East Side Gallery

Van de Berlijnse Muur, het symbool van de Koude Oorlog bij uitstek, staan her en der nog stukken overeind. Het langste nog-in-tact-zijnde stuk Berlijnse Muur is de East Side Gallery. Tussen Ostbahnhof en de Oberbaumbrücke, parallel aan de Spree, staat 1.316 meter Berlijnse Muur. Niet helemaal in originele staat trouwens want over de gehele lengte van 1,3 kilometer zijn graffiti kunstwerken aangebracht. In het voorjaar van 1990, een paar maanden na de val van de Berlijnse Muur, zijn 118 kunstenaars uitgenodigd om hun visie op vrijheid op de muur te tekenen. Hiermee is de East Side Gallery het langste openbare kunstwerk ter wereld.

20140805 - IMG_7009- BerlijnBlog Berliner Mauerweg 2

Kunst op de muur

Sinds 1990 staat dit 1.316 meter lange stuk Berlijnse Muur langs de Mühlenstraße, tussen het Ostbahnhof en de Oberbaumbrücke, bekend als de East Side Gallery. Er is een enorme hoeveelheid graffiti te zien, het werk van 118 verschillende kunstenaars uit 21 verschillende landen. De kunstenaars geven hun visie op de politieke situatie in Berlijn in 1989/1990, achter de meeste schilderingen zit dan ook meestal een diepere betekenis.

Het gehele stuk staat onder monumentenzorg. Helaas weerhoudt dat mensen er niet van om hun sporen op de muur achter te laten. Door de jaren heen zijn grote stukken vervaagd, beschadigd of bekliederd. De vereniging East Side Gallery probeert sinds 1997 het stuk beter te beschermen, dit hebben ze o.a. gedaan door in 2000 een laklaag aan te brengen. Helaas mocht het niet baten en moest de East Side Gallery in 2008 weer gerenoveerd worden. Het valt niet mee om ’s werelds grootste open air kunstwerk mooi te houden.

Voor de laatste renovatie (2007)

Na de laatste renovatie (2011)

Geschiedenis East Side Gallery

Het stuk Berlijnse Muur dat nu bekend staat als de East Side Gallery was tijdens de Koude Oorlog de grens tussen Oost- en West-Berlijn. Dit stuk diende als extra “beveiliging” aangezien de echte grens hier de parallel gelegen Spree was. De dichtstbijgelegen grensovergang was de Oberbaumbrücke.

Oost & graffiti

Hoewel de muur origineel is, zijn de kunstwerken pas na de val van de Berlijnse Muur in 1989 aangebracht. Het gaat hier namelijk om een stuk muur dat aan de oostkant van het niemandsland stond. En die oostmuur was niet beschilderd. Dat lieten de autoriteiten van de DDR niet toe.

West & graffiti

De westkant, dat was een heel ander verhaal. Bijna de gehele Berlijnse Muur aan de westkant is tijdens de tweedeling van Berlijn beschilderd geweest met graffiti. Omdat iedereen die in het bezit was van een spuitbus zijn gang kon gaan, was de muur binnen no-time het grootste openbare kunstwerk ter wereld. In tegenstelling tot de autoriteiten in de DDR was de politie in West-Berlijn een stuk coulanter. Het kon ze vrij weinig schelen wat er met die lelijke muur gebeurde, en bovendien was ook deze kant van de muur al officieel DDR-gebied omdat de muur aan de oostkant van de Spree stond (de Spree zelf was hier de officiële grens). De huidige East Side Gallery probeert een beeld te geven van hoe de Berlijnse Muur er aan de westkant uit heeft gezien.

Meer over de tweedeling van Berlijn lees je op mijn pagina de Berlijnse Muur.

berlin mauerweg 2

20150903 - _DSF2779- BerlijnBlog East Side Gallery

9 Reacties

 1. School is leuk!

  Hoi, Ik vind dit zeer interssant en doe dit totaal niet voor school!!!

  Antwoord
 2. Anna

  Ik doe een werkstuk over kunstenaars en de Berlijnse Muur. Kan iemand mij vertellen welke kunstenaars iets op de Berlijnse Muur hebben gezet?

  Antwoord
  • Marjolein

   Twee bekende muurkunstenaars zijn bijvoorbeeld Kiddy Citny en Thierry Noir. Veel succes met je werkstuk!

   Antwoord
  • Hans

   Een ervan was Keith Haring-maar mogelijk wist je dat al.

   Succes met je thesis.

   Hans

   Antwoord
 3. Josje

  Ik vond de East Side Gallery niet de moeite waard. Veel van de kunstwerken zijn beklad of toeristen hebben erop geschreven. Erg jammer….wel kan je er een visum laten stempelen voor je bezoek aan Oost Berlijn. Geen must maar wel leuk.

  Antwoord
 4. LH

  Hallo, ik doe mijn profiel werkstuk over de berlijnse muur en ik had een vraag; was er ook een verschil in bouwstijl of gewoon een zichtbare verandering in Berlijn (de stad zelf) door de bouw van de muur?

  Antwoord
 5. LODE ANSEEL

  Beste Marjolein,

  Wanneer ik nogmaals naar Berlijn kom weet ik niet. Hangt van zoveel dingen af. Ik hoop dat we elkaar dan eens kunnen treffen. Ik onthou vooral en weet : ‘Ich bin ein Berliner’ of eigenlijk ‘Wir sind Berliner’.
  Groetjes en goede nacht,
  Lode

  Antwoord
 6. LODE ANSEEL

  Beste vrienden en volgers van Berlijn.blog.nl en Marjolein,

  Als ‘collega’, willen wij uw steun vragen door ook een blik te werpen op http://www.berlinnomorewalls.be met onze unieke foto’s en verzameling. Wij zijn volop bezig met de actualisatie en dan vertalingen in het D, E, F, en Sp. Ons project wordt geactualiseerd en vertaald n.a.v. onze grote BerlijnseMuurTentoonstelling van 02/11/2013 – 09/11/2013, zijnde 24 Jaar Val van de Muur.
  Onder ‘nieuws’ proberen wij regelmatig de laatste persberichten van Berlijn weer te geven.

  Hoe kunnen jullie ons ook steunen :
  Door een bericht op de website in het gastenboek. In 2011, onze start, hadden wij ongeveer 11.000 bezoekers. In 2012 reeds 23.000 en in jan/feb 2013, 1.500 bezoekers meer dan in 2012, zelfde periode
  Door vriend te worden van de groep Berlin no more walls (Lode Anseel). Reeds ongeveer 200 vrienden.

  Het is voor mij en onze Vereniging niet haalbaar om regelmatig de reis naar Berlijn te maken wegens tijd, budget, enz.
  Trouwens gezondheidsproblemen van mezelf en mijn vrouw verhinderen ook dergelijke ‘verre’ reizen.

  Hartelijke groeten naar Berlijn, aan :
  Marjolein
  Haar vrienden en volgers,

  Berlin no more walls
  Lode Anseel
  Voorzitter

  Antwoord
 7. Lode Anseel

  Beste Marjolein en vrienden,

  Zoals de meesten wel weten, is er de laatste weken veel te doen omtrent een gedeeltelijke afbraak van de Berlijnse Muur aan de Mühlenstrasse (Ostbahnhof). Dit voor de bouw van luxewoningen en/of een voetgangersbrug. Velen, ook wij, onze Vereniging Berlin no more walls (cfr website http://www.berlinnomorewalls.be) hebben actie gevoerd o.a. via change.org met een petitie…

  Voor de verzameling van onze vereniging en de geplande Berlijnse Muur Tentoonstelling begin november 2013, zijn wij op zoek naar alle mogelijke info, panfletten, demonstratieborden, teksten, foto’s, T Shirts, contacten enz nav de redding van het volledige East Side Gallery.

  Wij betalen natuurlijk de verzendingskosten naar België. Of indien dit voor Marjolein mogelijk is verzamelen we allles bij haar, zodat ze globaal kan doorsturen naar ons.

  We hebben talrijke Berlijnse Kranten van in het begin aangeschreven. Tot op heden geen reactie??

  En we moeten toegeven, Berlijn blog.nl : de beste info door een inwoner van Berlijn … Proficiat.

  Aan Marjolein en vrienden,
  Beste dank,
  Vereniging Berlin no more walls
  Lode Anseel
  Voorzitter
  Ricksteenweg 6
  B8750 Zwevezele
  Belgien

  Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This