Knaack Club

Op 31 december 2010 heeft de geweldige Knaack club definitief haar deuren moeten sluiten. Lange tijd is er discussie geweest over mogelijke geluidsoverlast en helaas is dit de reden geweest waarom één van mijn favoriete alternatieve clubs heeft moeten sluiten. Er wordt nog gezocht naar een alternatieve ruimte, de laatste ontwikkelingen lees je op www.knaack-fightklub.de.

Een nieuwe wereld ging er voor mij open toen ik voor het eerst naar deze club ging, zoiets als de Knaack bestaat er eigenlijk niet in Nederland. Er worden veel concerten gegeven, vooral van redelijk onbekende (Berlijnse) bandjes, maar ook bekendere buitenlandse bandjes passeren wel eens de revue. De plek waar concerten worden gegeven is slechts 1 ruimte van de grote Knaack club, daarnaast is er nog een barruimte, een ruimte voor karaoke, een ruimte voor 90’s en 80’s hits en een ruimte (zeg, kelder) waar de ruige jongens zich kunnen uitleven op hardrock muziek. Voor ieder die even geen zin heeft in harde muziek kan zich op het binnenplein begeven om even te babbelen onder het genot van een bratworst. Zeker in de zomer is dit ideaal, omdat het in Berlijn altijd best warm kan zijn. Concerten beginnen meestal rond 8:00 en de deuren voor de feesten gaan om 22:00 open, als je voor 24:00 binnen bent is entree gratis. Op maandag is er altijd karaoke, entree is dan gratis.

Knaack club gesloten (31 december 2010):

Omdat de club teveel geluidsoverlast zou geven hebben de omwonenden van de Greifswalder Strasse protest gemaakt tegen de Knaack. De rechter heeft de bewoners gelijk gegeven en de Knaack moest de geluidssterkte dusdanig naar beneden schroeven dat het niet meer haalbaar was om de club in leven te houden. Om deze reden is de Knaack eind december 2010 gesloten. Ook de Magnet, die direct naast de Knaack geleden lag, heeft moeten verhuizen. Zij hebben inmiddels een nieuwe locatie geopend bij de Oberbaumbrücke in de buurt.

Voormalig Adres: Greifswalder Strasse 224.
OV: U+S Bfh. Alexanderplatz en lopen (10.min)
Kosten: € 5 (concerten soms meer)
Genre: Alternatief, hardcore, punk, 80’s & 90’s.


Größere Kartenansicht

6 Reacties

 1. Eddy

  Jammer dat zo’n historische uitgaansgelegenheid moest sluiten.
  Ik heb hier in 2011, dus een half jaar na de sluiting voor de deur gestaan. Er waren toen al volop verbouwingen bezig.
  Ik was toen in Berlijn voor een tryout concert van Rammstein, welke sinds een aantal jaren alweer gehouden worden in de hallen van Black Box Music in het district Pankow. Rammstein heeft de Knaack Klub jaren lang gebruikt als oefenruimte en voor meerdere tryout concerten.

  Antwoord
  • Marjolein

   Absoluut! Ik mis de Knaack ook nog steeds! Zoveel mooie avonden beleefd daar. Gelukkig hebben we de herinneringen nog! Ga je trouwens ook naar Rammstein volgende week? Kijk echt zoooo uit naar hun concert in de Waldbühne!

   Antwoord
   • Eddy

    Ja ik ga vrijdag naar Rammstein. Dit word mijn eerste concert bij de Waldbuhne.
    Al heb ik de band al wel 2 keer eerder mogen zien optreden voor een tryout concert welke ze gaven voor een selecte groep fans en admins/webmasters bij Black Box Music.
    Ik ben zelf vanaf donderdag avond in Berlijn. We hebben s’avonds afgesproken met een grote groep fans bij Prater Garten.
    Sommige van die groep gaan ook zaterdag nog naar de Waldbuhne, maar dat werd mij te duur. Ik doe zaterdag mooi wat sightseeing.

    Antwoord
    • Eddy

     Heb je trouwens al een idee hoe het gaat met de nieuwe Knaack Klub / Knaack Kulturhaus, welke dit jaar zou moeten openen vlakbij Mauerpark aan de Eberswalde Strasse?
     Ik kan namelijk weinig nieuws vinden over de status van dit project. Het laatste dat ik kon vinden is een kranten artikel van volgens mij najaar 2015.

     Antwoord
 2. Louise van Gend

  jammer zeg! Ik wilde er langs gaan, alleen al omdat Rammstein vroeger hier zo nu en dan optrad.

  Antwoord
 3. Jurjen

  Helaas voor mensen die er nog eens heen hadden gewild, de Knaack Club heeft per 31 december 2010 na 58 jaar de deuren gesloten. De buren hadden last van geluidsoverlast.

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Concerten in Berlijn - november 2008 - berlijn-blog.nl - [...] The Offspring, Sugarplum Fairy, No Fun At All @ T-Moblie Playgrounds The Whip, Goliath & The Hightowers @ Knaack…

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This