Berlijn Liften

Als je in Duitsland goedkoop wilt reizen of als je plaats hebt in je auto, maak je gebruik van de Mitfahrzentrale. Vraag maar aan een willekeurige Duitse student ;-). Dit is een ontzettend handige website waar je jezelf kunt aanbieden als lifter, of als chauffeur. Zie het als een soort carpooldienst. Maakt niet uit waarvandaan en waarheen je gaat, er is vaak wel iemand te vinden die (ongeveer) dezelfde route moet afleggen. Als je bijvoorbeeld van Haarlem naar Berlijn wilt rijden, kan het goed zijn dat je iemand mee kunt nemen die van Hannover naar Berlijn rijdt, en misschien ook iemand die van Amsterdam naar Hannover rijdt enz. “In Duitsland is deze manier van liften en iemand meenemen populair”, zegt Coskun Tuna van Mitfahrzentrale. Je ziet nauwelijks meer lifters op straat met de duim omhoog. Tegenwoordig gebruik je je vingers voor je toetsenbord of je telefoon.

Kosten

De prijs is afhankelijk van de chauffeur, zij kunnen hun zitplek aanbieden voor een bepaalde prijs. In de meeste gevallen worden de benzinekosten gedeeld door het aantal inzittenden.

Online liftcentrales

Steeds meer mensen vinden reisgenoten via het internet, door heel Europa. Nog een paar andere websites die ook zo´n zelfde soort systeem aanbieden zijn:

Facebookgroepen

Er zijn groepen op Facebook waar ook regelmatig carpoolplekken worden aangeboden. Natuurlijk kun je hier ook je oproepje plaatsen:

Ouderwets met de duim omhoog

Natuurlijk kun je ook op de ouderwetse manier liften naar Berlijn. Vaak is dit helemaal gratis en nog een spannende ervaring ook! Vaak zijn er in een stad wel speciale plekken waar je mag staan met je duim omhoog, het beste kun je vooraf even kijken of er in jouw woonplaats ook zo´n mogelijkheid is. Grote parkeerplaatsen en tankstations langs de snelweg doen het meestal ook goed.

In Berlijn kan dat o.a. hier:

 • Berliner Großmarkt in de Beusselstrasse – een veiling waar veel internationale vrachtwagens komen
 • Nikolassee – een ideaal vertrekpunt om te liften aangezien je al aan de westkant van de stad bent (en route naar Nederland!). Als je daar de S uit loopt kan je naar een tankstation lopen

6 Reacties

 1. Leonie

  Ik was samen met mijn vriend ook van plan om liftend naar Berlijn te gaan. Het begin ging nog goed, we zijn tot op zo’n 300 kilometer gekomen totdat we echt bij de pakken neerzaten. Het lukte gewoon niet meer ??? We zijn verder gegaan met het openbaar vervoer en de terugweg hebben we niet eens geprobeerd om te liften :) Wel leuke ervaring trouwens en dat was onze 1e keer liftend… Misschien zijn we nog niet ervaren genoeg, wie weet.

  Antwoord
 2. Xavier

  Hallo,

  Ik heb al zo vaak positieve dingen gehoord over Berlijn dat het mij nu enorm interesseert, mits dat ik er nog nooit ben geweest ben ik er zeker voor te vinden om daar te wonen en te werken. Zou dit een goed idee zijn? Ik ben opzoek naar werk in Polen – Warschau maar wat zonder resultaat… In Berlijn werk a volonte in het Nederlands. Dus eventjes een mening nodig ik ben zeer avontuurlijk en open minded dus is dit een goed idee?

  Thanks!
  Xavier

  Antwoord
  • Marjolein

   Hallo Xavier,

   ik zou zeggen ‘doen!’. Ik woon nu een paar jaar in Berlijn en zou niet meer terug willen, de stad is ruim, de mensen open en de prijzen laag. Of dit voor jou een goed idee is, dat is natuurlijk persoonlijk… Maar als je open minded bent en ook nog beschikt over een beetje doorzettingsvermogen (het vinden van een baan en een woning is niet altijd eenvoudig) dan moet het lukken. Waar een wil is, is een weg!

   Groetjes en succes,
   Marjolein

   Antwoord
 3. laury

  nog een tip: Blablacar.com Daar maak ik meestal gebruik van (of Craigslist.com)

  Antwoord
 4. daniel

  Wie wil retourtje Berlijn in een prachtige Partybus? Voor klein prijsje kan je met ons voetbalteam mee; nog 14 plekken beschikbaar, op=op…

  10 Juni

  07.30 weg uit Amsterdam
  17.00 Aankomst Berlijn

  13 Juni

  10.00 weg uit Berlijn
  22.00 terug in Amsterdam

  Antwoord
 5. Anton

  Hallo!

  Ik heb ook een online lift centrale. Dit is backseatsurfing.com. Allicht de moeite waard om eens te kijken. Ik maak ook gebruik van een vorm van social networking, je kunt dus van te voren controleren wie er met je mee rijd en referenties lezen. De site is nog vrij nieuw en wordt dus nog contstant geupdate.

  Groetjes,
  Anton

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Trein populairste vervoermiddel naar Berlijn - berlijn-blog.nl - [...] de altijd vertrouwde auto gevolgd door het vliegtuig en de (touring) bus. Weinig mensen houden van liften, deze reisoptie…
 2. Liftwedstrijd naar Berlijn - berlijn-blog.nl - [...] Het idee is zo, iedereen wordt op vrijdagochtend 14 november om stipt 7:30 verwacht. Je krijgt een bakkie troost,…

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This