonmuseum. Het Pergamon is het meest bezochte museum van Berlijn en ook mijn persoonlijke favoriet.

Berliner Dom

De grootste en meest imposante kerk van Berlijn. Deze kerk beschikt over een van de mooiste orgels ter wereld. Voor een klein bedrag kun je de dom bezoeken. Vanaf de dom heb je tevens een mooi uitzicht over Berlijn.

Unter den Linden

Deze prachtstraat is ooit aangelegd om het Tiergarten met het Berliner Schloss te verbinden. Nog altijd zijn aan deze laan schitterende gebouwen te vinden in romeinse bouwstijl. Denk aan de Berliner Oper, de Humbuldt Universiteit, het duits historisch museum en de oude staatsbibiotheek. Het loont zich om Unter den Linden te voet te verkennen.

Holocaustmonument

Het Holocaustmonument is de belangrijkste gedenkplaats in Duitsland voor de slachtoffers van de Holocaust slachtoffers. Met 2.711 grote betonnen blokken wil de ontwerper herinneren aan alle onschuldige slachtoffers die tijdens de oorlog zijn gevallen.

Joods Museum

Alles en meer over Joodse cultuur en geschiedenis kun je te weten komen in het Joods Museum. Natuurlijk is er veel aandacht voor de Joodse slachtoffers tijdens de Holocaust. Verschillende monumenten in het prachtig ontworpen gebouw laten je de rillingen over je rug lopen.

Oranienburger Straße

Vroeger was deze straat deel van Berlijn druk bevolkt door joden. Nog steeds staat de prachtige Synagoge in deze straat. Tevens kun je hier prima terecht voor een drankje op een terras.

Gendarmenmarkt

Niet ver van de koepel van de St.-Hedwigs-Kathedrale tref je een van Europa’s mooiste plekken. Schinkels meesterwerk, de Gendarmenmarkt met het Schauspielhaus, Deutscher en Französischer Dom. Dit is absoluut het mooiste plein van Berlijn en zeker een bezoekje waard. Een terrasje pikken op dit plein kan je wel duur komen te staan.

Brandenburger Tor

Het symbool van Berlijn is de Brandenburger Tor. De poort staat tegenwoordig voor de eenwording van Duitsland. Vroeger stond de poort vlak langs de muur en nog net in oost Berlijn.

Andere bezienswaardigheden in Mitte

De plek waar het allemaal begon

Het ontstaan van Berlijn en Mitte

In Mitte ligt de oorsprong van Berlijn. In mitte werd in de 13e eeuw het begin van Berlijn gebouwd. Aan de oevers van de Spree lag hier de stad Cölln-Berlin. Van Cölln (de plek waar nu hiet Fisherinsel ligt) is inmiddels niets meer over. Het oorspronkelijke Berlijn is het stuk rond de Nikolaikirche op de noordelijke Spree-oever. De oorspronkelijke kerk staat er nog steeds en de straten om de kerk heen zijn na de tweede wereldoorlog opgeknapt.

Na de Wende

Na de eenwording van Duitsland was Mitte het eerste stadsdeel in Oost-Berlijn wat opgeknapt moest worden. Onroerend goed werd massaal opgekocht en krakers werden verjaagd. Niet alles kon gelijk omgetoverd worden tot pracht en praal maar inmiddels is Mitte weer helemaal hip en modern. Mitte wordt nu vooral bevolkt door toeristen die er rondslenteren en yuppen die er wonen.

Uitgaan in Mitte

Ook voor een gezellige avond uit zit je in Mitte goed. Er zijn genoeg restaurants te vinden rond de Hackescher Markt, Oranienburger Straße en Weinmeister Straße. Ook kun je hier prima terecht voor een borrel of een cocktail.

Leuke clubs in Mitte:

  • House of Weekend, heeft tevens een terras op de 15e verdieping
  • Sage Club, grote club met verschillende soorten muziek en zalen
  • Kaffee Burger, verschillende avond met o.a. Balkan beats en Rock ’n roll feesten
  • Tresor is de place to be voor de technofanaat

Hotels in Mitte

Mitte barst van de hotels, hostels en accommodaties. Het zal zeker niet lastig zijn om hier iets te vinden. Echter, in het hoogseizoen komt het nog wel eens voor dat alle hotels vol zitten, dit geldt ook voor kerst en oud en nieuw.

Kijk hier voor een totaaloverzicht van alle hotels in Mitte of snuffel nog even verder tussen mijn reviews op hotels in Berlijn.