Een ijsblauwe vogel, een dansende worstelaar en een stel vrolijke robots. Drie compleet verschillende murals op drie bijna identieke flatgebouwen. Wat deze murals nog meer gemeen hebben? Ze bestaan allemaal uit veel kleur, zijn in de afgelopen weken geplaatst en bevinden zich in Neheimer Straße in Reinickendorf. De murals waren het laatste zetje in mijn rug om eens een kijkje te nemen in deze Noord-Berlijnse wijk, die vooral bekend staat om vliegeveld Tegel. Natuurlijk neem ik jullie mee!

3 murals in reinickendorf berlijn

3x Urban Nation murals in Reinickendorf

Geïnitieerd zijn de kunstwerken allemaal door Urban Nation, een organisatie die voor het project ‘One Wall’ gerenommeerde street artists uitnodigt om te zorgen voor kleur in wijken die wel een opfrissertje kunnen gebruiken. Onlangs was de Berlijnse wijk Reinickendorf aan de buurt. Het ‘Marzahn van het westen’ wordt gekenmerkt door veel Plattenbau met daartussen kleine parken en veel groen. En waar lenen die hoge plats zich nou beter voor dan voor een mural? Precies! Zo komt de wijk in een positiever daglicht te staan en ook voor de buurtbewoners is het wel een vrolijk aanzicht.

De afgelopen maanden nodigde Urban Nation de artiesten Colin van der Sluijs en Super-A,How and Nosm en the Londen Police uit en ik besloot een kijkje te nemen. Voor kunst hoef je tenslotte niet altijd naar een museum, dat vind je in Berlijn gewoon op straat. Óók in de wat minder centraal gelegen wijken. Door Urban Nation is de Neheimer Straße de nieuwste street art hotspot van Berlijn geworden.

20160521 - _DSF4732-HDR- BerlijnBlog Urban Nation Murals in Reinickendorf

Mural 1: Collin van der Sluijs en Super-A

Veel Nederlandser dan ‘van der Sluijs’ kan je achternaam volgens mij amper zijn. Ook Super-A, de andere helft van het duo, komt van Nederlandse bodem. Stiekem toch wel leuk, een beetje Nederland in Berlijn, in de vorm van street art. Van der Sluijs is illustrator, kunstenaar en galeriehouder in Maastricht en vertaalt met zijn werk uitdagingen in het dagelijkse leven in tekeningen. Kunstenaar Super-A (zijn nickname staat voor anti-superheld) combineert in zijn werk grafisch design met schilderkunst. Wellicht ken je zijn murals van duiven in Goes en/of Antwerpen. Door zijn prachtige tekeningen ben ik het ineens mooie dieren gaan vinden! Zijn werk is in 2012 voor de VPRO verkozen tot mooiste illegale kunstwerk van Nederland. Samen met Collin van der Sluijs is het een vrij actief en ook succesvol street art duo.

20160521 - _DSF4706-HDR- BerlijnBlog Urban Nation Murals in Reinickendorf

Even terug naar Berlijn: 42 meter telt de vogel in Reinickendorf van het Nederlandse duo. Geen duif dit keer maar een ijsblauwe vogel. Dagenlang zijn ze in de weer geweest met spuitflessen om de vrolijke vogel te creëren. De vele kleuren en gedetailleerde bloemen symboliseren de diversiteit van Berlijn en passen daarmee perfect bij de stad. Hoe dichter je bij de mural gaat staan, hoe meer details je begint te herkennen in de tekening. Prachtig!

20160521 - _DSF4736-HDR- BerlijnBlog Urban Nation Murals in Reinickendorf

20160521 - P1210548- BerlijnBlog Urban Nation Murals in Reinickendorf

20160521 - _DSF4721-HDR- BerlijnBlog Urban Nation Murals in Reinickendorf

Mural 2: How and Nosm

How and Nosm bestaat uit de tweelingbroers Raoul en Davide Perre uit New York. Ze staan bekend om hun grootschalige graffitiwerken die praktisch alleen uit de kleuren rood, zwart en wit bestaan. Zo ook het werk ‘On Tiptoes’ in Reinickendorf. Een kleurrijk geheel dat met de vele rode (bloed?)spetters ook wel een beetje luguber oogt op het eerste gezicht.

Vol verbazing stond ik naar de mural van How and Nosm te kijken. Wat is het? Een dansende worstelaar? Een menselijke robot? Een slachtveld? Terwijl ik naar boven stond te staren liep er een stel met kinderwagen voorbij. “Kijk liever aan de andere kant, dat werk is veel mooier”, lachte ze. Daar ben ik het wel mee eens, maar is kunst dan alleen maar geslaagd als het mooi is? Stof tot nadenken. Volgens How and Nosm beeldt de schildering een persoon uit die naar de sterren probeert te reiken terwijl ze op haar teentoppen balanceert. Ik interpreteer het werk zo dat het niet altijd makkelijk is om de top te bereiken, maar dat je met wil en doorzettingskracht wel heel ver kunt komen. Van alle murals bestaat deze uit het meeste details en het is de moeite waard om even te blijven staan en te zoeken naar details in de tekening. Ook als de mural op het eerste gezicht misschien niet zo schattig en mooi is.

20160521 - _DSF4751- BerlijnBlog Urban Nation Murals in Reinickendorf

20160521 - _DSF4763-HDR- BerlijnBlog Urban Nation Murals in Reinickendorf

20160521 - P1210554- BerlijnBlog Urban Nation Murals in Reinickendorf

20160521 - _DSF4754- BerlijnBlog Urban Nation Murals in Reinickendorf

Mural The London Police

The London Police bestaat uit het duo Chaz Barrisson en Bob Gibson. Ze begonnen al in 1998 met street art. Echte pionieren zou je dus wel kunnen zeggen! Van de drie artiesten is The London Police bij mij ook het meest bekend, niet alleen omdat ze al zo lang in de scene zitten, maar vooral ook omdat hun werken veelvuldig in Amsterdam en Berlijn terug te vinden zijn.

Het werk van The London Police bestaat eigenlijk altijd uit vrolijke ronde karakters die met behulp van stencils op de muur worden geplaatst. Daarmee is hun werk heel herkenbaar en niet makkelijk te missen. Vermaken en inspireren, dat is wat ze bij mensen teweeg willen brengen. Gewoon een lach op je gezicht of een andere vorm van emotie. Maar ondanks de op het eerste gezicht simpele tekeningen, zit er vaak wel een diepere betekenis achter de werken.

De mural in Berlijn bestaat niet alleen uit de voor The London Police herkenbare figuren, maar ook uit een paar zwevende robots. Achterliggend thema? Samenwerken. Het mooie van kunst is dat je er natuurlijk zelf invulling aan kunt geven. The London Police zegt zelf: “In een wereld waar op dit moment vele moeilijke maatschappelijke vraagstukken ter discussie staan, hopen we dat het onderwerp teamwork iedereen kan inspireren. We willen mensen graag inspireren om elkaar te helpen en samen te werken zodat we uiteindelijk allemaal in dezelfde goede richting te lopen”. Mooi gezegd!

20160521 - P1210552- BerlijnBlog Urban Nation Murals in Reinickendorf

20160521 - _DSF4776-HDR- BerlijnBlog Urban Nation Murals in Reinickendorf

20160521 - _DSF4773-HDR- BerlijnBlog Urban Nation Murals in Reinickendorf

20160521 - _DSF4770-HDR- BerlijnBlog Urban Nation Murals in Reinickendorf

De drie murals bevinden zich allemaal op een steenworp afstand van elkaar en een bezoek is daarmee makkelijk te combineren. Hoe verschillend de werken ook zijn, ze hebben wel allemaal een achterliggende gedachte die bij Berlijn past. Daarom vind ik de werken een mooie aanvulling voor de stad en zo’n Plattenbau is eigenlijk toch wel het perfecte canvas voor een grote muurschildering. Zo springen ze nog meer in het oog! Urban Nation, heel gaaf gedaan. Ik wil meer!

Drie Urban Nation murals in Reinickendorf
Adres: Neheimer Straße 6, Berlijn-Reinickendorf
OV: U6 Holzhauser Straße, vanaf daar wandelen (20 min.) of bus (133 of X33 naar halte Kamener Weg)
Meer over street art in Berlijn:
Mijn 11 favoriete murals in Berlijn
Street art spotten in Berlijn (mét wandeling)

Vind jij de kunstwerken een aanwinst voor de wijk? En welke van de drie murals in Reinickendorf is jouw favoriet? Ik ben benieuwd!

liebegruesse

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This