Misschien heb je het al ergens anders op internet voorbij zien komen, het is immers groots aangekondigd: het reisboek “Berlijn voor gevorderden” is onlangs uitgebracht! Dit boek, dat is voorzien van echte insider tips en mooie visuals, is geschreven door een achttal journalisten die al langere tijd in Berlijn wonen. Zij onthullen hun favorieten plekjes in Berlijn op het gebied van uitgaan, eten & drinken, cultuur, historie en nog veel meer. Ze leggen uit waarom kunstenaars en ondernemers in verlaten fabriekshallen trekken. Ze laten de bunkers zien waar de geschiedenis tastbaar is en de balzalen waar het nachtleven swingt. Met fragmenten uit film en literatuur en vernieuwende bouwexperimenten. Heldere plattegronden en 175 persoonlijke tips verleiden om zelf op pad te gaan. Mijn interesse is gewekt!

(Update van eerder artikel) Winactie!

Wil je kans maken op een gratis exemplaar van “Berlijn voor gevorderden” (eerste druk)? Deel dan deze review dan voor 14 september 2012 op Twitter of Facebook en noem daarbij @BerlijnBlog. De winnaars worden na de actieperiode bekend gemaakt. Ik neem dan persoonlijk contact op en zal je het boek toesturen.

(update) De winnaars van de winactie voor het boek “Berlijn voor gevorderden” zijn @susannepannetje en @hmedendorp. Gefeliciteerd!

berlijn voor gevorderden 4

berlijn voor gevorderden 3

Review

Ik heb het boek nog niet geheel gelezen maar toen ik het voor de eerste keer opensloeg was dit op pagina 130 en direct viel Cheers Schnitzel in mijn gezichtsveld. Dan moet het wel een goed boek zijn, want dit is wel één van mijn favoriete trashy foodcorners in Friedrichshain en zou ik inderdaad wel als geheime tip bestempelen. Afgebladderde concertposters aan de muur, vette schnitzels en stampende beats. Goed we dwalen af…

Afgezien van de goede tips die kort en bondig zijn opgeschreven valt diret het overzichtelijke en strakke design op. De hoofdstukken zijn onderverdeeld naar thema en schrijver. Het eerste deel gaat verder in op thema’s die Berlijn bezig houden zoals werken in Berlijn, de ontwikkeling rondom de Mediaspree en de geschiedenis die Berlijn blijft achtervolgen. De hoofdstukken zijn to-the-point en worden begeleid door duidelijk fotomateriaal. Het boek gaat niet héél diep op de materie in maar genoeg om de ontwikkelingen in de stad goed te begrijpen en daarom is er plek voor een breed aantal onderwerpen wat het boek lekker afwisselend maakt. Het is inderdaad meer een reisgids dan een leesboek (als leesboek raad ik bijvoorbeeld Berlijn beweegt of Boze geesten van Berlijn aan), en ik ben het met de titel eens: dit boek is zeker voor gevorderden aan te raden.

Het tweede deel van het boek bestaat uit de “175 geheime tips”. De tips zijn onderverdeeld per wijk en voor elke wijk zijn er een paar leuke en originele tips genoemd. Zo worden in Friedrichshain bijvoorbeeld de vlooienmarkt am Boxhagener Platz en die Turnhalle getipt, terecht natuurlijk. Het leuke en onderscheidende van dit boek is 1) dat de tips in de wijk Mitte zelfs origineel zijn, in dit boek vindt je geen Galaries Lafayette of Reichstag en 2) dat er ook tips te vinden zijn voor minder bekende wijken buiten de ring van Berlijn. Vooral op het gebied van winkelen vind ik nog een hoop tips die ik niet ken, maar mis ik er ook een aantal. Maar goed, daarvoor zijn het natuurlijk persoonlijke tips!

Zonder het boek van A tot Z te hebben gelezen kan ik eigenlijk al zeggen dat het boek een aanrader is. Was er maar voor iedere metropool zo’n eerlijke reisgids…

berlijn voor gevorderden 1

berlijn voor gevorderden 2

berlijn voor gevorderden 5

Schrijvers en thema´s

 • Wouter Meijer (correspondent NOS Journaal)
  Op zoek naar werk
 • Merlijn Schoonenboom (correspondent de Volkskrant)
  Kunstmetropool aan de Spree
 • Antoine Verbijcorrespondent (Trouw)
  Van wie is Berlijn?
 • Annemieke Hendriks (Socioloog, auteur, journalist)
  Droomdecor voor schrijvers en regisseurs
 • Vincent Kompier (planoloog,onderzoeker)
  Breken en bouwen
 • Linda Huijsmans (auteur, zelfstandig journalist)
  Fietsen langs de Muur
 • Jaco Boer (sociaal geograaf, zelfstandig journalist)
  Eindeloze nachten
 • Bram Vermeer (auteur, zelfstandig journalist)
  Achtervolgd door het verleden

Boekpresentaties

In september en oktober zullen er verspreid over het hele land in verschillende boekhandels lezingen over Berlijn worden geven. Daar wordt uiteengezet waarom zoveel mensen door de stad worden aangetrokken, ook al is er weinig werk en is het stadsbestuur financieel gezien failliet. Alle data staan op de website.

Het boek is op de presentatie te koop maar ook via www.oostenwind.org/boeken/berlijnvoorgevorderden. Het boek kost €19,95. Een voorproefje krijg je met onderstaande video:

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This