De ingang van het voormalige concentratiekamp in Oranienburg.

Ongeveer 35 kilometer ten noorden van Berlijn, bij de plaats Oranienburg, lag van 1936 tot 1945 concentratiekamp Sachsenhausen. Sachsenhausen was tijdens de Tweede Wereldoorlog een concentratiekamp in nazi-Duitsland.

In 1936 werd het concentratiekamp gebouwd door, en voor, gevangenen. Naar schatting zijn in het kamp tussen de 30.000 en 35.000 mensen om het leven gekomen omdat ze streden tegen het nationaal-socialistische regime of omdat ze er een bepaalde levenstijl of geloof op na hielden dat door de nazi’s niet werd getolereerd.

Tegenwoordig is het voormalige concentratiekamp Sachsenhausen een gedenkplaats met museum. Om iedereen te laten zien wat voor gruweldaden er hebben plaats gevonden, maar om ons eraan te herinneren dat zoiets nooit meer mag gebeuren. Het uitsluiten en opsluiten van ‘anderen’ is geen oplossing.

Sachsenhausen bezoeken is een must, maar houd er wel rekening mee dat een bezoek erg schokkend en deprimerend kan zijn.

Contentratie Sachsenhausen bij Berlijn

Gruweldaden in Sachsenhausen

Es wird ohne Anruf sofort scharf geschossen.

Volgens de ‘officiële’ cijfers zijn er ca. 30.000 tot 50.000 mensen omgekomen in concentratiekamp Sachsenhausen. Onder de gevangenen waren politieke tegenstanders van Adolf Hitler, krijgsgevangenen, zigeuners, Joden, homoseksuelen en Jehova’s getuigen. Kortom: iedereen die niet aan het perfecte plaatje van de Arische Duitser volgens Hitler voldeed. De leefomstandigheden waren verschikkelijk. In de barakken was het vochtig, onhygiënisch en van privacy was al helemaal geen sprake. Vele gevangenen kwamen om het leven door ziekte, uithongering, uitputting, marteling en executie.

Wat is er nu nog te zien?

Als je besluit Sachsenhausen te bezoeken zul je worden geconfronteerd met de gruwelijkheden die hebben plaats gevonden. Hoewel veel van het voormalige concentratiekamp is vernietigd is er nog een hoop terug te zien, door het “tastbare” van deze gedenkplaats gaat de geschiedenis leven. Je vindt de verblijfplaatsen van de gevangenen, bedden, de sanitaire voorzieningen en vele wachttorens.

Arbeit macht Frei

Andere dingen die nog in tact zijn gebleven:

  • De Kommandatur, teruggebracht in originele staat
  • De originele ingang van het kamp zoals die 1936 was met de tekst Arbeit Macht Frei. Een veel gefotografeerd stukje uit Sachsenhausen
  • De kantine voor de SS-troepen
  • Enkele tentoonstellingen, zoals een in originele staat teruggebrachte barak
  • Een cellenblok met nog een aantal bedden om een beeld te krijgen hoe de gevangengen hier “leefden”
  • Het crematorium en vernietigingstation “Z” (een installatie voor de vernietiging van gevangenen)
  • Begraafplaatsen voor gevangenen, Duitse soldaten en soldaten van het Rode Leger
  • Originele wapenkamer van de Duitse troepen

Vooral station Z heeft op mij enorm veel indruk achter gelaten.
Executiekamer

Sachsenhausen nabij Berlijn

Sachsenhausen bezoeken

Gedenkstätte und Museum Sachsenhausen
Adres: Straße der Nationen 22, D-16515 Oranienburg
Entree: gratis
Audiotour: € 3,-
Website: www.stiftung-bg.de

Openingstijden
15 maart tot 14 oktober: dagelijks 8.30 – 18.00 uur
15 oktober tot 14 maart: dagelijks 8.30 – 16.30 uur
Op maandag zijn het museum, het archief en de bibliotheek gesloten. De openlucht-tentoonstelling “Mord und Massenmord im KZ Sachsenhausen”, de gedenkplaats “Station Z” en het bezoekersinformatiecentrum zijn wel geopend.

Bereikbaarheid

Je kunt met de auto, georganiseerde busreis of met het openbaar vervoer naar Sachsenhausen.

De meeste mensen zullen met het openbaar vervoer gaan en dat is vanuit Berlijn erg makkelijk. Neem de trein (RE5, RB12 of RB20) of S-Bahn (S1) naar station station Oranienburg. Vanaf daar is het nog een kleine 2 kilometer die je al wandelend (ongeveer 15 minuten) of met de bus (buslijn 804, rijdt ieder uur, hushalte Gedenkstätte) kunt afleggen. Let er op dat je een geldig vervoersbewijs hebt voor zone C.

Mocht je beschikking hebben over een auto dan raad ik dat aan, Sachsenhausen is per auto goed te bereiken en parkeren is mogelijk vlak voor het terrein.

Größere Kartenansicht