fucking berlin
Het oudste beroep ter wereld maakt veel mensen nog steeds nieuwsgierig. Wie zijn de dames van plezier die zich laten betalen voor seks? En wie zijn toch de mannen die hen bezoeken? Sonia Rossi werd geboren in Italië en verhuisde van Sicilië naar Berlijn om wiskunde te studeren. Ze schetst in haar boek “Fucking Berlin” een kleurrijk beeld van de alledaagse én onalledaagse werkelijkheid van een vrouw die als prostituee in de clubs van Berlijn werkt. Op openhartige en sympathieke wijze vertelt zij over haar werkomgeving waarin het niet alleen draait om geld en snelle, onpersoonlijke seks, maar juist ook om vriendschap en vertrouwen. Het hele boek is autobiografisch en waar gebeurd.

Zelf lezen? Dan kun je Fucking Berlin bestellen bij Bol.com in het Nederlands, of in het Duits. De Duitse versie is vrij makkelijk te lezen dus het is een aanrader hem in het Duits te lezen. Deze versie is overigens ook goedkoper ;)

In Berlijn heeft het boek al voor veel opschudding gezorgd en staat het sinds de verschijning onafgebroken in de bestsellerlijst van Amazon.de. Begrijpelijk, want we willen natuurlijk allemaal wel eens een kijkje nemen in het leven van een studenten wiskunde in Berlijn die de kost verdient als hoer. Achter een “clicheverhaal” gaat een trieste geschiedenis schuil, maar zelf zegt ze geen spijt te hebben van de keuzes die ze heeft gemaakt. Immers: zonder als hoer aan de slag te gaan kon ze nooit haar studie wiskunde betalen en succesvol afronden. In een aflevering van Spuiten en Slikken vertelt ze openhartig over haar boek en de gevoelens die ze heeft (Bekijk hier de aflevering van Spuiten en Slikken met Sonia Rossi).

Om jullie vast een voorproefje te geven van het boek “Fucking Berlin”: hier een stukje uit Fucking Berlin van Sonia Rossi.

Toen ik net in Berlijn was, was ik nog net zo naïef als in Italië. Tot ik Ladja leerde kennen. Toch was ik er aanvankelijk van overtuigd dat ik nooit hoer zou kunnen zijn. Je kon toch ook van een normaal baantje rondkomen?
Dat was precies wat Ladja en ik in het begin van onze relatie probeerden. Samen met Tomas kregen we een baantje in een discotheek in Prenzlauer Berg. De twee jongens hadden geen verblijfsvergunning, dus waren ze bereid voor een hongerloontje het smerige werk te doen dat niemand anders wilde doen. In dit geval betekende dat kratten sjouwen, koelkasten bijvullen en flesjes van de dansvloer opvegen.

En later in het boek:

Ik was al een jaar in Berlijn toen ik op RTL2 een reportage over webcamgirls zag, meisjes die voor een webcam uit de kleren gaan als ervoor wordt betaald. In de reportage werd vrolijk gebabbeld over hoe het werk was en hoeveel geld je ermee kon verdienen. Het leek allemaal heel onschuldig.
‘Wat zou je ervan vinden als ik zoiets deed?’ vroeg ik aan Ladja.
Ik dacht op dat moment alleen maar aan snel geld.
Ladja haalde zijn schouders op.
‘Zo erg is het niet. Niemand raakt je aan en het is totaal anoniem,’ voegde ik eraan toe.
Omdat Ladja niet echt antwoord gaf, vond ik dat ik de volgende dag met een goed geweten een krant mocht kopen om te kijken of er misschien webcamgirls werden gezocht. Ik zag meteen iets, een bedrijf dat adverteerde met ‘licht erotische internetwerkzaamheden’.

Ben je benieuwd geworden naar dit boek? Dan kun je hem bestellen bij Bol.com in het Nederlands, of in het Duits.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This