Pergamonmuseum

Het Pergamonmuseum in Berlijn, geopend in 1930, is een van de meest bekende musea van de stad en staat bekend om zijn vele tentoonstellingen op het gebied van oude archeologische vondsten uit Oost Europa en Azië en Islamitische kunst. Het museum dankt zijn naam aan het Pergamonaltaar dat een centrale plek inneemt in het gebouw, dit is een van dé toeristentrekpleisters van het museum.

Met jaarlijks bijna een miljoen bezoekers doet het Pergamonmuseum het sowieso vrij aardig als toeristentrekpleister, het is het drukst bezochte kunstmuseum van Duitsland. Het Pergamonmuseum is een “must” voor iedere Berlijnbezoeker, maar wordt door sommigen ook wel als “overschat” bestempeld. Feit is denk ik wel dat het zeer indrukwekkend is om al deze grote bouwwerken in zulke goede staat terug te zien. Bovendien is het terrein waar het Pergamonmuseum zich bevindt, het Museuminsel, ook van buitenaf prachtig om te zien.

Pergamonmuseum: Wat is er te zien?

Het museum telt 4 afdelingen met Assyrische, Babylonische, Perzische en Islamitische kunstwerken. Het museum kenmerkt zich echter door drie grote wonderen uit de klassieke wereld. Onderstaande werken moeten sowieso worden bekeken wanneer je besluit het Pergamonmuseum te bezoeken.

IMG_4768

1. Pergamonaltaar

Het kolossale Pergamonaltaar is het stuk waar het museum naar is vernoemd. Dit altaar werd in 1878 door een Duitse archeoloog opgegraven in Pergamon, Turkije. Het schitterende altaar dateert uit circa 180 voor Christus. Marmeren treden voeren naar een brede arcade. Goden en reuzen sieren de sokkels. Het altaar neemt een centrale plek in het museum in en is een zeer indrukwekkend bouwwerk om te zien.

IMG_4759

IMG_4763  IMG_4774

IMG_4780

IMG_4773

2. Marktpoort van Milete

De Marktpoort, gebouwd in Romeinse stijl, van Milete diende als toegangspoort voor de marktplaats (agora) van de stad Milete. Het was het visitekaartje van de stad en bedoeld om indruk te maken op de mensen die de stad bezochten. Milete lag in Büyük Menderes, in het huidige Turkije.

IMG_4784

3. Ishtar Poort

Ooit werd deze poort gezien als een van de zeven wereldwonderen. Deze poort die in Babylon was gevestigd is met zijn 14 meter een van de meest indrukwekkende monumenten van het museum. De poort was gewijd aan een godin, genaamd Ishtar, een van de Assyrische godinnen uit het antieke gebied Mesopotamië, en gebouwd in opdracht van Koning Nebukadnessar II.

IMG_4837

IMG_4789

IMG_4796

IMG_4811

Pergamonmuseum

Algemene bezoekersinformatie

Adres:
Bodestrasse 1-3, Mitte 10178, tel:+49(0)30 2090 5577, web: www.smb.museum.

Openbaar vervoer:
Lopen vanaf station Friedrichstrasse of Hackescher Markt. Bus 100 stopt bij het Museuminsel.

Openingstijden:
Dinsdag tot zondag van 10:00 tot 18:00 en op donderdag van 10:00 tot 22:00. Maandag gesloten.

Entree:
– Alleen tot het Pergamonmuseum: € 12,-
– Toegang tot alle musea op het Museuminsel: € 18,-

Bij de prijs van het museum is een gratis audiogids inbegrepen die de alle bezienswaardige exposities beschrijft, inclusief het enorme Perganom altaar, de blauwe Poort van Ishtar en een caliph’s paleis. Als je wilt, kun je uren in het museum doorbrengen. 2 uur ben je minstens kwijt. Een perfecte bezigheid voor de winter!

➤ Tip: Koop vooraf online je tickets om lange wachtrijen te vermijden.

IMG_4757

IMG_4750

14 Reacties

 1. geert rommel

  is het pergamon museum al terug open?

  Antwoord
  • Marjolein

   Ja, het Pergamonmuseum is weer open voor bezoekers! Geopend van dinsdag t/m zondag van 10:00 tot 18:00 (op donderdag tot 20:00). Veel plezier!

   Antwoord
 2. lien

  Hey, kort vraagje: bij Pergamon en Neues kan je een tijdslot aanvragen, om de rijen te vermijden, waar kan ik dat doen? Danke sehr voor de info ;-) Liebe Grüsse , Lien

  Antwoord
 3. Jacques Hermans

  ik zou graag weten of het opschrift aan de ingang van het Asklepieion: ‘Hier treedt de dood niet binnen’ stoelt op authentieke bronnen??
  Kan iemand hier op antwoorden?

  Antwoord
 4. theodes

  Ik heb heel wat bronnen geraadpleegd en krijg niet duidelijk hoeveel en wat van het tentoongestelde kopieën en reconstructies zijn en wat originelen zijn. Kunt u hier meer duidelijkheid over verschaffen? Hartelijk dank.

  Antwoord
  • Marjolein

   Hallo Theodes,

   voor zover ik weet is alles origineel. Gerestaureerd weliswaar, maar wel echt.

   Groeten,
   Marjolein.

   Antwoord
  • Marga

   Helaas het Pergamonaltaar is de komende 5 jaar niet te bezichtigen!
   Wij kwamen er pas achter in het museum, dan is dat een grote tegenvaller als je er speciaal voor gekomen bent!
   Er wordt wel heel weinig bekendheid aan gegeven.

   Antwoord
   • Koos

    Spijtig voor u, maar: Dat het museum zou sluiten werd al maanden, zo niet jaren van te voren aangekondigd in diverse media. In kranten, internet, radio en duitse TV werden mensen er tot op de laatste dag op gewezen, dat het museum zou sluiten. U kunt toch niet verwachten, dat er in de hele stad posters hangen, waarop staat: Achtung! Het museum is gesloten. Het stond wellicht ook niet in het Utrechts Nieuwsblad of het Dagblad van het Noorden, maar ik meen zelfs iets in de Volkskrant gelezen te hebben. Ook heeft CNN niet voortdurend bericht, dat bijv. ons Rijksmuseum tien jaar lang gesloten was…
    Gelukkig zijn er in Berlijn nog heel veel andere musea die wel open zijn. Alhoewel, de Nationalgallerie, daar is ook iets mee.

    Antwoord
   • Marjolein

    In Duitsland is het wel groots in het nieuws geweest maar ik heb het voor de extra duidelijkheid ook nog even op deze pagina gezet. De verbouwing duurt waarschijnlijk nog tot 2019.

    Antwoord
 5. Chelsey

  Hallo,
  Wij komen binnen 3 weken met onze school naar Berlijn
  We zijn met 24 leerlingen en 3 leerkrachten.
  Wat zou de eventuele prijs zijn dat we betalen voor het pergamon museum?

  Groetjes Chelsey

  Antwoord
 6. Julian

  Ik ga binnenkort samen met mijn vader naar Berlijn en wil dan ook een bezoekje brengen aan het Pergamonmuseum. Maar nu kan ik nergens duidelijkheid krijgen over de prijzen. Ik zelf ben 13 jaar. We gebruiken daar ook een Berlin Welcome Card, ik weet niet of dat invloed heeft op de prijs. Weet jij wat de entree prijs is?

  Groetjes Julian

  Antwoord
  • Jurjen

   Hoi Julian!

   Leuk dat je met je vader naar Berlijn gaat en daar ook nog wat museums wilt bezoeken! Er zijn inderdaad erg veel tarieven te vinden voor een bezoek aan het Pergamonmuseum, maar ik hoop dat ik je hieronder wat duidelijkheid kan geven.

   De normale entree tot het museum bedraagt 13 euro voor je vader, voor jou (kinderen van 6 tot 18 jaar) 5,50 euro.

   De ‘gewone’ Berlin WelcomeCard biedt geen korting op de museums op het ‘Museumsinsel”, maar met de WelcomeCard Museumsinsel mag je gratis naar binnen bij het Pergamonmuseum, Alte Nationalgalerie, Altes Museum, Bodemuseum en Neues Museum. Deze kaart kost voor 72 uur 34 euro, tegen 23,90 euro voor de versie zonder toegang tot deze musea. Kost dus ongeveer 10 euro, en je kan ook nog naar 4 andere musea!

   Een laatste optie is de Museumspass, een kaart die gratis toegang biedt tot 55 musea in Berlijn. Deze kost 19 euro voor je vader, en -als je een bewijs hebt dat je op school zit, zoals een schoolpasje- voor jou 9,50 en is 3 dagen lang geldig.

   Wat je het beste kan kiezen, hangt dus af van welke musea je gaat bezoeken! In elk geval kan je -als je een WelcomeCard voor 72 uur zou kopen- beter de speciale Museumsinsel-versie van deze kaart kopen dan de gewone, dat heb je er na een bezoek aan het Pergamonmuseum al uit!

   Veel plezier!

   Jurjen

   Antwoord
   • Marcel

    Wij zijn vandaag naar het Pergamon geweest, € 12 voor een volwassene, kinderen onder de 18 jaar zijn gratis!

    Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Museum Insel | berlinzernike - […] Pergamonmuseum De geschiedenis van het museuminsel […]
 2. IJs en boeken, beter kan het toch niet? | de beste plekjes in Berlijn | Run Away Isabella - […] de cultureelheid (en omdat het voor mij en mijn zusjes gratis was) zijn we naar het Pergamon museum geweest.…

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This