Ontbijten in Berlijn

20151213 - _DSF7532- BerlijnBlog ontbijt brunch weekend berlijn

Ben je op bezoek in Berlijn of lekker op vakantie? Één van de beste tips die ik kan geven is: ga ook eens uitgebreid buiten de deur ontbijten. In Berlijn is de ontbijtcultuur ontzettend geliefd en bij bijna ieder café of restaurant kun je terecht voor een goed ontbijt. Voor de € 15,- die hotels al snel rekenen voor een ontbijtbuffet, kun je in Berlijn ontbijten als een koning(in). Een hotelontbijt is doorgaans prijzig in vergelijking met de ontbijtopties die cafés aanbieden. Die op hun beurt vaak nog stukken lekkerder zijn ook!

Mijn favoriete ontbijtadresjes heb ik voor je per wijk gesorteerd:

En omdat er ook hotels zijn die wél een kwalitatief, uniek en vers ontbijt serveren hier ook mijn suggesties voor hotels met een goed ontbijtaanbod.

Bäckereien op iedere hoek van de straat

Eigenlijk hoef je nooit ver te zoeken voor een broodje of een omelet. Op iedere hoek van de straat kun je wel een bakker vinden, vaak hebben zij een uitgebreid aanbod aan belegde en zoete broodjes en kun je er ook warme dranken krijgen. Ideaal voor als je vroeg op pad gaat of iets wilt meenemen voor een picknick op trip buiten de stad. Bakkers zijn iedere dag van de week geopend maar sluiten op zondag vaak rond lunchtijd.

Go local – een uitgebreide weekendbrunch

Berlijners gaan ook graag uitgebreid ontbijten bij speciale koffiezaakjes en ontbijtrestaurants. Het aanbod varieert van gezonde smoothiebowls en klassieke avocadotoasts tot uitgebreide English Breakfasts of belegd zuurdesembrood. Een uitgebreid ontbijt moet je wat mij betreft zeker eens proberen als je in Berlijn bent! Haasten is er gelukkig niet bij want bij de meeste cafés en restaurants kun je tot 15:00 á 16:00 ontbijt (of zeg maar gerust: brunch) bestellen. Relaxter kan je weekend bijna niet beginnen! Omdat Berlijners graag in het weekend uitgebreid gaan ontbijten kan het snel gezellig druk worden en is het wel raadzaam te reserveren als je specifieke ontbijttentjes wilt bezoeken.

Ontbijten in Berlijn kan zo fancy en uitgebreid als je wilt! Dit is Hallmann & Klee, een favoriet in Neukölln

Ontbijten in Berlijn-Friedrichshain

Neumanns Café

Eigenlijk was ik nooit een fan van Duits zuurdesembrood. De textuur kan rubberachtig en de smaak zo onnatuurlijk zijn. Bij Neumanns merkte ik dat zuurdesembrood zeker wel lekker kan zijn, als het maar vers en met goede ingrediënten wordt gemaakt! Het liefst bestel ik de Hendrik, zuurdesembrood getopt met parmaham, buffelmozzarella, gedroogde tomaten en erwten. Echt een goddelijke combinatie! Je kunt ook kiezen voor toppings als ei, avocado of geitenkaas met walnoten. Daarnaast staan ook omelet, müsli en huisgemaakte Käsekuchen op het menu.

Adres: Gabriel-Max-Straße 18
OV: U5 Frankfurter Tor of S+U1 Warschauer Straße
Bijzonderheden: Zelfgebakken zuurdesembrood
Terras: Ja • Wanneer: Dagelijks  • Snel / Normaal / Uitgebreid

Tucker Brunch Bar

Als je houdt van een uitgebreide brunchkaart met een Australische touch dan zit je bij Tucker goed. Een fotogeniek ingericht café (met ruim terras in de zomer) waar je fantastische Eggs Benny, toasties, breakfast burrito’s avocado toast en pulled pork en halloumi sandwiches krijgt. Daarbij drink je een perfecte cappuccino of huisgemaakte ijsthee. Reserveren in het weekend aanbevolen (of vroeg komen of geduld meebrengen).

Adres: Wühlischstraße 1
OV: S Ostkreuz
Bijzonderheden: Uitgebreide brunchkaart en een Australische vibe. Groot terras in de zomer
Terras: Ja • Wanneer: Dinsdag gesloten  • Snel / Normaal / Uitgebreid

Cozys

Voor een gezond ontbijt in Friedrichshain moet je bij Cozys aan Boxhagener Platz wezen. Verschillende bowls met granola, verse vruchten en granola vullen de krijtborden boven de toonbank. Mijn persoonlijke favoriet is de mango bowl, met mango puree, chia zaden, geraspte kokos en verse vruchten.

Adres: Gabriel-Max-Straße 15A
OV: U5 Frankfurter Tor of S+U1 Warschauer Straße
Bijzonderheden: Allerlei soorten bowls, sappen en smoothies
Terras: Ja • Wanneer: Dagelijks  • Snel / Normaal / Uitgebreid

Fine Bagels / Shakespeare and Sons

Een boekenwinkel en een bagelzaak in één. Combinatie made in heaven! De boekenzaak is gespecialiseerd in Engelstalige boeken en de bagelzaak in New Yorkse bagels. Deze worden helemaal volgens traditioneel recept gebakken en in een open kast gepresenteerd zoals in New York (daar ben ik trouwens helemaal verslingerd geraakt aan bagels!). Beleggen kun je ze met hummus, jam of klassiek met cream cheese.

Adres: Warschauer Straße 74
OV: U5 Frankfurter Tor of S+U1 Warschauer Straße
Bijzonderheden: New York style bagels
Terras: Ja • Wanneer: Dagelijks  • Snel / Normaal / Uitgebreid

20150101 - DSCF2217- BerlijnBlog Shakespeare Sons Friedrichshain

Silo

Nooit ben ik een fan geweest van zuurdesembrood. Pas na een bezoek bij Silo ben ik het typische Duitse brood een beetje gaan waarderen. Omdat ze hier wél weten hoe goed brood smaakt! Het wordt belegd met bijvoorbeeld avocado, geitenkaas, kikkererwten en granaatappel. Heerlijk! Je kunt er ook gebakken eieren in tomatensaus (huevos rancheros) of een simpele croissant krijgen. Verder staat Silo vooral bekend als een van de beste cafés (met koffiebonen van de Berlijnse koffieroosterij the Barn), maar naast de koffie, is de thee (met thee van de Berlijnse theewinkel Paper & Tea) ook erg goed!

Adres: Gabriel-Max-Straße 4
OV: S+U1 Warschauer Straße
Bijzonderheden: De geweldige koffie en het zuurdesembrood
Terras: Ja • Wanneer: Dagelijks  • Snel / Normaal / Uitgebreid

20150907 - _DSF2810- BerlijnBlog Fotodagboek 42

Happy Baristas

Een café vinden waar de barista’s nog met groot plezier achter de koffiebar staan, gebeurt niet meer al te vaak. Bij Happy Barista’s wel! Hier zijn de barista’s daadwerkelijk happy. Een fijne binnenkomer! En de koffie is ook gewoon hartstikke goed. In de weekenden kun je hier terecht voor een uitgebreide brunch (a la carte) met veel warme gerechten. Neem zeker even een kijkje achterin de zaak. Daar heeft de Berlijnse street artist El Bocho een prachtig cartoonportret aan de wand gemaakt.

Adres: Neue Bahnhofstraße 32
OV: S Ostkreuz
Bijzonderheden: Top koffie en heerlijke weekendbrunch
Terras: Ja • Wanneer: brunch in het weekend  • Snel / Normaal / Uitgebreid

20151213 - _DSF7529- BerlijnBlog Happy Baristas Ontbijt Berlijn

The Bowl

Wie de dag graag gezond begint, is bij The Bowl aan het juiste adres. Het restaurant is helemaal vegan en maakt uitsluitend gebruik van biologische ingrediënten. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt alles in een schaal geserveerd. Op de ontbijtkaart staan o.a. overnight oats, chiapudding en verschillende Frühstucks-bowls (ontbijtschalen) met verse vruchten. Natuurlijk drink je er een grote smoothie bij. Tip: zoek een plekje bij het raam en geniet van het uitzicht over de Warschauer Brücke.

Adres: Warschauer Straße 33
OV: S+U1 Warschauer Straße
Bijzonderheden: Bowls vol gezonde, lekkere en vegan lekkernijen
Terras: Nee • Wanneer: Dagelijks  • Snel / Normaal / Uitgebreid

Ontbijten in Berlijn-Kreuzberg

Nest

Wie mijn fotodagboeken volgt, weet dat Nest een van mijn lunchfavorieten is. Elke doordeweekse dag staat er een vers lunchmenu klaar met lekkere en (grotendeels) gezonde gerechten. Hun vegetarische lasagne en visburgers zijn fenomenaal! Maar ook voor een ontbijt met een vers sapje kun je hier goed gerecht. Door de weeks is dat a la carte, op zondag kun uitgebreid brunchen (voor €15,90 kun je zo vaak koude en warme gerechten opscheppen als je wilt, inclusief taart en fruit).

Adres: Görlitzer Straße 52
OV: U1 Schlesisches Tor
Bijzonderheden: No-nonsense maar kwalitatief heel goed! En er is een co-working ruimte
Terras: Ja • Wanneer: Dagelijks (brunch in het weekend)  • Snel / Normaal / Uitgebreid

Ora

Een historische apotheek. Is dat geen prachtige locatie voor een café? De prachtige houten kasten vol glazen flesjes zijn allemaal origineel! Voor mij is dit typisch Berlijn: gebouwen een tweede leven geven.  Naast de prachtige locatie is ook het eten erg goed. Er staan simpele ontbijtgerechten op de kaart als müsli, croissants en broodjes. Maar mijn ultieme favoriet? Da’s de kaneelrol!

Adres: Oranienplatz 14
OV: U Kottbusser Tor
Bijzonderheden: Ora is gevestigd in een historische apotheek
Terras: Nee • Wanneer: Dagelijks  • Snel / Normaal / Uitgebreid

Le Bon

Toen ik Le Bon ontdekte, was het gelijk een va mijn mijn favoriete restaurants in Berlijn. Ze serveren een klein aantal no-nonsense gerechten met kwalitatieve ingrediënten. Toen ze snel na opening met een ontbijtkaart kwamen, sprong ik dan ook een gat in de lucht! Het internationale restaurant serveert klassiekers als eggs benedict, Amerikaanse pancakes en knapperig zuurdesembrood met avocado en een gepocheerd eitje.

Adres: Boppstraße 1
OV: U8 Schönleinstraße
Bijzonderheden:
Terras: Ja • Wanneer: Dinsdag – vrijdag (brunch in het weekend)  • Snel / Normaal / Uitgebreid

Parker Bowles

Dit fusionrestaurant biedt elke dag ontbijt aan tot 16:00. Da’s typisch Berlijn. De inrichting heeft ook wel iets typisch Berlijns en doet een beetje denken aan een duistere club. Donkere muren, opengewerkte plafonds en veel metalen details die het geheel heel industrieel doen laten voorkomen. Geen wonder zodra je hoort dat het restaurant een zusje is van de club Prinz Charles op de hoek. In het weekend wordt flink uitgepakt met  Papi Crunch, een brunch met een Amerikaanse en Mexicaanse twist.

Adres: Prinzenstraße 85 D
OV: U8 Moritzplatz
Bijzonderheden: Fenomenale weekendbrunch met een Amerikaanse en Mexicaanse twist
Terras: Ja • Wanneer: Dagelijks (brunch op zondag) • Snel / Normaal / Uitgebreid

Breakfast Market in de Markthalle IX

Als je last hebt van keuzestress, dan ga je het moeilijk krijgen bij de maandelijkse Breakfast Market in de gerestaureerde historische Markthalle IX. Het aanbod aan ontbijtmogelijkheden is namelijk enorm groot en iedere marktstand heeft zo weer zijn eigen specialiteit. Het is ontzettend leuk om je onder te dompelen in Koreaanse, Italiaanse en Arabische ontbijttradities en om bij verschillende stands iets uit te proberen. Sowieso is de locatie in een oude markthal geweldig.

Adres: Eisenbahnstraße 42/43
OV: U1 Görlitzer Bahnhof
Bijzonderheden: Verschillende marktstands met ontbijtaanbod in een historische Berlijnse markthal
Terras: Nee • Wanneer: Elke derde zondag van de maand • Snel / Normaal / Uitgebreid

Ontbijten in Berlijn-Mitte

Commonground

Commonground mag dan wel onderdeel zijn van een hotel (het toffe The Circus Hotel), het ontbijt is veel meer dan een simpel hotelontbijt. Op de kaart staan hartige en zoete french toast, zuurdesemtoast met avocado en granola. Zoveel mogelijk bereid met ingrediënten uit de omgeving (het brood komt bijvoorbeeld van Sironi, een geweldige bakker in de Markthalle IX). De koffie is net zo goed als het ontbijt want die komt van caféfavoriet Silo.

Adres: Rosenthaler Straße 1
OV: U8 Rosenthaler Platz
Bijzonderheden: Fotogenieke ontbijtjes in hipsterparadijs
Terras: Nee • Wanneer: Dagelijks • Snel / Normaal / Uitgebreid

Coffee District

De kleine maar fijne ontbijtkaart van Coffee District bestaat o.a. uit bananenbrood met verse vruchten, toast met avocado, scrambled eggs, granola en pancakes. Daarbij drink je natuurlijk een koffie, want dat is waar dit café eigenlijk bekend om staat. Zachte leren banken laten je zo thuis voelen dat je hier het liefst de hele ochtend blijft hangen. Maar dat zou zonde zijn! Er zijn namelijk veel leuke winkeltjes in de buurt.

Adres: Bergstraße 68
OV: S Nordbahnhof
Bijzonderheden: Superkoffie en hippe ontbijtgerechten
Terras: Ja • Wanneer: Dagelijks  • Snel / Normaal / Uitgebreid

20151214 - _DSF7559- BerlijnBlog Fotodagboek 49

Early Bird

Als het toch een keer snel moet gaan dan ben je bij Early Bird aan het juiste adres. Een ontbijtkaart is er niet maar de verse croissants zijn vanaf 7:00 uur ’s ochtends (in het weekend vanaf 8:00 uur) voor mij reden genoeg om hier langs te gaan voor een ontbijtje. Perfect als het snel moet gaan maar ook een fijne start van een wandeling door het Bötzowkiez. Hier zit je bij mooi weer heerlijk op straat, de omliggende wijk en één van de mooiste buurten van Berlijn. Veel opgeknapte Altbau en kleinschalige winkels sieren het straatbeeld.

Adres: Winsstraße 68
OV: Tram M4 Knaackstraße
Bijzonderheden: Croissants en koffie in één van de meest sfeervolle wijkjes van Berlijn. Zoals de naam zegt: voor de early bird!
Terras: Ja • Wanneer: Dagelijks  • Snel / NormaalUitgebreid

House Of Small Wonder

Dit kleine wonder loop je niet zomaar tegen het lijf. Het is echt even zoeken tussen alle kantoorgebouwen naar het verstopte café. Een prachtige wenteltrap brengt je naar dit kleine paradijs. Overal hangen bloempotten aan het plafond en de vele ramen zorgen voor een overvloed aan licht. De oprichters noemen het een broeikas met een Japanse twist. Interessant! Ontbijtjes met een Japanse twist (reisballetjes en misosoep) staan op de kaart naast bekende klassiekers (croissant met Nutella) en moderne ontbijtinterpretaties. De watermeloensalade met feta en munt, die ik hier ooit eens at zal ik niet snel meer vergeten… Alle ingrediënten zijn biologisch.

Adres: Johannisstraße 20
OV: U6 Oranienburger Tor of S Oranienburger Straße
Bijzonderheden: Een interieur dat zo uit een woontijdschrift komt rollen op een verstopte locatie
Terras: Nee • Wanneer: Dagelijks  • Snel / Normaal / Uitgebreid

20150816 - _DSF2414- BerlijnBlog fotodagboek 41

Daluma

Wil je de dag gezond beginnen? Stap dan voor een kickstarterontbijt bij Daluma naar binnen. Op de kaart vind je trendy gerechten als chia pudding, acaï bowls, kokosyoghurt met granola en heerlijke sapjes en smoothies. Om het éxtra gezond te maken kun je de boel nog toppen met super foods. Het kleine café is modern ingericht en bij lekker weer kun je heerlijk buiten zitten en kijken wat voor divers publiek er langs komt wandelen. Hier zit je in het epicentrum van hipheid! Ook een fijne plek om te lunchen of voor een smoothie on the go.

Adres: Weinbergsweg 3
OV: U8 Rosenthaler Platz
Bijzonderheden: Gezond en glutenvrij
Terras: Ja • Wanneer: Dagelijks  • Snel / Normaal / Uitgebreid

3 Minutes sur Mer

Tussen al het hipstergeweld in Berlijn-Mitte is 3 Minutes sur Mer eigenlijk een heerlijk nuchtere bistro. Gewoon authentiek gezellig zoals je het in Frankrijk op het platteland zou tegenkomen. Alle Franse klassiekers van Croque Monsieur tot Eggs Benedict en omelet staan op de kaart.

Adres: Torstraße 167
OV: U8 Rosenthaler Platz
Bijzonderheden: Franse klassiekers als eggs benedict
Terras: Ja • Wanneer: In het weekend • Snel / Normaal / Uitgebreid

The Store Kitchen

Eigenlijk is The Store een Berlijnse concept store. Prachtige kleding, stijlvolle interieurspullen en inspirerende tijdschriften worden hier verkocht. Je kunt er zelfs naar de kapper gaan! En oja, voor ik het vergeet, eten kun je er ook. Ontbijten bij The Store Kitchen is een gezonde optie want de menukaart wordt gedomineerd met smoothies en salades. Ook staan er bijzondere ontbijtjes op de kaart. Wat dacht je van zuurdesemwafels met boerenkool en een gepocheerd eitje? Weer ’s wat anders!

Adres: Torstraße 1
OV: S+U Alexanderplatz
Bijzonderheden: Het café zit in een hippe concept store
Terras: Nee • Wanneer: Dagelijks • Snel / Normaal / Uitgebreid

Fleury

Fleury heeft baguettes, croque monsieur, quiches en andere Franse ontbijtspecialiteiten op de kaart staan. Als je hier een Käsefrühstück bestelt, krijg je daadwerkelijk een bord vol heerlijke kazen. Geen simpele industriekaas die je meestal in Berlijn krijgt geserveerd. Pluspunten krijgt Fleury voor het zonovergoten terras aan de straat, vanwaar het heerlijk is om de sfeer van het bruisende Berlijn-Mitte op te snuiven.

Adres: Weinbergsweg 20
OV: U8 Rosenthaler Platz
Bijzonderheden: Fijn terras in het hippe deel van Mitte
Terras: Nee • Wanneer: Dagelijks • Snel / Normaal / Uitgebreid

Zeit für Brot

Er zijn nog maar weinig bakkers die hun brood zelf maken. Gelukkig kun je bij Zeit für Brot wel terecht voor een authentiek stuk brood dat met liefde is gebakken. Vanuit het café kijk je zo de werkplaats in en zie je hoe het deeg vers wordt gekneed. Het brood wordt aan stuk of belegd verkocht. Bestel er ook maar gelijk een kaneelrol (Zimtschnecke) bij. Die dingen zijn echt goddelijk en een begrip in Berlijn! Inmiddels heeft Zeit für Brot ook vestigingen in Charlottenburg en Prenzlauer Berg.

Adres: Alte Schönhauser Straße 4
OV: U2 Rosa-Luxemburg-Platz
Bijzonderheden: Een échte bakker met open keuken
Terras: Nee • Wanneer: Dagelijks • Snel / Normaal / Uitgebreid

20150928 - IMG_9103- BerlijnBlog Fotodagboek 44

Ontbijten in Berlijn-Neukölln

Hallmann & Klee

In een setting die zo uit een woonmagazine zou kunnen komen, kun je de meest prachtige ontbijtjes krijgen. En lekker, dat zijn ze ook! Kwark met verse vruchten en warm bananenbrood bijvoorbeeld. Of pancakes met verse bessen en granola. Of gewoon een klassiek ontbijt met worst en kaas, dat overigens ook erg leuk is om te delen (das Brett is te verkrijgen in groot of klein). Wat je ook bestelt, het is gegarandeerd van de beste kwaliteit. Uitkijken doe je over een rustig en groenrijk plein in Neukölln, de Böhmischer Platz.

Adres: Böhmische Straße 13
OV: S Sonnenallee
Bijzonderheden: Ontbijtklassiekers met een twist
Terras: Ja • Wanneer: Woendag – Zondag • Snel / Normaal / Uitgebreid

Geist Im Glas

Cocktails geserveerd krijgen bij je brunch. Dat is nog eens een goed begin van je zondag! Bij je pancakes met dulce de leche kun je gewoon een Moscow Mule bestellen. En die combinatie is eigenlijk helemaal zo slecht nog niet. De brunchkaart bij cocktailbar Geist im Glas bestaat uit vijf gerechten en wordt enkel in de weekenden geserveerd. Perfect als katerbrunch of voor een speciale gelegenheid.

Adres: Lenaustraße 27
OV: U7 of U8 Hermannplatz
Bijzonderheden: Ontbijten met een cocktail
Terras: Ja • Wanneer: Brunch in het weekend • Snel / Normaal / Uitgebreid

20150822 - _DSF2600- BerlijnBlog fotodagboek 41

Katie’s Blue Cat

Eigenaresse Olivia Wood beschrijft haar keuken als Angelsaksische keuken. Wat dat precies inhoudt? Dat de vitrines volstaan met lekkernijen uit Amerika, Canada, Australië, Ierland en Engeland. Bijzonder populair is de kaneelrol en het liefst zou ik daar elke dag mee ontbijten. Naast koekjes, cupcakes en taarten is echter ook het zelfgebakken uienbrood met chutney en cheddar een absolute aanrader!

Adres: Friedelstraße 31
OV: U8 Schönleinstraße
Bijzonderheden: Stiekem zijn de taartjes hier het lekkerst
Terras: Ja • Wanneer: Dagelijks • Snel / Normaal / Uitgebreid

Bona Kollektiv

Tussen de vele avondwinkels, wasserettes en dönerboeren kom je in Neukölln geregeld ontbijtparels tegen. Één van mijn nieuwste ontdekkingen: het Bona Kollektiv, opgericht door een jong collectief uit Polen. Op de voornamelijk Pools (pierogi) / Italiaanse (gnocci) kaart zijn ook Franse en Oriëntaalse invloeden terug te vinden. Voor de grote honger zijn de Kings Plate (vol hartige lekkernijen, zoals hummus, baba ghanoush en Italiaanse ham en kaas) en de Queens Plate (vol zoete lekkernijen, zoals een croissant, veel fruit en müsli) aan te bevelen.

Adres: Hermannstraße 178
OV: U8 Leinestraße
Bijzonderheden: Huisgebakken zuurdesembrood in een voormalige DDR-redactie onder begeleiding van technobeats op de achtergrond
Terras: Ja • Wanneer: Dagelijks • Snel / Normaal / Uitgebreid

Raomers

Als er een ontbijtlocatie Pinterest- en Instagramwaardig is, dan is het Roamers wel. Aan het plafond bungelen bloempotten, op een vintage tafeltje staat een oude typemachine en op de bar staat een enorme tapkan muntwater. En of je nou müsli, een gegrilde sandwich of een stuk taart bestelt, alles is hier zelf en met veel liefde gemaakt. Breng wel een portie geduld mee in het weekend, want lange wachttijden zijn niet uitzonderlijk.

Adres: Pannierstraße 64
OV: U7 of U8 Hermannplatz
Bijzonderheden: Het café is als een kleine botanische tuin op zich
Terras: Ja • Wanneer: Dagelijks • Snel / Normaal / Uitgebreid

Vux

Vegetarische en veganistische restaurants in Berlijn zijn absoluut geen unicum meer. Toffe restaurants als Cookies Cream en Lucky Leek koken zonder vlees en vis op het allerhoogste niveau. Maar ook voor een simpel ontbijtje kun je prima zonder dierlijke ingredienten. Dat bewijst Vux. Wil je het liefst alles proberen? Kom dan naar de zonsdagsbrunch. Voor € 9,50 kun je genieten van al het zoets en hartigs bij het brunchbuffet. Ook lekker: de taartjes, bagels en vrijwel al het andere wat in de vitrine staat.

Adres: Wipperstraße 14
OV: S of U7 Neukölln
Bijzonderheden: Veganistisch
Terras: Ja • Wanneer: Dagelijks • Snel / Normaal / Uitgebreid

Okay Café

Ik ben dol op ‘Zimtschnecken‘ (kaneelrollen) en tijdens mijn online zoektocht naar de beste van Berlijn, stootte ik op Okay Café. Ik kwam met de intentie om de kaneelrollen te testen (die overigens heerlijk waren) maar werd ook verliefd op de heerlijke avocado toast. Okay Café is een knus café met superlieve en attente bediening.

Adres: Pflügerstraße 68
OV: U8 Schönleinstraße
Bijzonderheden:
Terras: Ja • Wanneer: Dagelijks • Snel / Normaal / Uitgebreid

Leuchtstoff

Even terug naar Berlijn in de wilde jaren ’90. Onbewerkte muren, ingezakte banken en een minimalistische inrichting geeft perfect het rauwe Berlijnse sfeertje ‘van toen’ weer. Gelukkig is het simpele doch lekkere ontbijt wel aan de huidige tijd aangepast. De croissaints zijn simpelweg perfect (botervet, zoals het hoort), de zelfgemaakte granola smaakt heerlijn en ook koffie en chai latte maken ze hier als de besten. Een aanrader voor als het snel, simpel maar toch lekker mag zijn.

Adres: Siegfriedstraße 18
OV: S of U8 Hermannstraße
Bijzonderheden: De beste croissants van Berlijn
Terras: Nee • Wanneer: Dagelijks • Snel / Normaal / Uitgebreid

Ontbijten in Berlijn-Prenzlauer Berg

Café Krone

De keuze bij Krone is enorm en toch weten ze enorme kwaliteit te leveren. Ik vind het knap! Hier kom je voor heerlijke pancakes (met zelfgemaakte warme bessenragout of een appel-rozijnen compote), omelet (met gerookte zalm of zachte geitenkaas), sandwiches (met rosbief of gegrilde groenten) of voor een ‘Home Sweet Home’, een enorm bord vol met een selectie aan worsten en kazen. De locatie in de Oderberger Straße is perfect om te combineren met een bezoek aan het Mauerpark, houd echter wel rekening met drukte (dat betekent óf vooraf reserveren, óf vroeg komen óf in de rij staan).

Adres: Oderberger Straße 38
OV: U2 Eberswalder Straße
Bijzonderheden: Uitgebreid ontbijt in gezellige woonkamersfeer
Terras: Ja • Wanneer: Dagelijks (klein brunchbuffet op zondag) • Snel / Normaal / Uitgebreid

Zuckerstück

Liefde voor de ontbijtkaart maar zeker ook liefde voor de inrichting van het kleine en knus ingerichte café. Een antieke radio staat tussen de zelfgebakken taarten op de toonbank en het meubilair lijkt zo van de vlooienmarkt te komen. Hier voel je je direct thuis! Als we echt iets te vieren hebben komen we graag naar Zuckerstück voor het champagne-ontbijt voor twee. Warm gebakken broodjes met een vers omelet en keuze uit vleeswaren, kaasjes en zelfgemaakte jam. Té lekker! Ook het brunchbuffet op zondag is te schattig. Een klein hoektafeltje staat volgebouwd met heerlijkheden uit de keuken die aan de lopende band worden aangevuld. Wat een traktatie! Vanaf hier loop je zo door naar het bruisende Mauerpark op zondag.

Adres: Schivelbeiner Straße 7
OV: S of U2 Schönhauser Allee
Bijzonderheden: Romantisch café met meubelstukken van vroeger
Terras: Ja • Wanneer: Dagelijks (klein brunchbuffet op zondag) • Snel / Normaal / Uitgebreid

20140705 - IMG_6728- BerlijnBlog budgettips zuckerstuck

Fräulein Dickes

Met liefde ingericht straalt Fräulein Dickes veel charme uit. Hier kun je jezelf tegoed doen aan een Frückstücksplatte vol lekkere worsten en kazen, kwark met verse vruchten of een vegan toast met avocado. Om maar even een kleine selectie te noemen. Het enige waar het aan ontbreekt, is een toilet. Daarvoor moet je de buren even lief aankijken.

Adres: Stargarder Straße 60
OV: S Prenzlauer Allee
Bijzonderheden:
Terras: Ja • Wanneer: Dagelijks • Snel / Normaal / Uitgebreid

20150628 - DSCF0041- BerlijnBlog restaurants Fraulein dickes

ABC – Allans Breakfast Club & Wine Bar

Tot 16:00 op het terras zitten om te ontbijten, ja, dat is Berlijn. En als dat dan ook nog kan in de prachtige Rykestraße in Prenzlauer Berg, met het lekkerste ontbijt en de aardigste bediening, dan ben ik helemaal een gelukkig mens! Ik viel als een blok voor de gravad lax maar er staan nog veel meer lekkere ontbijtklassiekers op het menu bij Allans, zoals een acai bowl en eggs benedict. Bij Allans is het net even alsof je in Australië bent. Kun je niet kiezen? Ga dan voor een ‘ABC Teller’, een verzameling van de beste gerechten (gebeitste zalm, serranoham, gepocheerde eieren, avocado, salade, hollandaisesaus en toast).

Adres: Rykestraße 13
OV: U2 Eberswalder Straße of M4 Marienburger Straße
Bijzonderheden: Pancakes, bagels, toast met avocado. Alles! En alles kun je proberen met het speciale ontbijtmenu
Terras: Ja • Wanneer: Donderdag t/m zondag • Snel / Normaal / Uitgebreid

20160625 - _DSF6340- BerlijnBlog Fotodagboek 61

Anna Blume

Onder de ontbijtjes in Berlijn zou je kunnen zeggen dat Anna Blume een oude rot is in het vak. Centraal gelegen in het prachtige Kollwitzkiez in Prenzlauer Berg, is het dan ook een fijne uitvalsbasis voor een ontbijt in Berlijn. Bij het café hoort een schattige bloemenzaak en dat ruik je al vanaf het terras. Heb je de tijd voor een uitgebreid ontbijt? Ga dan voor de etagere voor twee! Twee etages gevuld met feta- en avocadocreme, olijven, pesto, kwark, verschillende kazen, worsten, zalm, roerei en nog veel meer. Als dat geen goed begin van de dag is! Natuurijk kun je ook voor een bescheiden ontbijt gaan zodat er daarna nog plek is voor een van de vele lekkere taarten die je aan staan te staren vanuit de vitrine.

Adres: Kollwitzstraße 83
OV: U2 Eberswalder Straße
Bijzonderheden: Taarten uit eigen bakkerij, een klassiek ontbijt en een enorm terras in het charmante Kollwitzkiez
Terras: Ja • Wanneer: Dagelijks • Snel / Normaal / Uitgebreid

Haferkater

De porridge hype is ook in Berlijn aangekomen en ook ik ben helemaal fan. Ondanks dat ik graag mijn eigen havermout maak, vind ik het ook fijn om me te laten verwennen met een havermout van Haferkater. Ze hebben namelijk lekkere toppings van o.a. huisgemaakte granola, appelmoes met kaneel, verse vruchten met chocola of een seizoensgebonden special. Leuk om rustig bij te zitten of handig om mee te nemen als je haast hebt. Er zitten ook locaties in Mitte (bij Hauptbahnhof) en in Friedrichshain (in de Boxhagener Straße).

Adres: Eberswalder Straße 26
OV: U2 Eberswalder Straße
Bijzonderheden: Havermout, klassiek of met allerlei verschillende toppings
Terras: Ja • Wanneer: Dagelijks • Snel / Normaal / Uitgebreid

Ontbijten in Berlijn-Charlottenburg

What do you fancy love?

Verse bagels, sappen en taarten. Dat is waar je bij What do you fancy love voor bij aan het juiste adres bent. Bagels krijg je in verschillende deegsoorten en kun je toppen met ingrediënten naar keuze (avocadocrème, roomkaas met zalm of leverworst). De smoothies hebben hippe namen als „Sexbomb“ (framboos met appel en gember), „Push Up“ (spinazie met komkommer en citroen) of „Mrs. Red“ (rode biet met selderij en venkel). Een hippe zaak, die je misschien eerder in Friedrichshain of Prenzlauer Berg zou verwachten, maar in Charlottenburg ook zeker niet misplaatst is.

Adres: Knesebeckstraße 68/69
OV: U1 Uhlandstraße
Bijzonderheden: Goed door simpele gerechten met kwalitatieve ingrediënten
Terras: Ja • Wanneer: Dagelijks • Snel / Normaal / Uitgebreid

Benedict

Laat op de avond of midden in de nacht zin in ontbijt gekregen? Dan kun je bij Benedict terecht. Hier wordt 24/ ontbijt geserveerd en word je steevast met een “Guten Morgen” begroet (en dat laatste is best een beetje onwennig). De menukaart is ontzettend uitgebreid en bestaat uit verschillende hartige en zoete opties, waaronder enkeke klassiekers en creatieve uitspattingen van de kok. Zwichten doe ik toch wel voor de French toast en blueberry pancakes maar ook de shakshuka of een bagel met omelet gaat er bij mij goed in! Gek op English breakfast? Ook dan is dit voor jou the place to be.

Adres: Uhlandstraße 49
OV: U3 of U9 Spichernstraße
Bijzonderheden: 24/7 ontbijt in hippe dinerstijl
Terras: Nee • Wanneer: Dagelijks • Snel / Normaal / Uitgebreid

Literaturhaus

Het Literaturhaus is, bij zowel mooi als bij slecht weer, een goede locatie voor een ontbijt of lunch. In de zomer kun je plaats nemen in de onder monumentenzorg gestelde tuin, in de winter waan je je weer even terug in het “Charlottenburg van toen” in de oude villa. Verwacht geen gekke verrassingen op de ontbijtkaart maar simpele belegde broodjes, müsli, verschillende soorten omelet en pancakes. Het is de perfecte uitvalsbasis voor een culturele wandeling door Charlottenburg.

Adres: Fasanenstraße 23
OV: U1 Uhlandstraße
Bijzonderheden: Een prachtige oude villa met grote tuin
Terras: Ja • Wanneer: Dagelijks • Snel / Normaal / Uitgebreid

Ontbijten in Berlijn-Schöneberg

Barkett

’s Avonds een knusse bar, overdag een vegan café. Barkett is multifunctioneel zoals veel Berlijnse adresjes dat zijn. Doordeweeks wordt er regulier ontbijt geserveerd, naast vegan ook veel raw en glutenvrij. Op zondag wordt er een uitgebreid brunchbuffet opgezet.

Adres: Czeminskistraße 10
OV: U7 Kleistpark
Bijzonderheden: Vegan ontbijten
Terras: Ja • Wanneer: Dagelijks • Snel / Normaal / Uitgebreid

Gottlob

Gottlob zit in één van de meest bruisende en gezellige buurten van Schöneberg: de Akazienkiez. Er zitten veel leuke cafeetjes in de buurt maar voor ontbijt is Gottlob mijn favoriet, een knus ‘Eckcafé‘ met een zonovergoten terras. De zondagsbrunch is erg geliefd, reserveren is aan te bevelen. Wandel daarna zeker nog even door de Goltzstraße, de leukste straat van Schöneberg.

Adres: Akazienstraße 17
OV: U7 Eisenacher Straße
Bijzonderheden: Vegan ontbijten
Terras: Ja • Wanneer: Dagelijks • Snel / Normaal / Uitgebreid

Hotels met goed ontbijt in Berlijn

Soms is het heerlijk om wakker te worden in een hotel en niet te hoeven nadenken over een goed ontbijt. Helaas hebben veel hotels een saai ontbijtbuffet of worden er veel te hoge prijzen voor een karig ontbijt gerekend. Niet bij deze hotels! Deze hotels bieden een ontbijt dat niet onderdoet voor mijn andere favorieten in dit lijstje.

Commonground

Commonground is gevestigd in het Circus Hotel. Het design is modern en de binnentuin lekker rustig. Ik zou hier uren kunnen blijven. Je kunt hier tot laat op de dag ontbijten in Berlijn met een mimosa erbij. De ontbijtgerechten zijn klassiekers met een twist of zelfs hele nieuwe smaakervaringen. Ze schenken hier dezelfde goede koffie als bij Silo. Aanrader dit!

Adres: Rosenthaler Straße 1, Berlijn-Mitte
OV: U8 Rosenthaler Platz
Bijzonderheden: Fotogenieke ontbijtjes in hipsterparadijs
Terras: Nee • Wanneer: Dagelijks • Snel / Normaal / Uitgebreid

Uitgebreid ontbijten bij het Circus Hotel in Berlijn-Mitte

25 Hours Hotel

Het 25 Hours Hotel am Zoo is één van mijn favoriete hotels in Berlijn. Deze kleine hotelketen heeft verschillende vestigingen en als ik reis voor werk, boek ik het liefst in een 25 Hours Hotel en dan kijk ik steevast uit naar het ontbijt. Het ontbijt komt direct uit de keuken van het Neni-restaurant op de elfde verdieping. Hier worden Europese en Israëlische gerechten uitstekend gecombineerd. Het restaurant is net als de kamers hip, modern en avant-gardistisch ingericht – soms met uitzicht op de Zoologischer Garten en Tiergarten.

Adres: Budapester Straße 40, Berlijn-Charlottenburg
OV: S+U Zoologischer Garten
Bijzonderheden: Ontbijtbuffet met Oriëntaalse opties en fantastisch uitzicht over Berlijn
Terras: Ja • Buffet / A la carte

En nu ben ik natuurlijk wel benieuwd naar jullie favoriete ontbijtadresjes in Berlijn. Staan ze er al tussen? Of heb je nog leuke aanvullingen? Ik hoor het graag bij de reacties onder dit artikel! 

Eet smakelijk!

liebegruesse

67 Reacties

  1. Maria ten Hoeve

    Ik ben dol op de restaurantjes in Berlijn. Vaak zijn ze heel leuk ingericht inderdaad, met vintage of antieke meubels. Ik ga daarom ook graag naar de vlooienmarkten op zondag, prachtige dingen vind je er vaak!

    Antwoord
  2. Nancy

    Hallo Marjolein,
    Aunt Benny in Friedrichshain bestaat niet meer. Het pand ziet er verlaten uit.

    Antwoord
  3. Marieke

    Gisteren genoten van een heerlijk ontbijt bij Benedict. Breakfast heaven… Veel keuze en allemaal even lekker. Niet voor niks dat het vol zat en we even moesten wachten voor er een tafel vrij kwam. Het is het wachten meer dan waar. Ook het wachten tot ze je bestelling komen brengen. Trek er wat tijd voor uit, het is heerlijk! Heel de dag door.
    Bedankt voor de tip!

    Antwoord
    • Joyce Geerlings

      Hallo Marjolein,

      Bedankt voor de leuke tips en info. Ik heb veel aan je blog. Ik heb nog wel een tip waar je lekker kan eten. Ik dacht ik deel het gewoon. Ik heb er gebruncht. Het heet kersberg’s en volgens mij ligt het in de wijk Schönberg. Alles is daar homemade en biologische. Echt aanradr

      Antwoord
  4. Jeroen

    Hoi Marjolein weet je nog een goed fruhstuck restaurantje in de buurt van apartments am Brandenburgertor; ik ben daar dit weekend. En heb je ook nog een tip voor na prater biergarten om te eten daar of bv in jou favoriete Friedrichshain? Alvast bedankt!

    Antwoord
  5. Marielle

    Hoi Marjolein,
    Wat een fantastische blog heb je, nu al enkele dagen in Berlijn en je blog is een echte reisgids met heerlijke tips. We genieten ook enorm van de lekkere ontbijtjes. Deze ochtend was Benedict helaas overvol dus zijn we verder gegaan en troffen een straat verder, ludwigkirchstrasse 10 een geweldige ontbijtplek!!!!! Ludwig con brio, 10 maanden open, met overheerlijke Italiaanse specialiteiten, een fantastisch echtpaar, eigen gemaakte taarten, maar ook een echt Italiaans ontbijt met ham, salami, Italiaanse kazen etcetc. Try it!!!! Als het je bevalt wellicht leuk in de ontbijtlijst. Voor nu , thx voor je blog en geniet van Berlijn!!

    Antwoord
    • Marjolein

      Oeh, bedankt voor de tip Marielle, klinkt als een aanrader!

      Antwoord
  6. Robert

    Hallo Marjolein,

    Wat een leuke blog! Heb je tips voor ontbijttentjes in de buurt van Mercure Hotel Berlin Wittenbergplatz?

    Groet,
    Robert.

    Antwoord
  7. Hanno en Simone

    Vanochtend gebruncht bij Gottlob. Was erg lekker en een leuk sfeertje. Brunch kost €10,50 p.p. das wel exclusief koffie/thee/sap maar nog steeds goedkoop en prima prijs/kwaliteit verhouding. Je moet wel echt reserveren want anders heb je geen plek.
    Dank voor de tip!

    Antwoord
  8. Lyan

    Hoi marjolein.

    Leuk je blog en een top gids voor een weekje berlijn! Als tip willen we je nog okay cafe in de plugerstrasse geven, heerlijk ontbeten daar! Grt lyan

    Antwoord
  9. Charley

    Hi Marjolein,

    Komend weekend gaan wij een weekendje naar Berlijn voor ons bedrijfsuitje. 18 man (leeftijd 22-35).
    Wij willen de zondag of maandag graag met zijn allen lunchen/brunchen in Berlijn maar zijn nog op zoek naar een leuke locatie waar wij met een grote groep terecht kunnen, het liefst buiten op het terras want als het goed is schijnt de zon! Nog leuke tips ?

    Gr, Charley

    Antwoord
    • Marjolein

      Misschien bij Spindler, Barcomi’s of Moos? Zijn allemaal hele gave ontbijtlocaties waar je grandioos kunt ontbijten met een redelijk groot terras. Ik zou wel even proberen of je kan reserveren, de meeste locaties hebben niet spontaan plek voor 18 man. Veel plezier!

      Antwoord
  10. Aart

    Dag Marjolein,

    Dank voor je blog en gids; we hebben er veel aan gehad!
    Opsomming als terugkoppeling. Ga niet alles schrijven hoor.

    – Coffee District en House of Small Wonders hebben uitstekend ontbijt; je bent niet enige die dit schrijft dus zij waren super druk. Wachtenden naast onze lazy bank vond ik bij Coffee District niet zo relaxt ;o)
    – Katze Orange had echt het lekkerste gestoofde varkensvlees die ik ooit gegeten heb! 12 uur geprutteld. Wow.
    – Bergruen Museum was prachtig; audio toer goed. Top als je van Picasso houdt.
    – Literatur Café had héérlijke Nürnberger worstjes voor lunch!
    – BVG app is waanzinnig mooi en nuttig. We diende wel per persoon de app te downloaden voor het kopen van kaartjes. Deze app hebben we veel gebruikt.
    – Bus 100 groot succes. Inderdaad bij begin instappen, het concept is bij veel toeristen inmiddels bekend.
    – Je wandeling door Friedrichshein was leuk; alleen waren de sprookjes figuren in houten kisten verstopt, haha! Winterstalling?
    – Uitstekende Airbnb gevonden.
    – Geen Uber “in town”.
    – De trein aankomst in de Hauptbahnhof vergeet ik niet snel meer, overweldigend.

    Tip: Ben benieuwd naar je mening over Yarok, Syrisch restaurant op Torstrasse. Wij hebben daar héérlijk, ècht Arabisch, gegeten!

    Dank voor alles dus.

    Groet,
    Aart

    Antwoord
    • Marjolein

      Klopt, de sprookjesfiguren worden elke winter in houten kisten gepakt om ze zo te beschermen tegen de vorst. Wel een beetje jammer inderdaad, in de zomermaanden ziet het er nóg mooier uit! Yorok vind ik trouwens fantastisch. Toevallig ben ik er vorige maand voor het eerst geweest en ik was echt heel positief verrast door de goede prijs/kwaliteitverhouding. Heerlijk gegeten daar! Bedankt voor je reacite Aart, echt leuk om te lezen wat voor dingen jullie allemaal hebben gedaan en ervaren!

      Antwoord
  11. LOtte klumper

    Ha Marjolein,
    Dank voor je leuke blog. Mijn man en ik (dertigers) gaan volgende week (20 T/m 24 maart) naar Berlijn. Ik heb al veel leuke ideeën opgedaan.mijn vraag is of je nog een tip hebt voor ontbijt en diner in de buurt van ons hotel aan de winterfeldstrasse?

    Groet,
    Lotte

    Antwoord
    • Marjolein

      Wat een tof vooruitzicht Lotte! Leuke adresjes in de buurt zijn April, Tee Tea Thé, Meyan en Café Noura. Ook Neni is niet heel ver bij jullie vandaan en is een supertoffe locatie voor een speciaal diner als je een beetje houdt van Orientaalse gerechten. Veel plezier!

      Antwoord
    • Bert

      Hoi Lotte, café Eckstein op de hoek van de Winterfeldplatz, waar jullie zeker op zaterdagmorgen de markt moeten bezoeken, is een prima adres om te ontbijten. Misschien zien we elkaar daar wel ook al kennen we elkaar niet haha. En verder zijn er in Berlijn, ook in jullie buurt, zat tentje om te eten. Je ziet ze vanzelf als je de buurt verkent.
      https://www.eckstein-berlin.de/

      Antwoord
      • Marjolein

        Fijn is die markt he? Jammer genoeg woon ik er niet dicht in de buurt, anders zou ik er met veel liefde elke week mijn boodschappen doen! Eckstein schrijf ik op mijn lijstje voor als ik weer een keer in de buurt ben. Bedankt voor de tip! Dit weekend heb ik trouwens een fantastische ijszaak ontdekt in die buurt: Jones Ice Cream. Mmm! Uitgegeten raak je in Berlijn niet snel ;-).

        Antwoord
  12. Veronique

    Marjolein,

    In september de vijfde keer naar Berlijn. We slapen twee nachten in Melia Berlin Friedrichstrasse en twee nachten in Park Inn Hotel Alexanderplatz.
    Ben op zoek naar leuke ontbijtadresjes maar vond er in deze buurten niet zoveel. Ben helemaal fan van Chipps en tante Emma, iets soortgelijks?
    Ik hoor het weer graag van je. De website blijft genieten……

    Antwoord
    • Marjolein

      Hai Veronique, dat kan goed kloppen, deze buurten staan helaas niet bepaald bekend om hun geweldige ontbijtaanbod en heel veel pareltjes heb ik er nog niet kunnen vinden. Redelijk in de buurt bij Friedrichstraße zit House of Small Wonder, dat is wel echt een geweldige locatie. Bij Alexanderplatz in de buurt kun je het proberen bij Oliv of Spreegold. Voor koffie (en bananenbrood) moet je trouwens bij Father Carpenter wezen! Hopelijk zit daar wat leuks voor je tussen! Veel plezier in Berlijn!

      Antwoord
  13. Stephanie DB

    Hallo Marjolein, super leuk jouw blog! Ik werk zelf in de reissector en ga jouw link zeker delen op onze site! Wij gaan volgend weekend voor de eerste keer naar Berlijn (2 dagen) en verblijven op Wittenbergplatz; zou het kunnen dat je geen ontbijtadresjes hebt in deze wijk? De eerste dag zouden we de belangrijke bezienswaardigheden willen gaan bekijken, en op zondag doen we graag een gezellige hippe buurt met leuke pleintjes, parken enzo (wellicht ligt er nog sneeuw); welke van jouw favoriete wijken kies ik dan best om naartoe te gaan? Alvast bedankt!

    Antwoord
    • Marjolein

      Hai Stephanie,

      wat leuk dat je een link naar mijn blog op jullie website wilt delen, dat vind ik onwijs tof! Laat het zeker even weten zodra het online staat, dan kan ik het ook weer met mijn volgers delen.

      De meeste van mijn ontbijtfavorieten zitten inderdaad in andere wijken maar What do you fancy love? vind ik wel erg leuk! Ook bij het Literaturhaus en bij het Schwarzes Café kun je prima ontbijten, dat zijn wat meer traditionelere locaties. Onlangs heeft ook één van mijn favoriete cafés een locatie geopend in die buurt, dus die zou je ook nog even kunnen checken (The Barn, Kurfürstendamm 18).

      Hmm, mag ik er ook drie noemen? Haha! Prenzlauer Berg is vooral heel mooi en statig, daar is het Mauerpark op zondag, de Kollwitzplatz, de Kulturbrauere en de straatjes rondom Helmholzplats een aanrader. Friedrichshain is iets alternatiever, maar er is op Boxhagener Platz een leuke vlooienmarkt op zondag en je kunt het verbinden met het oude industrieterrein RAW-Gelände waar elk weekend een leuke street food markt is en waar je heel veel gave street art kunt spotten. Als laatste kan ik het niet laten om Kreuzberg te noemen, een multiculturele wijk waar je hele mooie straten en leuke cafeetjes kunt vinden rondom de Gräfestraße en de Bergmannstraße.

      Ik hoop dat er wat leuks tussenzit! Veel plezier!

      Antwoord
      • stephanie

        Hey Marjolein, bedankt voor je leuke tips, we hebben er goed gebruik kunnen van maken, ik heb mijn ervaringen over onze zondag in Prenzlauerberg geschreven op http://www.holidayline.be/nl/hotels/duitsland/berlijn/reistips.html. Ontbijt in Literaturhaus was ook heel lekker. Wat we ons wel afvroegen; dien je een tip te geven in de restaurants in Berlijn? We zijn er 2x (onbeleefd) op gewezen geweest door de dienster dat deze niet inbegrepen is in de rekening. En hoeveel % dien je er dan bij te tellen?

        Antwoord
        • Marjolein

          Jeetje, wat onbeschoft van de bediening zeg. Dat zou voor mij al reden zijn om niets te geven… Fooi geven in Berlijn is vergelijkbaar met Nederland, tussen de 5% en 10% ongeveer, afhankelijk van hoe goed de service en je algehele beleving was. In principe krijgt het horecapersoneel (niet veel maar wel) genoeg betaald (meestal het minimumloon) dus is het geven van een fooi niet verplicht. Persoonlijk laat ik het heel erg afhangen van hoe tevreden ik ben. Soms rond ik gewoon af naar boven maar goede service mag ook beloond worden met een goede fooi vind ik. Fijn om te horen dat jullie wat aan mijn tips hebben gehad!

          Antwoord
          • Paul

            We hadden onlangs een serveerster in een horecagelegenheid bij Sauvigneplatz die zelf haar fooi inhield. Hier gaan we dus niet meer heen. Het overrompelde ons dus we zeiden er niets van, maar daar komen we nooit meer.

          • Marjolein

            Groot gelijk! Daar zou ik ook niet meer komen ;).

  14. Esther

    Dank voor al je leuke tips! Wij overnachtten in de buurt van de Kurfurstendamm maar waren zo gecharmeerd van je House of small wonder tip dat we er met de gehuurde fiets naaar toe zijn gereden. Lange maar leuke rit en een mooie start van een hele dag Berlijn beleven per fiets. Ook onze dochters (13 en 16) waren enthousiast en dat is kritisch publiek :).

    Antwoord
    • Marjolein

      Wat onwijs leuk om te horen dat het zo goed is bevallen! House of Small Wonder is inderdaad een superfijne locatie om te ontbijten, ik kom er ook graag!

      Antwoord
  15. Adinda

    Hi Marjolein,

    Leuk om al je tips te lezen, ik vroeg me eigenlijk af vanaf hoe laat de meeste ontbijt gelegenheden geopend zijn?
    Bijvoorbeeld na een avondje stappen? kun je dan gelijk door naar een restaurant om te ontbijten?

    Groetjes Loes, Rieke en Adinda

    Antwoord
  16. Jan

    Marjolein,
    Deze morgen brunch bij NEST, een woord prachtig. Lekker en overdaad aan keuze. Wat ze allemaal kunnen voor die prijs. Gelukkig waren we er al voor openingstijd 10u is blijkbaar 10u en niet 09h59, anders waarschijnlijk geen plaats meer. Meer dan voldaan zijn we dan aan ons bezoek van Berlijn begonnen. Denk dat we in de komende dagen nog enkele van je tips zullen gebruiken.

    Antwoord
    • Marjolein

      Ha Jan,
      wat goed om te horen dat mijn ultieme favoriet Nest zo goed is bevallen! Voor de kwaliteit die ze bieden is het er absoluut niet duur en de perfecte plek om een flinke bodem te leggen voor een dag wandelen door Berlijn. Ik hoop dat je nog wat hebt aan de tips op mijn blog. Mocht je nog vragen hebben, laat gerust een reactie achter!
      Veel plezier nog in Berlijn!
      Marjolein

      Antwoord
  17. Amy

    Boehoe, Olala is sinds een maandje definitief gesloten. Verder ben ik voor de (niet-Vegan) taart ook erg fan van Kuchenrausch!

    Antwoord
    • Marjolein

      Ik zag het inderdaad op hun Facebookpagina. Echt zo jammer! Zal ze even snel van mijn ontbijtpagina afhalen zodat er geen mensen voor een dichte deur komen te staan. Bedankt voor de herinnering ;-). En Kuchenrausch is zeker niet slecht! In de zomer is het ook altijd goed vertoeven op het terras vind ik. Bedankt voor je reactie Amy!

      Antwoord
  18. Edger

    Hoi Marjolein,

    Bedankt voor je inspirerende blog!

    In mijn uppie naar Berlijn, met een paar regenachtige herfstdagen in het vooruitzicht… Eerst maar een ontbijtje scoren!

    Nieuwsgierig opende ik de betrekkelijk anonieme voordeur aan de Warschauer Strasse 39/40. Ik was er bijna aan voorbij gelopen, maar bij binnenkomst viel mijn mond open van verbazing. Wat een fantastisch interieur van Hotel Michelberger. Wirklich fabelhaft.

    Ook de street-art van Damian Hirst die hangt in de Torstrasse 1 (Soho House Berlin), had ik zonder jouw blog nooit gevonden, net zoals de Store Kitchen.

    Het waren 4 fantastische dagen! Deze ben ik zelf nog tegengekomen: Bikini Berlin in de avonduren, voor als je van smoothies, aardbeienijsjes, pop-up stores en moderne galleries houdt. In het restaurant the Bag Yard heb ik heerlijke en supergezonde fast-food gegeten.

    En gelukkig, het is droog gebleven, met zelfs hier en daar een zonnestraal!

    Antwoord
    • Marjolein

      Wat fijn om te lezen dat je het zo naar je zin hebt gehad in Berlijn Edger! Erg leuk om jouw ervaringen te lezen! Hoor ik daar een Berlijnverslaving aankomen? Hihi. Fijn weekend!

      Antwoord
  19. Veronique

    Afgelopen week voor de 4e keer in de meest geweldige stad geweest. Deze keer ontbeten voor de tweede keer bij tante Emma; blijft heerlijk.
    Maar de topper was toch wel Chipps, wat een goddelijk ontbijt hebben we hier gehad. Nummer 5 op de kaart: toast, bacon, 3 gepocheerde eitjes en een Hollandaise saus erover. Ik heb nog nooit zo’n heerlijk ontbijt gehad!
    Vorige keer hebben we bij Ora ontbeten, hier werkt een Nederlandse jongen, die we even op jouw boek hebben geattendeerd.

    Antwoord
  20. AMY

    House of Small Wonder: heerlijk ontbeten gisteren. Vriendelijke bediening en een bijzonder leuk plekje!

    Antwoord
    • Marjolein

      Fijn om te lezen dat House of Small Wonder jullie ook zo goed is bevallen! Inderdaad een superleuk plekje!

      Antwoord
  21. Dave

    Nog een (paar) tips:

    Gottlob aan de Akazienstraße 17, U7 Eisenacher straße, heeft een uitgebreide ontbijtkaart en het is er prima te vertoeven.

    Impala Coffee aan de Maaßenstraße 5, U1/2/3/4 Nollendorf Platz. Bagels, baguettes en toast met heerlijke koffie en gigantische (Amerikaanse) koeken. Misschien wat prijzig.

    Restaurant More aan de Motzstraße 28, U1/2/3/4 Nollendorf Platz, U4 Viktoria-Luise-Platz. Een uitgebreide ontbijtkaart en op zondag een brunchbuffet van 10 tot 16 voor 14,50.

    Bij mijn vorige bezoek aan Berlijn heb ik dit gedeelte van de stad bijna niet bezocht, terwijl het hotel er middenin is, maar hier zijn vele restaurants en koffiehuizen te vinden. Het is een beetje uit het “toeristische” centrum en daardoor vrij rustig. En als je toch in de buurt bent, een wandeling in het Volkspark Wilmersdorf en een kijkje nemen waar JFK zijn toespraak hield, is om de hoek.

    Je hebt de Kantstraße al genoemd, daar wil ik Superhahn bij toevoegen voor de beste Kebab in Berlijn ;-)

    Antwoord
    • Marjolein

      Impala Coffee vind ik fantastisch! Ik wist niet dat ze ook in Schöneberg zitten. Da’s goed om te weten! Bedankt voor de tips Dave! Superhahn gaat trouwens ook op het lijstje. En Schöneberg is inderdaad een erg leuke, veelzijdige en interessante wijk!

      Antwoord
      • Dave

        Ik kijk uit naar je nieuwe verhalen en natuurlijk aan een volgend bezoek aan Berlijn :-)

        Antwoord
        • Marjolein

          Superleuk! Berlijn werkt echt verslavend! ;-)

          Antwoord
      • Rick

        Vanochtend heerlijk ontbeten bij het Literaturhaus, echt een leuke plek om de zondag te starten.

        Antwoord
  22. Ella

    Ora is (tijdelijk denk ik) gesloten! Jammer.

    Antwoord
    • Marjolein

      Oei, ik schrok even van je reactie Ella! Bang dat Ora voor goed weg zou zijn. Gelukkig is het tijdelijk en zijn ze vrijdag weer open. Dit vond ik op hun Facebookpagina:

      Von Montag bis Donnerstag ist ORA für eine kurze Sommer-Umbaupause geschlossen. Ab Freitag, 5. August, stehen wir dann aber wieder wie gewohnt ab 9.30 Uhr für euch zur Verfügung.

      Balen dat je voor een dichte deur stond. Ik hoop dat je wat anders leuks hebt kunnen vinden? De omgeving zit bomvol leuke tentjes!

      Antwoord
  23. Dave

    Café Einstein Stammhaus aan de kurfürstenstraße 58. Prachtige villa, met een zeer mooie tuin waar het terras is en een goede ontbijtkaart. Ik had de Käsefruhstuck, heerlijk en ik was toe aan smaakvolle kaas. U1 Kurfürstenstraße of U2 Nollendorfplatz.

    Antwoord
    • Marjolein

      Klinkt fantastisch! Bedankt voor de tip Dave! Ik heb het even opgezocht en die tuin ziet er inderdaad relaxed uit. Die gaat op m’n lijstje :-).

      Antwoord
    • Marreke

      Ja heerlijk. Eigenlijk een wiener kaffee Haus uit Wenen. Ook binnen fijn met veel spiegels

      Antwoord
  24. Erica

    Hoi Marjolein, wat betreft de openingstijden van Fräulein Dickes voor een lekker ontbijt. Maandag en dinsdag zijn ze gesloten!
    Dank overigens voor al je aantrekkelijke (culinaire) tips,

    Antwoord
    • Marjolein

      Graag gedaan! Ik hoop dat je er wat leuks (en lekkers!) uit hebt kunnen halen. Volgens de website van Fräulein Dickes zijn ze trouwens wel gewoon geopend op maandag. Misschien waren ze op vakantie? Jammer dat je voor een dichte deur stond :-(.

      Geöffnet von Montag – Samstag 9:00 bis 19:00 Uhr,
      Sonntag von 10:00 bis 19:00 Uhr.

      Antwoord
  25. Dennis

    Wat een fijne tips geef je!
    Al twee dagen struinen we met plezier langs je hotspots waaraan we zelf een aantal favorieten hebben toegevoegd.
    Alleen Anna Blume was een grote domper, wat een verwaand personeel en de service, tja welke service. Locatie van Anna Blume is dan hooguit de moeite waard.
    Zuckerstuck is een leuk zaakje om te zien, maar helaas is het moeilijk om daar te fruhstucken (ook niet geheel onlogisch aangezien ze maar 5 tafeltjes hebben ;) Als vervanging daarvoor zijn we langs Sgaminegg gegaan. Wat een ontzettend lieve mensen die helpen.
    Al met al geef je fantastische tips, soms is een eigen draai nodig maar dan heb je ook wat ;)

    p.s. De binding van ‘mijn Berlijn’ laat te wensen over. Het boek viel na twee dagen, pagina na pagina uit.
    Maar dat kan ook komen door ons veelvuldige gebruik!

    Antwoord
    • Marjolein

      Ah, wat jammer om te lezen dat Anna Blume zo tegenviel! Gelukkig zitten er meer dan genoeg andere fijne tentjes in de buurt en hebben jullie nog een leuk alternatief kunnen vinden. Tegenwoordig is het hele ‘ontbijten in Berlijn’ zo’n hype dat veel ontbijtzaakjes vol zitten. De laatste tijd probeer ik te reserveren als ik met een grotere groep mensen ga. Misschien een idee voor als jullie toch nog een keer bij Zuckerstück willen ontbijten. De zitplaatsen zijn inderdaad heel beperkt (en stiekem is het zaakje ook juist daarom zo leuk!). Waar heb je ‘Mijn Berlijn’ gekocht? Misschien kun je het nog ruilen? Het is niet de bedoeling dat het na twee dagen al uit elkaar valt. Da’s wel een beetje zonde!

      Antwoord
  26. Jokes

    We ontbeten, ontbeten diezelfde zondag een tweede keer en uiteindelijk at m’n dochter er ’s avonds ook nog een spaghetti bolognaise. Wij zijn fan van Kafee Karamel in Friedrichshain, als ik me niet vergis in de Voigtstrasse.

    Antwoord
    • Marjolein

      Ah, dat tentje ken ik wel! Ben er al heel vaak langs gelopen en elke keer denk ik ‘dat ziet er knus uit’. Volgende keer maar eens naar binnenlopen dus. Bedankt voor de tip!

      Antwoord
  27. Ingrid

    Hi Marjolein, ik ga binnenkort met mijn zoon van 18, 4 dagen naar Berlijn en logeer in hotel Ku’damm. Ik zoek in de buurt fijne ontbijtadressen. Ik heb je tips gelezen en daar zit veel leuks tussen, alleen bijna allemaal minimaal 30 min met openbaar vervoer. Als ik Charlottenburg selecteer, werkt ’t niet. Dus…. mijn vraag aan jou: heb je tips meer in de buurt van ons hotel? Vast erg bedankt! grtjs Ingrid Hoffman

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Ingrid!

      In dit artikel heb ik alleen het Literaturhaus genoemd in Charlottenburg, dat is mijn persoonlijke favoriet. Andere leuke plekken zijn de Berliner Kaffeerösterei (zoals de naam al zegt ook perfect voor koffie en een taartje) en Schwarzes Café. Verder ken ik eerlijk gezegd niet heel veel ontbijtplekken in Charlottenburg. Zelf gebruik ik vaak de app Foursquare om nieuwe plekken mee te ontdekken, misschien dat je hier nog iets leuks kunt vinden? Linkje: https://foursquare.com/explore?mode=url&near=Charlottenburg%2C%20Berlin&nearGeoId=65323&q=fr%C3%BChstuck.

      Veel plezier in Berlijn!

      Groetjes,
      Marjolein

      Antwoord
  28. Mirte

    Tijdens mijn vorige bezoek aan Berlijn bij toeval terecht gekomen bij Zur Rose aan de Weinbergsweg 26 (vlakbij de Rosenthaler Platz). Een uniek restaurant dat geheel retro is ingericht; je waant je terug in de jaren ’60. Ze hebben een heerlijke keus aan ontbijtjes voor een goede prijs. Super lokatie!

    Antwoord
    • Marjolein

      Hai Mirte, ik heb het zaakje even opgezocht en ik kom allemaal toffe foto’s tegen. Ziet er leuk uit zeg! Bedankt voor de tip! Ik heb het op mijn to-eat-lijstje gezet en zal het binnenkort eens gaan uitproberen :D.

      Antwoord
  29. Danielle

    In de Grolmanstrasse zit Kaffeehaus Mila (vlakbij Savignyplatz). Alles vers en organisch klaargemaakt. Heerlijke broodjes, pasta’s, salades kazen etc voor een goede prijs. Mooie binnentuin waar je heerlijk rustig kunt zitten. Wij zaten in het NH hotel ernaast en hebben er ook weleens later op de dag gegeten; op sommige middagen speelt er live, voornamelijk Zuid Amerikaanse, muziek. Echt een aanrader.

    Antwoord
    • Marjolein

      Dat klinkt goed zeg! Ik zet ‘m op mijn lijstje voor als ik weer eens in de buurt van Savignyplatz ben! Dank je wel!

      Antwoord
  30. Ralph

    Hoi Marjolein, met je boek onder de arm hebben we afgelopen week weer heerlijk genoten van Berlijn. Dit keer gekozen voor een appartement in plaats van een Hotel (Berlin Base) waren we ook op zoek naar een plekje om te ontbijten. door gelukt Anne Blume gevonden en inderdaad heerlijk!
    Bedankt voor deze tips! ik ga deze pagina printen en in je boek erbij plakken:-)

    Antwoord
    • Marjolein

      Bedankt voor je leuke reactie Ralph! Wat fijn om te horen dat mijn boek goed van pas is gekomen in Berlijn!

      Zelf verkies ik ook graag een appartement boven een hotel als ik in een vreemde stad bent. Zo kun je de stad toch wat beter als een local ervaren. En de hotelontbijtjes zijn toch allemaal overgewaardeerd ;-).

      Antwoord
  31. Jversteeg

    Hé! Ontzettend leuke blog! Echt te gekke dingen gedaan! Geist Im Glas lijkt alleen niet meer te bestaan…of we hebben echt niet goed gekeken!

    Antwoord
    • Marjolein

      Dank je wel! Waar heb je dat gevonden als ik vragen mag? Naar mijn weten bestaat Geist im Glas namelijk nog gewoon hoor! Let wel op dat ontbijt alleen in het weekend wordt geserveerd. Doordeweeks is het gewoon een cocktailbar ;-).
      (Ontbijtzaak én cocktailbar in één, kan alleen in Berlijn, haha!)

      Antwoord
  32. yolande

    Prijzige kaart. Service niet optimaal. Mijn conclusie na een paar bezoekjes. Zijn vele goede andere gelegenheden in Berlijn met een betere service.

    Antwoord
    • Marjolein

      Oeh, nu ben ik eigenlijk wel benieuwd over welke zaak je het hebt ;-).

      Antwoord
  33. Frans

    Voor de snelle hap heb je lekkere broodjes bij Le Crobag op het Hauptbahnhof (en andere plaatsen) en vergeet ook niet de Alt Berliner Biersalon op de Kurfurstendamm met Duitse ontbijten en gerechten.

    Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This