Museuminsel - Alte NationalgalerieHet Museuminsel (museumeiland) in Berlijn ligt in de Spree, de rivier die Berlijn doorkruist. Op het Museuminsel zijn de meest bekende Berlijnse kunstmusea te vinden het is zelfs één van de belangrijkste museacomplexen ter wereld en staat sinds 1999 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Niet gek dus dat het Museuminsel geliefd is bij toeristen. Als je bent geïnteresseerd in oudheid, schilderkunst of geschiedenis is het Museuminsel echt het bezoeken waard want de musea richten zich voornamelijk op de archeologie en kunst uit de 19de eeuw. Ook als je minder geïnteresseerd bent in kunstgeschiedenis is het Museuminsel absoluut een bezoekje waard, je kunt heerlijk langs de prachtige gebouwen wandelen.

Musea op het Museuminsel

De vijf musea die gelegen zijn op het Museuminsel gehoren allen tot de Staatlichen Museen zu Berlin (de Berlijnse staatsmusea). De musea die te vinden zijn op het Museuminsel:

  • de Alte Nationalgalerie
  • Altes Museum
  • Bode-Museum
  • Neues Museum
  • Pergamonmuseum

In het jaar 2006 bezocht gemiddeld 1 op de 6 toeristen in Berlijn het Museuminsel waar het Pergamonmuseum het populairste was (982.467 bezoekers) het Altes Museum volgde (746.876 bezoekers) samen met de Alte Nationalgalerie (305.494 bezoekers). In de musea zijn voornamelijk archeologische verzamelingen te vinden die stammen uit de 19e eeuw. Sinds de hereniging van de DDR en de BRD zijn de verzamelingen van West-, en Oost-Duitsland hier samen gevoegd.

Het Altes Museum

Het Altes Museum (het oude museum) wordt vaak gebruikt voor wisselende tentoonstellingen, vaak voor collecties uit andere musea die onder renovatie zijn. Vanaf augustus 2005 staan in het Altes Museum verzamelingen van antieke sculpturen, wapens, sierraden en schatten uit de Griekse kunstgeschiedenis. Op de bovenste verdieping van het Altes Museum bevindt zich het Egyptische Museum (Ägyptische Museum) die er volgens planning tot 2009 blijft zitten, totdat hij terug verhuist naar het Neues Museum. De Egyptische tentoonstelling is een van de meest populaire musea van Berlijn, het is vooral bekend om de buste van de Egyptische koningin Nefertiti.

Adres: Am Lustgarten, 10178 Berlin-Mitte, tel: +49 (0)30 2090 5577
Openingstijden: van dinsdag tot donderdag,vrijdag en zondag van 10:00 tot 18:00, zaterdag van 10:00 tot 20:00

20150829 - _MG_9494- BerlijnBlog Altes Museum

Het Neues Museum

Het neoklassieke Neues Museum op het Museuminsel in Berlijn werd ontworpen door Friedrich August Stüler, een leerling van Schinkel, de architect van het Altes Museum. Hier bevindt zich de Egyptische collectie, maar ook prehistorische en historische collecties, een etnografische collectie en een verzameling etsen en gravures. Na de Tweede Wereldoorlog was het gebouw blijven staan, maar het had wel veel schade opgelopen. Pas in 1999 werd gestart met de reconstructie van het museum.

20150829 - _MG_9429- BerlijnBlog Neues Museum

Het Pergamonmuseum

Het Pergamonaltar in het Pergamonmuseum in Berlijn In de drie vleugels van het Pergamonmuseum zijn oude Griekse en Romeinse beeldhouwwerken terug te vinden. Het Pergamon Museum is wereldwijd bekend door de indrukwekkende archeologische reconstructies. Voorbeelden zijn het Pergamon Altaar dat dateert uit 180-160 v/c, de Markttor van Milet en de Ischtar poort. De enorme verzamelingen die gehuisvest zijn in het Pergamon museum maken dit museum tot één van de belangrijkste archeologische museums ter wereld. De collectie van klassieke oudheid, het museum van Nabije Oosten en het museum van Islamitische kunst trekken jaarlijks vele bezoekers aan.

Adres: Bodestrasse 1-3, Mitte 10178, tel:+49(0)30 2090 5577.
Openingstijden: van dinsdag tot zondag van 10:00 tot 18:00 en op donderdag van 10:00 tot 22:00

De Alten Nationalgalerie

De tentoonstelling in de Alten Nationalgalerie toont beelden en schilderijen uit de 19e eeuw op drie verschillende verdiepingen in het gebouw. Het is een 19de eeuws gebouw voor 19e eeuwse kunstwerken. Er bevinden zich onder andere werken uit het Frans impressionisme, het Duits Classiscime en Romantiek. De belangrijkste werken zijn Friedrich’s “Mönch am Meer”, Menzel’s “Eisenwalzwerk”. Tijdens de tweede wereldoorlog is het gebouw verwoest en zijn een aantal werken verdwenen (men denkt vernietigd of mee genomen door de Sovjet Unie).

Adres: Bodestr. 1-3 10178 Berlin Mite, tel.: +49(0)30 2090 580
Openingstijden: van dinsdag tot zondag (behalve donderdag) geopend van 10:00 tot 18:00 op donderdag van 10:00 tot 22:00 en op maandag gesloten.

20150829 - _MG_9406- BerlijnBlog Alte Nationalgalerie

Het Bode-Museum

Het pas heropende (17 oktober 2006) Bode-Museum is de plek voor Byzantijnse kunst. Hoofdzakelijk beeldhouwkunst, maar ook een aantal schilderijen. Het museum herbergt voornamelijk Byzantijnse kunst van de derde tot de negentiende eeuw en is gebouwd om plaats te bieden aan de beeldenverzameling die door Wilhelm von Bode was samengesteld.

Adres: Bodestr. 1-3 10178 Berlin Mitte, tel +49(0)30 2090 5601
Openingstijden:dagelijks geopend van 10:00 tot 18:00 en op donderdag van 10:00 tot 22:00

20150829 - _MG_9331- BerlijnBlog Bodemuseum

Geschiedenis van het Museuminsel

Hoewel vrij weinig mensen het weten, heeft het Museuminsel een interessante geschiedenis. Het noorderlijke deel van het Spreeinsel (Spree eiland) is de basis van het Museuminsel. Het zuidelijke deel van het Spreeinsel is iets hoger gelegen en was in de dertiende eeuw de basis van de stad Cölln, later is deze samen met andere kleine stadjes samen gevoegd tot wat nu Berlijn is. Veel later pas werd ook het noorderlijke deel van het Spreeinsel gebruikt als kruidentuin voor het Berliner Schloss. In de zeventiende eeuw werd er een kanaal aangelegd met de naam Kupfergraben. Tussen de Spree en de Kupfergraben werd de Lustgarten aangelegd die nog altijd onder dezelfde naam door het leven gaat. De Lustgarten is nu te vinden vlak voor de Berliner Dom en wordt door veel toeristen gebruikt om lekker uit te puffen en te genieten van het uitzicht en de drukte op Unter den Linden.

In 1897, toen koning Friedrich Wilhelm II aan de macht was, kwam er het idee een museum voor oude en nieuwe vormen van kunst te bouwen. Het was Karl Friedrich Schinkel die in 1822 (ja, een tijdje later), de plannen voor het Spreeinsel voort bracht. Het was zijn idee om het noorderlijke deel van het Spreeinsel om te bouwen tot Museuminsel. Naast de bouw van de musea zouden er bruggen moeten worden gebouwd. Wilhelm von Humboldt kreeg de leiding over de indeling van de verschillende musea.

Het Altes Museum in Berlijn1830: Als eerste museum op het Museuminsel werd in 1830 het Altes Museum gebouwd. In het jaar 1859 werd het koninglijke preuzische museum (tegenwoordig het Neues Museum) geopend.

1876: Vervolgens werd als tweede de Nationalgalerie (tegenwoordig Alte Nationalgalerie) geopend.

1904: Als derde werd het Kaiser-Friedrich-Museum (tegenwoordig Bode-Museum, vernoemd naar de Duitse kunstgeschiedenis proffessor Wilhelm von Bode) geopend.

1930: Als laatste op het Museuminsel werd het Pergamonmuseum geopend, 100 jaar na de bouw van het Altes Museum.

In 1880 werd op een conferentie van museum directeuren besloten om in de toekomst alleen hoogstaande kunst te presenteren op het Museuminsel. In die tijden kwam de kunst voornamelijk uit Europa en Azië. Verschillende expansieprojecten zouden er voor moeten zorgen dat er naast de permanente kunst ook gezorgd kon worden voor tijdelijke tentoonstellingen, al in die tijd werd er een tentoonstelling voor Egyptische verzamelingen gepland (die er momenteel ook echt is). Ook andere musea waren nog gepland waaronder „Germanisches Museum“, ein „Museum des 19. Jahrhunderts“ und ein „Museum der ägyptischen und vorderasiatischen Kunst“ maar die er door gebrek aan technische en economische middelen nooit zijn gekomen.
>De museums op het museumeiland zijn in de tweede wereldoorlog zwaar beschadigd geraakt, in totaal met meer dan 70%. Alle musea werden rap hersteld op het zwaarst beschadigde museum Nieuwe Museum na. Pas in 1987 is besloten om het gehele Museuminsel te herstellen maar wegens, wederom, gebrek aan financiele middelen is dat er niet van gekomen. Uiteindelijk zijn ze in 1990 begonnen met bouwen.

Huidige structuur van het Museuminsel

De noorderlijke punt van het Museuminsel is te herkennen aan de Monbijoubrücke, de bruggen die het eiland met beide oevers van de Spree verbindt. De beide bruggen komen uit bij de ingang van het Bode museum, een driehoekig neo-barok gebouw die herkenbaar is aan zijn grote koepel.

Ten zuiden van het Bode Museum ligt rails van de S-bahn die de doorgang van het Bode museum naar het Pergamonmuseum blokkeert. Het nieuwste museum op het Museuminsel is tevens het museum dat de meeste (internationale) bezoekers trekt. Het Pergamonmuseum staat onder andere bekend om het Pergamonaltar.
Zuiderlijk van het Pergamonmuseum lag het Neue Museum (zuid-westelijk) en ligt tegenwoordig nog de Alte Nationalgalerie (zuid-oostelijk). De Alte Nationalgalerie lijkt op een oude tempel, en een hoge trap brengt je naar de ingang van het gebouw.

Nog meer ten zuiden ligt de Bodenstrasse, die het Museuminsel via een brug met de Friedrichsbrücke verbindt. Ten zuiden van deze straat liggen in het westelijke deel het Alte Museum en de Lustgarten en in het oostelijke deel de Berliner Dom. De straten Unter den Linden, Schlossplatz en de Karl-Liebknecht-Strasse tekenen een duidelijke lijn om het Museuminsel heen.

Vlakbij het Museuminsel

Rondom het Museuminsel is ook nog een heleboel moois te bezichtigen. Dit kan mooi gecombineerd worden.

De Berliner Dom

De Berliner Dom hoort (1895 – 1905) officieel niet bij het Museuminsel maar ligt er wel vrijwel aanvast. Mocht je een bezoek willen brengen aan het Museuminsel, dan is het de tijd ook waard om de Berliner Dom te bekijken. De Berliner Dom is de grootste kerk van Berlijn en nog altijd centraal punt voor de Protestantse gemeenschap. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de Berliner Dom zwaar beschadigd maar daar zie je vrijwel niets meer van terug. Het is een prachtige kerk om te zien! De dom is ook van binnen te bezichtigen, vooral het orgel en het uitzicht vanaf de koepel zijn de moeite waard!

20140426 - P1010268- BerlijnBlog Berliner Dom Museuminsel Fernsehturm

Palast der Republik

Helaas is er weinig over van het Palast der Republik. Ooit stond er op deze plek een groot paleis, het Berliner Stadtschloss. Dit gebouw is zo verwoest in de Tweede Wereldoorlog dat het is verdwenen. In 1976 opende het Palast der Republik, een toonbeeld voor de DDR in Oost-Berlijn. Het gebouw werd gebruikt voor vergaderingen van het Oost-Duitse parlement, de Volkskammer, en er vonden vele bijeenkomsten en concerten plaats. Ook kon men op sommige uren gebruikmaken van een publiek café-restaurant. Na die Wende in 1989 is besloten het gebouw te slopen, het gebouw paste niet meer in het straatbeeld van Berlijn en er was tevens asbest gevonden. De sloop is begonnen in 2006. Nu is er niet veel meer over dan een grote bouwput. Momenteel wordt het oude Berliner Stadtschloss herbouwd.

Unter den Linden

Vlakvoor de Berliner Dom loopt Unter den Linden. Dit is misschien wel één van de meest bekende en dure straten van Berlijn. Unter den Linden begint bij Pariser Platz, de plaats vlakvoor de Brandenburger Tor waar onder andere het dure Adlon hotel ligt. Vanaf Pariser Platz loopt Unter den Linden naar de Schlossbrücke, de brug die het Museuminsel met de Fernsehturm verbindt. Aan Unter den Linden zijn verschillende bezienswaardigheden te bekijken waaronder verschillende ambassades (Russische, Amerikaanse en Franse), de Humbuldt-Universität en de Staatsbibliotheek van Berlijn. Daarnaast kun je op Unter den Linden altijd prima dure auto’s spotten!

Museuminsel bezoeken

Vervoer

Het museuminsel is met het openbaar vervoer makkelijk te bereiken.

S-bahn: bij Hackescher markt uitstappen en vanaf daar lopen.
Bus: de toeristische bus 100 stopt vlak voor het Museuminsel bij de halte Lustgarten vlak voor de Berliner Dom.
Boot: er zijn verschillende boten die vertrekken vanaf het Museuminsel. Deze boten varen doorgaans een stuk over de Spree en geeft je de gelegenheid het Museuminsel vanaf het water te bewonderen.

Prijzen

Je kunt een ticket kopen voor toegang tot alle museums op het Museuminsel voor de prijs van € 18,- (met korting voor kinderen en studenten € 6,-), dit kan ook online.

Bereikbaarheid

Op deze kaart in Google Maps kun je precies zien welke musea zich waar bevinden op het Museuminsel, ook de bezienswaardigheden in de omgeving staan op de kaart. Natuurlijk kun je ook in en uitzoomen in de kaart voor een specifieker overzicht.


View Museuminsel in Berlijn in a larger map