Peter Pragal verhuisde al eerste geaccrediteerde West-Duitse correspondent naar een woning in Oost-Berlijn. Met vrouw en kinderen liet hij in 1974 München achter zich en verruilde zijn woning voor een Plattenbau. Veel andere correspondenten uit West-Duitsland die verslag deden uit de DDR bleven in West-Berlijn wonen, Pragel was de eerste die ook daadwerkelijk in Oost-Duitsland ging wonen. Alleen zo kon hij echt ervaren hoe het er in de DDR aan toeging, vond hij. Het wonen in Oost-Berlijn en het werken voor West-Duitsland bracht hem in een unieke situatie waarin hij bijna dagelijks de grens passeerde. In het boek “Ihr habt es aber schön hier!” doet hij verslag van de 12 jaren die hij in totaal in de DDR woonde en doet dat door de ogen van een West-Duitse journalist.

20140409 IMG_4034 BerlijnBlog Ihr habt es aber schön hier

In het boek komt vooral het dagelijks leven van hem en zijn familie aan bod. Over hoe zijn vrouw boeken en tijdschriften uit het westen importeerde voor vrienden, over de ontelbare keren dat hij de grens passeerde, over hoe het was voor zijn kinderen op een DDR-school en over de DDR die zijn leven als journalist soms knap lastig maakte. De hoofdstukken zijn naar thema gesorteerd en het bijzondere is dat Pragal per thema zijn ervaringen van toen verbindt met de informatie die hij nu tot zijn beschikking heeft. Zijn persoonlijke Stasi-aktes welteverstaan. Als journalist was Pragal natuurlijk een risicogeval en het ministerie voor staatsveiligheid (MfS) liet niets aan het toeval over, alles wat Pragal deed werd tot in de kleinste details gedocumenteerd. Achter afspraken die niet kwamen opdagen zat vaak een heel verhaal…

Ik heb het boek in twee weken uitgelezen. Het leest lekker weg en is door zijn formaat (klein) en opbouw (losstaande hoofdstukken) ideaal voor onderweg. Het boek geeft een goed beeld van hoe de DDR omging met journalistiek maar draait vooral om de persoonlijke ervaringen van Pragal. Juist persoonlijke ervaringen vind ik altijd interessant om te lezen. Aanrader dus!

20140409 IMG_4038 BerlijnBlog Ihr habt es aber schön hier

Ihr habt es aber schön hier!
Auteur: Peter Pragal
ISBN: 978-3492264280
Verkrijgbaarheid: ik kocht het boek voor €8,99 in de boekenzaak van de Gedenkstätte Hohenschönhausen, het is ook bij verschillende Duitse online boekenwinkels te koop.

20140409 IMG_4041 BerlijnBlog Ihr habt es aber schön hier

20140409 IMG_4042 BerlijnBlog Ihr habt es aber schön hier

20140409 IMG_4046 BerlijnBlog Ihr habt es aber schön hier

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This