Het grootste land in Europa worstelt. Worstelt met zichzelf, met het verleden en met de toekomst. Duitsland kent door haar bewogen recente verleden enorme trauma’s die blijven doorgalmen. Komt het land aan onze oostgrens ooit over haar geschiedenis heen? Rob Savelberg, correspondent in Berlijn, schreef er een boek over. Een tijdje geleden was ik bij de boekpresentatie en was direct onder de indruk van het verhaal van Savelberg, deze man heeft een grote passie en kennies voor/over Berlijn. Tijd om het boek maar eens uit te lezen dus!

Overigens kan het zijn dat de naam Rob Savelberg je bekend voorkomt van een recentelijke YouTube video van de bekendmaking van de nieuwe Duitse regering, Savelberg had daar zijn bedenkingen bij en stelde kritische vragen aan Merkel.

Berlijn beweegt is aan te raden voor iedereen die op een luchtige manier wat meer te weten wil komen over de recente Duitse geschiedenis. Het boek is te koop voor €15 bij Bol.com.

Thema’s in “Berlijn Beweegt”

Het boek “Berlijn Beweegt” behandelt verschillende thema’s uit de Duitse geschiedenis. Ik zeg expres “Duitse” want de focus ligt iets minder op Berlijn dan ik vooraf had gedacht. In rap tempo worden alle belangrijke thema’s uit de Duitse geschiedenis behandeld. Voor de doorgewinterde Duitslandkenner zullen er niet veel nieuwtjes instaan omdat het boek voornamelijk de breedte ingaat in plaats van de diepte. Ik heb er zelf wel het een en ander opgestoken uit het boek. Het is lekker recht voor zijn raap geschreven en dat maakt het makkelijk leesbaar voor ieder. Omdat de thema’s weer zijn onderverdeeld in subthema’s is dit boek ideaal voor in de trein.

Zelf vond ik vooral de hoofdstukken interessant over de marktwerking in Duitsland, de veranderingen in de omgang met het oorlogsverleden en het DDR-verleden, de moeizame relatie met Polen, de rechtste politieke stromingen en de multiculturele samenleving. De invalshoeken zijn meestal anders dan in de gangbare geschiedenisboeken. Zo wordt ook de slachtoffersrol van Duitsers besproken. Dat zij nog steeds worstelen met het verleden en dat de geschiedenis ze achtervolgt hoor je vaak van Duitsers zelf, maar leek vooralsnog niet gerealiseerd te worden door buitenstaanders. Ook is er aandacht voor rechts extremisten in Duitsland, ook wel bekend als de NPD (Nationaldemokratische Partei Deutschlands). Deze partij profileert zich als rechtsnationalistisch, wordt door de Duitse Bundesamt für Verfassungsschutz als extreemrechts beschouwd en is nog actief in een aantal delen van Duitsland.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This