Even ten zuiden van het Olympisch Stadion in Berlijn hadden de nazi’s een gebied vol universiteiten bedacht; de Hochschulstadt als onderdeel van Welthauptstadt Germania. In 1937 heeft Hitler de eerste steen gelegd voor de bouw van de door Albert Speer ontworpen Wehrtechniche Fakultät. In 1940 was de bouw van de fakulteit al een eind gevorderd maar door het uitbreken van de oorlog werden de bouwwerkzaamheden gestaakt. De rest is geschiedenis.

Tot 1951 stonden de reeds afgebouwde delen van de fakulteit in het Grünewald. Er werd een vruchteloze poging gedaan de boel op te blazen, maar dik Germaansch beton, dus kansloos. Besloten werd om het puin van het kapotgebombardeerde Berlijn bovenop de fundamenten van de Wehrtechnische Fakultät te storten. We hebben het dan over de restanten van 400.000 huizen, zo’n 12 miljoen kubieke meter puin, wat resulteerde in een berg van meer dan 114 meter hoog; de Teufelsberg! Fietsend over de Teufelsberg vind je inderdaad overal scherfjes dakpannen en porcelijn. Langzaam geeft de berg stukjes van het verleden prijs…

Doeken zijn aan flarden, maar het uitzicht blijft bestaan.

Het is overigens niet de enige schrootberg in Berlijn; het Volkspark Humboldthain bestaat ook uit het puin van de stad, opgeworpen rond een enorme oude luchtafweerbunker die aldus voor 90% onder het puin ligt begraven. Berlijn heeft acht van die enorme puinbergen! Het team van Berliner Unterwelten heeft plannen om de fundamenten van de Wehrtechnische Fakultät toegankelijk te maken voor het publiek, net als de FLAK-bunker in Humbolthain. Vraag me niet hoe ze het willen gaan doen, maar mijn zegen hebben ze!

Als afluisterstation:

De Amerikanen roken een kans om vanaf de Teufelsberg het complete radioverkeer van het Warschaupact af te luisteren en dus werd er een enorm afluisterstation van de National Security Agency op de berg gebouwd wat tot het begin van de jaren 90 operationeel was.
Na de val van De Muur en de hereninging van de twee Duitslanden werd het afluisterstation overbodig en derhalve gesloten, maar het complex staat nog steeds op de Teufelsberg als een relikwie uit de koude oorlog.

Binnenkomen is ondanks de \”beveiliging\” eenvoudig.

Teufelsberg befietsen:

Per fiets is de weg omhoog naar het verlaten afluisterstation lang en zwaar. Je kan de klinkerweg nemen die zich omhoog zigzagt en die méér dan vals plat is, waardoor je met je tong op je schoenen op de top aankomt, of je kan het zandpad aan de achterkant nemen, wat übersteil is waardoor je eveneens met je tong op je schoenen aankomt, maar wat wel een snellere en kortere weg is. Ik koos de laatste optie en heb uiteindelijk even onderaan het afluisterstation zitten uitpuffen, luisterend naar enige activiteit, zoals bijvoorbeeld bewakers met valse honden en dergelijke… Er was niets te horen behalve het wapperen van de kapotte doeken van de grote witte radarbollen. Ondanks dat er drie rijen hekken om het complex staan was het makkelijk om binnen te komen omdat velen mij voor waren gegaan en er al kant en klare gaten in de hekken zaten! Het was een onwerkelijke ervaring om rond te struinen op een voormalige topsecret lokatie om uiteindelijk op het dak rond de radarbollen uit te komen waar je op een spectaculair uitzicht over Berlijn wordt getrakteerd! Het is echter wel pijnlijk om te zien dat élk gebouw en álle radarbollen ten prooi zijn gevallen aan vandalisme. Delen van het complex hebben in brand gestaan, de kantine is aan puin geslagen, plafonds er uit gesloopt en het witte zeildoek van de radarbollen aan flarden gescheurd. Al het koper van de bedrading is verdwenen en wat rest zijn de lege isolatiehulzen, die overal rondslingeren.

Toekomst van een geheim:

De toekomst van het afluisterstation is ongewis. Rond het compex liggen fundamenten van nooit afgebouwde appartementen; het residu van een projectontwikkelaar die zich op de Teufelsberg heeft verkeken. Er was ooit een spionnenmuseum gepland en er is een low-budgetfilm gedraaid. Maar mijn inschatting is dat het station uiteindelijk nog lang onbeheerd op de Teufelsberg blijft staan…


Grotere kaart weergeven

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This