Monument op Kreuzberg
In het Viktoriapark ligt de berg waar de wijk Kreuzberg zijn naam aan heeft te danken: de Kreuzberg. Met zijn hoogte van 66 meter is de Kreuzberg bijna de hoogste natuurlijke berg van Berlijn. Naast de Kreuzberg bezit het Vikoriapark een nep waterval, stukken miniatuur gebergte, bloembedden en grote grasvelden. In de zomer komen allerlei mensen uit Kreuzberg hier samen om te relaxen, te voetballen, de berg te beklimmen en te genieten van het uitzicht.  Een andere publiekstrekker in het Viktoriapark is de biergarten Golgatha, een aanrader voor een lekker biertje in de zomer!

Geschiedenis

Tot begin negentiende eeuw werd de Kreuzberg gebruikt om wijn te verbouwen en om windmolens te plaatsen. Daar was de berg natuurlijk ook een geschikte plek voor. In 1821 kreeg de berg de naam Kreuzberg toegeëigend. In dat jaar werd op de berg een monument onthuld waarmee de Pruisische vrijheidsoorlogen worden herdacht. Boven op dit monument prijkt een kruis, de Kreuzberg is naar dit Kreuz vernoemd. Het monument staat er nog altijd en vanaf hier kun je genieten van het uizicht over de zuidkant van Berlijn.

Pas 70 jaar na de bouw van het monument is besloten om een park om de berg heen te bouwen, dit zou later het Viktoriapark worden. Een waterval in het park kon natuurlijk niet ontbreken. Omdat de Kreuzberg van nature geen water bezit is er besloten een grote pompinstallatie in te bouwen. Nog altijd pompt deze 13.000 liter per minuut de berg op.

viktoriapark

viktoriapark (1)

Ontspannen

Het Viktoriapark is een mooie plek om even lekker tot rust te komen in grote stad. Je kunt er langs de waterval omhoog wandelen via een rotsachtig pad. De berg is robuust en het is daarom niet gek dat deze ook wordt gebruikt om beklommen te worden.

Het park is ook goed geschikt voor een middagje in het zonnetje liggen op een mooie zomerdag, mochten er kleine Berlijnbezoekers mee gaan: het park beschikt ook over een ruime speeltuin waar het kroost zich helemaal kan laten gaan.

Omdat het uitzicht zo mooi is kun je hier ook met oud en nieuw genieten van al het vuurwerk wat de lucht in geschoten wordt.

20120512 - IMG_5103- BerlijnBlog_

Locatie

Het Viktoriapark ligt in Kreuzberg, direct aan de gelijknamige straat Kreuzbergstrasse. Dit is niet ver bij de Bergmannstrasse en het voormalige vliegveld Tempelhof vandaan. Je kunt het Viktoriapark lopend af vanaf de metrostations Platz der Luftbrücke en Mehringdamm.


Grotere kaart weergeven

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This