Toen de Berlijnse Muur er nog stond was Kreuzberg het dichtst bevolkte stukje Berlijn waar buitenlanders, alternatievelingen en Duitsers met elkaar samen woonden. Nog steeds hangt er altijd een gezellige multiculti sfeer in Kreuzberg waar vele soorten bevolkingsgroepen met elkaar samen leven.

Omdat Kreuzberg redelijk centraal ligt zijn hier ook veel hippe restaurants en cocktailbars te vinden.

Kreuzberg behoort samen met Friedrichshain sinds 2001 tot het gezamelijke district Friedrichshain-Kreuzberg wat tevens het kleinste district van Berlijn is. Kreuzberg is ook weer onderverdeeld in 2 delen, het grotere “Kreuzberg 61” (eigenlijk „Südwest 61“) en het iets kleinere “SO 36” (“SO staat voor “Südost”). Tevens is er in deze wijk relatief veel werkloosheid.

Bezienswaardigheden in Kreuzberg

Het mooie van Kreuzberg is vooral de sfeer die erg hangt, er zijn veel kleine imbisjes te vinden op elke hoek van de straat. Tevens beschikt Kreuzberg over een aantal bekende musea en gezellige straatjes.

Checkpoint Charlie

Ten tijden van de Berlijnse muur was Checkpoint Charlie een van de grensovergangen. Voor buitenlanders was deze plek zelfs de enige plek waar ze de grens konden passeren. Na de val van de muur in 1989 is Checkpoint Charlie opgeheven maar nog altijd kun je de plek bezoeken. Momenteel staat er een nagebouwde controlepost en er is een Mauermuseum.

Joods Museum

Het Joods Museum is een heel uitgebreid museum over joden en aanverwandte zaken, er zijn veel foto’s en videobeelden te zien. Het bijzondere van het uit 2001 stammende museum is de architectuur en de Holocaust-Turm.

Görlitzer Park

Het Görlitzer Park is een gezellige plek om samen te komen voor veel mensen. In de zomer vind je hier barbecuende Turkse families, studerende jongeren en spelende kinderen. Het park is een ideale plek om lekker te lunchen of te ontspannen tijdens de sightseeing tocht.

Techniek Museum

In het techniek museum kun je voor een paar euro een heleboel te weten komen over verschillende soorten van techniek. Zo zijn er tentoonstellingen over treinen, luchtvaart, papierdruk en over bier brauwen. Meer over het techniek museum Berlijn.

Bethanien

Het oude ziekenhuiscomplex Bethanien is een sprookjesachtig gebouw. Met haar enorme omvang en spitse torentjes zie je het al van verre! Tegenwoordig kun je er eten, in de Biergarten zitten, een kunsttentoonstelling bezoeken of naar de openluchtbioscoop gaan. Een multifunctioneel complex en leuk om even naar binnen te lopen!

20160213 - _DSF8916- BerlijnBlog Kreuzberg

Viktoriapark

Het Viktoriapark is het bekendste park van Kreuzberg wat tevens gelegen ligt op de gelijknamige berg. Op de berg is een kunstmatige waterval aangelegd en met oud en nieuw komen er altijd mensen samen om van het vuurwerk te genieten.

  • Berlinische Galerie – moderne kunst

Kreuzberg = little Istanbul?

Ten tijde van de koude oorlog was het stadsdeel Kreuzberg vooral bekend vanwege de alternatieve scene en de grote populatie aan Turken en ander buitenlanders. Vooral het oostelijk deel van de wijk met de beroemde postcode SO36 (waar ook een club naar is vernoemd), de omgeving van de Oranienstrasse, droeg bij aan dit beeld van Kreuzberg. Het gebied lag in een uithoek van West-Berlijn tegen de muur aan. Het stadsdeel SO36 werd zelfs aan 3 kanten omringd door de Berlijnse muur.

Voor mensen met geld was dit deel van de stad niet interessant, dit resulteerde in een bevolking van voornamelijk links geörienteerde jongeren en Turkse families. Hierdoor is Kreuzberg ook aan zijn bijnaam Little Istanbul gekomen.

Na de val van de muur raakte Kreuzberg in een dip. Veel mensen vertrokken naar de oostelijke stadsdelen waar wonen veel goedkoper was. De laatste jaren komt Kreuzberg weer sterk terug. Veel kunstenaars en muzikanten vestigen zich hier. Het is weer gezellig in de straten en cafés. Vooral het gebied rond de Schlesische Strasse maakt een enorme opleving door. Er openen veel clubs, cafés en kleine winkeltjes.

Uitgaan in Kreuzberg

De Oranienstrasse is een typische straat in Kreuzberg. Je vindt hier allerlei winkeltjes waaronder Turkse bakkers en winkeltjes waar ze zelf t-shirts kunt maken. Na een middagje rondhangen in deze buurt die zich ook wel SO36 laat noemen, kun je hier ook heerlijk relaxen in een van de trendy barretjes. Het leuke aan deze straat is dat het is vernoemd naar het Nederlandse koningshuis van oranje (in het Duits: Oranien).

Een bekende club vernoemd naar dit stukje in Kreuzberg is SO36. Een plek voor veel concerten en verschillende evenementen.

Hotels in Kreuzberg

Omdat je in Kreuzberg niet direct in het centrum van Berlijn zit zijn hotels in Kreuzberg meestal iets goedkoper dan die in centraler liggende delen van Berlijn zoals Mitte en Charlottenburg. Als je van gezelligheid, uitgaan en terrasjes houdt is het een aanrader om een hotel in Kreuzberg te zoeken.

Angleterre Hotel

Het Angleterre hotel ligt in het historische centrum van de stad aan de Friedrichstraße, dicht bij Checkpoint Charlie en de Gendarmenmarkt. Het is een simpel hotel maar door zijn centrale ligging (bezienswaardigheden en metro op loopafstand) toch erg aan te raden. Voor de ontspanning is hier een sauna aanwezig. Prijzen vanaf € 54.

Kijk hier voor een totaaloverzicht van alle hotels in Kreuzberg of snuffel nog even verder tussen mijn reviews op hotels in Berlijn.